31.1.13

Gebruik monument tegen zinloos geweld

Het monument tegen zinloos geweld van Guido Geelen heeft de vorm van een bronzen kabinetskast waarin iedereen die daar behoefte aan heeft een aandenken kan plaatsen ter herinnering aan een slachtoffer of een daad van zinloos geweld in Tilburg. Indien u een aandenken in de vorm van een voorwerp, foto of brief wilt plaatsen in het monument tegen zinloos geweld dan kunt u dagelijks wanneer het hekwerk geopend is (tussen zonsopgang en zonsondergang) een voorwerp in de bovenste lade van de kast plaatsen. Elke dag zullen de toezichthouders van de gemeente Tilburg rond 11.00 uur het voorwerp in de kast plaatsen.

30.1.13

Invallen duisternis

Dit is een moment waar ik van hou: het invallen van de duisternis. De lichten van de winkels en kroegen krijgen warmte. Behaaglijke warmte. Vandaag komt de zon op om 8.23 uur en de duisternis gaat invallen om 17.24 uur. Iedere dag blijft het wat langer licht. Op 18 februari valt de duisternis in om 18.00 uur en op 24 maart pas om 19.00 uur. En zo leven we toe naar de lente.

29.1.13

Ensburg

28.1.13

Uitzending gemist

Heb je het Schaep in Mokum afgelopen maandag gemist? Dat was een monumentale aflevering met een dubbelrol van Marc-Marie Huijbregts. Hij heeft een prachtrol neergezet als moeder van Lucas Blijdschap. 'Ons moeder' uit Tilburg. Klik HIER om de uitzending te bekijken en te genieten.

27.1.13

Skaters kunnen niet remmen

“De een beweegt zich wat soepeler voort dan de ander, maar het feit blijft dat 95 % van de skaters niet kan remmen. Dit is natuurlijk een onveilige situatie. Om de veiligheid van jezelf en de medeweggebruiker te verbetgeren, is het dan misschien een goed idee om een skatecursus te volgen. De absolute beginner is welkom, maar ook de wat gevorderde skater kan op onze cursus ook nog veel leren. Na afloop van onze cursus is het mogelijk om examen te doen voor het skatevaardigheidsbewijs. Dit is vooral handig voor verzekeringszaken omtrent skaten. De cursus is ook toegankelijk voor volwassenen.”

26.1.13

Ondubbelzinnig duidelijk


“We zeggen tegenwoordig wat we willen, strooien met meningen, oordelen snel en laten anderen te pas of te onpas onze mening horen onder het mom ‘we leven in een vrij land en ik mag vinden wat ik wil’. ‘Ik moet toch eerlijk zijn?’ is een veelgehoorde kreet. Natuurlijk mag je zeggen wat je wilt, dat is juist goed. Maar vaak wordt iets zo krachtig gezegd dat het een aanval lijkt. Door alle drukte hebben veel mensen een hoog stressniveau en dat is goed merkbaar in de manier waarop we met elkaar communiceren. Als gevolg van het verhoogde stressniveau en de vele adviezen (dat je voor jezelf moet opkomen en gewoon moet zeggen wat je wilt of vindt) verwarren mensen assertiviteit (zeggen wat je vindt en graag wilt) met agressiviteit in communicatie (ergens gericht op af gaan als in een aanval). Hierdoor zeggen we vaak onbedoeld tegen anderen dat ze het fout doen.”

25.1.13

Aan iedereen zit wel een vlekje

Wees zo kuis als ijs, zo zuiver als sneeuw, gij ontgaat toch de laster niet.
William Shakespeare

24.1.13

# 37 Geluk

De huur betaald. De stoep geschuurd.
Een goeie visboer in de buurt.
Een meid die als ze naast je gaat,
loopt te zingen over straat.


Gedicht Het menselijk geluk van Willem Wilmink 
Foto detail van schrijn Giuseppe Penone

23.1.13

Omhoogkijken # 17

Als het heeft gesneeuwd, krijg ik de onbedwingbare neiging om mijn stoep schoon te vegen. Van huis uit meegekregen. Ik vind het fijn als voorbijgangers goed kunnen lopen en niet uitglijden. Toen Lief in de supermarkt strooizout zag staan, zei ik ook meteen: doe er maar twee. De wachtende man achter ons kijkt heel zuinigjes en zegt: die krijg je voor niks bij de gemeente. "Ja, die heb ik ook", zeg ik. "Maar ik krijg zo'n licht agressief gevoel als er sneeuw op de stoep ligt, dat moet weg." Waarop hij droog als antwoord geeft: "Ik woon in een appartement". Foto Pieter Vreedeplein.

22.1.13

Kleurig

Er zijn Tilburgers die de kleuren van Westpoint afgrijselijk vinden. "Ik vind zo'n lichtbaken in de stad wel mooi", zegt collega Ron tegen mij als we er langs rijden. Ik heb van de Stadsheer al eens een ijzige foto kunnen plaatsen. Vandaag zo'n foto van Westpoint. Ik heb de camera enigszins bewogen...

21.1.13

Van Nunen Boes

 
Heuvelstraat, de gevel van de speelgoedwinkel.

20.1.13

Niks as èès



Et hee mar efkes gesneut. Maar het blijft wel allemaal liggen. In het woordenboek van de Tilburgse Taol is een deel van een gedicht aangehaald van Piet Heerkens uit 1941:

Niks as èès èn sneuw
De wereld sneuwt weer onder,
ze wordt weer rein en fijn,
de wereld wordt weer 'n wonder
en kan nie schoonder zijn.

Nooit is er de wereld fijnder
as onder de sneuw meschien
wanneer we in al de kender
weer nuuwe Sneuwitjes zien.

Zelfs wat lelijk is krijgt in de sneeuw en het ijs soms iets aantrekkelijks. Neem nou de blokkige cementfontein in de Zomerstraat, die is nu helemaal bevroren. In de minuut dat ik er stond, maakten vier voorbijgangers er een foto! Óp aaw èès vriest et gaaw.

19.1.13

Goudse


zeer ondernemende
mensen tóch.
uw firma
verdiende wereldfaam.
Klein witje, P 27, 28, 83, 50 uit: Kaas, Willem Elsschot 1969

Peter en Marian van Kaashandel Peter. Verknocht aan de markt. Peter staat al 47 jaar op de markt, de laatste twintig jaar zelfstandig. Gefotografeerd op de markt van het Koningsplein.
Vandaag komen de dailyphoto citybloggers uit Nederland in Gouda bij elkaar. Drie inwoners van Gouda maken samen www.halfgouda.nl : Henri Boere, Ria Volk en Kees Vossestein. Op de website dromen de Gouwenaars hun stad Gouda. Zij doen dat in fotografie, gedichten en proza-gedichten, associatieve taal, citaten en W I T T E N. Geïnspireerd op halfgouda publiceert TilburgDailyPhoto nu en dan een klein witje.

18.1.13

Winnende torens

De torens bij het Cenakel zijn door het publiek gekozen als winnaar van een Brabants Dagblad-poll van twaalf woontorens in Tilburg. De torens zijn een ontwerp van Bedaux De Brouwer Architecten. De torens staan aan de rand van het Leijpark. 

17.1.13

Bettie Serveert


Vanavond in poppodium 013. Mooie affiches.
 
 

16.1.13

Boom als grafmonument

 
Een niet alledaags grafmonument voor een niet alledaags man: Harry van den Eerenbeemt. Van den Eerenbeemt was een voorvechter voor het behoud van Tilburgs Erfgoed. Mooi dat de mensen van het Regionaal Archief en het Stadsmuseum deze informatie bewaren in een Tilburg Wiki.

15.1.13

Portretwand


De stadsdichters van Tilburg. Op een alledaagse portretwand. Geen eregalerij, maar gewoon naast de blusmiddelen.

14.1.13

Bijverdienen



Bijverdienen. Dat is noodzaak voor scholieren en studenten. Alleen met stufi is niet rond te komen. Dan kun je gaan vakkenvullen. Niks mis mee. Of aan de kassa zitten. Nog beter, want dan krijg je mensenkennis. Als barhulp of ober in de horeca werken. Tientallen studenten in Tilburg bouwen zó de beste herinneringen op aan de stad. Deze jongeman fungeert als reclame. Hij staat met een verwijsbord om winkelend publiek te attenderen op zijn werkgever. Ogenschijnlijk geen baantje waar je heel moe van kunt worden. En tijd genoeg om muziek te beluisteren. Want het is wel geestdodend, reclame zijn.

13.1.13

Oscarnominatie

De Nederlander Erik-Jan de Boer heeft een Oscar-nominatie gekregen voor de special effects van de film Life of Pi. Die zijn in deze 3D film zeer de moeite waard. Op 24 februari weten we of hij de Oscar ook echt wint. Life of Pi van de regisseur Ang Lee is een film over een Indiase jongen die met een Bengaalse tijger in een sloep op zee belandt. De film is met elf nominaties een van de grote kanshebbers op een Oscar. Aanrader. Maar bekijk eerst de trailer.  


12.1.13

Kleine marge

Het is een kleine marge tussen gek of geniaal. Tussen werk of thuis zitten. Tussen succes of outcast. En een reisje van enkele uren tussen het begrijpen van een schoolbord of onbegrip. Een goede levenshouding is daarom tolerantie. Daar knapt heel Nederland van op. Het zit niet in een doosje, maar in jezelf. Klik HIER en je bent nog maar één stap van het gebruik ervan.
Foto Heuvel.

11.1.13

Er gaat veel tijd inzitten...

Ik heb geen idee hoe het publiek zich een (werk)dag van een kunstenaar voorstelt. Wel een vermoeden van de cliché's die daarover bestaan. In een van de werken van de Vlaming Thierry de Cordier staat de volgende tekst (vrij vertaald): Iedere dag, er gaat veel tijd inzitten, drink ik voortdurend wijn. Ik weet niet waarom ik dat doe. Maar ik weet wel dat ik me daardoor beter voel. Jazeker.

10.1.13

Ivo de Wijs

Hij is een geboren Tilburger. Ging naar het Willem II college en was daar ook enige tijd leraar - in zijn jonge jaren. Zijn grootste bekendheid kreeg Ivo de Wijs echter als cabaretier en tekstschrijver voor oa Paul de Leeuw, Jasperina de Jong, Jenny Arean, Kinderen voor Kinderen en Youp van 't Hek. In het januari-nummer van Onze Taal staat een mooi vraaggesprek. Over zijn beginjaren als leraar: "Mijn opleiding bleek voor geen centimeter aan te sluiten op de praktijk. Zo wist ik alles van de transformationeel-generatieve grammatica van Chomsky, maar niks van hoe je een klas in bedwang moet houden, of hoe je de d/t regel moet uitleggen. We hadden didactiek gekregen van docenten bij wie je in slaap viel..."

9.1.13

Omlaagkijken # 7

Een mooi scrabblewoord: asbaktegel.

8.1.13

Dudok



Naast poppodium 013 en de Tivoligarage is in het oude patronaatsgebouw St. Jozef DUDOK gevestigd. Een heerlijke stadsbrasserie – van het type waarvan we in onze stad tot nu toe verstoken waren. Goed eten, dus. Maar ook een fijne werkplek. Het Tilburgse Dudok scoorde bij onderzoek onder intermediair lezers in de top 5 van fijne buiten-de-deur-werkplekken. Met snel WIFI, goede koffie en een fijne sfeer. Klik HIER voor de website.

7.1.13

Frisse oren

Juist als iedereen met de benen buitenhangt, heeft de Studiozaal een bijzondere charme. Tijdens het nieuwjaarsevenement Frisse Oren (aangekondigd als cultureel vuurwerk) was de zaal bom, bomvol tijdens het optreden van de tweeling Loes en Renée Wijnhoven. Opgeleid in Tilburg. Optredend onder de artiestennaam Clean Pete (lijkt op een naam van whisky). Zichzelf begeleidend met cello en gitaar zingen de meiden over verlangens en oogstrelende jonge mannen. Zelf vader van een dochter in dezelfde leeftijd schrok ik een beetje toen Loes een nieuw lied aankondigde "over de mannen die ik deed". Huh? Maar ze verbeterde zich: "de mannen met wie ik date". Erg mooi lied ook over de jongeman die blijft slapen: "Ik heb de hersens en jij hebt het lijf".  Als ik het goed begrijp, was dat toch ook niet écht wat Loes ambieerde. We gaan vast nog veel horen van deze vrouwelijke troubadours.

6.1.13

Oude Markt 2

Wij noemen het gewoon brôod of brôoje in het meervoud. In onze taal kunnen we het schôon zeggen met brôod. Zoals: Van brôod wòrde grôot, van mik wòrde dik (bruin brood is gezonder dan wit brood). En van Frans Verbunt het gezegde waaruit blijkt dat het gras bij de buren niet altijd groener is: asge hier brôod hèt, moette daor ginne mik gaon zuuke. Wie heel lang moet wachten: Wanneer zei’k aon de bûrt? Waant ik zie wel dè ge hier brôôd en koffie mee mot brenge. Van Cees Robben: oew brôod swirskaanten int spèk sòppe. En de wat platte observatie (maar daarom niet minder waar): waor ze bidden is nôod en waor ze schèèten is brood. Een broodje dat heel populair werd in de Verenigde Staten is de bagel. Spreek uit: béégel. Inmiddels zijn er 53 lunchzaken die gespecialiseerd zijn in dit broodje. Sinds 12-12-12 óók in Tilburg aan de Oude Markt 2. De missie van Bagels & Beans is eenvoudig: men wil dat je blijer vertrekt dan dat je binnenkwam in de zaak. Klik HIER voor de website. Veel succes voor Antonio Meijer en zijn team.

5.1.13

Het afwezige aanwezig maken

Het afwezige aanwezig maken.
Het onzichtbare zichtbaar.


De lezers hebben nog een oplossing van mij tegoed. Op 6 september plaatste TilburgDailyPhoto een detail van een kunstwerk. Duizenden Tilburgers lopen hierlangs en herkennen dit beeld. Dacht ik. Mis poes. Wie doorklikt hieronder ziet de oplossing. Wie doorleest hieronder ziet de verklaring van de kunst in... het ziekenhuis. De auteur van onderstaande tekst laat zijn Tilburgse nuchterheid even varen...
 
Of een kunstenaar nu het bestaan probeert te begrijpen, zijn zielenroerselen tot expressie brengt, of een artistiek probleem tracht op te lossen, in alle gevallen is er gelijkenis met het werk van de verpleegkundige, de dokter en de therapeut. Samen met de patiënt staan zij voor de uitdaging om betekenis te vinden, vergeten en verloren verhalen tot uitdrukking te brengen, problemen op te lossen. In alle gevallen trachten zij te doen wat de kunstenaar doet: iets verwerkelijken wat er nog niet is. En daar is verbeelding voor nodig. Geen enkele creatieve oplossing ontstaat zonder fantasie.

4.1.13

Nieuwjaarsbijeenkomsten

130.000 gediplomeerde kunstenaars telt Nederland. Feitelijk benut het bedrijfsleven de denkkracht van de kunstenaars nauwelijks. Kunst en bedrijfsleven zijn - uitzonderingen daargelaten - gescheiden werelden. Dat leerden de bestuurders en ondernemers die gisteren in de Koepelhal van de voormalige NS werkplaats de nieuwjaarsbijeenkomst bezochten. Met als thema: de kunst van ondernemen. De communicatieprofessionals van Communicatieclub Bourgondië genoten 's avonds van dolkomische sketches van het cabaretduo Alkemande en Bloemen. En ze lazen bij de ingang van het Madecenter, een kenniscentrum voor metselwerk, wáár architectuur begint...

3.1.13

Omhoogkijken # 16

"Ornamenten op gebouwen hadden vaak een bouwkundige functie en waren onderdeel van de constructie. Deze werd mede bepaald door de aanwezige materialen en technieken, van oudsher vooral natuursteen en hout. Naast de bouwkundige functie kunnen ornamenten het doel hebben de beschouwer een mededeling te doen, gedachten op te wekken of een gevoel te geven. Het ornament heeft dan een symbolische, esthetische of maatschappelijke functie." Foto Willem II straat

2.1.13

Social Design

KANT is het social design label uit Tilburg. Nog enkele dagen is de expositie van Kant te zien in de centrale bibliotheek aan het Koningsplein. Mooie kussens zijn te bestellen bij Fijn Beddengoed. Kant gaat zich specialiseren in haakwerk. Maar er blijven ook Art Community projecten.