30.9.13

Afwezig

Al ben je niet in deze kamer
alleen naar gelang de tijd verloopt
ben je minder aanwezig.

Nu staat hier nog je tas vergeten
alweer waardoor ik
enigszins zeker ben
van je terugkeer
op termijn.

Hoe langer de afwezigheid
duurt hoe leger
de ruimte raakt.

Uit de poëziebundel Dit hier is bijna nergens, van Henk van Raak | Verkrijgbaar bij boekhandel Livius

29.9.13

Stevenzandsestraat

Neem een willekeurige stad en bedenk waar je de historie nog goed kunt zien. Waar je een dorps gevoel kunt koesteren. In Tilburg zijn dat van oudsher misschien de linten, maar daar zijn nu nog maar kleine stukjes die dit gevoel oproepen. Het is mooi als een stad meegaat met de tijd. Zo vind ik de moderne stadsvillas aan het Wilhelminapark mooier dan veel van de oude fabrikantenvillas. Maar het is ook mooi als de tijd stilstaat. Rondom de Hasseltse Kapel. Op het Korvelplein. En gisteren bedacht ik me: ja, ook hier, in de Stevenzandsestraat. Overdenk eens wat dan die karakteristieken zijn, die dat gevoel oproepen?

28.9.13

De wíe laan?


Als ik vertel dat de Brokxlaan bijna opengaat, zegt mijn zoon: de wíe laan? Tja, zo betrekkelijk is bekendheid. Gerrit Brokx is in 2002 overleden en was tot 1997 burgemeester van de stad. Junior is geregeld langs de bronzen buste gelopen in de concertzaal, maar die maakte kennelijk geen indruk. Brokx gaf de Tilburgers hun trots terug, hoor ik mezelf zeggen. Van welke partij was hij?, is de vraag. Het CDA zeg ik - en ik bedenk mij meteen hoe de positie van die partij nu is, onvergelijkbaar met twee decennia terug. En zoals dat gaat, niet iedereen liep indertijd weg met de burgemeester.

27.9.13

Adieu Ad Willemen

Ad Willemen is niet meer. Heel veel Tilburgers kregen les van hem. Ik bewonderde zijn virtuositeit als grafiekkunstenaar. Vandaag geen eigen foto, maar een foto uit de papieren harem van Ad Willemen. De stadsdichter heeft een mooi gedicht Teruggebracht Vuur gemaakt ter herinnering. Adieu!

26.9.13

Stadskantoor

De ramen rondom het stadskantoor zijn voorzien van de foto's van Geluk op 13.

25.9.13

Over cadans, stoempen en relativeren


Mensen met een passie. Fijn om te ontmoeten. Ik hou van de twinkeling in de ogen en het enthousiasme waarmee ze praten. Of het nu een duivenmelker is, een biodynamische boer of een wielrenner. Mag ik nog wat wind van achteren? is een boek met wielerverhalen. Erg mooi geschreven. JACE van de Ven heeft een passie voor wielrennen. Hij is oud-redacteur van het Brabants Dagblad en een begenadigd verhalenverteller. Bij zijn verhaal waarom hij nooit een echte wielrenner is geworden, moet ik voortdurend glimlachen. In het verhaal over broer Toon van de Ven herken ik dat mooie Brabantse gevoel… verbondenheid die je voelt… zonder veel woorden met elkaar te wisselen. Bij het lezen krijg ik een brok in mijn keel en worden mijn ogen vochtig.  
Mag ik nog wat wind van achteren? 13 wielerverhalen. JACE van de Ven. ISBN 978-94-90484-05-7

24.9.13

Ramses

Een mooi portret van Ramses Shaffy, gemaakt door de in Lille geboren kunstenares Blandine Pette. Het portret is onderdeel van de kunstexpositie van winkeliers aan de Schouwburgring. Deze maand verschijnt een nieuwe CD met het repertoire van Shaffy dat is vertolkt door verschillende artiesten. De CD heet Leef!

23.9.13

Vintage design

Het is een sfeervolle winkel, Rens Alta Design, in de Nieuwlandstraat. Gespecialiseerd in decoratieve voorwerpen en design uit de jaren 1900 tot 1980. Voornamelijk verlichting. Verkooppunt van Giso en Gispen lampen, een opnieuw uitgebrachte collectie verlichting uit de jaren dertig. Rens is in Tilburg gebleven na zijn studententijd. "Er is dynamiek in Tilburg", zegt hij. "Andere steden zijn misschien mooier, maar die dynamiek maakt dat ik hier vermoedelijk nooit meer weg ga." De fotograaf krijgt tips hoe de winkel goed gefotografeerd kan worden. Hij heeft zijn oog al laten vallen op fraaie industriële lampen en Franse spiegels die daar sterk mee constrasteren.  

22.9.13

Puntjes op de i

Nog zes werkdagen. En het weekend meegerekend nog acht dagen. Dan gaat de Burgemeester Brokxlaan open voor het verkeer. Dat is een van de belangrijkste infrastructurele veranderingen in Tilburg. Zaterdagmiddag zag ik ineens deze landmeter voor mijn neus uitstappen mét zijn apparatuur om kennelijk toch nog in de komende dagen de puntjes op de i te gaan zetten.

21.9.13

N I E U W ! !

"Stilstand is achteruitgang. Zowel voor profit als non-profitorganisaties is dit een belangrijk uitgangspunt. Wanneer een organisatie wil groeien, is het belangrijk om hierin juiste stappen te ondernemen. Op basis van de factoren ´product / dienst´ en ´markten´ zijn vier verschillende groeistrategieën te ontplooien, die door Igor Ansoff in een matrix zijn vastgelegd. De groeimatrix werd in de jaren zestig door hoogleraar Igor Ansoff ontworpen. De idee er achter is simpel; een bedrijf of organisatie krijgt goed inzicht in mogelijke groeistrategieën, gebaseerd op de combinaties tussen ´huidig´ en ´nieuw product´ en ´huidige´ en ´nieuwe´ markten. In plaats van product kan het ook om een dienstverlening gaan. De term ´markt´ richt zich behalve op concrete markten ook op verschillende doelgroepen. Daarnaast moet deze matrix altijd vanuit het perspectief van de organisatie worden bekeken."

20.9.13

# 45 Geluk

Dat fotograferen vaak gelukkig maakt, dat wist ik wel. Maar nu is het ook officieel onderzocht. Foto's maken op vakantie maakt gelukkig. Dit blijkt uit onderzoek van NHTV-docent Ondrej Mitas en studenten van de academische opleiding 'Bachelor of Science Tourism' van NHTV Breda en Wageningen University. Een combinatie van veel foto's nemen tijdens de vakantie en daar belang aan hechten dragen bij aan positieve emoties en dus aan geluk. Zeggen de onderzoekers.

Wat bezielt een dagelijkse fotoblogger? Daarover gaat het interview dat Tilburgers.nl publiceerde.

19.9.13

Oude Warande

Een jonge boom met wortels in de grond
Wortels zo fragiel en teer, ze houden hem maar net staande
Net zoals de liefde tussen jou en mij

Het boompje groeit met de jaren
De wortel aarde zich dieper en dieper in de grond
Net zoals de liefde tussen jou en mij

De boom weerstaat alle najaarstormen
De wortels en de grond hebben een prachtig verbond
Net zoals de liefde tussen jou en mij

18.9.13

Filmset?

Je voelt de herfst in de lucht. En die effen ramen geven een macaber effect. Het lijkt wel een filmset, waar een spannende spionage thriller wordt opgenomen. Zo een met een eenvoudige, allitererende titel: de dood van de directeur. En van die toren springen stuntmannen. De werkelijkheid is gewoon prozaisch: wat we zien is een onderhoudsbeurt.

17.9.13

Niet fijnzinnig

Toen reclame nog in de kinderschoenen stond, schreef Vance Packard zijn boek Verborgen Verleiders. Dat waren nog eens tijden! Hij beschreef hoe wij gemanipuleerd worden om producten te kopen. Zo zouden bijvoorbeeld frisdranken zoals Coca Cola flitsen van een fractie van een seconde verwerken in films... en ja, dan krijgen wij dus dorst. Dit heet in het jargon subliminal advertising. Er zijn meer dan een miljoen boeken van Verborgen Verleiders verkocht. Enfin, we leven in andere tijden. De uitbater van de Boekanier adverteert niet fijnzinnig voor zijn happy hours op dinsdag en donderdag. Noem het studentenhumor. Ik ben meer gecharmeerd van het reclamebord dat ik onlangs zag bij een café in Antwerpen: Free beer, topless service and false advertising.

16.9.13

Veranderend winkelgedrag

Doet u nog boodschappen? Zonde van de tijd! Lever een digitaal lijstje in, spreek een tijd af en haal de boodschappen op bij het Pick Up Point. Ja lezers, daar gaat het naar toe. We stappen straks de drogist binnen en doen hetzelfde als bij de afhaalchinees. "Ik heb nummer 9". Fijn meneer, uw bestelling staat klaar. Hebt u al digitaal betaald? Nou, fijne dag dan verder. Lang leve het internet. Of: Internet maakt meer kapot dan je lief is? Rechts op de foto het pick up point van AH, bij de Katsbogten.

15.9.13

Monumentendag

Mijn gesprekspartner haalt koffie. Dat biedt mij de gelegenheid om even rond te kijken. Naar het behang met Delfts Blauwe bordjes. En Tilburgs Blauw. Ineens voel ik me helemaal thuis.

14.9.13

Snel naar Anita op het Koningsplein!


Ook vannacht is er gespeurd naar dollars in de Vogeltjesbuurt.  Klik hier voor het filmpje van gelukszoekers. Ja, maar waar blijf je nou met die dollars? Het is op zijn minst verdacht om die nu bij de bank in te wisselen… Nou heel simpel: je gaat naar de markt.

13.9.13

School voor lachen en huilen

Het toneel is een school voor lachen en huilen, een spreekgestoelte waar men vrijelijk oude en nieuwe gedragsnormen kan tonen en aan de hand van levende voorbeelden de eeuwige normen van het menselijk hart verduidelijken. Frederico García Lorca

12.9.13

Mathilde

Een foto van TilburgDailyPhoto van de Spoorzone siert de CD hoes van de nieuwe CD van zangeres Mathilde Santing. Het is zo'n mooie industriële foto, waar je liefhebber van bent óf de charme er totaal niet van inziet. De vormgeefster van de CD Linda Verweel zag de charme duidelijk wel. En kortgeleden kreeg ik de CD toegestuurd met een persoonlijk dankwoordje van Mathilde Santing. Daar ben ik wel trots op. Klik HIER. De CD lijkt me een leuk relatiegeschenk voor Spoorzone ontwikkelaars om weg te geven. 

11.9.13

Zelfspot

Zelfspot. Dat hebben we wel. Dus ook de gemeente bestuurders. Die een kunstwerk plaatsen nabij het stadskantoor met een brievenbus, waar je grieven kwijt kunt. Waar je kunt maawen. Welk Tilburgs medium (Goverde & Vermeer, Brabants Dagblad?) neemt nou eens het initiatief om daar een mooie rubriek mee te maken. UPDATE: Er is een website waar klachten worden gepubliceerd, melden onze stadsjournalisten. En ze vermelden: als die er niet was, hadden we zeker aandacht gegeven aan de klachten. KLIK HIER.

10.9.13

Willemsplein

Drie karakteristieke elementen van het Willemsplein: het stadskantoor waarin de raadszaal, het paleis raadhuis waarin Vincents tekenlokaal en de vijver, het kunstwerk van Joop Beljon uit 1972. Zo op deze foto lijken de drie elementen van het plein goed op elkaar afgestemd. Ik geloof dat ik de vijver nooit echt mooi heb gevonden, maar ik ben er wel aan gehecht geraakt. Het is een apart kunstwerk. Een kunstwerk hoeft niet te plezieren, het mag ook verwonderen. Zo kun je hier zo de vijver inrijden... Wat vinden de kijkers/lezers? Zet er gewoon je naam bij als reageert (anoniem is zo.. anoniem). Afgelopen zondag vertoefde ik even op het terras bij Meesters, je ziet dan dat de vijver ook geliefd is als speelplaats voor skateborders en andere jeugd. Dat vind ik een voordeel van dit krachtige jaren zeventig kunstwerk. Dat kan er beter tegen dan de trappen van de concertzaal...

9.9.13

Margot Homan

In de Helga Deen tuin aan de Willem II straat is een monument geplaatst van kunstenares Margot Homan, hier naast het beeld in haar atelier. Helga Deen is een jonge Tilburgse die is overleden in Sobidor. Achtien jaar oud. Het initiatief voor een kunstwerk in de Helga Deen tuin is genomen door  de bewonersvereniging Willem II Straat en de Liberaal Joodse Gemeente. De nieuwe stadsdichter Jasper Mikkers schreef een ontroerend gedicht over Helga Deen.

8.9.13

Leijpark bomen

 

In de film Lord of the Rings gaan de bomen lopen. Wat zou het betekenen als deze bomen konden lopen? Schurken ze tegen elkaar aan, meer dan nu? Zijn de schaduwbomen jaloers op de bomen die in het licht staan? Wanneer is je leven volmaakt, en kan dat eigenlijk wel? De zenmeester zou waarschijnlijk opmerken dat er geen competitie bestaat tussen deze bomen.

7.9.13

Uit eten gaan

Voor restaurateurs zijn het lastige tijden. Daarover is in Tilburg de afgelopen weken al veel te doen geweest. Ik las in de krant over 'vreetschuren' die gevestigde horeca wegconcurreren. Tja, wie véél verkoopt, kan lagere prijzen hanteren. En wie hogere prijzen wil vragen, moet weer betere kwaliteit bieden. Naar mijn idee is het uit eten gaan, nu veel meer dan een generatie terug, echt onderdeel van het goede leven geworden. Een mosselpan met frietjes voor 16,50 euro (menubord) is flink goedkoper dan de twintig, twee-en-twintig euro die we in Antwerpen neertellen....

6.9.13

Invalsweg

Welke van de invalswegen naar Tilburg zou het meest ‘groen’ zijn?  De Bredaseweg staat vast in de top van dit lijstje.

5.9.13

Maria, van nu, ook nu

Er zijn heel veel ‘oude’ Mariabeeldjes in portieken. Daarmee lijkt het alsof het iets is van een vervlogen tijd. Maar er zijn ook Madonna’s van nu.

4.9.13

Oh mister Blue

I'm mister Blue,
I'm here to stay with you
And no matter what you do
When you're lonely, I'll be lonely too
Oh mister Blue,
I'm here to stay with you
And no matter what you do
When you're lonely, I'll be lonely too


3.9.13

Omhoogkijken # 22

Vaak zie je de mooiste plaatsen in de stad pas als je omhoog kijkt, zoals hier in de Stationsstraat.

2.9.13

Oudste van ons land

De rechtswinkel van Tilburg is de oudste van ons land.  Al vanaf 1969 staat de JuridischeE.H.B.O. mensen en groepen bij met deskundige juridische en sociale hulp. Alle werkzaamheden zijn gratis.  De stichting werkt met vrijwillige rechtenstudenten die onder leiding staan van een team van 3 juristen, de coördinatoren. Donaties en subsidies van gemeenten zijn financieringsbronnen. De rechtswinkel is gevestigd aan de Lange Schijfstraat, zijstraat van de Bredaseweg. Het is een waardevolle club, de rechtswinkel. Er zijn drie werkterreinen: het huurrecht, consumentenrecht en arbeidsrecht en sociale zekerheid. Vandaag maandag, dinsdag en donderdag is er spreekuur vanaf 14.00 uur.

1.9.13

Befaamde poort

Dit is een befaamde poort. Maar alleen voor de oudere Tilburger.