30.11.11

Jugendstil


Diva Kappers hebben een benijdenswaardig mooie Jugendstil gevel aan de Nieuwlandstraat. UPDATE: Uw blogger valt hier lelijk door de mand met zijn kunstkennis, want deze post had eerder een titel Art Deco. Gelukkig zijn er meelezers (zie reacties). Dank!

29.11.11

# Geluk 23


In de uitzending van Zomergast Marc Marie Huijbregts liet hij een fragment zien uit de serie Buren van Frans Bromet. Het speelde in Tilburg. De hond van de buren sprong vervaarlijk tot net boven de schutting. Hard blaffend. Zo’n rotbeest. Angstaanjagend. De schutting was niet hoog genoeg kun je ook zeggen. Want een goede schutting biedt een eigen plekje. Een dijk tegen luidruchtigheid. Betonnen warmte. Een schutting is geluk, zo gezien. Betonnen schuttingen horen ook bij Tilburg. Tegenwoordig zijn ze niet zo populair. Deze bewoner heeft de schutting gebruikt om er groen tegenaan te laten groeien.

28.11.11

Nieuwlandstraat

Speurneus Ronald Peeters trok de geschiedenis van de straten van Tilburg na. De Nieuwelantse Straet werd in 1667 voor het eerst genoemd, maar de eerste verwijzing is  al van 1563. Klik HIER voor de geschiedenis van deze levendige centrum straat.

27.11.11

Ieder huisje

Ieder huisje zijn kruisje. Dat geldt letterlijk voor wie gaat winkelen in de abdijwinkel van het klooster Abdij Koningshoeven. Overigens: de bieren hebben een hogere omloopsnelheid in de winkel dan de kruisjes.  

26.11.11

Bevreemdend

Ik weet niet wat ik van dit schilderij moet denken. Het doet een beetje denken aan Jeroen Bosch. Allemaal naakte nimfen die nog dorstig zijn ook. Als ik wat langer kijk, valt me op dat de haren van de dames verschillende kanten opwaaien, en dat werkt bevreemdend. Ik zag dit schilderij bij kunsthandel Langeweg en Langeweg aan de Nieuwlandstraat 27.

25.11.11

Architectuurgids Midden Brabant

Het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg presenteert vandaag haar nieuwe architectuurwebsite en de Architectuurgids Midden-Brabant. Een prima cadeau, zeker nu met de najaarsfeesten. Foto villa Zorgvlied

24.11.11

De zon speelt


Schaduwspel op woning aan de Bredaseweg. Een Bedaux-huis met bijzonder “kasteeltjes” dakkapel.

23.11.11

Misschien

normaal had ze in november
nog wel eens last van herfstblues
het was koud, om zes uur donker,
dit jaar was het gelukkig droog.

vandaag was niet bijzonder en toch
anders, ze had weer kunnen lachen
met haar vriendinnen in de klas
en ook de studie ging best goed.

vanavond werd het leuk, zeker weten,
met haar nieuwe vriendje naar de film
en daarna stappen, maar eerst ging ze
nog snel iets met haar huisgenootjes eten.  

zelfs haar fiets was niet gestolen!
ze trapte stevig door terwijl ze, misschien,
zacht de tekst van een popsong neuriede
‘today is the first day of the rest …' 

tot  op het kruispunt

Dichter Piet van den Boom (klik HIER voor zijn website) las het bericht over het tragisch ongeval waarbij een jonge vrouw omkwam in het Tilburgse verkeer. "Iets waar mijn hoofd bij stil is blijven staan" schrijft hij. We kennen allemaal de vragen die dat oproept. Waarom? De beschermengel die ons al tientallen keren hielp... maar nu niet. Piet maakte naar aanleiding van dat ongeval het gedicht 'misschien' en stuurde het naar TilburgDailyPhoto. Dankjewel, Piet!

22.11.11

Occupy

De actievoerders van Occupy die hun tenten hebben opgeslagen direct achter het paleis-raadhuis maken zich zorgen over bezuinigingen. Op de zorg, op onderwijs, op sociale voorzieningen en pensioenen. Klik HIER voor de website. Breek de macht van het Kapitaal, staat op het spandoek. Iedereen kan in dialoog gaan met de actievoerders. Overdag werken ze. Maar 's avonds om half acht is er een vergadering, die hier chic General Assembly heet. Beste lezers, nu kan ik meteen de aandacht vragen voor een bijzonder journalistiek project. Joris Luyendijk doet 'antropologisch' onderzoek naar de bankiers in de City van London. Lees: www.guardian.co.uk/bankingblog. De Groene Amsterdammer publiceert deze week enkele bevindingen van Joris, onder de titel "Bankiers zijn net mensen". Psychopatische gekken is Joris nog niet tegengekomen. "Als ik iets vervelend ben gaan vinden", schrijft hij, zijn het wel categorische uitspraken over 'bankiers' of 'banken'. Dergelijke generalisaties vertroebelen de verschillen tussen activiteiten in de financiële sector. (...) Wat ik echt heerlijk vind aan bankiers is dat het geen zeikerds zijn." Waarvan acte.

21.11.11

Ik ben...

Ik ben het centrum van het heelal, de oorzaak van alles en het gevolg van niets, precies op het juiste tijdstip: nu. / Ik ben te vroeg voor de dood, te laat voor het leven, en de melkboer is ook met vakantie. / Ik ben God maar ik beheers me. / Ik ben een Optimist – sterker nog: ik wéét dat het leven ophoudt.  / Ik ben hoogstwaarschijnlijk mijn geheugen verloren. / Ik ben iemand wiens ‘kennis’ ik zou willen zijn. / Ik ben omgekocht door het grootkapitaal maar de cent is helaas afgeschaft. / Ik ben omdat iemand dacht.
Tekstfragmenten uit Ik Ben, Batticus, Klein maar zijn, Querido 2005 / 21 november Opdracht van Maria in de Tempel

20.11.11

Prijsvraag

Dit is een spookfoto. Stond ineens op mijn fototoestel, terwijl ik de foto niet bewust heb gemaakt. Prijsvraag, dacht ik! De foto zou heel goed een omslag van een boek kunnen zijn. Weke titel past dan het beste? Is het een filosofisch boek, een roman, een thriller? Alles kan en mag. Gelukkig kon ik nog wel bedenken waar mijn toestel zélf een foto heeft gemaakt... dat moet al wandelend zijn gebeurd. In een straat die ik tot de allermooiste van Tilburg reken, de straat staat in mijn persoonlijke top 5 van favorieten. Enfin, prijsvraag: een mooie fles wijn voor de beste titel. De fles wijn is vorig jaar (16 december crimi wedstrijd) gewonnen door David.

UPDATE 120112: Hans Lodewijkx is winnaar geworden van de prijsvraag, met als titel "Lichtval Vals Licht". Een dichtbundel, volgens de inzender. Dat mijn idee om van de spookfoto een boekomslag te maken zo gek niet was, is hierboven te zien.

19.11.11

Het Gele Teken!

Het Gele Teken in Tilburg!  Wie dit stripalbum kent, zal met deze blogger beamen, het staat terecht in de Top 100 van stripalbums aller tijden. En in mijn persoonlijke top 10. Gemaakt door Edgar P. Jacobs, die de helden Blake en Mortimer creëerde. Stripspeciaalzaak Silvester is voortaan gevestigd in de Heuvelstraat 128, schuin tegenover de Pauluskerk en recht tegenover Cinqueminuti. Héérlijke zaak om te snuffelen en de strip of graphic novel collectie aan te vullen. UPDATE 311212: De stripwinkel is gesloten. De winkel in den Bosch blijft open: Stripboekwinkel Silvester, Snellestraat 8, 5211 EN ’s-Hertogenbosch

18.11.11

Apocalyptisch


Een Bijbelverhaal is de inspiratie voor dit immense kunstwerk van Egbert Dekkers, dat in 1967 werd gerealiseerd bij de uitbreiding van het klooster congregatie van Dochters van O.L. Vrouw van het Heilig Hart aan de Bredaseweg. Het kunstwerk staat aan de St. Oloflaan. Uitgevoerd in beton.  “Er verscheen in de hemel een indrukwekkend teken: een Vrouw, bekleed met de zon, met de maan onder haar voeten en een krans van twaalf stenen op haar hoofd.” Aldus vers 1, hoofdstuk 12 uit het boek Openbaringen van Johannes.

17.11.11

Burgemeester Rauppstraat

Er zijn straten waar de bewoners harken, blazen en opruimen. Maar niet in dit gedeelte van de Burgemeester Rauppstraat in Zorgvlied. En zeg nou zelf, dat levert een plaatje op.

16.11.11

Het werk vordert

Klik HIER om dezelfde plaats ongeveer een jaar geleden te zien. De realisatie van plan de Werf vordert goed. Nabij de Piushaven, in Tilburg Oost. Een benijdenswaardige plek om te gaan wonen.

15.11.11

Notre Dame

Dit woonzorgcentrum Notre Dame ligt aan de St. Oloflaan / Bredaseweg, waar het witte gebouw al zo’n eeuw het moederhuis van religieuzen is.

14.11.11

Rood

J. Herbin is een prachtige Franse firma die al sinds 1670 bestaat en een ruim assortiment inkt verkoopt. De oudste naam in de wereld. Klik HIER voor een assortimentsoverzicht en kijk eens naar die mooie potjes met een randje waar je de pen in kunt leggen. “Rood is al lang het rood niet meer, het rood van rode rozen”, zingt Marco Borsato. Hij zingt ook over het rood van passie, van rode wijn, het rood van rood wit blauw, de kleur van je lippen. Beste lezer, er is véél rood. En die Fransen geven daaraan poëtische namen. Dat maakt  zo’n inktpotje tot een benijdenswaardig hebbeding. Rouille d’Ancre, Rose Tendresse, Rose Cyclamen. Prachtige namen. Rouge Bourgogne spreekt me het meest aan, met die mooie rondingen in de naam.  Verkrijgbaar bij La Couronne du Comte, Nieuwlandstraat (klik HIER).

13.11.11

Tilburgse (pieten) Kleuren

Vanmiddag is Sinterklaas weer aangekomen in de Piushaven. Er waren dit jaar veel roeipieten, deze pieten kwamen in de Tilburgse kleuren blauw-geel aanroeien. Klik HIER voor een mooie interview van Mieke Nelie-van der Heijen die met Sinterklaas sprak over de intochten in de Piushaven. De sint geeft toe dat hij hulpsinterklazen heeft… maar de intocht doet hij altijd zelf.

12.11.11

Gelukkig bestaan ze nog!

De snoepautomaten. Helaas hangen deze automaten niet meer buiten, zoals vroeger. Ze zijn niet vandaalbestendig. Mijn associatie aan de automaten is die van het burgemeester van de Mortelplein, waar ik snoep mocht trekken (of een klein speeltje) van mijn opa. Eigenlijk is het een wonder dat in deze tijd van over-overvloed die automaten waar je vroeger een dubbeltje in deed (nu een euro), nog zoveel aantrekkingskracht uitoefenen. Deze pa op de foto beloont een voetballende zoon voor een overwinning, denk ik. Die automaten moeten blijven bestaan.

11.11.11

Zelfportretten


De zelfportretten van Mark Wallinger in de Pont bestaan uit allerlei variaties op de letter i. Zo hangt hier een wandje dat lijkt op de datum van vandaag: de 11e van de 11e.

10.11.11

Mark Wallinger

Heb ik al eens beschreven dat de bezoeker aan de Pont  veel films kan zien in het museum? De film die er nu te zien is van Mark Wallinger duurt 83 minuten. Het is gewoon meditatie om daar naar te gaan kijken. Ik hoorde dit weekend de bezoekers na afloop klappen! Het werk van de Engelse kunstenaar Mark Wallinger (1959) is voor het eerst in Nederland te zien. Wallinger is een multi-talent. Hij schildert en gebruikt andere uitingsvormen zoals fotografie, video, performance, sculptuur en installaties. Wallinger kun je een geëngageerd kunstenaar noemen, zijn kunst heeft een politieke en sociale component. Zijn spraakmakende State Britain is maar liefst 43 meter lang en staat geweldig mooi in de Pont. Aanrader, bezoek de expositie nu het nog kan in alle rust, vóór de drukke feest/museumdagen. Of doe het enkele keren. In The Observer schreef Tim Adams: ‘he is that rare beast, a conceptual artist whose concepts get richer the longer you look and think.’

9.11.11

Hall of Fame

Klein Berlijn. Of Little China?

8.11.11

Plaatsmaken

Foto gemaakt aan de Hart van Brabantlaan waar véél panden gaan verdwijnen. En daarmee ook wat ik noem Klein Berlijn, dit paradijs voor graffiti artiesten. Er komen hier appartementen voor merendeels buitenlandse studenten die in Tilburg komen studeren.

7.11.11

Blaojer blaoze

Dit is ook met een hark te doen, maar met zo'n blazer natuurlijk stoerder. Foto gemaakt aan de Bredaseweg.

6.11.11

Club van 100

Gudok heeft een club van 100. Sponsors zijn altijd welkom. Manon, Cynthia en Kim sponsoren, terwijl ze niet eens een bedrijf hebben... Maar ze dragen de club een warm hart toe en werken hard, de frietvrouwkes.

5.11.11

Vijfsprong


Dit is de vijfsprong met zicht op de Noordstraat, en daarachter de Stadsheer. Links ligt een gletsjerkei, het Hiroshima Nagasaki monument.

4.11.11

Vulpennen

Mijn lieve zus vertelde dat er flink omzetverlies is bij kledingwinkels. En zo kregen we ineens een discussie over bestellingen via het internet. Best wel gemakkelijk, ja, maar ondertussen krijgen alle steden een veel op elkaar gelijkend winkelbestand. Er zijn zelfs mensen die… schoenen… bestellen via internet, zegt zus. Ahum. De vaste lezer van dit blog weet dat ik groot voorstander ben van niet via internet bestellen en de lokale middenstand steunen. In de Noordstraat zit zo’n fantastisch winkeltje dat kleur geeft aan de stad en écht iets toevoegt: la Couronne du Comte, vulpennenspecialist. Die zijn op de vingers van een hand te tellen in ons land. Er is een breed assortiment pennen, van scholierenpen tot zéér exclusieve ‘limited editions’. Mooie lederen accesoires, véél soorten inkt, pennensets, notitieboekjes, etc. En – moderne tijd – er is óók een prachtige webwinkel. Dit is mijn aanrader voor Sinterklaas- en Kerstinkopen dit jaar. UPDATE: DE WINKEL IS VERHUISD NAAR NIEUWLANDSTRAAT 59. 

3.11.11

Weteringlaan

Weteringlaan bij de kruising met het Reuselpad. Hier is véél herfstpracht. Aan het eind staat een woning die voorheen altijd een grote ronde toren had, zodat de woning al snel ‘het kasteeltje’ werd genoemd. Wie daar links het Oude Maasje inslaat, komt bij een fraai restaurant.

2.11.11

Euroscoop

Liefhebbers van Kuifje zijn er natuurlijk in alle leeftijden, van 8 tot 88 jaar. Steven Spielberg maakte een Kuifje film: TinTin (zo heet Kuifje in België/Frankrijk), the secret of the unicorn. Die ben ik met mijn zoon gaan zien. En inderdaad waren er allerlei leeftijden in de bioscoop. Voor mij was het de eerste keer dat ik de Euroscoop bioscoop bezocht. De bioscoop in het Stappegoor is werkelijk enorm, daar schrok ik zelfs een beetje van. Klik HIER voor de website. Er zijn veel speciale acties, zoals een Maandag bios, 50 plus bios en een Ladies Night. Wel een bioscoop om trots op te zijn!

1.11.11

Erwtensoep en frites met een glimlach

O zo belangrijk, is het loket waar je een warme hap kunt krijgen. Om weer energie op te doen. Om de overwinning te vieren. Om te troosten. Bij Gudok krijgt de bezoeker erwtensoep en friet met een glimlach. Goed gevoel.