28.2.10

Prijs voor Hoed & Hoed

De Korvelseweg hoort bij de top vijf van mijn favoriete straten in Tilburg. Een van Tilburgs oudste straten. Levendig en multicultureel. Het bewonerscomité Korvelseweg stoort zich aan panden die wat in verval raken. Daarom riepen zij de Korvelprijs in het leven voor bewoners of ondernemers die hun woning of bedrijfspand weer spik en span opknappen. Dit jaar heeft Marleen Mangnus de Korvelprijs in de wacht gesleept. Haar winkel Hoed & Hoed – voor vrouwen en mannen - geeft kleur aan de Korvelseweg. Haar creaties zijn draagbaar van vernissages tot op het Binnenhof in Den Haag. Met cursussen weet Marleen bovendien harten te winnen voor het maken van hoeden. Neem er eens een kijkje!

27.2.10

# 3 Geluk

Zó geconcentreerd werken, dat je niets meer ziet of hoort, maar volledig opgaat in de werkzaamheden. Die toestand heet Flow. Je voelt je dan héél gelukkig. De Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi introduceerde deze term toen hij onderzoek deed naar creativiteit bij kunstenaars. Hij ontdekte ook dat kunstenaars hun belangstelling voor het kunstwerk verliezen, als het klaar is. De ervaring zelf, de weg ernaartoe, is belangrijker dan het einddoel. Dagelijks passeren vele honderden passagiers dit kunstwerk bij het station, haastig, zonder belangstelling te tonen.

26.2.10

Bestemming

Je in het buitenland wanen in Tilburg. Zoals in de groothandel/toko in de Kruisstraat van de familie Tam. Aardige mensen. Bij Tam Foods kun je kiezen uit drie soorten verse tahoe. Of uit verschillende soorten paksoi. Veel varianten rijst. Een heerlijke snuffel-toko waar ook vissen uit het bassin of kant en klare Peking eenden te koop zijn. Ik mag daar graag komen. Want dan weet ik ook zeker dat we daarna heerlijke Boomorensoep, Kung Pao Kip of Chow Mei eten. Wie zijn bestemming kent, weet de weg, zei Lao Tse.

25.2.10

Dat wat je ziet

Achter dit mooie beeld van Miet van Puijenbroek ziet de kijker een stukje van het Audax Textielmuseum. Collega Rob vroeg mij achteloos waarom het metselwerk er zo rommelig uitziet. Goede vraag. Ik vind het zó gewoon dat ik het niet eens meer zie. Bovendien vind ik dat metselwerk wel wat hebben: roeien met de riemen die je hebt. Dat typeert Tilburg, vind ik. Bij de gemeenteraadsverkiezingen ga ik weer op een vrouw stemmen, zoals zo vaak. Dat geeft me een goed gevoel. Hoewel… vrouwelijke gemeenteraadsleden zoals Miet van Puijenbroek, die zijn er niet meer. Miet was de eerste vrouwelijke wethouder, ze zat 37 jaar in de gemeenteraad. Ooit woonde ik een presentatie van Miet bij in het textielmuseum. Dat was een belevenis. Frank van Pamelen heeft bij de onthulling van het standbeeld het charisma van Miet mooi verwoord: Ze was dat wat je ziet, dat is het beeld van Miet.

24.2.10

Gewoon doen

Campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent folderen. Op kraampjes staan. Affiches plakken. Debatten voeren. En tegenwoordig natuurlijk ook twitteren en bloggen. Héél veel vernieuwing is er niet in het campagnevoeren. Of toch? Ik zag deze week een forens Tilburg binnenrijden met een levensgrote VVD-poster ‘op maat’ over de gehele achterruit. En in de Tuinstraat zag ik deze PvdA etalage, dat is wél innovatief. Stiekem hoop ik op een cabaretprogramma waarin Ferry van de Zaande álle slogans achter elkaar zet. Anders? Ja! Zeker nu. Gewoon doen. Jij. Ik. Wij: Trots op Tilburg!

23.2.10

Free moustaches

Vraag? Antwoord! Vraag: wij willen mooie nachten met kwalitatief hoogstaande electronische dansmuziek. Antwoord: Klub Tilt. Met een tweemaandelijkse vaste avond in poppodium 013. Klub Tilt zorgt steeds weer voor een diverse en vooruitstrevende nacht vol dikke beats. Op 26 maart British Heroes.

22.2.10

Geef ons heden....

Ons dagelijks brood? Nee, wij willen onze dagelijkse portie cultuur! Tilburgers kunnen hun mening geven over cultuurbeleid in vijftien vragen en krijgen dan advies op welke politieke partij zij bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen stemmen. Wat een bizar slecht idee. Besturen is nou eenmaal complex; de Cultuurwijzer test gaat daar volkomen aan voorbij. Deze blogger heeft een ingebakken aversie tegen eendimensionale zienswijzes. Albert Einstein zei: Alles moet zo simpel mogelijk worden gemaakt, maar niet simpeler.

21.2.10

Veertig jaar

Een bank wil veiligheid uitstralen. En dus is een bankgebouw dat zo gesloten is als een oester heel functioneel. In het monumentale pand aan de Stationsstraat waar Galerie Kokon gevestigd is, is dat nog te voelen en te zien. Dikke muren. De kluisdeur. En toch… de galerie voelt als een warme jas voor wie hier snuffelt of er iets van haar of zijn gading is. Dat komt vast door Resy Reynen, die een warme en uitnodigende persoonlijkheid heeft. Galerie Kokon bestaat dit jaar 40 jaar. Resy viert dat jubileum met verschillende groepstentoonstellingen verspreid over het jaar. Van woensdag 24 februari tot en met 3 april is de eerste: een grafiekmanifestatie. Er zijn werken van alle kunstenaars die de galerie in die veertig jaar heeft vertegenwoordigd: onder andere Jan van den Berg, Arie Berkulin, Jef Diederen, Bert Loerakker, Lucebert, Werner Moonen, Theo Wolvencamp en Kees Slegt.

20.2.10

Korte Tuinstraat

Een fraaie trapgevel in de Telefoonstraat, maar de aandacht gaat toch vooral uit naar de reclame van textielgroothandel H. Sengers. Dit is een opname van de Korte Tuinstraat. De reclame is aangetast door de tand des tijds; restauratie is dringend gewenst.

19.2.10

Tijd staat stil

Onder speciaal bier liefhebbers is dit café zeker bekend: Zomerlust aan de Oisterwijksebaan. Gelegen in het prachtige Moerenburg. Het café ziet eruit alsof de tijd heeft stilgestaan. En dat is best wel fijn. Het is één van de thuis-cafés van de vereniging van bierliefhebbers Pint Noord Brabant. Op hun website lees ik dat abt Bernardus van Klooster Koningshoeven heeft besloten om het jubileumbier Isid’Or te blijven brouwen (zie eerder bericht 8.11.09 op Tilburg Daily Photo). Er staat niet bij of het leden zijn van Pint die de abt hebben geadviseerd, maar dat zou me niet verbazen. Invloedrijk clubje.

18.2.10

Primaire kleuren

Wat vonden de klanten in 1932 van de moderne bakkerij? Vonden ze het pand van bakker A. Vorselaars mooi? Hip? Idioot? Modernistisch? Of maakte het hen niets uit? Kocht iedereen bij de bakker? Of alleen kunstlievende klanten? Wie het weet, mag het zeggen. De voormalige broodbakkerij aan de Acaciastraat is gebouwd met duidelijke verwantschap met De Stijl. Architect Barenburg werkte met primaire kleuren, horizontale en verticale lijnen.

17.2.10

Aswoensdag

'Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren'. De as van het askruisje is het overblijfsel van verbrande palmtakken, die gebruikt werden voor de viering van Palmpasen op Palmzondag. Dit ritueel is ter bezinning en als uiting van boetvaardigheid. Aswoensdag is de eerste dag van de veertigdagentijd, een vastendag. Op de foto de Peerke Donderskapel in de Heikant.

16.2.10

Stadsheer

I never

I never recalled / A when or a how / Til now
I never remembered / A where or a who / Til you
And I never saw / The future so clear / Til here
Cos I never went / So completely berserk / Til burg

Tilburg Tintelt, Frank van Pamelen, stadsdichter 2007 – 2009
ISBN 978-90-76937-22-9

15.2.10

Alles-opwekkende-drank

Maar liefst 43 kruiden maken deel uit van Schrobbelèr, het carnavalsdrankje bij uitstek. Lees HIER over de geschiedenis. Een van de reclameslogans uit het verleden gebruikt men helaas niet meer. Da’s jammer want die slogan was zó mooi: de alles-opwekkende-drank.

14.2.10

K-óu-óu-óu-óu-óu-d

De hele ochtend sneeuwde het in Tilburg. Vandaag is een hoogtepunt van het Carnaval, de tocht van alle verenigingen door de stad. Wij noemen dat de Opstoet. Iedereen verzamelt zich langs de Piushaven, vóórdat om 13.00 uur de tocht gaat trekken. Daar moeten de deelnemers zich tijdig melden en dan sta je daar te wachten… k-óu-óu-óu-óu-óu-d! Eenmaal lopend/rijdend is die kou natuurlijk snel vergeten.

13.2.10

Kruikenstad

Tilburgers beschouwen het als een erenaam, de bijnaam kruikezeikers. In het Tilburgs volkslied klinkt “Mee oew kerken, oew febrieke, woar ik iedere lijn van ken” fierheid door op de bedrijvigheid in de stad. Textiel was dat vroeger. Onomstotelijk staat vast dat in het productieproces gebruik werd gemaakt van menselijke urine, die werd verzameld in kruiken. De overlevering wil dat de arbeiders voor de urine die ze meebrachten werden betaald. De stof ureum in de urine, daar was het om te doen. Die zorgt ervoor dat ammoniak ontstaat; urine werd gebruikt voor het wassen, verven en vollen in de wolnijverheid. Daarom heten Tilburgers nu kruiken tijdens carnaval. Wie alles van dit fenomeen wil weten, leest het eerste cahier van het stadsmuseum, een prachtig boekje van de hand van Henk van Doremalen en Paul Spapens.

Kruikezeikers, mythe en werkelijkheid van een Tilburgs fenomeen

12.2.10

Studiehoofden

Aan de Meerkoldreef is BAZN de bestuursacademie gevestigd. Hier worden ambtenaren ineens studiehoofden. Enkele tientallen opleidingen zijn hier te volgen, van “Hoe werkt de gemeente?” tot “Geïnspireerd en krachtig leiderschap” waar een heus ‘individueel ontwikkelingstraject’ deel van uitmaakt. Ruud Vreeman is buitengewoon lector. Gebouw en inrichting zijn sober en functioneel.

11.2.10

Symbool van liefde

“Ze is leuk! Ik heb ervaren dat Maria veel humor heeft. Ik zie haar als aards, een vrouw van vlees en bloed, die emoties heeft en gevoel, die heel levend is. In mijn beleving is zij iemand die veel heeft meegemaakt en doorstaan, maar daarvan geen slachtoffer is geworden. Zij heeft het tot kracht gemaakt voor zichzelf.” ~ Vandaag is de feestdag van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Deze foto uit de Goirkestraat laat zien hoe mooi metselwerk kan zijn. Vakmanschap!

Vertelkunstenares Pauline Seebregts over Maria in “Maria is niet meer zo katholiek”, Volzin 23.01.09

10.2.10

Ogen

"In tegenstelling tot wat men over het algemeen beweert, is graffiti niet de laagste vorm van kunst. Ondanks dat je er ’s nachts voor zal moeten rondsluipen en erover moet liegen tegen je moeder, is het een van de meest oprechte kunstvormen die er zijn. Er komt geen elitair gedoe of hype bij kijken, het wordt getoond op de beste muren die een stad te bieden heeft en niemand wordt door de toegangsprijs afgeschrikt. Een muur is altijd al de beste plek geweest om je kunst te laten zien. "

Wall and Piece, Banksy. Lebowski Publishers. Nederlandse editie ISBN 978 90 488 02746
Foto is genomen nabij museum de Pont.

9.2.10

Hoog reiken

Deze lantaarn reikt naar de hemel. Top presteren doen ook onze economen. De Tilburgse hoogleraar Bart Bronnenberg heeft een Vici-subsidie ontvangen. 220 onderzoekers schreven in voor een Vici, die worden toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan vernieuwende wetenschappers. 31 subsidies werden toegekend. Bronnenberg gaat onderzoeken wat consumenten beweegt om producten te kiezen die voor het eerst op de markt verschijnen én hoe bedrijven kunnen profiteren van innovatie. Ongelofelijk mooi straatmeubilair, deze lamp, op het complex van de Universiteit van Tilburg.

8.2.10

Havenkwartier

Op dezelfde plaats waar vroeger een silotoren stond is nu appartementencomplex Havenkwartier gebouwd. Op het oude adres Piushaven 17 liggen nu aan de Schoenerstraat appartementen die met gevoel voor historie zijn gebouwd.

7.2.10

In gouden lijstje

Aan de Pater Donderstraat 20 ligt het Peerke Donders Paviljoen. In dit museum voor naastenliefde kan de bezoeker ook kennismaken met moderne Peerkes. Die hebben geen bronzen borstbeeld, zoals de Zalige Petrus Donders op deze foto, maar krijgen wél een foto in gouden lijstje. Bezoek aan het museum kan dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Direct ernaast ligt Eet- en Feestgelegenheid Peerke Donders waar het goed toeven is voor een trappistbiertje of koffietafel. Ook al is Peerke nog niet heilig verklaard, de geboortegrond staat bekend als het Heiligdom van de Heikant.

6.2.10

Icoon is terug

Broodje Jantje is terug! Aan de andere kant van het spoor. Zevenhonderd meter van de oorspronkelijke automatiek aan het NS plein is aan het Pieter Vreedeplein deze Tilburgse icoon herrezen. Van 1964 tot 2002 verkocht Jan de Kort zijn Broodje Jantje. De slogan is een klassieker: Broodje Jantje in ieder handje. Bonheur Groep heeft met veel respect voor die traditie een mooie eigentijdse campagne opgezet, met een knipoog naar de verkiezingen. Tilburg hangt vol met affiches: Tilburg kiest Jan. Daar zijn de affiches voor Broodje Jantje overheen geplakt. En op You Tube zijn films te zien van DJ Pannekoek, met volkse humor. Zoals DEZE of DEZE. Dat PvdA’s Jan Hamming gisteren de bal sponsorde in de derby Willem II – NAC – met een half uur droomvoetbal van een oppermachtig Willem II – mocht uiteindelijk niet baten. 1 -2 werd de stand. Dan rest maar één ding: troostvoedsel. Inderdaad… Broodje Jantje.

5.2.10

Drie sferen

Op deze foto staan drie sferen. De sfeer van de volkstuinen op de voorgrond, een fijn plekje om je zomers terug te trekken. Daarachter het gebouw dat we kennen als Het Cenakel. In 1908 gebouwd als retraitehuis voor de Congregatie van OL Vrouwe der Afzondering. En daarachter weer de twee torens die in de volksmond de zwarte wachters worden genoemd. Deze torens zijn fraai gestileerd door architect Jacq. De Brouwer. De strakke torens contrasteren een tikkeltje met de rommeligheid van de volkstuin.

4.2.10

Kietel Kaaje

In de Nieuwlandstraat is de Soete Inval een waar Luilekkerland voor de zoeterikken. De winkel ligt heerlijk strategisch voor iedereen die naar het station toe loopt, om even binnen te wippen en Grootmoeders snoep, heerlijke dropjes, een zakje Jodenvet mee te nemen. Of n’importe welke andere snoepjes, want het assortiment is met bijna 700 soorten erg groot. Verras je geliefde met een chocolade hart voor Valentijnsdag. En wie alles op snoepgebied kent, moet zeker eens de Kietel Kaaje proberen. Dit is Tilbörgse Taol voor kiezelsteentje. Ze liggen alleen zwaar op de maag als je er héééél veel van eet.

3.2.10

Onopgeloste vragen

Men moet geduld hebben
Met het onopgeloste in het hart
En proberen de vragen zelf lief te hebben


In de schouwburgpromenade staat een leunend hart tegen de wand. Dit brons staat hier vanaf 1990 en is van de kunstenaar Peter van den Berk.

2.2.10

Onze mosterd

“Dat is een milde mosterd”, zei wijnhandelaar Wim uit Roermond, toen ik hem eens de mosterd van het mostermanneke cadeau had gedaan. Mosterd en wijn verdragen elkaar slecht, maar een likje Tilburgse mosterd bij de kaas, ach dat kan. Wie HIER klikt, leest een mooie heemkunde-artikel over de mosterd uit het Nieuwsblad van het Zuiden. Petra Robben leverde een bijdrage aan het geheugen van Tilburg met een foto van het mosterdmanneke Frans Elen, klik HIER. Eigenlijk vind ik dat zo’n mooie foto, dat het mij verbaast dat er nog geen standbeeld van dat manneke in onze stad staat. Op de doorgang naar het Koningsplein waar de zaterdagse markt is. Of op den Besterd, waar het woensdag marktdag is.

1.2.10

Vijverlaan

Direct naast ‘het spoor’ wonen de bewoners in de Vijverlaan aan een adembenemend mooi en rustig stukje Tilburg.