30.6.10

Gilzerbaan

Op veel plaatsen in Tilburg kun je dicht bij de natuur wonen, of middenin de natuur. Zoals hier aan de Gilzerbaan.

29.6.10

De stad en het weer

Dit is de Munnekeburenstraat in de Reeshof. Aan de rand van de stad. Eigenlijk vind ik overal de overgang van de stad naar het buitengebied mooi, zoals bij Peerke Donders in Noord, bij Zomerlust in Moerenburg en ja, ook in de Reeshof. Voor mijn gevoel merk je daar meer van de natuur, van de seizoenen, van het weer. In de Reeshof is het weerstation Meteo Tilburg gevestigd van Yveau. Klik HIER. En klik ook eens wat door, er staan prachtige schema’s en instrumenten op deze Tilburgse website.

28.6.10

Ideeënmensen

Ideeën omzetten in innovaties. Dat doen de medewerkers van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij in een prachtig kantoor tussen oude bomen aan de Goirleseweg, tegenover het Koning Willem II stadion. Een fijne plek om te werken voor de denkers en bedrijfsontwikkelaars.

27.6.10

Zomerbier

Vandaag tropische warmte. Op den Heuvel een bierfestival. Met dit weer is een lekker witbier niet te versmaden. De witte Trappist van de Abdij O.L.V. Koningshoeven is het best passende Tilburgs zomerbier.

26.6.10

La Toscana

Een Italiaans schepijsje halen in cafetaria La Toscana aan de Veldhovenring. De ondernemers zijn Aziatisch. Ze groeten als ik naar buiten stap op zijn Brabants: houdoe. Dan hou ik ineens zó verschrikkelijk veel van mijn stad!

25.6.10

Rijksbelastingen

Kantoor in de Stationsstraat. Oorspronkelijk van de Rijksbelastingen. Maakt indruk. Zet aan tot gehoorzaamheid. Tikje imposant. Adembenemend metselwerk. Toch?

24.6.10

WK Voetbal

Nederland wint ook de derde WK-wedstrijd tegen Kameroen met 2-1. Arjen Robben is na zijn blessure terug en scoort bijna in de 83e minuut. Zijn inzet gaat tegen de paal – ik had hem graag een goal gegund. Dat Robben weer terug is, geeft een impuls aan ons Nationale Gevoel. Deze lichtreclame is gefotografeerd aan de Spoorlaan.

23.6.10

Schaken

Je woont in een pand met een etalage, maar de winkel is geen winkel meer... Dan heb je genoeg plaats voor planten voor het raam. Soms staan er boeken. Soms beeldjes. En aan de Korvelseweg heeft een schaakliefhebber er zijn schaakborden staan. Zoals dit fraaie exemplaar dat uit een exotisch land moet komen. Ik schat in: Zuid Afrika. Er zijn verschillende schaakclubs in Tilburg, zoals De Stukkenjagers en De Drie Torens. Klik op de naam en kom op hun websites.

22.6.10

Illusie

In het antiquariaat Nillco aan de Nieuwlandstraat, nu De Refter, heb ik vaak rondgesnuffeld. Het is een zalige zaak voor de boek- en curiosaliefhebber. Het kleine winkeltje is uitgegroeid tot een zaak van formaat, met als specialisatie kloosterinboedels. Tientallen heiligenbeelden staan hier tussen de boeken, servies, bestek, liturgische voorwerpen en snuisterijen. Zo trof ik de combinatie van een hip gekleurd schemerlampje, priesterkazuifel en héél werelds fotomodel Mamie van Doren. Was dit een jeugdidool van mijn pa? In 1959 speelde ze in de film Girls Town. Dat de befaamde uitspraak van Karel Appel (“Hou je mond en wees gewoon mooi”) niet helemaal uit de lucht is komen vallen, bewijst Mamie in een prachtig muziekfilmpje op het internet. Klik HIER. De illusie in dit filmpje is mooi; vijftig jaar geleden kwam deze scene niet door de censuur.

21.6.10

Kraken

Het affiche links zegt: Kraken gaat niet door omdat crimineel verklaard worden zo tof is, maar omdat iedereen sociale en politieke invloed moet uitoefenen op zijn omgeving. Kraken gaat door omdat wonen met een bivakmuts op beter is dan slapen onder een brug. Foto van de Schouwburgring waar een kantoor is vrijgekomen waar ABN AMRO een vestiging had. Reclame om te huren. En reclame om te kraken. Kraken gaat door omdat vrije en assertieve mensen niet zijn weg te stoppen in een vinexdoos met een wurghypotheek.

20.6.10

Arte Povera

Een kamer die volledig is behangen met laurierbladeren. Ik weet dat ik het niet speciaal mooi vond, maar de geur blijft me bij. Dat heeft iets. Waarschijnlijk zag ik eerder werk van Giuseppe Penone, maar viel het me niet op. Die kamer in Centre Pompidou in Parijs maakte dus wél indruk. Het werk van de Italiaanse kunstenaar Penone is gebaseerd op de natuur. Hij behoort bij de kunststroming Arte Povera. Ik vind het nog steeds moeilijk te begrijpen werk. Echt werk dat je vaker moet zien en op je in moet laten werken. Dat kan tot en met 26 september nu zijn werk te zien is in museum de Pont. Op de foto Respirare l’ombra.

19.6.10

Uitslag binnen

De uitslag van de examens is binnen. Volgend jaar opnieuw proberen, nog enkele weken blokken voor het herexamen óf jezelf in feesten storten. Nicht Britt is geslaagd. Op zoek voor een origineel cadeautje bleek haar profielwerkstuk een goed aanknopingspunt. Ze schreef en tekende een kinderboek. Meteen beloond met een negen. Dan ligt een cadeau voor de hand: deze Pimp your bag, is een tas die de ontvanger naar eigen inzicht kan maken. In Tilburg zijn veel originele cadeaus te koop in vaak minstens zo originele winkels. Deze tas is te koop in de textielshop/museumwinkel van het Textielmuseum.

18.6.10

Lachen

Aan de rand van het monumentale Leypark ligt restaurant Etenstijd. De bezoeker begint hier met betalen, ongewoon. De klant kan voor een vaste prijs onbeperkt genieten. Eenmaal aan tafel weet de bezoeker zich aan alle kanten vertroeteld. Veel zorgeloos lachende mensen in dit restaurant. Niet alleen bij tevreden bezoekers, maar ook bij de medewerkers. Die zijn door deze deur binnengekomen, waarop het overduidelijke devies prijkt: Smile, you are on stage.

17.6.10

Agrarische wortels

Aan de randen van de stad is de sfeer te herkennen van de agrarische wortels van Tilburg. Onderweg naar mijn werk zag ik de mooie grafische structuur van een jong maïsveld voor Abdij Koningshoeven.

16.6.10

Waken

Misdaadkaart.nl maakt melding van 29 ongelukken in Tilburg. Er zijn er geen gerapporteerd aan de Ringaan Zuid – nabij het Elisabeth ziekenhuis – waar Onze Lieve Vrouwe ter Baan waakt over de verkeersdeelnemers. Met de rijmende oproep: Onze Lieve Vrouwe ter Baan, maak dat wij richtig gaan.

15.6.10

Lommerrijk

Het lommerrijke terras op de hoek van de Noordstraat en de Stationsstraat, voor menig Tilburger een van de aangenaamste plekken in de stad. Je zit hier bij eetcafe Langenboom of stadscafe De Spaarbank. Prima terras om koffie te drinken (erg goede Latte Macchiato) en de bedrijvigheid en langsnellende mensen te bekijken.

14.6.10

Koorts

12.30 uur. Lege winkels. Lege straten. 15.30 uur Straten kleuren weer oranje. Mensen met blije gezichten. Nederland wint de eerste WK wedstrijd tegen Denemarken met 2-0. Eigen doelpunt van Poulsen. Doelpunt van Dirk Kuyt. De oranjekoorts kan verder toenemen. We zien hier het Hol van de Leeuw aan de Ringbaan West. Let op het voetbalmolentje aan de schoorsteen.

13.6.10

White Hats Quartet

Muziek zit in de lucht, muziek is overal om ons heen, de wereld is er vol van, zei Edward Elgar, de componist van Land of Hope and Glory. Je neemt er gewoon zoveel van als je nodig hebt. We zien de saxofonist, violist, bassist en accordeonist (valt weg op de foto) op de hoek van de Heuvelstraat en Willem II straat. Ze spelen goed, deze vier straatmuzikanten met witte hoeden!

12.6.10

Karakteristiek

Mr. J.H. de Pontplein, vóór het museum de Pont. Neutelings Riedijk architecten tekende de karakteristieke woningen. Wie goed kijkt, ziet ook Westpoint. Het architectenbureau won de BNA Kubus 2010, toegekend aan het hele oeuvre van de Rotterdammers.

11.6.10

Nie te sleg nie

Foto gemaakt op een van de mooiste sportcomplexen van Tilburg RKSV Sarto. Drukke tijden voor sokkerontleders (voetbalanalisten). Schrijvers Kees ’t Hart, Jan ’t Hart en doelman Hans Vonk stelden een Nederlands-Afrikaans voetballexicon samen: Onvermijdelijke voetbaltaal. Voor Nederlanders, Afrikaners en Zulu’s. Verschenen bij Querido. Het wereldkampioenschap voetbal gaat vandaag van start. Hoekskop staat voor corner. Plaatsvervanger is een reservespeler. Die ondersteuners in oranje is nie te sleg nie, betekent: die lui in het oranje zijn oké. Hopelijk komt ons nationale team heel ver. Om te verloor breng jou nie ver nie. Het hulle weer met ons geneuk.

(Met verliezen kom je niet ver. Zijn we er weer ingetrapt.)

10.6.10

Werner Moonen

Méér dan vijf eeuwen later kan een kunstenaar anderen nog inspireren. De Pont heeft een expositie gemaakt als hommage aan de zeventig jaar geworden Tilburgse kunstenaar Werner Moonen. Zijn grafisch werk ken ik al van jongsaf, want mijn tandarts had er zijn hele praktijk mee vol hangen. Werner Moonen was op academie Sint Joost docent van onder meer Marc Mulders, Reinoud van Vught en Rob Birza. Het portret van Giovanni Arnolfini en zijn jonge bruid door Jan van Eyk is een bron van inspiratie voor Werner Moonen. Hij beschildert oude kas- en wetsboeken en - zoals we hier zien - ook ingebonden oude weekbladen. Het oorspronkelijke schilderij dateert men in 1434. Klik HIER voor meer informatie over de tentoonstelling die te zien is tot 18 juli. UPDATE 271011: Werner Moonen is op 23 oktober 2011 overleden.

9.6.10

# 7 Geluk

Onderzoek toont aan dat het geluksgevoel van mensen in grote mate wordt bepaald door hoe men omgaat met taken en tijd. Niet alleen grote gebeurtenissen bepalen hoe gelukkig je bent, het zijn vooral de dagelijkse beslommeringen die ons geluksgevoel bepalen. Dat is een relativerende gedachte op deze verkiezingsdag. Initiatief nemen tot relatievorming draagt bij aan het gevoel van geluk en een aangenamer leefritme, omdat we hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen. De tijd die we besteden aan sociale netwerken (zowel kopje koffie drinken als online relaties onderhouden) is ook van invloed op geluk. Dat blijkt uit onderzoek door het Leefritme kenniscentrum.

8.6.10

Raar brein

Er schiet schielijk een man weg als ik foto’s maak bij de Candy sexshop aan de Korvelseweg. Ai, denk ik. Dat is ook wel naïef van mij, foto’s maken, je kunt hier immers aan je gerief komen. Er staat een poster buiten met een dame in bikini en de tekst Mogen wij jou verleiden? De tekst daaronder staat in een veel kleiner lettertype. Ik heb in mijn hoofd de tekst: verbeterbikini. Pas nadat ik de foto thuis op de computer bekijk, lees ik dat er duidelijk staat: veterbikini. Rare grijze hersencellen daarboven…

7.6.10

Hippe tassen

Tochtjes naar Amsterdam of Antwerpen kunnen achterwege blijven. Maria La Verda opende een winkel in de Tuinstraat. Voor wie op zoek is naar originele en hippe tassen en schoenen is dit ‘the place to be’.

6.6.10

Ontroeren

Toen iedereen meer dan de helft van wat hij op zijn hoogst kon eten op had tikte de lepelaar op zijn bord. ‘Vrienden’, zei hij. Langzaam kwam het gekauw en geslurp tot rust. ‘Vanavond is er een bijzondere opvoering’, ging hij verder. ‘Een opvoering zonder woorden. De tor zal dansen met de mier.’ ‘Maar dat is geen opvoering,’ riep de brasem uit zijn waterkom. ‘Zij zullen niet zomaar dansen,’ zei de lepelaar. ‘Zij zullen ontroeren.’ ‘Ontroeren?’ riep de kikker. ‘Is dat als je je lepel stilhoudt? Ha, ha!’ Maar niemand lachte en de kikker zweeg beschaamd.

Toon Tellegen, uit: Misschien wisten zij alles

Kikker in volkstuin Flora.

5.6.10

Magnifiek

Wat zijn klassieke reclameslogans mooi en eenvoudig. Met naald en draad de beste, is de slogan van Stoppage Magnifiek. Ook al zo’n mooie bedrijfsnaam. De firma is gevestigd in de Staringstraat. Drie geschilderde dames sieren de parkeerplaatsen vóór het bedrijf waarvan de lichtreclame op de achtergrond te zien is. Zij geven de emoties weer van iemand die brand-, schroei- of motgaatjes ziet in haar kleding: o, o, o, oh. Maar na herstel… zit er weer muziek in. KLIK hier om de website van Magnifiek te bekijken.

4.6.10

Le Temps Perdu

Voor de poort van de fabriek
Houdt de arbeider plots halt
Het mooie weer trekt aan zijn jas
En als hij zich dan omdraait
En de zon bekijkt
Zo rood, zo rond
En lachend in zijn loden hemel
Knipoogt hij
Vertrouwelijk
Zeg eens kameraad Zon
Vind jij het ook niet
Tamelijk dwaas
Zo’n mooie dag te geven
Aan een baas?

Jacques Prévert
De verloren tijd, vertaald door Geert van Istendael en Koen Stassijns

De foto is gemaakt in de tuin van de voormalige wolspinnerij Thomas de Beer, waar nu museum de Pont huist.

3.6.10

Nietig

Je voelt je heel nietig als je onderaan Westpoint omhoog kijkt. En heel ‘stads’.

2.6.10

Contrast

Geen culturele instellingen hier, geen musea en zelfs geen zonnebloemen. Hij woonde in Tilburg en ging hier naar school (toen de Rijks HBS, nu Willem II College). Maar daarover een volgende keer meer. Vaak is er een scherp contrast tussen de straat, laan of hof en de renommee van diegene naar wie de straat is genoemd. We zien hier de Vincent van Gogh straat.

1.6.10

Louis Bouwmeester

In Tilburg is de naam bekend, al was het maar van de Louis Bouwmeester garage, waar veel schouwburgbezoekers parkeren. Louis Bouwmeester was een groot acteur, vooral bekend van Shakespeare-rollen. De gedenksteen hangt bij de artiesteningang van de schouwburg; het is een afbeelding van hem in zijn rol als Shylock uit de Koopman van Venetië. Op de geweldige website ‘Een leven lang theater’ kun je hem écht zien. Deze website toont filmfragmenten van bijna honderd jaar terug. Da’s echt bijzonder. Klik HIER maar eens.