31.5.13

Madonna


Om de Mariamaand mee af te sluiten. Een Maria in staal.

30.5.13

Spel

Spel van kleuren, zon en schaduw. Groeseind.

29.5.13

Deltalaan 19



Op een klein stukje Deltalaan staan verschillende bijzondere huizen.

28.5.13

Calvarieberg

Alleen is maar alleen. Het is een beproeving. Dierbaren verliezen. Gelukkig hoor je vaak dat de overledene er 'altijd is'. Dat is een prettig idee. Dat je kunt praten, overleggen. En dat je toch nog steun krijgt. Op de begraafplaats Broekhoven is altijd wel iemand in voor een praatje.

27.5.13

Nog snel gaan kijken

Wie nog niet naar de tentoonstelling is geweest van de Duitse kunstenares Katharina Grosse in museum De Pont, die heeft nog tot 9 juni de kans. De 68 ballonnen, waarvan sommige een doorsnede hebben van vier meter, kregen veel publiciteit. Maar... er hangen ook twaalf schilderijen, die de moeite van het bekijken waard zijn. 

26.5.13

Kleintje Hollands finale


Het zit de organisatoren van de finale van Kleintje Hollands, vanmiddag op de Heuvel, niet echt mee. De deelnemers zijn enthousiast en zetten zich 100% in, bij dit muziekevenement van mensen met een verstandelijke beperking. Maar het is zo koud, brrr. Stichting Kleintje Hollands organiseert het evenement nu voor de 14e editie. Op de afgelopen twee zondagen zijn de voorrondes gehouden in de druiventros. In de categorie playback zien we hier Sjef Struijken die een lied zingt van Gerard Joling. De immense beker die te winnen is, zien we nog net rechts op de foto. Er is een Peter Smulders wisseltrofee voor diegene die met het meeste enthousiasme en inzet toont. Zanger en jurylid Peter Smulders was 13 jaar lang bij het evenement betrokken.

25.5.13

Meisje in rood

Busstation op de Spoorlaan. Verstilde foto. Hier valt weer op hoe mooi straatmeubilair kan zijn. Drie keer mooi. dus.

24.5.13

Telkens weer

"Maar ik heb het geld nodig", zegt ze. "Er is meer in het leven dan geld." Daar komt ie weer aan met zijn clichés. <Het is goed bedoeld> denkt hij.

de moed opbrengen
om telkens weer opnieuw
de draad op te pakken

de durf hebben
om iets nieuws te beginnen
onbetreden paden te gaan

vertrouwen dat wat je doet
goed is en dat 't hoe dan ook
ergens ooit gedijen zal

23.5.13

Lief Vrouwke

Ik kom niet om u te spreken
maar om even bij u te zijn.
Ik heb niets te zeggen
of te vragen deze dag.
Maar gun me de vreugde
dat ik naar u kijken mag.

22.5.13

Knegtelgarage

7 dagen open. 24 uur per dag. Maximale parkeertijd 3 dagen. 580 plaatsen.  

21.5.13

Aanbeveling

Ineens starten er flink wat Italiaanse restaurants in de stad. Waar je snel een pizza of pasta eet... en dan weer verder. Wie met méér aandacht wil lunchen of dineren gaat naar Restaurant Trattoria l'Olivo. Klik op de naam en je komt op de webite van het restaurant. Deze intieme trattoria ligt aan de Heuvel 41. Chef Jan Gravensteijn kookt met dagverse producten. Dit is een verwenrestaurant waar je Franse en Italiaanse gerechten eet die met goed advies uitstekend worden gecombineerd met prachtige wijnen. De wilde zeebaars met een saus van kreeft en dille die ik hier onlangs proefde, blijft me nog wel enige tijd bij, een heerlijk puur gerecht. Sommige gasten mogen hier op de muur schrijven. Zoals zanger Stef Bos die naast deze God in keramiek opschreef: "Wie in Tilburg was en hier nooit heeft gegeten, is nooit in Tilburg geweest." Mooie aanbeveling.

20.5.13

Ringbaan West

Fijne Pinksterdag iedereen!

19.5.13

Social Sofa Sint Anna


Social Sofa, geplaatst aan het Sint Anna plein, waar vroeger Vincent van Gogh woonde tijdens zijn studie in Tilburg.

18.5.13

# 41 Geluk

Ongeveer 175 miljoen mensen wonen niet in het land waar ze geboren zijn. Vroeger spraken we van gastarbeiders. In de laatste generatie is het aantal migranten verdubbeld. Hoogleraar Félix Neto van de universiteit van Porto in Portugal onderzoekt de relatie tussen cultuur en welbevinden. Onderzoek bij Portugese emigranten, teruggekeerde Portugese emigranten en immigranten in Portugal toonde aan dat hun levensvoldoening niet verschilt van mensen die nooit zijn gemigreerd. Dat bevestigt de visie dat het gros van de migranten zich goed aanpast aan hun nieuwe samenleving, ondanks de problemen die ze ondervinden bij leven in twee culturen.
De Nederlander bestaat wel, maar hij kan niet worden gereduceerd tot één groep, sociaal verband of starre identiteit. De talentvolle politicoloog Monique Samuel is van Egyptisch-Nederlandse afkomst. Zij schreef een prachtig essay in de Groene Amsterdammer over de nieuwe diversiteit: "Het wordt tijd dat de luchtballon van zogenaamde tolerantie wordt doorgeprikt, het eeuwige verlangen naar assimilatie - de zogenaamde acceptatie van één vast waarden en normen-pakket - opgeheven."

17.5.13

Mater Amabilis


In de meimaand worden véél kaarsjes opgestoken bij Maria - en heel veel zorgen worden aan haar toevertrouwd.

16.5.13

Mooi gedekt


Wie dekt er nog utgebreid de tafel voor het eten? "Och, ik mèùkel mer zon bietje aon." We werken tegenwoordig met gemakkelijke placemats. Op een wit gedekte tafel kunnen lopers een mooi accent geven. Zoals deze, met bestek als illustratie. Verkrijgbaar in de winkel van het Textielmuseum.

15.5.13

Ringbaan West

Deze woningen staan om de hoek bij het huis/paleisje dat gisteren op TilburgDailyPhoto stond. Nogal een scherp contrast. Hoevéél van deze kleine woningen zouden er in die fabrikantenvilla passen? Vier, vijf, zes?

14.5.13

Paleisje

Twee villa-achtige woningen onder één kap, gebouwd voor twee families Eras. De twee huizen zijn nu tot één woonnhuis verbouwd, noem het maar gerust een paleisje. Voorvader Herman Eras werd in 1797 geboren in Tilburg. Hij was vanaf 1827 als kleermaker geregistreerd; vanaf 1859 als textielfabrikant. Herman was de oprichter van de wollenstoffen en wollendeken fabriek Eras & Zonen, die begin 20e eeuw de grootste fabriek van Tilburg was. Herman Eras kreeg tien kinderen. De fabriek werd in 1958 gesloten. Deze woning(en) werden ontworpen door Jos. Bedaux en kwamen gereed in 1949/50. Burgemeester Suijsstraat.


13.5.13

O o o o o o my littlle lady

Tja, dan is de druk weg.. en speelt Willem II een van de betere wedstrijden van het seizoen met winst op Bekerwinnaar AZ. 2 - 0. De wave gaat door het stadion. De naam van Jürgen Streppel wordt gescandeerd. En het hele stadion zingt: O o o o o o my little lady. Het is een bijzonder beeld bij een ploeg die degradeert. Een hondstrouwe supportersschare die door de vaderlandse pers geroemd wordt en waarvan men zegt dat deze supporters van Willem II eredivisie verdienen, schrijft Ben Sebregts in KingZine. Ruim 11,5 jaar geleden werd Stichting KingZine opgericht met als doel de verbondenheid en de sfeer rondom de wedstrijden van Willem II te verbeteren. Zes keer per jaar krijgen de supporters een gratis fanzine en ontelbare keren worden sfeeracties georganiseerd. De muurschildering hierboven is te zien op de Kingside. Willem II neemt eervol afscheid van de eredivisie.

12.5.13

Textielramp

Ruim twee weken geleden stortte een fabrieksgebouw in, met meer dan duizend doden als gevolg. In Bangladesh. Het is de dodelijkste kledingindustrie ramp die we kennen. Ook Nederlandse bedrijven kopen kleding in Bangladesh. Voor een schijntje. De fabriek moet heel groot zijn geweest. Inmiddels heeft de overheid achttien (!!) andere textielfabrieken gesloten om veiligheidsredenen. In de hele productieketen van kleding komt de producent er vaak bekaaid vanaf. Van een T-shirt dat wij hier kopen gaat vijf procent naar de maker. Met andere woorden: koop een T-shirt voor tien euro, daarvan gaat vijftig cent naar de producent. De verkoper hier in Nederland verdient het meest aan het shirt, zo'n vier euro.
 
Zo'n honderdenvijftig jaar geleden kende Tilburg een eigen textielramp. In 1854 richtte Hermanus Eras aan de van Hogendorpstraat de N.V. Wollenstoffen- en Wollendekenfabrieken H. Eras en Zonen op. Dat werd in het begin van de 20e eeuw de grootste wollenstoffenfabriek van Tilburg. Op 11 februari 1866 stortte een 60 ellen lang en drie verdiepingen hoog gebouw van een kort daarvoor in gebruik genomen complex om. Alleen een schoorsteen en het stoomketelgebouw bleef staan. Veel machines werden bedolven onder de puinhopen. De fabriek zou twee maanden later in gebruik worden genomen. Veel textielarbeiders zijn indertijd dus aan de dood ontsnapt, omdat de fabriek nog niet in gebruik was genomen.
 
Op de foto kaarten voor een textielmachine.

11.5.13

Cuypers kerk

De Korvelse kerk (officieel Sint Antonius van Padua kerk van de parochie Goede Herder) is een kerk van architect Eduard Cuypers. Gebouwd in 1923.

10.5.13

Kijken op kabouterhoogte

De fotograaf neemt een standpunt in, bijvoorbeeld door op het onderwerp neer te kijken, waardoor het kleiner, onbelangrijker, lijkt. Dit wordt ook wel het vogelperspectief genoemd. Bij een hoog standpunt is het voor kijkers moeilijk zich te identificeren. Het tegenovergestelde is het geval wanneer de fotograaf een kikvorsperspectief  gebruikt, kijken als een kabouter. De fotograaf kan door een standpunt in te nemen een situatie een lading en sfeer geven. Dit abstracte beeld zien we nóóit vanaf gewone ooghoogte. Goed om even écht te kijken, puzzelaars!

9.5.13

Van lijden kun je leren


“Religie is in de basis goed. Verkeerde mensen misbruiken religie. En dan markeren minaretten of kruisbeelden ineens regio’s, als afbakening.” Dat zei generaal b.d. Peter van Uhm gisterenavond in de Job lezing. In een uit zijn voegen barstende Sint Caeciliakerk in Enschot verhaalde de oud commandant van de strijdkrachten over zijn ervaringen in Libanon, Afghanistan en Bosnië Herzegovina. Over de Servische tolk (orthodox christen) die op enig moment niet meer in Sarajevo over straat kon om voedsel, brandstof en medicijnen voor haar moeder te kopen. Die boodschappen werden daarna gedaan door de Moslimburen. In de laatste fase van de oorlog werden door de tolk eerst de meubels opgestookt en daarna – “op het ergste moment” – de boeken. Op twee na. De Bijbel en de Koran werden gespaard. Over de geestelijk verzorgers in de krijgsmacht die fantastisch werk doen en een graadmeter vormen voor de commandant.  “De geestelijk verzorgers, daar moet je voor oppassen!”,  zei een soldaat ooit tegen Peter van Uhm. Die keek de soldaat verbaasd aan, waarop die verduidelijkte: “Voor je het weet vertel je hen álles…” De ouders van Tom Krist waren aanwezig. Peter van Uhm vertelde dat hij het Afghaanse volk nooit een verwijt zal maken over het overlijden van zijn zoon Dennis. Hij herhaalde wat hij zei op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking: Wie dient, denkt niet alleen in ‘ik’. Wie dient, denkt niet alleenin ‘zij’. Wie dient, denkt ook in ‘wij’. Peter van Uhm weigerde desgevraagd om ‘wij’ te definiëren. Wij, dat kan een parochie zijn. Wij, dat kan een dorpsraad zijn. Maar ook de ondernemer die genoegen neemt met iets minder winst en maatschappelijk verantwoord onderneemt, dient en draagt bij aan ‘wij’, aan de samenleving. Peter van Uhm is een markant voorbeeld van een man die bescheiden én charismatisch is.
Enschot is de enige plaats in Nederland waar nog jaarlijks een bedevaart naar Job plaatsvindt. Ruim twintig jaar geleden blies de toen opgerichte stichting Sint Job nieuw leven in de bedevaart. Sindsdien is het jaarlijks weer gezellig druk tijdens de Jobzondag, waarop een pleinfeest in en rond de Sint Caeciliakerk met tal van activiteiten wordt georganiseerd. Dit jaar wordt dit Jobfeest op 12 mei gevierd.

8.5.13

terug


was aanwezig

met moeite

afwezig moeiteloos

 

het veelzeggende ego

eens ontwaakt

van monoloog naar

dialoog kwetsbaar

hakend naar wijsheid

 

oud de wijsheid er aan toe te bederven

na rampen of triomfen schamper verworven

amper te benutten als men jeugd moet derven

voorgoed dan is het tijd voor hars mos moeras

en als mompelend monster weer te keren

tot wat je was

 

uit: van de roerloze woelgeest, lucebert

foto van waterfles restaurant lucebert, schouwburg tilburg

 

 

7.5.13

Lekker terras

Hier is het goed toeven onder de strakblauwe hemel. Het nieuwe terras van de Postelse Hoeve, die dit jaar het vijftig jarig bestaan viert. Lekker een kop koffie pakken na bezoek aan de Hasseltse Kapel.  De Postelse Hoeve viert het jubileum met een dineraanbieding voor twee. Maandelijks wisselend drie gangen menu mét wijn, vijftig euro voor twee.

6.5.13

Omhoogkijken # 17

Als mijn fantasie op de loop gaat, sta ik op het balkon naar u te wuiven. Ik ben de best geklede vulpen. Ik ben iemand die op straat voor zich uit zwijgt. Ik ben een humanist in de opperste vlakte van mijn gedachten. Ik ben commissaris van de Koning in de provincie Eerlijkheid.  (vrij naar Battus)

4.5.13

Lastig

Ik hou ervan. Van bomen. Niet van de wortels.

3.5.13

Minister Goselingplein

Mooie lentebloesem op het plein dat is genoemd naar Carel Goseling, overleden in Buchenwald.

2.5.13

Ontluikende klimop

De boom van de liefde
Heeft maar één tak;
Daar spruit nooit een tweede
Vóór de eerste brak.

1.5.13

Stadstraat

Wat hebben deze huizen meegemaakt? Wie heeft zich dat nooit afgevraagd... Pia van den Berg startte een onderzoek naar de Stadstraat. En maakt een fraaie Facebookpagina om wat resultaten te publiceren én aan nieuwe informatie te komen. Klik HIER. Fijn als de lezer haar kan helpen. En lees hier dat Koning Lodewijk Napoleon hier voetstappen heeft liggen. UPDATE 11 MEI: Lees ook de toelichting van Pia bij reacties.