31.3.13

# 39 Geluk

Geluk is de zwembadklok van kunstenaar Kees Mandos, uit 1955,  in het zwembad Stappegoor. Het tableau met de klok is negen meter breed. Aanvankelijk hing deze klok in het zwembad aan de Ringbaan Oost. De Tilburgse kunstenaar behoort tot de eerste Tilburgse school.

30.3.13

Heikese kerk

Aan de inspanningen van de vrijwilligers van de parochie de Goede Herder zal het niet liggen, of de Heikese kerk morgen met het Hoogfeest van Pasen helemaal gevuld is. In het voorbije weekeinde werden passanten buiten aangesproken en uitgenodigd om een kaarsje op te steken en een intentie op te schrijven. "Wij bidden dan voor uw intentie." In de kerk stonden vrijwilligers klaar om uitleg te geven én er was live klassieke muziek, heel passend in deze omgeving. Het is een fantastisch rijke kerk, de Heikese kerk, met schitterende glas-in-lood ramen. Wie de kerk kent, kan beamen dat er minder aandacht is gegeven aan de banken, die zitten 'hard'. Maar ja, ondertussen kijk je je ogen uit. In 2011 verscheen een mooi boek over geschiedenis, gebouw en inventaris: 'Bewijs van ontwaakten kunstzin'. Het boek is geschreven door Joost van Hest en Gerard Steijns.

29.3.13

Goede vrijdag

Statie uit de kruisweg, geschilderd door J.B. Anthony (1890-1898), geïnspireerd door de vlaamse primitieven. Heikese kerk.

28.3.13

Omlaagkijken # 8

Tegelvloer in een Tilburgse villa uit 1921.

27.3.13

Atelier # 8


Een kunstenaar uit Carré
Die zat het echt niet mee
Zijn verf was helemaal op

Dat zette het schilderen stop
En kreeg zijn model haar congé

 
Ons model had een hekel aan ruzie en vitten
Maar wilde het er toch niet bij laten zitten

Ze was zelfverzekerd en mooi
En vond razendsnel nieuw emplooi

Nadat ze bij een beeldhouwer was blijven pitten
 

26.3.13

Waar blijf je?

Lente waar blijf je? Aan slechts één balkon (goed kijken) hangt een bloemenbak. Leeg nog. Overigens hangt de bewoner van deze flat bloemen voor zichzelf. Onvermijdelijk. Want op deze hoogte zijn geen buren die genieten van de blommen.

25.3.13

Aan .... ontsnapt

IJspegels uit het overhangende deel van het station bij de bussen; de langste is toch zeker zo'n dertig centimeter lang. Onder de pegels lag wat water. Dus voor hetzelfde geld loop je er onder door en... laat zo'n pegel los. Tilburg is spannend, soms. Gisteren werd een kouderecord nét niet gebroken. De minimum temperatuur blijft de hele week onder nul, in de weekvoorspelling.

24.3.13

Nieuwe rijksmonumenten in Tilburg

En toen
Bleek alles maar een visioen
Van een of and're gek te zijn

En toen
Bleek ook dat laatste stukje groen
Alweer een grijze vlek te zijn
Heel die mooie grote luchtballon
Meegevlogen met de noorderzon

En nou
Is alles even grauw
Als toen 't begon
Beton, beton, beton

En toen
Was nergens meer iets aan te doen
Er kwam een nieuw parkeerterrein

En toen
Verdween dat ene stukje groen
Temidden van de steenwoestijn
Overal, zover je kijken kon
Overal, tot aan de horizon

En nou
Is alles even grauw
Als toen 't begon
Beton, beton, beton...


Ja, dit mooie lied "En toen" van Annie M.G. Schmidt is - denk ik - geschreven in de tijd van wederopbouw na de oorlog. Het is een kritisch lied over nieuwbouw. Ik las in een krant dat ook 'lelijke' gebouwen van beton mooi kunnen worden gevonden. De vier nieuwe rijksmonumenten in Tilburg uit de tijd van de wederopbouw, zullen vast voor- en tegenstanders hebben als het gaat om 'mooi'. Ons station, de Kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood, de Schouwburg en het Cobbenhagengebouw van de universiteit zijn nieuwe rijksmonumenten. Het gaat om excellente bouwwerken in de ontwikkeling van de architectuur, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst.

23.3.13

Weer sneeuw

Alle marktkooplieden op het Koningsplein hebben de buik helemaal vol van de sneeuw. Net als dit echtpaar dat 'even tijd voor zichzelf' nam bij Zonnestudio Suntimes aan de Schouwburgring. Wel een gek gezicht: de man en vrouw van de reclame die blootshuids genieten, terwijl feitelijk buiten de sneeuwvlokken ons om de oren jagen.

22.3.13

Kaart uit 1785

Van de kaartenmaker Rigobert Bonne. Nu gebruikt als placemat. De lezer weet wel waar...

21.3.13

Roos

De muzikant draagt een roos.

20.3.13

Detail maawmuur

In de Maawmuur zijn twee brievenbussen opgenomen, om te maawen. Maar ik heb tot nu toe gemist wat er gemaawd is. Vóór de komst hield dit kunstwerk de gemoederen bezig. Die geluiden zijn verrassend snel verstomd.

19.3.13

Zeiken

ik mis hier de warmte van een dorpscafe
de aanspraak van mensen met een zachte 'g'
ik mis zelfs 't zeiken op alles om niets
was men maar op brabant zo trots als een fries
in 't zuiden vol zon, woon ik samen met jou
't is daarom dat ik zo van brabanders hou


detail Brabanders van Guus Meeuwis

18.3.13

Voorbereiding

Grondwerkzaamheden aan de Spoorzone, hier loopt volgend jaar de Burgemeester Brokxlaan.

17.3.13

Herwaardering voor werkplein

Het werkplein met zijn karakteristieke blauwe onderkant en roestige bovenkant ligt aan de Besterdring. De buurman was decennialang de werkplaats van het spoor. Eind van dit jaar moet de Burgemeester Brokxlaan daar liggen. Dat zal Oud Noord best wel een oppepper geven. Lag dat werkplein jarenlang wat schuw, straks ligt het ineens als een markant baken heel prominent. Het is een karakteristiek gebouw. Toe aan herwaardering.

16.3.13

Belletje trekken

Ik loop langs het oude herenhuis waar in mijn jeugd de huisarts woonde. Mijn herinneringen zijn vaag. Er was een wachtkamer voor aan de straat, met heel veel tijdschriften. Je moet door een lange gang, daar zit een assisente en dan door een deur naar de dokter, toen zeker weten een Dokter - met hoofdletter. De oude deurbellen hangen er nog steeds. Wel mooi ouderwets: dagschel en nachtschel.

15.3.13

Zij is mijn moeder niet maar zwaait

Een vrouw met rossig haar / en zwarte rok loopt door het park /  zij is mijn  moeder niet maar zwaait

soms ging ik naar de stad / misschien liep ze tussen de mensen / op haar hoge hakken / een angstige reiziger / waaromheen de lucht bevroor

ik zocht en zocht tot er niemand meer was

mischien huilde ze / misschien was ze gelukkig
 
Kunstwerk van Arewik Avakian, te zien in de Duvelhok-expositie van Carrékunstenaars. www.facebook.com/arewikavakianearth
 
Het gedicht komt uit de prachtige bundel Finse meisjes van Kira Wuck, een echte aanrader! ISBN 9789057595455 Uitgeverij Podium

14.3.13

Nieuwe Paus

Deemoed en bescheidenheid worden aan de verrassende Paus Fransiscus I toegekend. De verwachting is dat deze eerste Jezuiet die tot Paus is gekozen, een Paus zal zijn van de armen. Dat zou hij dan gemeen hebben met zijn voorganger Leo XIII. Vincenzo Gioacchino Pecci werd geboren te Carpineto op 2 maart 1810. Hij werd in 1837 tot priester gewijd, in 1843 werd hij nuntius te Brussel, van 1846-1878 was hij bisschop van Perugia in Italië en in 1853 werd hij kardinaal. Pecci werd op 20 februari 1878 als paus Leo XIII gekozen. Door zijn encycliek Rerum Novarum van 30 november 1891, over het arbeidersvraagstuk, is paus Leo XIII wel het meest bekend geworden. Door deze encycliek was de doorbraak voor de officiële katholieke sociale leer gemaakt. Hij overleed te Rome op 20 augustus 1903. De straat op het Goirke werd op 24 november 1900 officieel door de gemeenteraad vastgesteld als Leostraat lopende Van het Smidspad langs de Leoschool oostwaarts tot de Veldstraat.

13.3.13

Bodehof

Ik ben weleens jaloers als ik door een andere stad loop en ik kom in zo'n mooi hofje. Dit is de Bodehof, midden in ons  centrum, maar doodstil. Het hofje loopt vanaf de Telexstraat, westwaarts tot de Antoniusstraat en zuidwaarts tot de Tuinstraat. Het hofje is genoemd naar de brievenbesteller, postbode of vrachtrijder, en de naam is logisch vanwege de in de nabijheid gelegen Poststraat. Op oude brieven komen vaak aantekeningen voor die tot doel hebben het bestelloon van de bode aan te geven. Zo is het Regionaal Archief Tilburg in het bezit van de oudst bekende porto-aanduiding tot op heden, voorkomend op een brief die vanuit Brussel naar Tilburg werd verzonden op 12 december 1576. Daarop is geschreven Betaelt den bode 3 St' (3 Stuivers). Onder het bodeloon wordt op deze brief nog aangegeven het loon voor het schrijven van de brief, namelijk: Voer tscrijven van t placcaet 2 St. Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).

12.3.13

Healing environment

Een kunstwerk van Guido Geelen met allemaal buisjes, dat heel toepasselijk staat bij de bloedafname in het Sint Elisabeth ziekenhuis. Toen ik daar laatst bloed liet prikken, werd ik niet heel vrolijk van dit kunstwerk. Snapt de lezer dat? Ik denk wel dat de kunstenaar plezier heeft gehad bij het maken van dit kunstwerk, zeker als hij wetenschap had waar het geplaatst ging worden. Klik HIER voor een mooie video van kunstwerken in het ziekenhuis.

11.3.13

Louis Bouwmeesterplein

De achterkant van de schouwburg. Wat moet dat een sjouwen zijn geweest, vroeger. Toen er nog niet zo'n superdeluxe vrachtwagenlift was, en decorstukken handmatig werden uitgeladen, opgetild en verplaatst. Het waren forse investeringen die de arbowetgeving verplicht stelde aan schouwburgen, om de arbeidsomstandigheden van theater ondersteunende medewerkers te verbeteren. Maar het werk is nu menselijker.

10.3.13

Passie

In het Duvelhok exposeren de kunstenaars van Carré. Thema is passie. Vandaag, zondag 10 maart, zijn van 12 tot 17 uur 87 ateliers in het Carrégebouw toegankelijk. Het werk op de voorgrond van de foto is van de beeldhouwer Willem Geers.

Bij de expositie is een passiekrant verschenen, die veel inspiratie biedt en een kijkje geeft in het denken van kunstenaars. Bijvoorbeeld over de boodschap van het werk van Arewik Avakian: je kunt nog zo klein en zwak zijn, of denken dat je klein en zwak bent, maar in werkelijkheid heb je ongekende talenten en mogelijkheden. Zie ze. Of in het denken van Margot Homan, die heel graag een fontein wil maken, met echte beelden eraan. "Bijvoorbeed voor op het braakliggend terrein tegenover het Piusplein. Daar moet vooral geen flat komen! Ik stel voor dat we daar een mooi beeldenpark maken, met veel groen, kunst en een terrasje."

9.3.13

Maybe


8.3.13

Bisschop Zwijsenstraat

Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Oud gaat hier samen met nieuw.

7.3.13

Week van zorg en welzijn

Van 11 tot 16 maart is de week van zorg en welzijn. Op 16 maart is er een Open dag in allerlei instellingen. De moeite waard om eens kennis te maken met de zorginstellingen en een kijkje achter de schermen te nemen. Kijk op www.brabantzorg.net voor een actueel overzicht. Afgebeeld: Vrouw met hoed en kat. Acrylschilderij van Piet Derboven, uit "ut ateljee in Biezenmortel". Dit mooie schilderij hangt in het kantoor van Thebe.

6.3.13

In de knop

Mgr. Joannes Zwijsen kijkt naar de knoppen die de lente aankondigen. Wat me fascineert aan dit standbeeld is zijn schoen. Een schoen staat op een kussen. Kan een lezer opheldering verschaffen? Zwijsen was pastoor op het Heike, maar later ook aartsbisschop van Utrecht. In 1869 reisde hij naar Rome voor het Eerste Vaticaans Concilie, waarin de onfeilbaarheid van de Paus werd afgekondigd. Voor wie denkt dat het alleen vandaag de dag slecht is gesteld met de criminaliteit... in 1863 werd een moordaanslag gepleegd op Zwijsen. Louis Sparidans schreef op het Geheugen van Tilburg een mooie herinnering aan het Rijke Roomsche Leven: optochten waarbij kinderen meelopen verkleed als paus, bisschop, missionaris, zuster of anderszins.

5.3.13

De Prins van Oranje

Een jonge Prins van Oranje. Kunsthandel Langeweg & Langeweg anticipeert op de komende wisseling van de macht op Koninginnedag.

4.3.13

Pril

Een pril begin van de lente... zitten op de grond. Doorkijkje bij de concertzaal en Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

3.3.13

Toon me je huis...

Het verschil tussen huizen. Een kwestie van smaak. Gebouwen zijn kenmerkend voor hun tijd. Het draaiend huis op de Hasselt-rotonde is feitelijk een kunstwerk. Op de voorgrond zien we een huis dat net zo min heel functioneel is… als huis: een elektriciteitshuisje. Ambachtelijk met zorg gemaakt. Als je er goed naar kijkt, kun je er van gaan houden. Dat geldt natuurlijk voor het huis van de kunstenaar Körmeling ook.

2.3.13

O besta

O besta, besta. Mijn angst en verlangen
roepen het onmogelijke naar nacht
en niets. Of ik u, langzaam uitgedacht,
haastig geschapen, kon jagen en vangen.

Of gij, sluimerend nog in wind en regen,
zoudt wachten met leven tot ik u riep:
uit een hoger hemel, een dieper diep
dan gemis duiken kan of een droom vliegen.

Speel het dan maar, en verrijs voor mijn oog:
schud al mijn woorden af, wolken en stenen
en kom: steek uw hoofd uit het gras omhoog.

Dat ik de bloesems op uw schouders zie
en de zon in uw haar, heller verschenen
dan ooit, en knielen kan en weet voor wie.

Michel van der Plas, uit: Vreemdeling op doortocht

1.3.13

Lentemanifest van Tilburg

1. Pluk de dag
2. Geen dag zonder lach
3. Leef zonder spijt
4. Volg je hart
5. Wees dankbaar

De astronomische en meteorologische seizoenen hebben een verschillende start- en einddatum. De meteorologische seizoenen beginnen telkens op de eerste van de maanden maart, juni, september en december. Dit is om de klimatologische berekeningen eenvoudig en uniform te houden. De astronomisch seizoenen beginnen rond de 21e van diezelfde maanden.