30.9.14

Graffiti op winkeldeur


29.9.14

De Lichtshop

Aan de Schouwburgring is de Lichtshop gevestigd. Er hangen tientallen lampen om een keuze uit te maken. Op de website www.de-lichtshop.nl kan een  keuze worden  gemaakt uit méér dan 120 lampen. Het voorjaar is voor de schoonmaak; vernieuw lampen in het najaar.

28.9.14

Septemberbeeld

In de ochtend is er mist / als de zon doorbreekt / koesteren we zomergevoelens / op Korvel zeker / met die mooie geraniums / Village Fleuri

27.9.14

Graffiti vrij, mooi!

Veel graffiti is fraai. De meeste graffiti uiteindelijk tijdelijk. De kloostermuur van de Rooi Harten is gereinigd - en het resultaat mag er zijn!

26.9.14

Ateliers # 12 Meubelatelier Hijsoog

Meubelmaker Gijs van der Heijden is de man achter meubelatelier Hijsoog

25.9.14

Straatexpositie De Besterd

Op de Besterd is een straatexpositie met toelichtingen op gebouwen en eerder gebruik. Dit is een activiteit van de Stichting Straat. De hele maand september 2014 staat in het teken van de wijk de Besterd, met als centrale as de Besterdring, het Besterdplein en het NS-Plein.

24.9.14

Perron 88

Perron 88 is gevestigd in hal 88, de eerste plek in de Spoorzone waar permanent horeca is gevestigd. Gasten met allergieën kunnen hier zorgeloos eten. Op de kaart staan seizoens- en streekproducten. Het restaurant is een Fairtrade onderneming.

23.9.14

Twee blaadjes

Jonge bomen verliezen snel hun bladeren. Aan deze boom hangen nog twee blaadjes.

22.9.14

Bolletjes laten kleuren



Werner Bastianen heeft het mij uitgelegd: dat de lampen gaan branden bij handbewegingen en op muziek. Maar echt snappen doe ik het geloof ik nog niet. Hindert ook niet. Stijl/Breuk is een media innovatie bureau, nu gevestigd in de Spoorzone. Maar dat kan over twee, drie maanden, anders zijn. Zo gaat dat met slimme uitvinders.

21.9.14

IJskoude yoghurt is hotspot

Iedereen die in Tilburg naar de televisieserie Smeris keek, volgde het verhaal - denk ik - maar half. Omdat je óók steeds kijkt: wáár is dit gefilmd. Wie helemaal onder de Katterug gaat staan, zijn handen naast zijn gezicht houdt, alsof je een koker maakt waarbij je links en rechts niks meer ziet, die ziet nou niet het fraaiste gedeelte van Tilburg. Maar in de televisieserie was juist dit stukje Tilburg wonderschoon, ideaal voor een thriller. New Yogurt is de eerste frozen yoghurt zaak van Tilburg, gevestigd in... een van de poten van de Katterug. Precies dat gedeelte dat in de televisieserie zo goed tot zijn recht kwam. Verfrissend, gezond en lekker, roept de website van New Yogurt de lezer toe. New Yogurt is een beetje rauw van inrichting en terras. Maar je zit er heerlijk, vooral op zaterdag als het markt is. Het is er dan ook een drukte van belang. En zo ontstaat een mooie tegenstelling: ijskoude yoghurt die zorgt dat Stadhuisplein 165 een échte hotspot is.


20.9.14

Ribs Factory

Sommige lezers vinden de rubriek De Stad van... (naam) wat sleets. Want de gesprekspartners in deze rubriek van het Brabants Dagblad beantwoorden steeds dezelfde vragen: Wat is je favoriete café? Restaurant? Snack? Kunst? Natuur? Op de schop. Winkel? Beste herinnering. Verdriet. Borrelen met. Ontspanning. Eeuwig zonde. En Tilburg in een of enkele woorden. Toch lees ik de rubriek altijd en graag. En er staan nog steeds tips en plekken die ik niet ken. Ik heb me suf gezocht op internet wíe nou de tip gaf van Ribs Factory, maar ik ben het kwijt. Naar aanleiding van de krant gingen Lief en ik een hapje eten, en ik heb me óók gehouden aan de tip in het artikel: Jack Daniels Rib, die zijn gemarineerd in Jack Daniels Whiskey (alcohol verdampt bij het bereiden, maar de whiskey geeft wel zijn smaak af). Yummie. Erg lekker. Klik hier voor het menu. In de Tilburgse vestiging zag ik véél  Schrobbeler staan. Doen ze goed. Aanrader. Het restaurant is gevestigd op de korte Heuvel, Heuvel 49.

19.9.14

# 57 Geluk


18.9.14

Trein vertrekt


17.9.14

Taart? Taart!

Op zoek naar een origineel cadeau? Denk dan eens aan een taart. Een taart van bloemen. José Loves maakt hele mooie, haar atelier is gevestigd in gebouw 88 van de Spoorzone op de 1e verdieping, NS plein 65. En haar atelier noemt ze Bloempunt.

16.9.14

Raampje

15.9.14

Paradijs

Bij mooi weer is het goed toeven op het terras van Auberge du Bonheur aan de Bredaseweg. In deze tijd van het jaar ziet de terrasganger ontelbare eekhoorntjes die van het gebouw naar de grote boom gaan en omgekeerd. Ongestoord. Een lust voor het oog. Eekhoorntjesparadijs.

14.9.14

Ateliers # 11 / Open deuren Spoorzone

Het is vandaag open deuren dag in de Spoorzone. Tal van creatieve en innovatieve bedrijven hebben daar hun domicilie. Het is echt de moeite waard om vanmiddag even binnen te lopen. Zoals bij Julia Vogel, gediplomeerd coupeuse, die een fraai atelier heeft. Vandaag zijn er ook speciale aanbiedingen, mooie tassen, shawls en strakke portemonnees. Juul op maat is de naam van haar zaak (klik op de naam om naar de website te gaan). Omdat het ook Open Monumenten dag is, zijn verschillende hallen op het oude NS terrein opengesteld.

13.9.14

Stedekestraat

Dit mozaïek maakt deel uit van een bedrijfsgebouw in de Stedekestraat, waar vroeger de Zuid Nederlandse kledingfabriek was gevestigd. In het mozaïek zijn afbeeldingen van kleermakersgereedschap verwerkt: een schaar, meetlint, radeerwiel en paspop worden met elkaar verbonden door glooiende, non-figuratieve vormen. Het kunstwerk is van 1957. De maker is Jan Dijker. De Stedekestraat is nu een echte woonstraat, maar er was vroeger veel (heel veel) bedrijvigheid.

12.9.14

Uitgeschreven



De uitgewreven woorden leken
zo dwaas op
wit papier
Zijn hoofd in zijn nek
zijn ogen gesloten
Hij zag voor zich
duizenden woorden
die niet meer bestonden als hij
zijn hand verhief
Gezichten die verdampten
sluimerende gedachten
ieder een verhaal op zich
En hij zag toen slechts de lantaarnpalen
die uitgingen
bewegende schaduwen die stilhielden
fluisterend: wat is het leven?
toen het licht hen verliet

Sara Bidaoui

11.9.14

Knap werk

Superknap werk. Een onderdoorgang bouwen. En die later onder het station doorschuiven. Superknap werk. Ja, dè is!

10.9.14

Blokkerig en rond wit


9.9.14

Huizen met een naam: Meander


8.9.14

Beeldmerk

Beeld me
Eeld me
Beel rk
Eldme
Merk be

Deel me
Belek me
Rek me

7.9.14

Bij het overlijden van Gerrit Kouwenaar

Men moet zijn zomers nog tellen, zijn vonnis nog vellen, men moet zijn winter nog sneeuwen

Fragment uit het gedicht 'Men moet' van Gerrit Kouwenaar (1923-2014)

6.9.14

Willem II straat


5.9.14

Graffiti

Op de bouwmuur van de Rabobank aan de Spoorlaan, gemaakt door Rob Steeghs.

4.9.14

De dichter was in Tilburg

Na 30 jaren in dit leven
ben ik vreselijk afgeweken
als kind wilde ik later honden trimmen
koeien melken
en elk jaar een kind ter wereld persen.

Nu zit ik dus hier
op een Indonesisch tapijt dat ik van mijn opa heb gekregen
er staan boemannen met slagtanden op
ze molesteren kinderen en oude vrouwen
ik heb twee ondankbare katten
en wat ik iedere dag ter wereld pers
spoel ik meteen door.

Maar ik ben gelukkig
ik ontmoet Ierse striptekenaars
we drinken bitter bier en luisteren naar Morrissey
hij zingt dat de vader vermoord moet worden
maar mijn vader was nooit incestueus
spijtig voor mijn gedichten.


Delphine Lecompte, foto gemaakt bij bkkc

3.9.14

Als het droogt...

blijft het water nog even in die O's staan van de Walk of Fame.

2.9.14

Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten

Hypermoderne en klassieke verlichting, broederlijk naast elkaar. Dat kan.

1.9.14

The Whine Wall



The Tilburg Whine Wall is situated between the Palace and the Court.  Ugly rusty letters. That’s what many people think. Finally the letters must be covered with green plants. There are also people who love the Whine Wall, which is an art object. Citizens may put complaints in a mailbox attached to the wall. Together the letters form a sentence that demonstrates self-critism. He who makes no mistakes, usually makes nothing at all.


It's theme day of the daily city bloggers, with today’s theme rust and ruins. CLICK HERE to see the other contributions from all over the world. 

Tussen het Paleis en de rechtbank staat onze Maawmuur. Lelijke roestige letters. Vinden veel mensen. Het is de bedoeling dat de letters uiteindelijk bedekt zijn met groene klimplanten. Er zijn gelukkig ook mensen die de maawmuur geweldig vinden. Burgers mogen klachten in een postbus werpen die aan de muur is bevestigd. De letters vormen een zin die getuigt van zelfkritiek: wie geen fouten maakt, maakt meestal helemaal niets.

Het is vandaag themadag van de daily city bloggers, met als thema roest en ruïnes. KLIK HIER om bijdragen te zien uit de hele wereld.