31.12.13

Laatste dag

Op deze laatste dag van het jaar een geweldig mooie reclameplaat van AaBe. Dit beeld geeft me een heel goed gevoel. In het Textielmuseum is de expositie AaBe, een sterk merk, te zien. Ook een beeld dat oproept tot introspectie. En genieten van wat was. Liefst met een sigaar en een borreltje, las ik in een column. Dat past precies bij de sfeer die dit beeld oproept. Alle goeds voor 2014, beste lezers en blogkijkers.

30.12.13

Lichte en snelle energie

De tijd van witte sportschoenen is voorgoed voorbij. Schoenen zijn tegenwoordig pimpelpaars, knalgeel, grasgroen of signaalrose. Zeker loopschoenen. En die zijn er in overvloed bij Runnersworld aan de Schouwburgring. De aanschaf is geen simpele kwestie. Midden in de winkel zijn twee loop'banen'. Daar kan de loper even wat baantjes trekken. Die worden gefilmd en teruggekeken op de monitor. En daar worden weer conclusies aan verbonden voor de vereisten van de loopschoen. Er zit veel technologie in de schoen. Dat vertaalt zich in geweldige volzinnen op de webshop, lees maar eens: "De energie teruggevende middenzool van Boost zorgt dat elke stap geladen blijft met een onuitputtelijke voorraad lichte en snelle energie; externe hielbescherming voor optimale pasvorm bij de hiel en maximaal loopcomfort; compatibel met miCoach." Ondertussen zit de partner van de koper de ogen uit te kijken, of een lekker bakkie koffie te drinken.

29.12.13

Grafmonument

Hij lacht. Vanuit de wolken. Vermoeid.

28.12.13

Bekend als...

Vroeger stond dit huis bekend als kasteeltje. Maar toen was er nog een mooie ronde toren met een puntdak. Nu heeft mooi een andere betekenis gekregen. Estethisch-er. Fraaie restauratie!

27.12.13

Schone ramen

Handig om alle ramen te wassen en te zemen in de Leonard van Vechelstraat, dat is een koud kunstje met zo'n hoogwerker. De straat is genoemd naar Leonard van Vechel die in 1527 werd geboren in 's-Hertogenbosch, als zoon van Goijart Petruszoon van Vechel. Hij studeerde letteren, wijsbegeerte en godgeleerdheid in Leuven. Eenendertig jaar oud werd hij benoemd tot pastoor van Gorcum om daar in 1572 gevangen genomen te worden door de Geuzen. Hij is naar Den Briel gevoerd en in de morgen van 9 juli 1572, ondanks het verbod van de prins van Oranje, op bevel van Willem graaf van Lumey, vanwege zijn geloof ter dood gebracht. Hij is de meest bekende priester-martelaar van Gorcum. De feestdag van de heilige Leonard en gezellen valt op 9juli. In 1900 werd de straat als Leonard-straat officieel door de gemeenteraad vastgesteld, lopende van de Koestraat tot de Besterdstraat. Toen stond de Besterdse kerk hier nog. 

26.12.13

Jezelf zijn



Masker op. Verbazing alom. Masker af.

25.12.13

Zalig kerstmis

Blijf jezelf en weersta de verleiding
te pakken wat je krijgen kunt,
na te jagen wat aangeprezen wordt
en als niet te missen voorgespiegeld.

Bid en hou je oren open
voor wat klinkt in de natuur
voor lach en klacht van je naasten
voor wat opklinkt uit je hart.

Keer in jezelf en hou je aan
het ritme van licht en donker
van arbeid en rust,
van uitgelaten en ingetogen.

Foto Glas in lood raam Maria en kind gemaakt bij de Zusters van Liefde, tekst Peer Verhoeven

24.12.13

Omhoogkijken # 24

Vaak zie je de mooiste plaatsen in de stad pas als je omhoog kijkt.

23.12.13

Snapshot



Snapshot bij de bakker. Gewone worstenbroodjes en Roykes, genoemd naar Roy Donders. Met katenspek.

22.12.13

Tante Caatje is een aanrader

In de stad (en dan bedoel ik het centrum) is een ruime keuze uit lunchgelegenheden en broodjeszaken. Maar waar ga je naar toe in Noord, Oost, West, in Groeseind, Theresia, Zorgvlied of Loven? Ze zijn er wel, die fijne buurtrestaurants, maar je moet ze maar weten te vinden. Carla en Sara zijn Culinair bij Tantje Caatje gestart aan de Koestraat 131, een klein stukje de straat inlopen vanaf het NS-plein. Echt zo'n zaak waar je je heel welkom voelt en daarom ook snel thuisvoelt. Waar de student een warme hap afhaalt. Waar een Panini Halal op het schoolbord staat. En een broodje bloedworst met appel tot de specialiteiten van het huis hoort. Neem van me aan: er zit véél verschil tussen bloedworst en hier is ie erg lekker! Klik HIER voor de website. En ga er in de komende weken eens koffie drinken of een hapje eten. [UPDATE SEPTEMBER 2018: Tante Caatje vertrok, nu is hier De Carpacciobar gevestigd]

21.12.13

Wat doen met de kerst?

Tweede kerstdag is het Textielmuseum geopend van 12 uur tot 17 uur. De expositie Talking Textiles is samengesteld door Lidewij Edelkoort. Klik HIER om alvast over de expositie te lezen.

20.12.13

Kousenspecialist

Jan en Miriam van Rooij zijn de kousenspecialist op het Besterdplein. Zij hebben een eigen website, klik hier. Ik struin graag in hun winkel rond, maar het is ook leuk om eerst even op je gemak op het net te kijken. De ondernemers aan de winkellinten van Den Besterd en Korvel hebben samen een website Lintenprikkels, die ze ook wel het grootste warenhuis van Brabant noemen, slim! De vakmensen van den Besterd en Korvel zijn allemaal te zien in een kennismakingsfilm.
 

19.12.13

.. moet ik dan...

Als ik iets wil gaan doen,
moet ik dan al opgestaan zijn
om het te willen doen;
of moest ik het al gedaan

willen hebben; om zó op
te kunnen staan, dat ik

het had moeten doen;

en zodoende het spoor
bijster geraakt zijnde,
deed zoals het zich gedaan
wilde zijn; sans rancune:
ofschoon er niets was gebeurd,

en ik niet afwezig wilde zijn,
omdat ik mij zo niet kende,
toen het stond te gebeuren.

Gedicht Hans Faverey

18.12.13

Omhoogkijken # 23


Vaak zie je de mooiste plaatsen in de stad pas als je omhoog kijkt.

17.12.13

Bedaux woningen

"Over het algemeen is het zo dat de dingen of gebouwen met weinig hoofdelementen de gaafste eenheden vormen. Met het goed hanteren van maten in een gebouw zal men, al ziet men er later niets meer van, een kristalachtige helderheid bereiken die men een van de geheimen van goede architectuur kan noemen."
 
Gerrit Rietveld

16.12.13

# 48 Geluk


“Velen van ons zitten op geluk te wachten. We geloven stellig dat als we nu niet gelukkig zijn, we dat wel worden als de ideale baan en grote liefde langskomen, als we rijk zijn, met een schitterend huis, en twee kinderen, een jongen en een meisje. Anderen zijn juist weer doodsbang voor de keerpunten in ons leven en vrezen dat ze in een zekere, grote ellende worden gestort: door het vinden van de verkeerde partner of helemaal geen partner, het verliezen van geld of baan, het lijden aan een zorgwekkende gezondheidstoestand, het leven met een diepe spijt, en door de ouderdom. (…) Valse verwachtingen en misvattingen zorgen ervoor dat we de verkeerde beslissingen nemen en onze geestelijke gezondheid schaden. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe ongelukkig en onnodig de schadelijke gevolgen zijn als je gelooft in de mythes van geluk.”
 
 Sonja Lyubomirsky, hoogleraar psychologie universiteit van Californië, in: De mythes van geluk. Foto trappenhuis Carré

15.12.13

Lintenprikkels

Vanmiddag om 12.00 uur klonk het startschot voor een kerstmannenloop. Atletische lopers hijsten zich kort tevoren in een SantaClaus pak met bijbehorende baard. De kerstmannen lopen van Den Besterd naar Korvel en vestigen zo de aandacht op deze leuke winkelgebieden. "Er zijn tegenwoordig meer Santa-runs, maar dit is de éérste", zei wethouder Erik de Ridder. Anders dan vroeger toen wethouders afstandelijke mannen met pakken en stropdas waren, liep Erik de Ridder zélf mee in kerstman-tenue. Heel sympathiek om ook op deze wijze de ondernemers een hart onder de riem te steken. Je zal immers maar ondernemer zijn in den Besterd of op Korvel in deze tijd. Het is niet meer voldoende om een goede vakman te zijn of prima service te bieden - in een tijd dat de consument met twee klikken een product kan kopen op het internet. Winkel lokaal klinkt mij als muziek in de oren. Het is toch vele malen leuker om persoonlijk advies te krijgen, dan om een pakje te moeten ophalen bij de buren (want je bent nooit thuis als de postbode langskomt). De ondernemers hebben de handen in elkaar geslagen en samen een fraaie webwinkel gemaakt, klik HIER. Daar kunnen we dus kopen en zelf afhalen.

14.12.13

Mooi

Ringbaan Noord. Ik vind de 'achterom' in deze huizen zo mooi. De bogen.  

13.12.13

Zend ons een engel

Zend ons een engel in de nacht
als alles ons een raadsel is,
als ons de zekerheid en kracht
ontvallen in de duisternis.

Zend ons een engel ieder uur
dat ons ontvoert van u vandaan,
wanneer wij voor de blinde muur
van uw geheime plannen staan.

Detail gedicht Michel van der Plas,
glas in lood raam Zusters van Liefde

12.12.13

Koopavond

De Schouwburgring bij koopavond en invallen van de duisternis.

11.12.13

Potpourri van letters

Er valt wel eens een letter. Maar dan komt er altijd een nieuwe. Machinefabriek H.C. Vorselaars & Zn BV is sinds 1888 gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van machines.

10.12.13

Kerkpad

Vraag naar het kerkpad en veel Tilburgers zullen fronsen. De straatnamen Alexanderstraat, Kerkpad en Stadhuisstraat zijn pas benoemd na de bouw van een nieuw stadskantoor. Het Kerkpad is terug van weggeweest. Deze al eeuwenoude benaming werd in het Gemeenteblad van 1909 omschreven als straat 'vanaf de Pleinstraat (bij Van Nunen-Boes) tot de Monumentstraat (bij Bressers)'. Toen eind jaren zestig de bebouwing aan de zuidzijde van dit pad verdween, werd ook de straatnaam in 1968 ingetrokken. Nu het stadskantoor weer een zuidwand biedt, is de oude naam weer terug.

9.12.13

Alledaagse liefde

"Alledaagse liefde zit volgens mij niet zozeer in grote acties, maar juist in hele kleine dingen. In een lach naar iemand die je tegenkomt op straat. Een oude man met zijn paar boodschappen voorlaten bij de kassa als je zelf een volgeladen kar hebt. Een fietser in de stromende regen voorrang geven, ook al is dat eigenlijk niet de bedoeling."

 uit: Eenvoudige woorden, simpele gebaren. 100 Tilburgers over liefde van alle dagen. Halima Özen en Theo van de Kerkhof. Uitgeverij Wereldpodum. O.a. verkrijgbaar bij Museum voor Naastenliefde, Peerke Donders Paviljoen. 

8.12.13

Vertel je droom


Het is weer om binnen te blijven als je niet naar buiten moet. De straten worden overvallen door de duisternis aan het eind van de middag. De etalages lijken voorbijgangers toe te schreeuwen. Méér nog dan de koopwaar lonkt de warmte. Die uitnodigt om openhartig te zijn.
 
Vertel je droom
aan wie je gezegd had
dat je hem alles
kon vertellen,
behalve dromen.
 
Uit: Nog een grap, Nachoem M. Wijnberg

7.12.13

Als camouflage


Mijn betrekkingen met vrouwen,
mijn onhygiënische consultaties,
zijn de onzaligste herinneringen van mijn bestaan.
Ik zou ze willen weglikken uit mijn hoofd
zoals ik elke vrouw weer weg moest likken
uit haar eigen loden zwaartekracht.

Ik heb die betrekkingen volbracht omdat het zo hoorde.
Als camouflage, uit lafheid, als toegift aan de menselijke komedie.
Maar uitgerekend die herinneringen wil het geheugen niet vergeten.

Ach, dat er uit jou en de jouwen
zulk vormeloze massa's groeien,
zoogdieren in broekrokken en tunieken.
Dat jullie allemaal onontkoombaar als een ontstoken tijdbom
een mevrouw worden;
onafwendbaar, langzaam, met de jaren, zo tergend als het bestaan zelf,
overgaan van een droom in een werkelijkheid.

Wie heeft die vloek ooit over jullie uitgesproken?

(...)

U vindt mij onrechtvaardig?
Laten we zeggen dat uw lust de mijne niet is.
Uw lust legt zich neer bij de jaren.
De mijne niet.

Uit: Een lolita, van Bernard Dewulf

6.12.13

By Night

Binnenplaats van Talent Square. By night.

5.12.13

Sinterklaas, wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet


Wanneer ik op vakantie ga,
En toch in Spanje ben.
Dan rijd ik even bij ze langs,
omdat ik ze heel goed ken.
Helaas, helaas is Sint nooit thuis,
en soms een Zwarte Piet.
Die trouwens in zijn vrije tijd
opvallend bleekjes ziet.


Elk jaar op 5 december,
krijg ik al een kleur.
Ik weet wat me te wachten staat,
Een schimmel voor de deur.
Ik heb wat drank in huis gehaald,
Ik ontvang ze met een lied.
Maar het ene jaar drinken ze wel,
En 't jaar daarop weer niet.

4.12.13

Cafe Het Gasthuis, v/h Hoogardie

"We woonden in de Vredes-parochie, vlakbij de Gasthuisring, dus kuierden mijn vader en ik naar Henk & Nelleke Hoogardie. Dat was altijd gezellig en we spraken op die momenten over van alles en nog wat. Leuke babbels, maar ook indringende gesprekken over bijvoorbeeld de toekomst, want die lag voor de tiener die ik toen was, nog helemaal open. En al gaf ik het toendertijd niet openlijk toe, eigenlijk vond ik mijn vader wel een wijze man. Voor mijn vader bleek er echter al snel van een toekomst geen sprake meer. Onverwacht overleed hij op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Ik was 20 en van het ene op het andere moment was ik mijn makkertje kwijt. Zo verdrietig. Het werd me soms teveel als ik naast de pijn in mijn hart ook nog het intense verdriet van mijn moeder zag. Dan moest ik even weg. Ik deed onze hond zijn riem om en liep samen met hem door de donkere stille straten. Dit waren momenten dat ik mijn tranen de vrije loop kon laten. Thuis deed ik dat niet, want ik wilde het mijn moeder niet extra moeilijk maken. De route die ik liep was altijd dezelfde: richting Gasthuisring. Bij Hoogardie bleef ik staan. Naar binnen ging ik niet. Het was genoeg om vanuit het donker naar binnen te kijken. Ik nam dan alleen waar. De lampen, een paar lachende mensen aan de bar en het biljart. Het zag er warm uit. Dan was ik even terug in de tijd, weer samen met mijn vader. Op het moment dat ik onwillekeurig moest glimlachen om het mooie wat ooit was, keerde ik om en ging terug naar huis. Getroost. In de jaren die sindsdien zijn verstreken, ben ik er nooit meer binnengeweest. Maar kom ik er langs, dan moet ik altijd even glimlachen."
 
Inga de Bruijn in Het Groot Tilburgs Horecaboek

3.12.13

Nog een ander creatief idee


“Toen er nog geen internet was, waren koper en verkoper aangewezen op makelaars. Nu is het volledige woningaanbod slechts een muisklik verwijderd en laten ook steeds meer verkopers de makelaar links liggen: in 2006 verkocht 3 procent van de huiseigenaren zonder bemiddeling van een makelaar, inmiddels ligt dat rond de 15 procent. Veilingen van particulier onroerend goed werden tot voor kort vooral geassocieerd met gedwongen verkopen. Tegenwoordig is een vrijwillige veiling een handig instrument om belangstellenden te trekken. De verkoopprijs hoeft daarbij niet lager te zijn dan bij een reguliere verkoop. Het huis wordt met een lage 'vanaf-prijs' aangeboden, zodat het veel belangstelling trekt. Bij de veiling loopt de prijs vaak op tot de marktwaarde of daarboven, omdat er veel gegadigden zijn. De verkoper bepaalt voor welke prijs hij zijn huis wil verkopen en is niet gehouden aan de vanaf-prijs. Soms worden huizen vóór de veiling verkocht, omdat belangstellenden ineens haast krijgen. Nog een ander creatief idee voor de verkoop van een huis is een loterij. Verkoop vierduizend loten van 100 euro en trek een winnaar. Vierduizend mensen maken voor 100 euro kans op een huis, de winnaar woont goedkoop. Creatief, maar niet zomaar toegestaan. Voor een loterij is een eenmalige Kansspelvergunning nodig.” 

2.12.13

Friezenlaan

De straat in de wijk Zorgvlied, lopende vanaf de Vierwindenlaan, tegenover de Zouavenlaan, noordwestwaarts, tot de Bredaseweg, tegenover de Hogeschoollaan.

1.12.13

Tilburgs tintje aan feestconcert 200 jaar Koninkrijk

Het optreden van Guus Meeuwis was de apotheose van het mooie feestconcert ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk gisterenavond. Alle artiesten zongen samen met hem “Het kan hier zo mooi zijn”. Ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk zijn biografieën verschenen van Willem I, Willem II en Willem III. Historicus Jeroen van Zanten schreef de dikke pil (meer dan 700 pagina’s) over Willem II. Zijn biografie bevat veel nieuwe feiten, schrijft Atte Jongstra. Willem II blijkt diplomatieker te opereren dan zijn ‘autistisch’ regerende vader. De latere koning was echt moedig op het slagveld. Zijn inzicht in de actuele politieke situatie is scherp en hij is bereid hiernaar te handelen. Toen ik enkele dagen geleden de documentaire op televisie zag over de biografieën maakte de pracht en praal van de paleizen indruk op mij. Tot 1830 vormden België en Nederland samen de Nederlanden. Het paleis in Den Haag is nog erg bescheiden in vergelijking met het Koninklijk Paleis in Brussel. Een scherp contrast met het eenvoudige Tilburg. Dat geeft de bekende uitspraak van Willem II over onze stad “Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig” extra diepte. Maar misschien slaat dat ook op het gegeven dat Willem de Herenliefde aanhing, in de biografie “worden tal van homosexuele verhoudingen aan het licht gebracht.” Hij werd daarmee chantabel en daar hebben tal van lieden gebruik van gemaakt. Biograaf Van Zanten legt een verband tussen chantage uit ultra liberale hoek en Willems instemming met de grondwetwijziging van 1848.
 
Willem II: intelligent, chantabel en in de knel, door Atte Jongstra, NRC Handelsblad 30 november
Biografie Koning Willem II, 1792 – 1849, Jeroen van Zanten, uitgeverij Boom, een mooi cadeau voor Sinterklaas of Kerst