31.8.14

Volgens de theologen

God leest de boeken in één oogopslag
En hoeft niet lang in een kristal te staren.
En die op aarde veel of weinig baren
krijgen hun beurt wel op de Oordeelsdag.

Simon Vestdijk

De illustratie is een shawl van Salvador Dali uit de mooie tentoonstelling in het Textielmuseum, Artist Textiles.

30.8.14

Entree Het Witte Huis


29.8.14

Geef mij uw hand

Geef mij uw hand / als ik de weg niet vind / als ik verdwaald ben in de tijd / en als de lange reis pas echt begint / wees dan een Moeder die mij leidt.

28.8.14

Japans in Tilburg

Vele jaren nadat Fuji zich vestigde in onze stad, begint Japan nu door te dringen tot in de haarvaten van ons DNA. Met ontelbare sushizaken. En ook een heuse bakkerij Châteraisé. 
KLIK hier voor de website. Op den Besterd. Goed geïntegreerd, want in de aanbieding: Japanse worstenbroodjes.

UPDATE 310814: Ik heb de worstenbroodjes (gemaakt van kippengehakt) uitgeprobeerd, die zijn prima. De appelgebakjes zijn van een uitstekend patisserie niveau: ze zijn goddelijk. Warm aanbevolen!  Een verrijking van den Besterd. 

UPDATE 030416: Helaas is de winkel gesloten. 

27.8.14

Talent ontwikkelen

Ons Middelbaar Onderwijs, opgericht in 1916, is een vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs in voornamelijk Noord-Brabant. De scholen, van gymnasium tot en met praktijkonderwijs, ontwikkelen de talenten van iedere leerling door ‘goed onderwijs’ te bieden geïnspireerd vanuit de katholieke traditie.

26.8.14

Heuvelse kerk


25.8.14

Licht vaarwel

De zon is mild die om ons afscheid wijlt, 
om je gezicht, een huiverende morgen
van koel en teder licht, waarin verijlt
de angst waarvoor we ons in de nacht verborgen.

Graffiti bij bouwwerkzaamheden Rabobank Spoorlaan. Fragment uit het gedicht Licht vaarwel van Hans Warren. 

24.8.14

Niet moeilijk doen

Stipsteeg. Misschien wel de mooiste straatnaam van Tilburg. Een gedroomde steeg. 

Bestuurders zijn soms woordkunstenaars. Maar er zijn er méér die blijven steken in hun dromen. 

Breng eens goed onder woorden wat je wilt. Zo dat iedereen het begrijpt. Niet moeilijk doen. 

Bij aanpassingen in de organisatie gebruiken bestuurders vaak het cliché: wij moeten het dak repareren als de zon schijnt. (zoals op de foto)

Een cliché. Een waarheid. Iets dat al zo vaak is gezegd dat het niets meer betekent. 

Erger zijn zinnen die veelbetekenend bedoeld zijn, maar die blijven steken in goede bedoelingen. Wie vergadert en goed luistert, herkent ze. Moeilijk doen. En toch niks zeggen. Vier voorbeelden om van te rillen: 
"Naast het haalbaar maken zou ik graag willen dat de verbinding ook meegenomen wordt."
"We zullen echt zaken moeten gaan aanpakken naar de toekomst toe."
"Het startpunt voor een vervolgtraject is de uitrol van een verdienmodel naar stakeholders."
"Een concreet voorbeeld helpt ons misschien om een richting neer te zetten." 

Fijne zondag!

23.8.14

# 56 Geluk

Vandaag  zeven geluktips!
1 Ga naar de markt. Dat kan vandaag op het Koningsplein.
2 Geef je ogen goed de kost.
3 Geniet van de duiven, kippen en konijnen.
4 Verwonder je.
5 Verse groenten, bloemen, fruit, vis, kaas. En koopjes.
6 In onze taol kwatsen.
7 Héérlijke kletspraat.
 
Wat we altijd wel wisten, of aanvoelden, dat is nu officieel onderzocht door wetenschappers. Onderzoekers Nicholas Epley en Juliana Schroeder van de Universiteit van Chicago deden experimenten waarbij ze reizigers vroegen om gesprekken te voeren met onbekenden. En wat blijkt: dat vinden we prettig... het maakt gelukkig!  Vorige week heb ik mijn nieuwsgierigheid maar eens ruimte gegeven en aan de konijnenman gevraagd of Djamilla, Renske, Jesse, Kelly, Nina en Anouk in de kooitjes zaten. Da's niet zo. Het zijn de kleinkinderen. Logisch eigenlijk. "Maar ik heb wel eens namen van konijnen zo in de auto gehad", zei de konijnenman. Zo gek was mijn gedachte dus niet.
 
Ongewoon leuk: praten met een vreemde, NRC Handelsblad 18 augustus 2014

22.8.14

Biercafe Kandinsky


21.8.14

Oude held

Ouwe helden moet je in ere houden. En dat doen Willem II supporters met hart en ziel. Menigeen denkt nog met weemoed terug aan de korte draaien van de succesvolle spits Mariano Bombarda in het strafschopgebied van de tegenstander en zijn vernietigende uithalen. Hij is vereeuwigd in een Tricolores Legends tegeltje. Deze hangt in de Koestraat.

20.8.14

Mooie alliteratie

Eerlijk is eerlijk, de schouwburgpromenade is enorm opgeknapt met de mooie foto's aan de kant van de schouwburg. Ze hebben literaire teksten, zoals hier: gefluister gewaarworden. Bij de foto staat een mooie toelichting van Henk van Doremalen. Het thema slaat op de roddels rondom ons koningshuis en dan met name rondom... Willem II. Een van de dieptepunten van de roddels rondom zijn persoon was ongetwijfeld zijn rol bij het verdwijnen van de juwelen van de kroonprinses in 1829, schrijft Van Doremalen.

19.8.14

Majestueus

De voorgevel van Cinecitta. Een wat atypische gevel in onze arbeidersstad. Het gebouw werd in 1877 gebouwd als concertzaal en koffiehuis voor de sociëteit Souvenir des Montagnards. Sindsdien ontwikkelde het zich tot een belangrijke cultuurplaats waar o.a. concerten, theater, exposities, lezingen, films en presentaties van nieuwe uitvindingen werden geprogrammeerd. In de film waar ik enkele dagen geleden  over schreef, Jimmy's Hall, worden arbeiders in Ierland dwarsgezeten als ze zo'n cultuurplaats willen bezoeken. Met name de kerk laat zich daar van zijn slechtste kant zien. Ik ben wel benieuwd hoe de pastoor vroeger aankeek tegen de bezoekers van de sociëteit...

18.8.14

Telegraafstraat

Nu Cinecitta weer open is, gaat het weer iets meer bruisen in de Willem II straat. Op de hoek met de Telegraafstraat ligt het podium voor actuele muziek Paradox en op de hoek met de Tuinstraat ligt het verhuisde Cinqueminuti.

17.8.14

Niet te boeken

Het beste hotel in de stad? Ongetwijfeld: vijf sterren niveau! Maar niet te boeken...

16.8.14

Ristobar Cinnecita

In de Ristobar van het vernieuwde cinecitta kan de filmbezoeker nu ook een maaltijd gebruiken. John Geerts publiceerde onlangs een fraai interview met initiatiefnemer Paul Vermee, klik hier. Gisterenavond was de vierde dag dat het restaurant open was. De schilderijen moesten gisteren nog worden opgehangen; op de achtergrond ziet de kijken - fragile!- een portret van Koning Willem II staan tegen de wand. Het hangt op zaterdag aan de wand. Mijn diner gisteren was een soep van zoete aardappel met dragonroom, steak met frites en een stukje ananas met mango-ijs. Allemaal lekker, maar ik viel voor de mayonaise bij de friet. Simpele jongen, zal de lezer denken. Maar die mayonaise is zelfgemaakt. Voortreffelijk, daar mag je mij voor wakker maken. En omdat de ristobar een restaurant is bij een filmzaal, doen we er meteen een filmtip bij. De film Jimmy's Hall van de oude meester Ken Loach is een aangrijpende film die goed past in zijn oeuvre, over klassenstrijd en de verderfelijke invloed van de kerk.

15.8.14

Understanding society

Aan de rand de Oude Warande ligt de Faculty Club van de Universiteit Tilburg. Een mooi en stijlvol gebouw met een restaurant en ruimtes voor vergaderingen, recepties en bijeenkomsten. Het gastheerschap van de Faculty Club wordt verzorgd door medewerkers van Bonheur Horeca Groep. Nou zou ik toch mijn hand in het vuur steken dat de Faculty Club van de universiteit is ontworpen door Brouwer Bedaux, maar niets is minder waar. Het is een Rotterdamse architect die voor het ontwerp heeft getekend: Shift Architecture and Urbanism te Rotterdam.

14.8.14

Cuneratorenstraat

De straat loopt vanaf het noordoostelijk einde van de Hogeschoollaan zuidwaarts tot de Prof. Verbernelaan. De heilige Cunera zou volgens een 12e-eeuwse legende door een koning van de Rijn naar Rhenen zijn gebracht en daar door diens vrouw uit jalouzie zijn gewurgd. De straat ontleent haar naam aan de kerktoren te Rhenen.

13.8.14

Kermis in de hel


Een dubbele regenboog, de zon die schijnt én regen.

12.8.14

Reeshofdijk


11.8.14

My home is my castle # 3
10.8.14

Wonder van efficiëntie

Albionstraat op industrieterrein Vossenberg. Hier is de milieustraat gevestigd. Menigeen komt hier graag, want het is een feest om dit wonder van efficiëntie te aanschouwen. Voor iedere afvalsoort is een speciale container. De medewerkers zijn heel behulpzaam. Door alles te scheiden, openen we natuurlijk nieuwe mogelijkheden voor recycling. Al gaan er steeds meer stemmen op die pleiten voor de circulaire economie, waarin we steeds minder afval hebben. Ach ja, zoals vroeger de melkman zijn flessen langsbracht... en er een schillenboer langskwam voor de aardappelschillen.Dat was allemaal zo dom nog niet. 
Albion is de oudst bekende benaming van het eiland Groot-Brittannië, die teruggaat tot de 6de eeuw v. Chr. De Romeinen er de betekenis in van Witte land, daarbij denkend aan de krijtrotsen van de kust van Dover. Curieus is dat de milieustraat ook Albion heet, maar is gevestigd aan de Caledoniastraat. Caledonia is de Latijnse naam voor Schotland. Niet in het echt, maar figuurlijk brengen we dus ons afval naar onze Britse buren...

9.8.14

Komma Liggend streepje


Het was druk binnen toen wij door de stromende regen naar de ingang van het buurtrestaurant Te koop in Tilburg,- snelden aan de Jan Pietersz. Coenstraat 71. Veel buurtbewoners. Gezinnen met kinderen. De atmosfeer is het restaurant is ongedwongen, de medewerkers aardig en belangstellend. De kippendijen waren populair want uitverkocht, net als de hippe Pasta Vongole (vongole zijn van die piepkleine schelpjes, kleiner dan mosselen). Maar daarom niet getreurd: we namen sliptongetjes en wat we op het bord krijgen is een plaatje. Mooi klaargemaakt, natuurlijke smaken. Het restaurant komt aan de naam omdat alles te koop is. De stoel waar je op zit, de tafel waar je van eet. Het hertengewei aan de muur. De trompet die naast het raam staat. En dus ook het hoorntje dat aan de muurverlichting hangt (foto). Dit is een genietadresje in Oost.

8.8.14

Piepklein

Café de Paris is piepklein.

7.8.14

Signatuur

De doodse muur
Contouren van herinneringen
Geborgen in je thuis
Vensters naar de wereld

6.8.14

Nu te zien in de Pont: Straßenbild

‘Ze zwaaien, roepen en hangen uit het raam, vallen er soms bijna uit. De achtergrond is veelal donker, je kunt niet zien wat er zich achter de figuren bevindt. Het zijn vrouwen bij een venster, geïsoleerd van hun omgeving, zonder onderlinge communicatie.’ Zo beschreef de Duitse kunstenaar Georg Baselitz (1938) zijn Straßenbild, een uit 18 schilderijen samengesteld monumentaal werk dat hij in 1980 voltooide.

5.8.14

Bierings


4.8.14

Sabastraat

Als je grappig genoeg geweest bent
kun je spreken over wat droevig is,
zoals wie naar voren loopt en zich groot maakt
terwijl hij groot, groot, groot, zegt
en zich dan even vooroverbuigt en met een van zijn handen 
                                                            de grond aanraakt.

Gedicht Grap van Nachoem M. Wijnberg

3.8.14

Picasso in Tilburg

Beeld van de tentoonstelling Artist Textiles. Veel bekende artiesten hebben niet alleen schilderijen en sculpturen gemaakt, maar óók fraaie stoffen. Op deze prachtige expositie zijn die stoffen te bewonderen. Het is sowieso de moeite waard om in augustus een Tilburgs museum te bezoeken, want in deze maand geldt: twee voor de prijs van één.  Het entreebewijs is op dezelfde dag geldig in één ander museum in Tilburg. De keuze is uit Textielmuseum, De Pont, het  Natuurmuseum Brabant en Vincents Tekenlokaal. 

2.8.14

Ambacht verbeeld

Boven de royale trap in het Paleis hangen prachtige glas in lood ramen. Er zijn ambachten verbeeld.

1.8.14

Service with a smile / Service met een lach

Een 'meeneem' bakker in het hartje van de stad. Pascalle Spijkers runt Bakkertje Bol op de hoek van de Heuvelstraat en de Juliana van Stolbergstraat. Met een slim en uitgekiend assortiment, alles huisgemaakt: verse sappen, ambachtelijk banket, de lekkerste broodjes, koffie en thee. Rijk gevulde appelflappen, muffins in soorten en maten en natuurlijk het Brabantse worstenbroodje. Loop eens binnen en verwen jezelf. Vandaag is het themadag van alle stads-fotobloggers in de hele wereld.
 
Today is themeday Take Away of the photo citybloggers. A 'take away' bakery in the heart of the city. Pascalle Spijkers runs Bakkertje Bol on the corner of Heuvelstraat and Juliana of Stolberg straat. With a smart and sophisticated range, all homemade: fresh juices, artisan cakes, the delicious pastries, coffee and tea. Rich applepies, muffins in shapes and sizes and of course the famous Brabant 'worstenbroodje'. Pascalle is the daughter of the famous Dutch cook Cas Spijkers, who was a valued culinary pioneer in Holland. Come in and enjoy, you are certain of service with a smile!