31.7.14

Erasplaats


30.7.14

Dartcorner

Ik kocht ooit darts pijltjes bij V&D. De verkoopster kreeg een meewarige blik toen ik informeerde naar darts pijlen. Naar Intersport dan... geen pijltjes. Aan het NS plein ligt de Dartcorner van Sandra en Ad de Waal, een waar Walhallah. Hier was ik meteen onder de indruk van het assortiment en de vragen: gooi je hard? Met twee of drie vingers bij de duim? Pfff, moet ik nog flink nadenken. Nou, gooi maar eens wat pijltjes, zegt Ad. En ik krijg pijltjes op maat. Ik heb de indruk dat de klantenkring van deze speciaalzaak Dartcorner vér buiten Tilburg doorloopt. Er is wel een website maar nog geen webwinkel - dat lijkt me een slimme zet, want je koopt allicht betere pijljtes mét persoonlijk advies.

29.7.14

Noodweer foto's

Tilburg is een grote kermis geworden met de straten als wildwaterbaan, schreef Joost Heijthuijsen. In heel veel straten kon de riolering het water bij het noodweer gisteren niet aan. Op de foto géén vijver maar een gewone straat in de Blaak. Gisteren kwam de melding via omroep brabant om niet het huis uit te gaan. Auto's liepen vast onder het spoor aan de Ringbaan Oost (foto Maarten Kortlever). En er kwamen natuurlijk meer fraaie foto's via twitter, zoals deze waterscooter van Joost Heijthuijsen, een verjaardagsfoto van Jurriaan Vogel en Tilburg aan zee van Joris van Duijn.'s Middags zag ik echter ook veel waterverdriet, in de buurt van de Goirkestraat en Hoefstraat.

28.7.14

Tilburg Soul: wie is die schreeuwert?

Foto van een etalage. KLIK HIER voor Soul uit Tilburg. Errrrrrrg mooi. Nee, de beeldjes :-) zijn niet echt mijn smaak. Maar wel Miss Casita!

27.7.14

Toeval bestaat niet

Foto van de Wittebollestraat. Lopend door de straat denk ik aan België. Toeval bestaat niet. De straat is genoemd naar mijnheer Wittebol die in 1679 als notaris startte in onze gemeente. In de Tilburg wiki lees is dat hij in de parochie Sint Joris in... Antwerpen is getrouwd in 1645. Zou er iets van die Vlaamse atmosfeer in de lucht zijn blijven hangen?

26.7.14

# 55 Geluk

Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven. Hoe krijg je tricolores in de genen? Helemaal vanzelf gaat het niet. Of misschien juist wel, als het voor de ouders vanzelfsprekend is om de kids mee te nemen. Naar het stadion, de wedstrijden. En al helemaal als je ook naar de training van Willem II gaat kijken (foto). Wie supporterswebsites bezoekt ziet aandoenlijke foto's van baby's in tricolores rompertjes. Zó krijg je het supporters DNA. Ik zag gisteren via de omroep brabant website het filmpje van het vierjarige nichtje Anna van journalist Matijn Nijhuis, die in de auto langs het stadion rijdt. Dat meisje krijgt van huis uit iets mee, dat levenslang gelukkig maakt. KLIK HIER. Erg mooi!

25.7.14

Goirkestraat


24.7.14

Onbegrip

Op de Heuvel vergezellen vier schikgodinnen onze vorst Willem II. Serieuze dames zijn dat, want ze personifiëren de Koning, Wetgeving, Welvaart en de Beschermer van het Vaderland. In haar bronzen degelijkheid kijkt de schikgodin die we op de rug zien  vol onbegrip naar een eenentwintigste eeuwse jongedame met een afgetraind bloot buikje. Haar uitdagend koude blik verraadt dat de schikgodin evenmin háár goedkeuring kan wegdragen. Twee werelden, twee werkelijkheden.

23.7.14

Dag van nationale rouw

Minister-president Mark Rutte heeft woensdag 23 juli tot dag van nationale rouw verklaard. De gemeente Tilburg rouwt mee met alle nabestaanden van de vliegtuigramp. Sjors Pijnenburg en Kristy van den Schoor woonden in Tilburg. Senator Willem Witteveen was hoogleraar aan Tilburg University; Eindhovenaar Geert Timmers werkte bij Fontys Economische Hogeschool Tilburg.

Om 16:00 uur arriveren de eerste slachtoffers van de vliegtuigramp met vlucht MH17 in Eindhoven. Vanaf 17:30 uur worden de slachtoffers onder politiebegeleiding naar Hilversum vervoerd. Uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden zullen van 15.55 tot 16.00 uur alle klokken in de hele gemeente luiden. Ook de kermis staat stil bij deze dag van nationale rouw. Van 15:50 tot 16:05 uur staan de attracties uit en er is geen muziek te horen. Daarna gaat de kermis verder met gedempt geluid tot 17:30 uur. Van alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen halfstok. Iedereen die wil, kan tijdens het luiden van de klokken samenkomen voor de Heuvelsekerk in het centrum van Tilburg. Na het luiden van de klokken wordt er een moment stilte in acht genomen. In de kerk kan het condoleanceregister getekend worden. Ook in de stadswinkel ligt een condoleanceregister.

22.7.14

21.7.14

Watermeloenen jurk

Bekend gezicht op de achtergrond. Fifteen minutes of fame. Een watermeloenen jurk, mooi! Die moet op een terras gedragen worden. Op de kermis. Door een heel mooie jonge vrouw. Artist Textiles: Picasso to Warhol is een van de mooiste exposities van de afgelopen jaren in het textielmuseum. Vrolijk makend.


20.7.14

Gedicht MH 17 van de Dichter des Vaderlands

Twintig keer naar het journaal gekeken en
    het is nog steeds
waar: zomaar in het web gevlogen van de
    oorlog van anderen.

Bestaat er in het Russisch ook een woord
   voor schuld,
woord voor genade, noem het woord dat
   macht niet duldt:

voor zulke pijn heb je niet eens een woord.

Twintig keer naar het journaal gekeken en
   het is nog steeds
moord. Je zoekt de weefsels van dit abrupt
  verhaal. Je vindt

het woord, who cares of het bestaat of niet.
   Wereldverdriet.

Anne Vegter,
Dichter des Vaderlands

We rouwen om alle slachtoffers van vlucht MH17, Sjors Pijnenburg en Kristy van den Schoor woonden in Tilburg.
 
Illustratie: Whithorn, William Scott, expositie Artist Textiles Textielmuseum
 
 

19.7.14

I am in control

De man met het 'kastje' bestuurt, bij het opbouwen van de kermis.

18.7.14

Ode aan het hout

kunstwerken /  kan je ontdekken /  in boomstammen /  bossen vol kunst /  rimpelig tot tekens /  waarachtig mooi
dat een boom echt /  heeft geleefd /  soms heeft gebeefd /  als de wind /  met zijn bladeren / heeft gezweefd
 
en dan de grondslag / voor een vette lach / nuttig zijn onder de kermis

mda detail gedicht annie van hees

17.7.14

Koninklijke roddel

Koning Willem II is in Tilburg overleden. In de Tilburgtijdmachine staat dit vrij nauwgezet beschreven, KLIK HIER om te lezen. Op de geschiedeniswebsite van Ruud van Capelleveen staan sappige details, zeg maar de koninklijke roddel. Over de dood van koning Willem II doen allerlei vreemde verhalen de ronde. Zo zou hij door zijn zoon Willem III zijn doodgeschoten tijdens een wild feest met veel drank en dansende blote meisjes in Paleis het Loo. Een hofdienaar beschreef deze gebeurtenis. Een wat bijzondere fantastie, want genoegzaam is bekend dat Willem van de herenliefde was. Na de dood van koning Willem II onderzocht een vereveningscommissie onder voorzitterschap van de voorname W.F. graaf van Bylandt (1771-1855) de nalatenschap. De commissie ontdekte dat koning Willem II niet alleen was gechanteerd, maar dat hij ook op grote schaal was bestolen.

16.7.14

Omhoogkijken # 31

Vaak zie je de mooiste plaatsen in de stad pas als je omhoogkijkt.

15.7.14

Dat gaat naar.... toe

Nee, niet naar Den Bosch! Naar Tilburg, waar we deze week kunnen genieten van... het opbouwen. Ik hoop woensdag of donderdagavond ook tijd te vinden om het opbouwen van der kermis te gaan aanschouwen.

14.7.14

Schoolvakantie


De meester en juf zijn bedankt. Ze genieten nu zelf ook enkele weken vakantie. Anders nog iets?

13.7.14

KaaaaBOEOEOEOEOEOEM!

Laten we alle bezoekers een cadeautje geven, een traktatie. "Ja, maar wat dan?" Nou, iets functioneels, zoals een zeepje, want we zijn helemaal opgefrist... "Mwah, dat vind ik niks., Kost bovendien écht veel geld. Dat zal onze subsidiënt niet waarderen." Oke, daar heb je misschien een punt. Een gebakskraam voor de kerk en iedereen gratis oliebollen? "Sympathiek idee. Maar zo'n kraam kan een kiene journalist ook een associatie geven met gebakken lucht. Die zegt: zovéél is er nou toch ook niet veranderd aan de Promenade, toch?" Jij zit nou wel mijn ideeën af te katten, maar heb je zelf ideeën dan?  We zullen het merk toch extra aandacht moeten geven. Rumour around the brand. "Laten we er gewoon een knalopening van maken. Met de wethouder. Gewoon véél lawaai, zou een fanfare iets zijn?"  Fanfare, fanfare, dat is zó twintigste eeuws. "Dan huren we een kanon. Geen gebakken lucht, maar kruidlucht. KaaaaaaBOEOEOEOEOEOEM!" Heel Tilburg zal weten dat de Schouwburg Promenade is vernieuwd.

12.7.14

Troostfinale

Ik ga hier weg, zei ze 
Blijf jij maar
Zingen zonder mij
Ik kan uit stro geen gouddraad spinnen

detail gedicht H.C. ten Berge

11.7.14

Tilburg Elektrisch

In Tilburg worden auto's opgeladen met groen opgewekte stroom.

10.7.14

Emmapassage / Kattenrug


9.7.14

Van Doorenstraat

Martinus Cornelis van Dooren trouwde in 1783 met Adriana Josepha Dams. In datzelfde jaar richtte Van Dooren met zijn zwager en compagnon Gerardus Gommarus Dams (1763-1817) de firma M.C. van Dooren & Co. op (Van Dooren en Dams) aan de Nieuwendijk (nu Bisschop Zwijsenstraat) tegenover de fabriek van Pieter Vreede. 

Van Dooren was een vooruitstrevend ondernemer, die in 1809 in Tilburg de mechanische spinmachine, aangedreven door paarden, introduceerde. Op 17 april 1809 bracht koning Lodewijk Napoleon een bezoek aan Tilburg. Een dag later verheft hij Tilburg tot stad en benoemt zijn gastheer Martinus van Dooren tot burgemeester. Hij werd op 27 mei 1809 als burgemeester beëdigd en heeft dit ambt slechts twee jaar kunnen uitoefenen. Martinus van Dooren overleed te Tilburg op 15 juni 1811. De Van Doorenstraat werd door de gemeenteraad op 8 oktober 1881 voor het eerst officieel vastgesteld, Aan het eind van de straat ziet de kijker nog net de majestueuze architectuur van de Jozef-mavo. 

8.7.14

Kapel

Bisschop Zwijsenstraat

7.7.14

Jong en oud mengen


6.7.14

die ik wilde omarmen


5.7.14

Oranje

Vanavond de WK wedstrijd tegen Costa Rica, een kleiner land nog dan Nederland. Oud Willem  II trainer Hans Westerhof was er trainer van Deportiva Saprissa. Hij adviseert Louis van Gaal om aan te treden met een 1-5-3-2 systeem. "Als het niet loopt, kan hij gemakkelijk overschakelen op 1-4-3-3. Andersom is geen optie”, aldus Westerhof. „De achterhoede van Costa Rica heeft minder ervaring dan de vorige tegenstander Mexico." 


Het geloof begint steeds sterker te worden dat Nederland écht ver kan komen in het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Iedere wedstrijd dat Oranje verder komt op het WK kleurt de stad een beetje meer Oranje. Hier het Piusplein. Aan ieder huis dat je ziet hangen oranje vlaggetjes.

4.7.14

Bij de koffie




Wij stonden in de keuken, zij en ik.
Ik dacht al dagen lang: vraag het vandaag.
Maar omdat ik mij schaamde voor mijn vraag
wachtte ik het onbewaakte ogenblik.

Maar nu, haar bezig ziend in haar bedrijf,
en de kans hebbend die ik hebben wou
dat zij onvoorbereid antwoorden zou,
vroeg ik: waarover wil je dat ik schrijf?

Juist vangt de fluitketel te fluiten aan,
haar hullend in een wolk die opwaarts schiet
naar de glycine door het tuimelraam.

Dan antwoordt zij, terwijl zij langzaamaan
druppelend water op de koffie giet
en zich de geur verbreidt: ik weet het niet.

Martinus Nijhoff, Impasse