31.5.12

Magnoliapark


Kunnen we in de maand juni de vlag óók weer buitenhangen ná het Europees Kampioenschap voetbal?

29.5.12

Geen jager

Hij was een visser en geen jager
Dus wachtte hij rustig af
Of de liefde in zijn aas bijten zou
Was dat dapper of juist laf?

FunckyFish

28.5.12

Eigen tuin

Een zomerkoninkje. “Verse aardbeien zijn niet alleen heerlijk van smaak, ze zijn ook leuk om te kweken en daarbij bevatten ze nauwelijks calorieën, waardoor ze bekend staan als vitaminerijke slankmakers. Omdat de aardbeien het lekkerst smaken direct na de oogst, is het natuurlijk ideaal om een eigen aardbeienperk in uw tuin te hebben. In totaal zijn er ongeveer 1.000 soorten aardbeien.” Groenrijk Tilburg aan de Stokhasseltlaan is deze tweede pinksterdag geopend. Klik HIER.

27.5.12

Ligge te lèllepoote

Tilburg in Amsterdam. Het was warm toen deze blogger deze week over het Rokin liep in Amsterdam. Geestelijk verkwikt door twee kleine theatervoorstellingen. Daarin stond centraal hoe je je kunt verplaatsen naar en in een ander. Hoe kan je iemand met een andere wereld, een vreemd lichaam, een eigen ruimte of een onbekende taal, leren kennen en begrijpen. “De appel valt altijd vér van de boom”, hoorde ik een actrice, die zich de vraag stelde ‘Wat doe je als de wereld om je heen opeens niet meer lijkt te kloppen met jouw wereld?”. Enfin, in die gemoedsstemming valt mijn oog op drie social sofas naast elkaar. De buurtbank om een praatje te maken. Twee met de bij Tilburgers bekende vorm en fraaie mozaïeken. En een divan die gemaakt is om als Cleopatra lekker lui te gaan liggen. Ik heb even gecheckt. Zijn het onze Social Sofas? En ja… dan loopt deze Tilburger gewoon trots te zijn in onze hoofdstad. Het is immers Karin Bruers die de Social Sofas heeft bedacht. Tilburg in Amsterdam. Een schôon exportproduct. Klik HIER voor de website. Op deze divan ga je lekker lui liggen. “Liggen” kan verschillende betekenissen hebben in het Tilburgs. Ónder diejen èèk liggen veul èèkels. Maar ook: Mèn leej ie, mar heur kòs ie nie veele.

Weekfoto http://tilburgers.nl/ligge-te-lellepoote/

26.5.12

Munt slaan uit...

Vincent van Gogh ging in Tilburg naar school. Bij de Mitra slijter aan de Westermarkt zag ik een heel assortiment Van Gogh drankjes, in werkelijk allerlei soorten smaken van frambozen tot espresso. Typisch een voorbeeld van munt slaan uit een bekende naam. Aan deze blogger zijn de flesjes niet besteed.

25.5.12

Slimme én mooie reclame

Is er een slimmere reclame denkbaar voor een Italiaans pizzarestaurant dan de kleine Fiat 500? Nee toch! Klik hier voor de website van Eataly in de St. Josephstraat.

24.5.12

Drömhof flat

Foto gemaakt in de Bisschop Bekkerslaan.

23.5.12

Provençaals

De bloemen in de klimop in de achtertuin van Hoogmolen Textiel aan de Goirkestraat doen Provençaals aan.

22.5.12

Sheddak


Een mooi sheddak met op de achtergrond de fabriekstoren van George Dröge. Op wikipedia staat een overzicht van textielindustrie in de stad.

21.5.12

Ná de Meimarkt

Je staat op de meimarkt om te verkopen. Je wilt los. Toen we gisteren over de Oude Markt en de Heuvelstraat liepen, zagen we vermoeide gezichten. Deelnemers aan de meimarkt zaten uitgeblust in een lege kraam. Op het eind gééf je liever spullen weg dan ze weer mee terug te moeten nemen. Of de man op de foto een deelnemer is... of een koper met zijn 'oogst'... ik moet het antwoord schuldig blijven.

20.5.12

Waor is t fistje? Híer is t fistje!


Deze blogger heeft kippenvel als Willem II het veld opkomt. Het is mooi als een vol stadion  de Tricolores steunt en de stoere kerels toezingt. Promotiewedstrijden zijn slecht voor de zenuwen. Vandaag ook. Want bij een gelijke stand waarbij FC Den Bosch scoort, dan zijn de Bosschenaren door. Nadat een speler van FC den Bosch een rode kaart krijgt, vliegt de vlam in de pan in het uitvak. We zien van alles door de lucht vliegen: bekers, afvalbakken, hele kratjes (hoe komen die in het uitvak?), gesloopte stoeltjes en ik lees op twitter dat iemand zelfs een worstpan door de lucht ziet vliegen. Enfin, nadat de wedstrijd is stilgelegd en weer hervat, scoort Willem II een verlossend doelpunt. Willem II terug naar de eredivisie! staat op het scorebord na de wedstrijd. De King Side barst uit zijn voegen op deze foto. Waor is t fistje? Hier is t fistje! zingt een vol stadion. As ut is dè-’t is, dan fiste me. We gaan lekker in de stad uit eten en dadelijk naar de huldiging op de Heuvel.

19.5.12

Geel hek als grapje

Het komt niet dagelijks voor dat Tilburg in een rijtje staat met Barcelona, Birmingham en Leipzig. Acht jaar geleden kreeg Tilburg een Urban Land Institute Global Award voor hetRegenboogpark. Net als projecten in die andere steden. Dat Regenboogpark ligt er nu mooi bij. Het schijnt dat de tuinarchitect een grapje wilde uithalen en daarom een knalgele ‘klassieke’ poort in het groen plaatste. De hele omgeving bestaat uit nogal strakke architectuur.

18.5.12

Kerkdeuren

De kerkdeuren van de Petrus Donderskerk, Loven.

17.5.12

Miss Spaghetti


Héé, wat leuk, dacht ik. Een kunstenaar in Groeseind die zijn of haar werk voor het raam hangt. Maar dat zag ik niet goed. Het gaat om fraaie ansichtkaarten. Zoals deze van vijf Italiaanse schonen die een wedstrijdje houden wie het bordje spaghetti alla bolognese zonder hulpmiddelen het snelste meester kan maken. Vooruit dan maar een recept daarvoor. Schrik niet terug van ingrediënten of voorbereidingstijd. Het is een meesterlijk authentiek recept. Laat maar horen, lezers, als het gerecht u bevalt. En zeker ook als u die wedstrijd hebt gedaan, wie Miss Spaghetti zal worden. Dan wil ik wel een foto!
Ragù alla bolognese

Nodig voor 7,5 dl. / 250 gram kalfsgehakt / 50 gram (2 plakken) parmaham / 1 niet te grote winterwortel / 1 forse stengel bleekselderij /  2 uien, gepeld / 2 flinke tenen knoflook / 1,5 deciliter kalfsbouillon / 1,5 deciliter volle melk / 1 deciliter goede witte droge wijn / 50 gram boter / 2 milligram geraspte nootmuskaat / 400 gram gepelde pruimtomaten in blik / 1 reepje citroenschil / 1,5 eetlepel crème fraîche / 1 à 2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas, parmigiano reggiano

Snij de uien, wortel, ham en bleekselderij klein, hoe kleiner hoe beter--dobbelsteentjes van 3-4 millimeter zijn ideaal. Smelt boter in een niet te kleine gietijzeren braadpan en laat hierin de fijngesneden groenten en ham op laag vuur tien minuten smoren , het mengsel (de soffrito) is dan zacht en geurig. Voeg het gehakt toe en werk dit met een vork door het groentenmengsel, het vlees moet zijn rauwe kleur verliezen. Giet de wijn erbij en laat deze op halfhoog vuur vrijwel volledig inkoken. Voeg dan de melk en nootmuskaat toe, breng alles aan de kook en laat ongeveer tien minuten koken totdat de melk vrijwel geheel door het vlees is geabsorbeerd.
Pureer de inhoud van het blikje pruimtomaten, voeg de pulp samen met de citroenschil en zout naar wens toe en breng het vleesmengsel opnieuw aan de kook. Laat de saus nu lekker vier uur sudderen in de vrijwel gesloten pan op het allerlaagste vuur. De saus moet zó laag koken dat er net een flauwe borreling is te zien aan de oppervlakte. Roer de saus nu en dan om en voeg naar behoefte bouillon toe. De saus heeft vocht nodig om 4 uur te kunnen koken zonder aan te branden.
Roer vlak voor het serveren crème fraîche en parmiggiano door de saus en proef op zout. De ragù alla bolognese serveer je met spaghetti, maar kan ook worden verwerkt in een lasagne. In dit uitstekende recept zijn de details belangrijk, zoals de citroenschil. Maar dan krijg je ook een verrukkelijke saus. Dit recept is van de beste eetschrijver over Italië die Nederland rijk is. Florine Boucher, Pasta, Nijgh en van Ditmar 1996

16.5.12

Orgelmuziek

Ze zeggen dat je een leven lang blijft houden van de muziek die je mooi vindt als je tiener bent. Bij mij klopt dat wel. Ik vind soulmuziek geweldig. Maar nog jonger stond ik op het koor van de Besterdse kerk te zingen in het kinderkoor van meneer de Brouwer. Na de zegen ter afsluiting ging de organist hélemaal los. De toonhoogte én de geluidssterkte gingen omhoog. En er kwam een hemels Hosanna. Oorverdovend. Daarboven. Achteraf denk ik dat die organist zat te wachten op dát moment. Het heeft véél indruk gemaakt.  Tot op de dag van vandaag ben ik weemoedig als ik wéér zo’n afsluiting hoor in de kerk. Ik moet eraan denken bij deze foto van het orgel in de Hasseltse Kapel. Prestant. Bourdon. Vasard. Fluit. Terts. Octaaf.

15.5.12

Beukenflat

O Beukenflat

O Beukenflat 
Geen toestand
Is zo heikel

Als in je eigen
Beukenflat
Te wonen
Naast een eikel

Frank van Pamelen, Tilburg Tintelt

14.5.12

Regenboogpark

Er zijn van die plaatsen in de stad waar je niet gemakkelijk komt, terwijl luttele meters verder Toute Tilburg komt. We zien hier Westpoint op de foto, dat kent de stadsbewoner. Maar zou je die grote toren wegpoetsen en vragen aan willekeurige tilburgers waar deze foto is genomen… dan vrees ik dat er niet veel antwoorden komen.

13.5.12

Ons Peerke


Het brein neemt geregeld een loopje met ons. Het selecteert beelden, verdringt beelden, schaaft gebeurtenissen van vroeger bij. En is daarmee knap ontbetrouwbaar.  Hoe lastig is het dan voor een kunstenaar om een beeld te maken, van iemand waarvan nauwelijks illustraties of beelden zijn?  De kustenaar kan zélf invullen – en zó ons beeld van iemand weer bijkleuren. De pater-redemptorist G. Mathot maakte het mooiste beeld dat ik ken van Peerke Donders. Het is in 1991 geplaatst in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Er worden iedere dag kaarsjes gebrand bij Ons Peerke in Den Bosch. Ook gisteren zag ik dat verschillende Tilburgers doen. Het is fascinerend wat beelden in ons brein oproepen. Ik vind de Maria in de Hasseltse Kapel het meest ‘moederlijk’. Onze Lieve Vrouw in den Bosch is – net als Jezus trouwens – het meest vriendelijk, uitnodigend. De maker van dit standbeeld zei bij de onthulling dat hij Peerke wilde afbeelden als een ‘zachtmoedig revolutionair, anders dan anderen.’  

12.5.12

Cirkel en driehoek

In de Hertogstraat (Fatima) staat sinds 1986 een kunstwerk van Jan Spit met de eenvoudige naam Cirkel en Driehoek. Jan Spit heeft ook het pleintje ingericht.

11.5.12

Hap Stap Festival

Van 17 tot en met 20 mei is het Hap Stap Festival. De organisatoren hebben een benijdenswaardig reclame-object: de allergrootste reclame die er in de stad te zien is, de Interpolis-toren. Klik HIER voor de website van het festival.

10.5.12

Plaquette

10 mei 1940. Een bom Veertien slachtoffers. Een plaquette ter herinnering in de Noordstraat.

9.5.12

# 29 Geluk

Niet gepest worden. Geen slachtoffer zijn van zinloos geweld. Da’s ook geluk. Het lieveheersbeestje op deze stoeptegel is een symbool voor liefde en geluk. De Landelijke StichtingTegen Zinloos Geweld stimuleert en ondersteunt initiatieven voor verbetering van de woon-, werk- en leefomgeving. Ze streeft naar een samenleving waarin iedereen zich bewust is van de oorzaken en gevolgen van pesten en geweld. Deze stoeptegel in de Hoevenseweg symboliseert een positief signaal tegen pesten en geweld.

8.5.12

Paleis

Het woord heeft Koninklijke Allure: paleis. Maar zoals er in Frankrijk châteaux zijn die niet meer zijn dan een schuur, zo zijn er ook paleizen die helemaal niet zó koninklijk zijn. Slimme middenstanders gebruiken het woord paleis graag in winkelnamen. Ik kocht mijn lampen in het lichtpaleis. Ik zag een  bierpaleis, dat prikkelt brein en tong. En ook… het wildpaleis, in gebruik bij poelier Versteeg aan de Hasseltstraat. Voor al uw vederwild, kippetjes, patrijzen, kalkoenen, eenden, enzovoort.  UPDATE121014 Helaas heeft de laatste poelier in Tilburg zijn deuren gesloten.

7.5.12

I love you

Ik loop over de Koningsplein markt. Daar hoor ik een van de marktkooplieden zeggen: “Als ge niet lief zèt voor oew meske, dan gaoget niet goed. En ik kan het weten!”. Mijn brein maakt graag gekke sprongetjes. Ik moet aan de uitspraak denken als ik deze damesfiets zie. “Hello Tiger! I love you.”

6.5.12

Gin hakkefietje

In het hart van de stedendriehoek Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, ligt het Groene Woud. 35.000 hectares met gevarieerde natuur, cultuurhistorisch waardevol landschap en leuke plaatsen als Oisterwijk, Liempde, Oirschot en Sint Oedenrode. Het Nationaal Landschap het Groene Woud is een sponsor van rondje Tilburg en is vandaag aanwezig op het Olympiaplein om informatie te verstrekken en de streekrekening te propageren. Vandaag is rondje Tilburg, het sportevenement waaraan je kunt deelnemen door te wandelen, hardlopen, mountainbiken of toerfietsen, 5 tot 150 kilometer.  Voor een belangrijk deel door Het Groene Woud. Bioscoop Euroscoop organiseert op het Olympiaplein de tweede hoge hakken race. Enkele tientallen dames met hakken van tenminste 9 centimeter wagen  zich aan de 150 meter lange race over het asfalt. Behalve een snelheidsprijs zijn er ook prijzen voor de mooiste uitmonstering. Sommigen hebben de schoenen vastgetaped. Maar ja, zo’n race is dan ook gin hakkefietje.

5.5.12

Lindebomen


Lindebomen voor de van Malsenhof, Broekhovenseweg.

4.5.12

Ontluikende liefde

Schaapsgoorpad. Fris lentegroen. Lekker los lopende honden. Die elkaar besnuffelen, bespringen, spelen. Een baasje zit erbij en kijkt ernaar. Het andere baasje snelt ernaar toe.

3.5.12

Bloesembomen

Henriëtte Ronnerstraat. Ik heb in de veertien jaar dat ik hier woon de bomen nog nooit zó uitbundig zien bloeien, zegt een aardige buurtbewoner tegen mij. U bent niet de enige die hier foto's van maakt.

2.5.12

Uitbundig groen

Wel mooi al dat uitbundige lentegroen. Hier aan de Deltalaan, op de achtergrond torent de universiteit boven de stad uit.

1.5.12

Berlijn Café


Oud-Berlijner Hans Wagner is de man die mij de charmes van Berlijn heeft laten ontdekken. Ik vind Kreuzberg erg mooi. Voelde mij er thuis. Zelf noem ik ons gebied rondom de Hart van Brabantlaan graag Klein Berlijn, de sfeer met graffiti. Maar… daar ligt nu de bouwput voor Talent Squire en de Hall Of Fame is afgebroken. Dus weg Berlijnse sfeer… tegelijkertijd is aan de Korvelseweg Berlijn Café geopend. Dat is goed gespot van de eigenaar: de Korvelseweg. Berlijn Café past daar goed in onze stad. Het interieur is no-nonsene. Fijn uitzicht over de Korvelseweg en de Paterstraat. Lekkere biertjes op tap. Bierkaart. Biologische keuken. Ze noemen zich de leukste huiskamer van Tilburg. Veel succes!