31.3.10

MOTU

Denkbeeldig interview: hoe voelt u zich nu? “Nou, ik voel me Master of the Universe.” Op de loopbrug tussen twee kantoren van Interpolis staat precies één medewerker, onderaan, te telefoneren.

30.3.10

Niet meer in de rij

De grootste vestiging van onze grootgrutter ligt aan de toepasselijke lijkende Jan Heijnsstraat. Maar deze Jan Heijns was de bouwmeester van de St. Jan in Den Bosch. Hij was lid van de Illustere Lieve Vrouwenbroederschap, waarvan ook Jeroen Bosch lid was. To the point: bij AH leggen vriendelijke, resolute meiden de klanten graag uit hoe de handscanner werkt. De klant maakt zelf zijn kassabon en… o wonder… hoeft niet meer in de rij te staan om af te rekenen. Dat gaat wel wat jeugdige kassameisjes hun baan kosten, denk ik. Maar ik zie het voordeel en ben er opgetogen over. Lang leve de vooruitgang.

29.3.10

T in het kwadraat

De nieuwe sporthal in het Stappegoor onderwijsgebied heeft waanzinnig veel faciliteiten. Met 3.000 vierkante meter is het de grootste sporthal. Een tribunecapaciteit van 1.500 plaatsen. En belijning voor twee zaalvoetbal, handbal of korfbalvelden. Maar liefst zes volleybalvelden en eenentwintig badmintonvelden. Je moet wel een enorme sufferd zijn om voor de sporthal te staan en niet te weten wáár je bent. Duizenden T-s van Tilburg (T-kwadraat, inderdaad) vormen de buitenkant. En wat nieuw voor mij is: we hebben voortaan een heus Olympiaplein (net als Amsterdam). T-kwadraat ligt aan Olympiaplein 382.

28.3.10

Dongevallei

In 1996 gaf de gemeente het startsein voor de inrichting van de Dongevallei. Graafmachines veranderden het platteland in een vallei met een slingerende beek, nevengeulen, poelen en enkele verhogingen. Het was een Europese primeur: voor het eerst werd tegelijkertijd een woonwijk en een natuurgebied tegelijkertijd aangelegd. Wilde planten en dieren – zoals de ijsvogel, schotse Hooglanders en pinksterbloemen, hebben hier een plek gevonden. Bekijk de foto’s maar eens door HIER te klikken.

27.3.10

Lentekriebels

De magnolia’s bij het Interpolisgebouw aan de Spoorlaan gaan open, schrijft Mieke. Mooie tip, dankjewel! Aan een kant van het kantoor staan rijen magnolia’s in de tuin tussen het leisteen. In de korte tijd dat deze struiken bloeien, móet je wel de lentekriebels in de bol krijgen – of je nou wilt of niet. Deze foto maakt ook een andere bespiegeling mogelijk. De toren reikt naar de wolken. De mens is geneigd naar de top van de toren te willen… terwijl beneden vaak mooiere bloemen staan.

26.3.10

Musical decor bouwen

“Geen idee”, zegt schilder Bram als ik vraag hoeveel uur hij aan het decor voor de musical Titanic werkt. Bijna honderd jaar na het zinken van de Titanic spreekt die ramp nog steeds tot de verbeelding. Musicalvereniging BOeMS speelt TitAnic op 22, 23, 24 en 25 april in de Schouwburgzaal van Theaters Tilburg. Deze gepassioneerde amateurs brengen iedere twee jaar een musical op de planken waar het enthousiasme vanaf spat. Het hoge niveau is alleen haalbaar met vele, vele uren repeteren. Zoals hier aan de Koningshoeven. Decorontwerper Simon Haen werkt met een team van 12 bouwers al wekenlang twee avonden en de zaterdagochtend om alles straks op rolletjes te laten lopen. Ook Simon kijkt me bevreemd aan als ik vraag naar de arbeidsuren die in het decor gaan zitten. Iets dat je met zoveel liefde doet, daar tellen de uren niet, zoveel is me duidelijk. Klik HIER voor meer informatie en om kaarten te bestellen. Op zondag 25 april is er ook een matineevoorstelling (’s middags). Regie Bas Groenenberg, choreografie Irene Smits, muzikale leiding Cees Wouters.

25.3.10

Maria Boodschap

Worden er nog huizen gebouwd met glas-in-lood-ramen? Misschien in de retrowijken? Wel jammer, want die ramen geven veel sfeer. Vandaag is het feest van Maria Boodschap: de dag van de conceptie van Jezus, negen maanden voor zijn geboorte op 25 december. Dit glas-in-lood is van de kunstenaar Daan Wildschut, die atelier hield in het Bonnefantenklooster in Maastricht. Hij maakte ook ramen voor de Basiliek Onze Lieve Vrouwe ter Zee in Maastricht en voor de eerste Nederlandse betonkerk in Heerlen van ‘moderne heiligen’ zoals Nelson Mandela en Anne Frank. De foto is gemaakt in de kleine witte kapel die direct achter de schouwburgring ligt, Onze Lieve Vrouwe ter Nood, gebouwd ter herinnering aan de gevallenen in de tweede wereldoorlog. Een heel populaire plek om even een kaarsje op te steken.

24.3.10

Glaskunst

Leer bij het glaswerkcentrum Glaspact om met glas werkstukken te maken. Op de foto zien we vloeibaar glas, dat tot glasdraden wordt getrokken. Dit gebeurt met een speciale stringeroven. In een cursus die in april start bij Glaspact leren de deelnemers hoe ze de vloeiing van de kleuren en de dikte van de glasdraden kunnen beïnvloeden.

23.3.10

# 4 Geluk

Oef, het is toch waar. Geld maakt gelukkig. Rijke landen en rijke mensen zijn gelukkiger dan arme. Na een bepaald niveau van welzijn, maakt méér geld echter niet gelukkiger. Econoom André van Hoorn bestudeert of geld gelukkig maakt. Conclusies? Over het algemeen zijn mensen met hogere inkomens gelukkiger dan mensen met lagere inkomens. Gezonde mensen zijn gelukkiger dan zieke mensen. Gezondheid blijft dus wel factor nummer 1 in het geluksgevoel. Maar mensen die door geldgebrek niet mee kunnen doen met wat de norm is, zijn wel degelijk minder gelukkig. Zo ziet de onderzoeker in ons land computers, mobiele telefoons en auto’s feitelijk al als een basisbehoefte…

Deze graffiti artiest visualiseerde ‘No Money, More Problems’ nabij de Pijnboomstraat.

22.3.10

Nostalgisch

Jezelf weer kind voelen. Er zijn niet veel winkels die dat gevoel oproepen. Het zingende nijlpaard, de nostalgische speelgoedwinkel in de Willem II straat, roept dat gevoel zeker op. Er is een prachtig breed assortiment houten speelgoed en speelgoed van blik. Maar ook poppen, fornuisjes en artikelen om winkeltje te spelen, poppenhuizen, spellen, te veel om op te noemen. En soms zijn er tijdelijk speciale producten, zoals de mooie Commedia dell’Arte maskers.

21.3.10

Bogen

De musicus Max Tak ging begin vorige eeuw in New York wonen, maar bleef in zijn hart verknocht aan ons land. Hij schreef daarover een weemoedig lied: Wij weten heel veel te verhalen / En kunnen bonte beelden malen / Van Wenen, London of Parijs / Maar gaan we rustig vergelijken / En alles nuchter eens bekijken / En zijn we niet door alle schijn verblind / Dan komen we tot de conclusie / Wij zoeken ver naar een illusie / Terwijl je ’t toch zo dikwijls vind / Onder de bomen van het plein / daar kan je zo gelukkig zijn. Het meest karakteristieke aan het Burgemeester van de Mortelplein zijn de bogen vóór de winkels. Als klein kind wandelde ik daar met mijn opa. Voor een dubbeltje mocht ik snoep trekken uit de snoepautomaat, die daar hing. Ik parafraseer de tekst van dat lied wel eens als Onder de bogen van het plein. Er fietst een meisje langs. Mobiele telefoon aan het oor. “Ik ook van jou”, zegt ze met een brede lach. Ze fietst naar het centrum langs het plein. Met de statuur, de houding, van een godin. Strookjes geel in het groene gras. Verderop markeren paarse stroken het gazon. Bloembedden met krokus en narcis. Er hangt geluk in de lucht

20.3.10

Lente

'U gaapt. U kijkt. De tijd verstrijkt. Het is precies wat het lijkt: u bent gezwicht voor 't rode licht & wacht, verstoken van 'n tune doodleuk op de lente & het groen'.

Vandaag om 18.32 uur begint de astronomische lente: de zon staat dan precies boven de evenaar. Die begindatum valt niet altijd op de 21e van de maand, zoals vaak wordt gedacht. Het KNMI maakt er melding van dat de astronomische lente in de komende decennia vrijwel ieder jaar op 20 maart begint. PLEKGEDICHT van Nick J. Swarth bij de oversteek van het Koningsplein naar het centrum. Sander Neijnens tekende voor de typografie.

19.3.10

Inspiratie

In de serie Hotelgasten, afwisselend in 013 en de Nwe Vorst, is vandaag Wende Snijders te gast. Naar eigen zeggen werkt ze al anderhalve week 'opgesloten' om teksten te schrijven voor haar nieuwe theaterprogramma Chaos in april en mei. Wat geeft Wende inspiratie? Muziekjournalist Leon Verdonschot stelt de vragen. We horen verhalen (Mathilde van Roald Dahl), zien films (David Bowie die zich steeds vernieuwt, 8 ½ van Fellini) en horen van Casanova en het nut van heerlijk vrijen. We krijgen de primeur van de nieuwste liedjes! En vooraf eten we gewoon mee met de artiest, wat de pot schaft: Piepkuiken met aubergine en tomaten uit de oven. Héérlijke avond.

18.3.10

Iedere dag post

Na een stage kreeg ik als afscheidscadeau enkele exemplaren van The Daily Invisible; daar was ik enorm verguld mee. De toenmalige collega’s hadden in deze handgeschreven krant een advertentie geplaatst. Nooit had ik gedacht zelf óóit een Daily te gaan maken. De advertentie was geregeld door Norbert de Vries. Hij schrijft elke week een beschouwing over een woord. Dat kan een alledaags woord zijn, zoals pindakaas. Of een ‘vergeten’ woord, zoals mieters. Een fijne rubriek in Cultureel Magazine Brabant: het woord van de week.

Deze brievenbus is gefotografeerd aan een van Tilburgs oudste straten, de Korvelseweg.

17.3.10

Woeaah....

Krokodil Krokeledook is echt vreselijk vals en verschrikkelijk slecht.
Op zaterdag is dat beest pas tevree
met zes malse kindertjes voor 't diner.
Liefst van elk drie. Dat heeft hij graag:
drie jongens en drie meisjes in zijn maag.
De jongens smeert hij met mosterd in.
dan zijn ze pas heet genoeg naar zijn zin.

Maar meisjes, met krulletjes of een vlecht,
smaken met mosterd ontzettend slecht.
Verrukkelijk zijn meisjes wel
met chocola of caramel.
Nu weet je dus, hoe je ze eten moet:
de jongens heet en de meisjes zoet.
Volgens Krokeledook; en hij kan 't weten,
hij heeft er al massa's opgegeten.

Gedicht Roald Dahl, foto basisschool De Boemerang aan de Renesselaan

16.3.10

Sober sierlijk

Deze woning in de Poststraat heeft net iets te veel details om voor een arbeiderswoning door te kunnen gaan. Die zijn eenvoudiger. Hier zien we mooie authentieke glas-in-lood ramen. En versiering bij de lijsten rondom deur en raam. Maar vooral de dakkapel is opvallend. Dit raam doet denken aan de dakkapel op de fabrikantenwoning (zie 5.3.10). Dit is een fijne stadswoning: sober sierlijk.

15.3.10

Twiggy

Zó dicht op de huid gefotografeerd zullen niet veel Tilburgers dit brons herkennen. Als je het hele beeld ziet, herkent iedereen het onmiddellijk. Dit is het hoofd van een rank meisje dat in 1967 werd geplaatst op de Schouwburgpromenade. Het was een beeld ‘zonder titel’, maar is al snel Twiggy genoemd naar het indertijd heel populaire fotomodel. De kunstenaar is Teun Jacob (1927).

14.3.10

Monumentale bomen

Voor de kerk aan de Pastoor Vroomansstraat staan bomen die stokoud lijken. Het zijn acacia’s die vermoedelijk in 1923 zijn geplant. De bomen staan op de monumentale bomenlijst. Het plein en de buurt worden nu flink vernieuwd. In Tilburg geeft de stichting stadsbomen aandacht voor de bomen in de stad. Mooi werk. De website is zojuist geheel vernieuwd, klik HIER. Tussen de bomen doemen de contouren op van de Stadsheer in het centrum.

13.3.10

100 jaar huishoudtextiel

Kun je gelukkig of trots zijn bij het bekijken van een theedoek? Een pannenlap? Ik denk het wel. Wie het bijzondere in het alledaagse ziet en waardeert, is een gelukkig mens. Een stimulans om beter te kijken is de tentoonstelling Kraakhelder in het Audax Textielmuseum, die vandaag start over huishoudtextiel. Nog te zien tot 13 juni. ‘KRAAKHELDER’ is samengesteld door gastconservator en kunsthistoricus Rosalie van Egmond, in samenwerking met Hanneke Oosterhof, hoofd Presentatie en Collectie van het Textielmuseum. In de textielshop kan iedereen prachtige theedoeken kopen. En daarmee dus ook een dosis alledaags geluk! Ook de theedoek die op deze weefmachine wordt gemaakt.

12.3.10

Entrada

Aan de A58 staat bij de afslag Tilburg West/Goirle het nieuwe Entrada kantoorgebouw. Een hoog gebouw, fraai van afwerking en met een mooi patroon van de ramen. Nu wordt de laatste hand gelegd aan het kantoor.

11.3.10

Patroonheilige / Patron Saint

De martelaar St. Dionysius stierf in het jaar 285, samen met Rusticus en Eleutherius, in Parijs de marteldood. Na een lange gevangenschap en verschillende uitgestelde executies werden de drie martelaren onthoofd met een zwaard en hun lichamen werden in de rivier de Seine gegooid. Het lichaam van St. Dionysius werd door zijn volgelingen uit het water gehaald en begraven. Op de plaats van de kapel, die boven zijn graf werd gebouwd, werd later ook de abdij van St. Denis gebouwd. Volgens de legende zou hij, nadat hij op Montmartre was onthoofd, zijn hoofd naar de plaats hebben gedragen waar hij begraven wilde worden, het latere St. Denis. St. Dionysius is de patroonheilige van zowel Parijs als Tilburg. De kerken van de parochies het Goirke en het Heike zijn aan hem gewijd.

The martyr St. Dionysius died in the year 285 in Paris. After a long imprisonment and several deferred executions three martyrs were beheaded with a sword and their bodies were thrown into the River Seine. The body of St. Dionysius was buried by his followers after getting it out of the water. St. Denis is the patron saint of both Paris and Tilburg. The churches of the parishes Goirke and Heike are dedicated to St. Dionysius. Today Eric Tenin is making Paris Daily Photo for five years: congratulations!

10.3.10

Boekenweek

De bibliotheek Midden-Brabant op het Koningsplein is belangrijk vernieuwd qua uiterlijk. Gepimpt, om het populair te zeggen. Het is nu een heel fijne plek om te vertoeven. Opgroeien in de letteren is het thema van de boekenweek die vanaf vandaag tot 20 maart doorloopt. De Bibliotheek Midden-Brabant heeft een indrukwekkend activiteitenprogramma, van een lezing van Philip Freriks tot een literair cafe met Geert Mak. KLIK hier voor het programma.

9.3.10

Stellig

Conversatie bij het kopen van een krant. Koper: “De is wè, mee Agnes Kant. ’t Is sunt dè ze weg gao.” Verkoper: “Ik heb er niks mee.” Koper: “Ze is aaltèj aan ’t kwééke en kwòad” Koper 2: “Jè, jè, als ik mee ons vrouw ruzie heb, en we gaon ’s avonds in bed deur, de gao niet hé. Trouwens wel een knap meens, die Agnes.” Verkoper: “Nie men type.” Koper: “Ze is zo maoger, ge moet wel iets hebben om oan te vatten, hè’. Tilburgers hebben vaak eenvoudige, maar stellige opvattingen.

8.3.10

Voorbeeld nemen

Wat een gedoe is er ontstaan over de communie. Een Prins Carnaval die openlijk homo is kreeg géén hostie tijdens de carnavalsmis. De kerk kan een voorbeeld nemen aan deze Tilburger die in zijn voortuin Maria een prominente plaats gaf. Maar ook: veel kabouters, Hans en Grietje, een Boedha en een Efteling-laaf. In die voortuin leeft alles en iedereen broederlijk naast elkaar. Een stukje hemel op aarde.

7.3.10

Voorjaarszon

Daar verrijst de zon / de mond van / de hemel spreekt.
Gedicht W. Hussum

De voorjaarszon schijnt in het water waar vroeger de Kromhoutkazerne stond. Foto genomen vanuit de Henriette Ronnerstraat. Met op de achtergrond de kerk van H. Margarita Maria. Hmmm, met die zon krijg je véél zin in het voorjaar. Fijne zondag.

6.3.10

Huldiging Olympisch kampioen

Vandaag zijn de clubkampioenschappen van de pupillen van IJsclub Tilburg. De kleine kampioenen beleven een bijzondere dag. Zij worden gehuldigd door wethouder Jam Hamming, samen met… Olympisch kampioen Ireen Wüst. Ireen leerde schaatsen bij IJsclub Tilburg. In Vancouver haalde zij een gouden medaille op de 1.500 meter. De IJsbaan in Tilburg heet natuurlijk Ireen Wüst baan.

5.3.10

Fabrikantenvilla

Deze fabrikantenvilla aan de Koningshoeven werd gebouwd voor de textielfabrikant Caspar Houben. De familie Houben had eeerder al villa’s laten bouwen in de buurt van hun wolververij, aan het riviertje de Leij. In 1881 verwierf Houben meer gronden in deze omgeving; na de dood van koning Willem II kreeg hij beschikking over diens eigendommen, de zogenaamde 'Koningshoeven'. De gevel van deze villa is eclectisch (combineren van verschillende stijlen) en vertoont, gezien de leien dakbedekking, de gevelopbouw, de zinken oeuil-de-boeuf vensters en blokpleistering, stijlkenmerken van de Franse, barokke stijl. De digitale architectuurgids van Tilburg maakt melding van deze informatie.

4.3.10

Gekleurde leds

Dirk Rutte en Jesse Visser zijn de kunstenaars die het lichtplan hebben ontworpen voor de Cityring getiteld "Cercle". De masten staan verstrooid over de Cityring en variëren in hoogte. Onderdeel van het armatuur is een ring van leds die van kleur veranderen, zodat er telkens een ander beeld ontstaat. Deze lichtmasten geven de Spoorlaan een tikje allure.

3.3.10

Het betere denkwerk


Vandaag is de vijfde Dijksterhuislezing op het Willem II college. Ieder jaar geven eminente wetenschappers lezingen rondom één thema, dit jaar: wetenschap in de rechtzaal. De Tilburgse wiskundige Dijksterhuis won in 1952 een P.C. Hooftprijs en was leraar aan deze school. Vandaag spreken psychiater Robbert Jan Verkes, jurist Ybo Buruma en rechtspsycholoog Hans Crombag. De toehoorders proeven aan het betere denkwerk. Ybo Buruma vertelt waarom rechters wél wetenschappers volgen en wanneer niet. En hoe lastig het is om te oordelen over iemand die “knettergek” is, maar nog geen misdrijf heeft gepleegd… Vanaf de wand kijkt Dijksterhuis goedkeurend toe.

2.3.10

Hooglanders

Aan de rand van Tilburg aan de Weteringlaan grazen Schotse Hooglanders. Dit is een natuurontwikkelingsgebied met ~ in ecologisch jargon: duidelijke natte structuren waar vogels en amfibieën zich goed thuis voelen. De bewoners knokten om de weilanden van Blaak-West als natuurgebied te behouden en dat is gelukt. Dit gedeelte van Tilburg is waterwingebied, waar de natte venstructuren worden hersteld. Surfend op het web om nog wat informatie te vinden over de Hooglanders vond ik ineens de mooie website Natuurpunt Tilburg.

1.3.10

Stationsklok

De Tijd

Zoveel uren, minuten, seconden / gaat het noodlot al tekeer.
De tijd heelt alle wonden / maar slaat er nog veel meer.

Hans Dorrestijn, de liedjes voor volwassenen