31.3.11

Etalage van het Jaar

Eind 2009 heb ik al eens bepleit dat de etalage van Antoon de Jong een prijs verdiende, klik HIER. Dit jaar bestaat het bedrijf 125 jaar. En de etalage met een grote vis (een zeeduivel, denk ik) die is uitgevoerd in drie technieken, jawel, die is nu in een nationale competitie uitgeroepen tot etalage van het jaar. Leuk is dat de Tilburgse kunstenares Inge Koenen de etalage heeft gemaakt.

30.3.11

Mooi metselwerk

Mooi metselwerk, knap gedaan. De synagoge aan de Willem II straat.

29.3.11

Weer sandalen, sandalenweer...

Aan de sandalen in de winkel is te zien dat het lente is. Van Rijswijk schoenen aan het St. Annaplein heeft de hele winkel een lentebeurt gegeven. Het is een vertrouwd en prettig adres, met goede schoenmerken als Durea, van Bommel en het hippe Fitflop. Ik heb met bewondering in de winkel de communicatie van deze schoenen en sandalen staan te lezen. Get a workout while you walk is de reclameslogan van Fitflop. Met deze schoenen verdwijnen niet alleen pijntjes; de lichaamshouding verbetert en dijen, kuiten en bilspieren worden extra aan het werk gezet. Alsof je op blote voeten loopt. De schoenen werden in samenwerking met wetenschappers getest, klik HIER om dat na te lezen. Knappe en overtuigende communicatie. Fijne winkel, van Rijswijk. UPDATE 070614: De winkel heet nu Van Mook

28.3.11

Ondergronds

In het Duvelhok hebben de kunstenaars van Carré een expositie Ondergronds ingericht. Achter op de foto de Markiezin Monika, een combinatie van lino- en houtdruk van Nel Donkers, houten objecten van Jan van Krieken en in het midden een... grafsteen. 31 maart t/m 3 april van 13:00u tot 17:00u. Neem even een kijkje.

27.3.11

Opknapbeurt

De Wandelboslaan krijgt een opknapbeurt. De gemeente gaat de komende jaren enorm bezuinigen. Bijna vijftig miljoen euro moet er bezuinigd worden door de kortingen die het kabinet oplegt. Huiseigenaren gaan 5 procent meer onroerend zaakbelasting betalen. Terwijl het schoonhouden van het openbare gebied naar het allerlaagste niveau gaat dat mogelijk is. De wethouders zijn wel transparant. “De hele stad zal pijn lijden”, zegt CDA wethouder Erik de Ridder.

26.3.11

# 15 Geluk

Niemand op straat. De zon komt op. Harde broodjes halen bij de bakker. Dat is een mooi zaterdags ontbijt. Met Belgische roomboter. Verse ham. Of suiker. Lekkere thee erbij. Klein geluk. De dag ligt nog helemaal voor je. Je kunt van alles gaan doen. De zon geeft haar eerste warmte. En dan zie je het Franse terrasje op het balkon. Verwachtingsvol. Daar krijg je goede zin van.

25.3.11

Maria Boodschap: een Engel in je kamer

Vanavond om 20.00 uur is de vertelling “Een Engel in je kamer” door Rob Berkel in Maria Goretti aan het Wilhelminapark. Beeldhistoricus Rob Berkel neemt de bezoeker aan de hand van schilderijen, muziek, videoclips en filmfragmenten in een onderhoudende voorstelling mee door de wonderlijke wereld van Gabrël en Maria. Voor liefhebbers van kunst, van Maria, van engelen en van een goed verhaal. Een voorstelling van het Eclips festival.
De foto is gemaakt op begraafplaats Goirke.

24.3.11

Peer met de rode bus

Zuur. Een zuur commentaar geeft Paul van de Sande. Dit beeld van Frans Verhaak komt niet tot zijn recht in de omgeving van de wijk Jeruzalem, stelt hij. Het beeld is van Orpheus, de beroemde zanger uit de Griekse mythologie. Als hij voor de tweede maal zijn geliefde Eurydice in de onderwereld heeft moeten achterlaten, begint hij te zingen terwijl hij muziek maakt op de lier (dat is een oud instrument). Het verhaal gaat dat hij zó mooi zingt, dat bomen en dieren zich rondom hem scharen om te luisteren. Peer met zijn rode bus, is vlak bij Orpheus gaan wonen. Volgens mij trekt deze muzikant een lange neus naar Paul. Lekker puh. Beeldpoëzie, dit plaatje van het plantsoen in de Caspar Houbenstraat. (Klik op de foto om groter te maken, kijk naar de rode bus)

23.3.11

Omhoogkijken # 7


Vaak zie je de mooiste plaatsen in de stad pas als je omhoogkijkt: kerk aan de Wassenaarlaan/Pastoor Vroomansstraat. <In juni 2013 maakt het Bisdom bekend dat de kerk van de Heilige Gerardus Majella aan de Wassenaarlaan open blijft, na de vorming van de parochie Goede Herder. Hierdoor gaan verschillende kerkgebouwen dicht.> 

22.3.11

Enorme stap

Wie leert, zet steeds een stapje. Kleine stapjes, grote stappen. Brugklassers komen een tikje angstig naar school, zetten stappen, en gaan met vertrouwen weer weg. Met een diploma op zak. Als het goed is, tenminste. Klaargestoomd voor het échte werk. In een zee van mogelijkheden. Dat heeft de kunstenaar die dit beeld maakte goed begrepen. Het beeld staat op het terrein van de Rooi Pannen.

21.3.11

Veluwestraat

Het lijkt alsof heel Tilburg uit zijn winterslaap komt, zei gisterenmiddag een mevrouw op het drukke terras bij de Trappisten. Daar was het in het zonnelicht goed toeven. Een mooie echte eerste  lentedag, zei haar metgezel. En wij... zittend aan een dubbele Trappist, was het leven goed... maar ik had  geen fotocamera  én zelfs geen mobieltje bij me. Dus geen foto van dat mooie terras. Dat komt nog wel. Iedereen heeft ontzettend veel zin om weer buiten te gaan zitten. Voorlopig is het weer wisselvallig en kan dat vooral op verwarmde terrassen. De stoelen staan in de Veluwestraat al buiten in de voortuinen.

20.3.11

Gedenksteen in het paleis

In 1931 besloot de gemeenteraad van Tilburg om het door Koning Willem II gesticht paleis (1847-1849) te herstellen en in te richten als raadhuis. In 1936 werd het paleis-raadhuis weer in gebruik genomen. 

19.3.11

Zaterdagse markt

De zaterdagse markt op het Koningsplein is na de markt op het Besterdplein de grootste. Het is een fijne markt, met in het seizoen bloemen, een biologisch straatje, een grote diversiteit. Het is zorgelijk dat de belangstelling voor de markt terugloopt. Want zeg nou zelf: wáár koop je zulke mooie produkten? Prachtige knoflook, truffelaardappeltjes, limoenen, bataat of krieltjes.

18.3.11

Recht door zee

Designliefhebbers mogen de tentoonstelling de vijfde wand met werk van Diek Zweegman niet missen. Diek Zweegman werkte twintig jaar lang op het bureau van Benno Premsela, waar zij met veel succes tapijten ontwierp voor van Besouw. Zij was ook lang docent aan de Gerrit Rietveld academie. De tentoonstelling in het Audax Textielmuseum is werkelijk prachtig ingericht, met véél uitspraken in fraaie typografie op de witte muren. Diek was recht-door-zee, zo blijkt als zij aan haar baas vraagt om haar naam te vermelden bij de ontwerpen: “Jij hebt die veren in je reet toch helemaal niet nodig.” In de tentoonstelling mogen helaas geen foto’s worden gemaakt. De foto is gemaakt van de catalogus, stalenkaart kleurstellingen tapijt 1501-1502. De catalogus is overigens prachtig. Ik voorspel dat die bij de Best Verzorgde Boeken van het jaar gaat horen. Mark my words.
De vijfde Wand, werk van Diek Zweegman 1937-2004
Annemarie de Bree, Guus Ros, Marjan Unger, uitgeverij 010
ISBN 9789064507571

17.3.11

Tradepark58

Dit is de zuidkant van Tilburg, in mijn rug ligt Goirle – dat voor veel Tilburgers er óók gewoon bijhoort. Links staat het nieuwe kantoor Entrada, rechts liggen de kantoortorens van het Laar. Daartussenin vinden bouwwerkzaamheden plaats aan Tradepark58, langs de snelweg.

16.3.11

Gedachtesprongen

Lezen is reizen in je hoofd. En een bezoek aan de boekhandel is te vergelijken met de snoepwinkel: wát zal ik kiezen, wáár ga ik me op verheugen. De titels zijn beloftevol. En intrigerend. Wat ik met de sleutel moet, Vrouwke Tuinman. Geen idee! De ziel is een pannenkoek van Patty Scholten, een autobiografie in sonetten.  Het was toch Marco van Basten die zo boos werd toen hij pannenkoek werd genoemd? De titels nodigen uit tot gedachtesprongen. Vandaag begint de boekenweek, met als  thema geschreven portretten. Zaterdag slenterde ik door boekhandel Livius aan de Nieuwlandstraat, om eens te kijken welk boek ik deze week ga kopen. Gek gevoel voor mij, de boekhandel verlaten zonder aankoop. Dat voelt zo slecht, dat ik terstond besluit enkele deuren verder een mooie vitello tonnato te kopen voor het zondagse menu. Kalfsvlees in tonijnsaus. De kok die dat bedacht maakte ook een gedachtesprong.

15.3.11

Geknipt in de haven

Een kapper op een bijzondere lokatie is Hardy’s, de kapsalon ligt in de Piushaven. Hardy’s werd het beste leerbedrijf van het jaar 2010, da’s knap want er zijn 9.000 erkende salons. Een apart onderdeel van het bedrijf is de Secret Service. Hier worden Bekende Nederlanders gestyled vóór televisie-opnames en fotoshoots. Zoals Fatima Moreiro de Mello.

14.3.11

Niet mee kloojen

De 50 jarige schouwburg is Tilburgs jongste monument. “Dat betekent dat het gebouw blijft zoals het is”, zei directeur Leo Pot gisteren bij de feestdag. “Toekomstige bestuurders en directeuren kunnen niet met dit gebouw kloojen”, zei de schouwburgdirecteur in klare taal. De bezoekers werden ’s middags onthaald op heuse jaren zestig muziek. De open structuur van de schouwburg – van architecten Holt en Bijvoet – is nog helemaal gehandhaafd. Het is een gebouw om lief te hebben. Klik HIER voor een mooi filmpje over de bouw van de schouwburg.

13.3.11

Vandaag tegen Ajax

Vandaag speelt Willem II thuis tegen Ajax. De Tricolores staan op de laatste plaats van de eredivisie. Iedere wedstrijd is belangrijk om punten te sprokkelen en te proberen boven VVV Venlo uit te komen. Er zijn vast Tilburgers die een kaarsje hebben opgestoken. Of die op de tribune vanmiddag een schietgebedje doen. Op deze symbolische foto zien we de zon ondergaan achter het Willem II stadion, links. De foto is genomen vanaf de Ringbaan West. Hup Willem II, stoere kerels, trots van het voetballand. Denk aan je roem en glorie. Denk aan je vriendschapsband. 't Rood-wit en blauw onzer vad'ren, kleurt Willem II zo goed. Het geeft te allen tijde spelers leeuwenmoed.

12.3.11

Wijnstad

Tilburg is een echte wijnstad. Dit is het statige pand van Verbunt Wijnkopers, opgericht door Josephus Antonius Verbunt in 1844. Klik HIER om wat meer te lezen over de historie. Frans Kense publiceerde in het geheugen van Tilburg over de anecdote dat de wijnhandel tot bloei kwam als retourvracht van de textiel. Klik HIER om dat verhaal te lezen.

11.3.11

Ateliers # 2 Zien

Over kunst denken veel mensen zwart-wit. Je hebt het lief. Je haat het. Willem Sandberg was directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij vond dat “zien begint met respect voor de ander, voor wat hij maakt en met de behoefte om mee te leven, zijn werk vragend te benaderen. Zien is een levenshouding – de rest is plaatjes kijken.” Niemand is zo blind als hij die niet wil zien. Deze foto is gemaakt in het atelier van Joke van Egten en Truus de Kanter.

10.3.11

Hasseltse kapel

Dit schilderij van de Hasseltse Kapel hangt in het museum voor naastenliefde, het Peerke Donders Paviljoen. Sober maar o zo mooi.

9.3.11

Kardinaal de Jongplein

Onze Peerke Donders waakt. Vroom. Met dichte ogen.

8.3.11

Afdakje

Om droog binnen te stappen, hebben veel huizen bij de voordeur een afdakje. Dit is de monumentale ingang van het Interpolis kantoor aan de Spoorlaan. Daaronder kunnen tien voetbalelftallen droog staan.

7.3.11

Filmtip: Niet zonder jou

Aanstaande woensdag is in de filmfoyer de documentaire “Niet zonder jou” te zien van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. Op de foto de comfortabele stoelen van dit kleine filmtheater, dat deel uitmaakt van Theaters Tilburg. In de documentaire staan de ouders van de filmer centraal: vader Ger Lataster en moeder Hermine. Door Ger's doofheid en Hermine's dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. We zien twee met elkaar vergroeide mensen, na 65 jaar huwelijk. Een portret over ouderdom die met gebreken komt en de troost van kunst, fotografie en schilderen. Erg mooi. Klik HIER voor een voorproefje.

6.3.11

Kwaansele

Cees Robben is jarenlang een scherp observator geweest van de Tilburgse volksaard. Zijn prentenbuukskes staan in duizenden huishoudens. De website Cultureel Magazine Brabant heeft een gedeelte waar veel informatie over Robben is te vinden. Blijmoedig leven is een belangrijk thema in het werk van Robben. Klik op de prent om te vergroten. Taotolf is een term die ik eigenlijk nooit gebruik. Het is Tilburgs voor gaperd, sufferd.

5.3.11

Groen-oranje

Tilburg kleurt groen-oranje met carnaval. De kruikenzeiker ziet het gemoedelijk aan.

4.3.11

Anders kijken naar blauw

Lunchgesprek gehad over de schoonheid van verval. Er zijn maar weinig mensen die het mooie daarvan zien. We fotograferen wél de ooit azuurblauwe stoeltjes aan de zee in Griekenland. We vinden dat vaal gekleurde hekje in de Provence liefelijk. De terrasstoelen in Madrid die een likje kunnen gebruiken hangen we ingelijst op in de woonkamer. Nou, kijk goed om je heen en dan zie je ook mooi verval in Tilburg. Dit is de deur onder de spoorburg tussen Spoorlaan en NS plein. Met wat fantasie zie je het blauw van Yves Klein. Toch?

3.3.11

Het dorstige hert

Aan de Bredaseweg ligt een van de oudste cafés van Tilburg: het dorstige hert. Ik heb een poging ondernomen om de herten in de zaak te tellen, want die zie je… als beeldjes, aan de muur, als houten object, in ijzer. Links, rechts, boven, onder…overal. Het café ligt vlak bij waar vroeger de dierentuin lag. Nu dus dicht bij de universiteit. In het onvolprezen Tilburgse Horecaboek staat zelfs een foto uit 1830 met het huidige pand. Dit is zo’n kroeg waar niets mag veranderen. Opa kwam hier al. En kleinzoon moet er zich ook thuis voelen. Een mooie bruine kroeg.

2.3.11

Kromhoutgebouw

Dit gebouw staat aan het Kromhoutpark en maakte onderdeel uit van de vroegere kazerne. Klik HIER om meer daarover te lezen.  

1.3.11

Omlaagkijken # 4

Tegelvloer Abdij Koningshoeven.