31.1.15

Man en vrouw zen één


30.1.15

Om eens over te denken

Het leven is geen run,
maar een pelgrimage, stil, 
vasthoudend, stap voor stap. 

Het hart van de tijd, 
is eeuwigheid, die je 
niet voorbij moet ijlen.

Het gaat niet om
hoeveel tijd je is gegeven, 
maar om wat je erin beleefde. 

Overweging Peer Verhoeven

29.1.15

Gezellig

"Er verscheen een grijns op mijn gezicht. Wat fijn, ik was dus een tevreden mens met zero verlangens en wensen. Maar opeens verdween de glimlach en plotseling vond ik mezelf een ongelofelijk saaie muts. Ik had toch op z’n minst wel één onvervuld verlangen? En opeens wist ik het. Een goed verborgen wens, want een tikkeltje gênant was het wel. Diep in mijn hart zou ik heel graag een merkwaardige hobby willen hebben. Zo’n hobby die je deelt met nog vijf andere niet helemaal normale mensen."

28.1.15

Bulgaarse winkel

1818 kilometer door de lucht, 2370 kilometer over de weg.

27.1.15

Stadswachter in aanbouw


26.1.15

voorkomen, troosten, lachen

De dag dat Frank Masmeijer moest voorkomen, hield Mr. Frank Visser zijn adem in. Frank du Mosch wilde zijn naamgenoot troosten, maar een hek stond tussen hen in. Frank van der Struijk kwam met zijn boodschappen van de markt aangewandeld en moest onbedaarlijk lachen om de samenkomst van de Franken. Het was Frank Lammers die hem de mond snoerde met een briljante parodie van Frank Boeien: 
Als ik geen geheugen had / Hoe zou het dan zijn / Ik luister naar wonderlijke muziek / Ik vertel geen logisch verhaal.

25.1.15

Bescheidenheid promoten

In Abdij Koningshoeven hangen de abts in een deftige portrettengalerij, met klassieke schilderijen. In het bezoekerscentrum waar je lekker kunt eten en alle bieren kunt keuren, hangt broeder Samuël. Hij trad in september 1942 in. Op de bottelarij ontwikkelde hij een levenslange liefde voor de brouwerij. Hij werd het visitekaartje, gemoedelijk en humorvol. Grote mensen oogsten vaak waardering. Kleine mensen die betekenisvol zijn, verdienen meer aandacht. Daarom is het zo mooi dat broeder Samuël (overleden in juni 2002) ons levensgroot in het bezoekerscentrum aankijkt.

24.1.15

Iedere zaterdag zin in koffie



The title of “Barista” doesn’t come easy. First the apprentice must walk a long road of discovery. Learning as much as possible about the honey golden nectar that is Espresso. The apprentice cannot proceed until they understand in depth not only how to make Espresso perfectly every time, but also how and where the beans grow, how to create the perfect blend, and of course how to lovingly maintain the grinder and espresso machine. Only then can the apprentice truly become “The Barista”.



Sinds 2002 worden er baristakampioenschappen gehouden in Nederland. Tijdens deze wedstrijd bereidt de deelnemer vier espresso's, vier cappuccino's en vier koffiespecialiteiten. Voor het bereiden van deze dranken krijgt de barista 15 minuten. Gelet wordt op technische beheersing van de machine, het maken van perfecte dranken en creativiteit. De Nederlands kampioen kan een gooi doen naar de wereldtitel. Op internationaal niveau scoren de Belgen traditioneel heel hoog.

23.1.15

Omhoogkijken # 40


22.1.15

Hasseltstraat


21.1.15

Voorjaarsverkoudheid bestrijden

In de afgelopen weken hadden per 100.000 65-plussers 86 mensen een longontsteking. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar; ook hebben véél meer mensen griep. Ik haal snel honing in de winkel van het trappistenklooster als ik een verkoudheid voel opkomen. Veel sinaasappeltjes helpen ook. En deze brokken, zoet, met anijssmaak, menthol of honing. Een bakje met twee of drie soorten kan ook. Drie-en-halve-euro en je hebt minstens het idee dat je die verkoudheid even te slim af kunt zijn. De foto maakte ik zaterdag op de Koningspleinmarkt voor de bibliotheek.

20.1.15

Geschiedenis is leuk

Er zijn veel mensen die geschiedenis geen leuk vak vinden. Die liever vooruitkijken. Dat mag. De foto van deze woning uit 1929 deed mij eens opzoeken wat er in 1929 gebeurde. 
In dat jaar verscheen het eerste stripalbum van Kuifje. En het is het jaar dat de filmprijs Oscar voor het eerst is uitgereikt. Op de feestdag van de Heilige Petrus trok Paus Pius XI in processie naar de Sint Pieter na een zelfgekozen ballingschap van zestig jaar. Stalin kondigde in Rusland de collectivisatie aan; miljoenen zelfstandige boeren verloren daardoor hun boerderij aan de staat. Voor het eerst vloog een Zeppelin over Nederland, die boven Schiphol een postzak uitgooide, voor de Zeppelin terugkeerde naar de thuishaven in Duitsland. Tilburg zag er nog heel anders uit; de eerste steen werd gelegd voor de Theresiakerk.

19.1.15

Omhoogkijken # 39

Een wonderlijk mooie glas-in-lood entree.

18.1.15

Al wat ons ontglipt

"Terwijl ik mijn tanden sta te poetsen, denk ik: misschien hebben ze wel gelijk. Misschien is dat wel het beste: er niet meer aan herinnerd worden."

"Er is heel veel wat ik wel ben vergeten, weinig echte herinneringen heb ik, al bij al. Louis heeft eens gezegd dat het vaak beter is om niet te willen weten, ik vraag mij af of dat klopt. Mij kan het ook ontregelen dat mijn leven niet van mij voelt."

"Als ik wegrijd denk ik aan papa, en aan papa en Johanna, aan de dagen zoals ze zijn, aan wat achter en wat voor ons ligt en aan al wat ons ontglipt. Ik draai de muziek wat luider, 'Moon River', Andy Williams zingt: 'Wherever you're going, I'm going your way.' 

Drie details uit Kom hier dat ik u kus, van Griet op de Beeck.

Griet op de Beeck was vrijdag te gast bij de Literaire Kring Goirle in het Jan van Besouwhuis. Ze wil in haar boeken het leven laten zien vanuit verschillende perspectieven: "Het is mooi als kunst u tot uzelf brengt, de mooiste momenten zijn als u nadenkt over uzelf, dat kunst tot stilstand dwingt." Haar debuutboek was Vele hemels boven de zevende. Beide boeken warm aanbevolen.

17.1.15

Glaskunst


16.1.15

Gracht

Geen gracht te bekennen. Toch is dit de gracht. Van Tilburg. Er lag een gracht om het kasteel van Tilburg. In 1450 gebouwd. En na een  verwoesting in het begin van de 17e eeuw hersteld. In 1755 werd de gracht gedempt. Nadat het kasteel in 1859 werd gesloopt is de gracht a;s afvalkuil voor de buurt gebruikt. En voor het afval van de fabriek van Bernard Pessers. Gek toch, hoe de bewoners toen dachten... want ja, dat afval blijft natuurlijk.

15.1.15

Luisteren

Luisteren, want het is hier verboden. Verboden om te fietsen. Voor honden verbonden. Nee, verboden! En voor speelgoedwapens. Luisteren naar zeldzame mensen. Niet schelden.

14.1.15

Verlaten winkelpand


12.1.15

Kasteeldreef

Worsten en hammen, van de koe en het varken. De vegetariërs nemen toe in aantal, net als trouwens de flexitariërs, dat zijn mensen die ten minste een keer per week geen vlees eten. Dat doen negen op de tien mensen. En ja, dus hebben we minder slagers. En raakt zo'n kunstwerk een beetje verloren.

11.1.15

Omhoogkijken # 38 59.860 dagen oud

Wat gewoon is krijgt vaak pas betekenis als je er bij stil staat. Neem nou deze boom. Het is een van de platanen die bij het Paleis Raadhuis staan. Op de foto is linksonder nog net een stukje stadskantoor te zien. Deze boom staat onder tussen zware stenen blokken, waardoor je er gemakkelijk langs loopt. Maar als je goed kijkt, zie je dat de boom een enorme omvang heeft. Vijf meter vierentwintig. Het is daarmee de boom met de op een na grootste omvang in de stad. Ik heb eens uitgerekend hoeveel dagen deze boom heeft gezien: 59.860 dagen, dat zijn bijna anderhalf miljoen uren. Deze boom was er al toen de voetbalclub Willem II nog moest worden opgericht. De jonge Vincent van Gogh liep hier langs toen hij in Tilburg naar school ging. In het jaar dat de boom is geplant, ik twijfel even of ik het moet melden... schreef de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman het boekje Sint Nicolaas en zijn knecht en legde daarmee de basis voor de moderne Sinterklaas en Zwarte Piet. Dat dit 164 jaar later tot zoveel commotie zou leiden, dat heeft Schenkman nooit kunnen bevroeden. Sta eens stil onder de boom en geef hem een knipoog.

10.1.15

Hasselstraat

Een supermooi bewaard gebleven huis in de Hasseltstraat, met schitterende details. Absoluut werk van ambachtsmensen.

9.1.15

Taste of Surinam!

Etalage van een Surinaams eethuisje aan de Korvelseweg. Deze broodjeszaak levert ook via www.thuisbezorgd.nl - nou ben ik wat ouderwets en niet van het thuisbezorgen, maar toch eens gekeken. Wowie!  Nadat ik mijn postcode intoetste bleek dat er maar liefst 70 (zeventig!) bezorgrestaurants zijn in de stad. Kennelijk een levendige economische activiteit, ik had daar geen idee van.

8.1.15

Persvrijheid

Ik zag haar boven 't graf
De hand nog strekken:
De grond zelfs wou tot straf
Haar niet bedekken. 

De Franse president François Hollande heeft donderdag uitgeroepen tot een nationale dag van rouw, naar aanleiding van de bloedige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs woensdag.

7.1.15

Fietsstraat

"Er zijn 7 fietsenstallingen in Tilburg. De 5 gemeentelijke stallingen zijn gratis. In garages Heuvel, Pieter Vreedeplein, Katterug en Concertzaal kunt u op vertoon van uw legitimatiebewijs gratis een buggy lenen. Verkeerd gestalde fietsen worden geruimd. U kunt een geruimde fiets bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Koopvaardijstraat 19a ophalen. Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of uw fiets bij de AFAC staat."

6.1.15

Details



Zo is niets tilburgs mij vreemd, ik besef
poëtisch correct dat de stad een sprookje vol
lusten en lasten, met donkere steegjes, met
malloten, met meisjes, met verhalen, met kunsten,
met bruggen te slaan met woorden die spelevaren.