31.12.11

# 24 Geluk

Ik kreeg van Hettie een recept voor een goed 2012: ontdoe 12 maanden van akelige gebeurtenissen en angsten, snij de twaalf porties in 30 of 31 stukken, zodat de voorraad voor een jaar precies genoeg is. Iedere dag voeg je hieraan toe: een lepeltje werk, een eetlepel humor, drie eetlepels optimisme, een portie invoelingsvermogen. Het geheel werk je af met een lepeltje tolerantie, een korreltje geduld, een snufje takt. Overgiet dit gerecht met een scheut liefde, versier met een klein takje begrip en serveer met vriendelijke woorden en een stralende lach. Alle lezers een gelukkig 2012 toegewenst!
Restaurant Taste aan de Heuvel heeft de bekende woorden van Koning Willem II over leven in Tilburg op de wand gezet.

30.12.11

Lombardijelaan

Het laatste straatbeeld van 2011, de Lombardijelaan in de Reeshof.

29.12.11

The First People


Met hun hoogte van 180 centimeter vormen de doeken van The First People samen een werkelijk kolossaal vierluik, gemeten naar het onderwerp tenminste, want op deze wijze zijn de vier baby’s zo groot als volwassenen. Op elk doek ligt een pasgeboren baby vrij hulpeloos spartelend op de rug. (..) Binnen de traditionele roze en lichtblauwe estethica van afbeeldingen van baby’s zijn deze figuurtjes niet mooi, zonder zogezegd de zachte glans van kaarslicht op hun huid. (..) The First People is in zijn bijna navrante toonzetting (in kleur en kaalheid) een manifest waarin we het ontstaan van nieuwe mensen anders zien, overtuigend en heroïsch. Wat mij betreft is het een meesterwerk van de scherpe en eigenzinnige onverzettelijkheid, om niet te zeggen de brutaliteit, die het werk van Marlene Dumas van begin af aan kenmerkt. (..) Ze heeft een plek gevonden voor realisme zonder dat het banaal wordt. Integendeel. Het is diep ontroerend.
Kijken: brutale borelingen, Rudi Fuchs in De Groene Amsterdammer, 15 december over het vierluik van Marlene Dumas, dat te zien is in de Pont.  

28.12.11

Het vordert

Nieuwbouw van sportcomplex de Drieburcht. Najaar 2012 opent de Drieburcht. Klik HIER voor een impressie van het multifunctionele sportcomplex.

27.12.11

Paddestoelentijd

In 1935 werd een tentoonstelling Paddestoelen, vlinders en bijen gehouden in het toen net geopende Natuurhistorisch Museum. In dat jaar trok het museum aan de Paleisstraat 535 bezoekers. Klik HIER voor een verhaal over het vroegere museum.

26.12.11

Nominatie Museum Award

Het Audax Textielmuseum Tilburg is genomineerd voor de prestigieuze "European Museum of the Year Award 2012". Deze prijs is Europa's belangrijkste erkenning voor musea. Het is een prijs van The European Museum Forum, een organisatie van de Raad van Europa. Alleen musea die bezoekers uitzonderlijke kwaliteit bieden en innovatief zijn mogen meedingen. Een bezoek aan het Textielmuseum is zeer de moeite waard. Op de foto een moderne Dornier weefmachine, waar nu veel ontwerpen van kunstenaars op worden gemaakt.

25.12.11

Zalig Kerstfeest


Maria en Jezus in de kerststal op de Heuvel. De beeldengroep is ontworpen door architect Frans Coumans en door de Poolse kunstenaar Thomnasz Michalik gebouwd. De groep zware houten beelden dateert uit 1993. In 1994 zijn er een os, ezel en schaap bijgekomen.

24.12.11

Sfeervol


Zicht op de Heuvel met najaarsverlichting. Klik HIER voor een mooi verhaal van Annie van Stiphout over een verrassend kerstdiner.

23.12.11

High Tea

Puur Mercure / restaurant Taste serveert een overheerlijke High Tea.

22.12.11

Hunker

De Amerikaanse journalist en criticus Vance Packard schreef het boek Hidden Persuaders (verborgen verleiders) in 1957. Reclamemakers zouden verborgen verleiders verstoppen in de plaatjes van reclamespotjes. Wie goed keek, kon de letters s-e-x ontdekken in de schaduwen van een zojuist ingeschonken glas cola, en bij nadere inspectie vertoonden de ijsklontjes in een glas whisky de vormen van een vrouwelijk naakt. Tussen de frames van een film zouden onherkenbaar korte flitsen van voedsel opgenomen zijn, die de eetlust van kijkers opwekten. Ik moest daaraan denken toen ik bij de schouwburg reed, ’s avonds, en daar levensgroot op de gevel de letters “onvergetelijke avond” geprojecteerd zag. En in mijn ooghoek een frivole dame in lingerie. Beste lezers, het mannelijk brein werkt soms heel snel en zonder dat wij mannen er ook maar iets aan kunnen doen…
Ik ben teruggegaan om deze foto te maken. Schouwburg Tilburg heeft als boodschap “Geef een onvergetelijke avond cadeau”, het derde en vierde woord van die boodschap staat levensgroot op de gevel geprojecteerd. Klik op de foto en het is beter te zien.  

21.12.11

Berkdijksestraat

Ineens stond het object er. In de Berkdijksestraat. Een object van cortenstaal. Echt heel mooi. Midden op de stoep. Een privé kunstwerk. Ik ben een beetje jaloers.

20.12.11

Heerlijk boek

De architectuurgids Midden-Brabant van CAST is een heerlijk boek. De gids toont architectuur uit Tilburg, Waalwijk, Dongen, Loon op Zand, Gilze Rijen, Oisterwijk, Goirle en Hilvarenbeek die zich onderscheidt van de rest van Nederland. Karakteristiek zijn de herbestemming van in onbruik geraakt industrieel en katholiek erfgoed; daarnaast bijzondere woonhuisarchitectuur. Het boek onder redactie van Hans  Ibelings en Leon Sebregts is fijn leesbaar, mooie foto’s van René Witte. Ik heb al gemerkt: een pak-weer-eens en wegleg-boek. Om steeds opnieuw door te kijken. En verrast te zijn over wat je ziet in de omgeving. Verkrijgbaar bij boekhandel Livius. Klik HIER voor de website.

19.12.11

Ongeliefde sieraden

De armoede neemt toe. Toch maakt in deze crisis nauwelijks iemand zich zorgen over de eigen financiële situatie. Dat zegt het Sociaal Cultureel Planbureau. Ongeacht de crisis zijn 8 van de 10 mensen positief gestemd over de eigen financiële vooruitzichten. Toch koopt een kwart van de consumenten wel eens spullen waar geen geld voor is. Wie met minder moet doen, raakt inventief. En verkoopt bijvoorbeeld sieraden. Goudkopers trekken de aandacht met stapeltjes (namaak)bankbiljetten. Hier onderin het winkelcentrum bij het Pieter Vreedeplein.

18.12.11

Reeshof


Zicht op de Schipluidenlaan en Somerenerf.  Met fraaie wolken.

17.12.11

Zweem

Het geel van Van Gogh ontbreekt vandaag. Op een grijze dag zie je een zweem van Mondriaan Rood. Een streepje in het kleurenpallet. Markant. De mix van kleuren levert een rijk bruin. Abdijbruin.

16.12.11

Op orde maken


Bestratingswerkzaamheden aan de Händellaan.

15.12.11

Joseph Hollander

Is onder de Tilburgers bekend als Zot Joke. Was altijd in de stad te vinden, vaak bij de muziek. Jace van de Ven heeft een monumentje gemaakt voor hem. Klik HIER om het helemaal te lezen. Hieronder een fragment:
Ze zeiden dat jij heel erg rijk moest zijn
Maar wat is rijk zo mensenschuw en klein,
Zoon van het oude volk, de oorlog, curatele,
En van de straatjeugd slachtoffer van gein?
Dat jij nu in dat blind geluk mag delen!
En dat je daar bent waar de orgels spelen!
Fragment gedicht Jace van de Ven, met dank aan Carel van den Besselaar

14.12.11

Koningshoeven

In de negentiende eeuw kocht Koning Willem II woeste gronden tussen Tilburg en Moergestel om te laten ontginnen. Er werden ontginningshoeven gebouwd. Nu gaat de Tilburger over de Koningshoeven naar Moergestel.  

13.12.11

Dalempromenade


Hier zien we dezelfde woningen als gisteren, in het midden van de foto. De woningen bestaan nagenoeg geheel uit glas aan deze kant.

12.12.11

Open en dicht

Deze woningen aan de Bijsterveldenlaan zijn aan de deurzijde nagenoeg dicht, maar aan de andere kant van de woning juist helemaal open. Jacq. De Brouwer is de architect. Het kunstwerk is van Rob Brandt.

11.12.11

Nooit te oud om te leren

Een wolk is een wolk is een wolk. Dacht ik. Altijd. Maar nee. Tilburgse blogger Fiets Margreet opent mij de ogen. Er zijn veel soorten wolken. Vlokvormig. Draadvormig. Torenvormig. Amandelvormig. Klauwvormig. Nevelslierten. Er gaat een wereld open. Er bestaat zelfs een internationaal systeem om wolken te classificeren. Nou moe. Eerbiedig zal ik voortaan naar wolken kijken. Klik HIER hier voor een wolkenatlas. En klik HIER  voor bijzondere wolken. Daar staan ook de mammatuswolken bij, die Margreet eerder fotografeerde bij haar fietstocht. Op de foto wolken in de Reeshof.

10.12.11

Willy Vandersteenprijs


Vandaag krijgt de Tilburgse striptekenaar Michiel van de Pol de Willy Vandersteenprijs voor zijn album Terug naar Johan. De prijsuitreiking is op het Gala van de Vlaamse Strip in Turnhout. De prijs is vernoemd naar de geestelijk vader van Suske en Wiske. Vorig jaar berichtte TilburgDailyPhoto over Terug naar Johan, waarin Michiel terugkijkt naar zijn vervlogen jeugdjaren en de lezer deelgenoot maakt van zijn jeugdvriendschap met Johan. Proficiat! Terug naar Johan is een mooi najaarsgeschenk.
De illustratie is een gelegenheidstekening die Michiel (rechts) maakte op een expositie in september, waar hij aanwezig was met Ko de Laat (links).

9.12.11

Kisssss

Feestkleding is zwart. Maar in december is er ook véél rood. En het feest is een feest van de mond, om te eten, om te zoenen, om te praten. Mexx in de Heuvelstraat heeft dat goed begrepen. Op het kruispunt met de Willem II straat is de etalage gevuld met feestkleding. En enorme lippen.

8.12.11

Ateliers # 6


Mensen met ideeën staan aan de basis van succes. Dit is een geboorteplaats van ideeën, dat zie je meteen. Het atelier van Ramon Furniture.

7.12.11

Buurthuis Jeruzalem

De eerste woningen in de wijk Jeruzalem werden in de jaren vijftig gebouwd van de twintigste eeuw. In de wijk zijn geen winkels. Na de Tweede Wereldoorlog was er woningnood; Jeruzalem was een van de uitbreidingswijken waar snel nieuwe woningen neergezet moesten worden. Bijna letterlijk neergezet want de zogenaamde Airey-woningen zijn een soort bouwpakketwoningen. Tijdens de wederopbouw was er een tekort aan materiaal en werd er geëxperimenteerd met nieuwe manieren van bouwen. De huizen zijn met de hand gebouwd, er kwam geen hijskraan aan te pas. Sommige delen zaten letterlijk met ijzerdraad aan elkaar. Deze woningen zijn in veel steden gebouwd maar helaas verdwijnen ze uit het straatbeeld. Tiwos verkoopt een deel van de woningen in Jeruzalem.

6.12.11

Relikwie


Een relikwie van Peerke Donders. Lees HIER meer over “stoffelijke herinneringen aan een nog altijd populaire Tilburger”.  

5.12.11

Unique Selling Point


Iedere winkelier moet nadenken over een uniek verkoopargument. Op de Korvelseweg is al meer dan veertig jaar Eetsalon van Iersel gevestigd. Zij hebben zo’n USP: de huisgemaakte mayonaise, die ‘de beste is van Tilburg’.  Bij welke frituurzaak krijg je nog eigengemaakte mayonaise? Precies. Haalt uw frites aan de Korvelseweg en geniet.

4.12.11

Bedstee

In het huis van Peerke Donders. De weverswoning is tachtig jaar geleden gereconstrueerd.

3.12.11

Komen lopen

De hand met de duim omhoog: het Facebook teken. Dit vind ik leuk. In Tilburg hangen stickers met de tekst “Komen lopen vind ik leuk”.  Er staat niet bij van wie de stickers zijn. Anti-auto-lobby? Occupy? Natuurbeschermers? Of gewoon wandelaars.

2.12.11

Oude boom


Deze oude boom staat voor de priorij van de Norbertijnen aan de Schans.

1.12.11

Kommuunieseeren in et Tilburgs?


kijken
Kèkt is of ie kèkt, èn as ie kèkt nie kèèke.
Ge ziet mar, èn aanders moette mar is kèèke.
Kèèken òf et èèrger is gewòrre; ik kèèk schèèl van de kòppènt:
Ge moet mar is kèèke, dan kunde aaltij nòg zien; — kèèke - kêek - gekeeke
in praesens vocaalkrimping: gij/hij kèkt
verl. tijd kêek, maar: kikte gij?
Kèèken as en hèllegebildje dè van de kröswèg is gevalle (vB TT'71) - beduusd kijken
Te veul nòr de zulder gekeeken hèbbe (vB TT'70)-te veel borreltjes op hebben.
Die èèrpel kèèken oe aon - ... zijn niet goed gepit
'K-kèèk nie op unnen bos peeje, a-k ut loof mar hè' - ik kijk niet zo fijn, als 't maar redelijk is.
Biks kèèke ww – kijken

Nicole van Wagenberg heeft het initiatief genomen om een Tilburgs Taolbuuroo te beginnen. Da's mooi, niet waar? Kommuunieseeren in et Tilburgs? Agget doet, doe et goed, is het motto. Dat onderschrijft deze blogger van harte. Nicole gaf me al een welverdiende tik op de vingers. Klik HIER voor de website.