28.2.15

ZERO in het kwadraat

We zien Jan Schoonhoven die iedere morgen naar zijn werk ging bij de PTT. 's Avonds pas was er ruimte voor kunst. We zien zijn huis, de tafel waar hij zijn objecten maakte. En we horen collega's en vrienden over de kunstenaar. Een mooie film op de tentoonstelling Zero in het kwadraat, die te zien is in het  textielmuseum tot 17 mei a.s. In de tentoonstelling is een verbintenis gelegd tussen de Nulbeweging en het werk van Nederlandse textielkunstenaars. Er zijn prachtige werken te zien van Jan Schoonhoven en Henk Peeters, maar dus ook fraaie textielkunst van Beppe Kessler, Ria van Eyk, Lam de Wolf en Loes van der Horst. Bij de tentoonstelling is een mooie publicatie verschenen van Marga van Mechelen. 

27.2.15

Stadswijn

Snap ik niet zo goed. Maar ja, met een Tilburgse foto erop verkoopt van alles beter!

26.2.15

Mensen

Mensen die 
het botten en vallen
van het blad niet verdragen - 
bij het korten van de dagen
zichzelf kwijt raken.
Bid en denk aan hen. 

Mensen die 
door natuurgeweld
zwaar zijn getroffen -
van andermans grof egoisme 
de dupe zijn geworden.
Bid en denk aan hen. 

Mensen die 
een zware last torsen
en hun pijn verzwijgen - 
die het moeilijk hebben en 
hun hart niet durven luchten. 
Bid en denk aan hen.

Maria in de tuin van het Trappistenklooster

25.2.15

Ambachtswerk

Dat blijft ontzettend mooi. Opgelegde voegen met snijwerk.

24.2.15

Huis met naam

Maar wel een naam die ik niet kan snappen...

23.2.15

Aanrader

Slijtage, een kunstwerk van Loes van der Horst. Het maakt deel uit van de tentoonstelling Zero in het kwadraat in het Textielmuseum. Dit kunstwerk is uit 1972/1973. Het maakt deel uit van de collectie van het museum, verworven in 1990.

22.2.15

Vernieuwbouw in de Spoorzone


21.2.15

Steeds meer weten

Wetenschap, steeds meer weten, is nodig. Daarom een bespiegeling bij dit uiltje. Heeft de lezer wel eens gehoord van de wet van Moore? Volgens die wet verdubbelt het aantal transistoren per oppervlakte in een computer iedere twee jaar. Ook de snelheid en capaciteit van computers verdubbelen daarmee. Maar het energieverbruik stijgt nog harder. Omdat we steeds meer draadloze apparatuur gebruiken, maar vooral omdat we gegevens opslaan 'in the cloud'. Dat is een wereldomspannend netwerk van computerservers. Als dat doorzet zullen die servers tegen 2050 evenveel energie verbruiken als de hele Europese Unie nu. Dus zoeken wetenschappers naar een zuiniger alternatief voor dataopslag.

20.2.15

Muurtje


19.2.15

Gebrek aan creativiteit

Hasseltstaete. Stedekestaete. Ik vind het vooral een gebrek aan creativiteit. Een projectontwikkelaar die geen enkele energie steekt in het bedenken van een goede naam.

18.2.15

Er neffenaaf waasen


17.2.15

Van der Valk gaat bouwen

Van der Valk gaat bouwen in Tilburg. Nu gebruikt Hotel Gilze onze stadsnaam als extra aanduiding.

16.2.15

Hier kijkt het draaiend huis naar...

Tilburg heeft niet veel poeha. Maar hier in Hasselt wel, dit huis heet Hasseltstaete.

15.2.15

Mooi, mooier, mooist

Ik heb al eens eerder opgemerkt dat de straten en pleinen die in Tilburg naar het Koninklijk Huis zijn genoemd, niet per se de mooiste zijn. Ze hebben soms ook geen enkele allure. Juliana heeft het met Julianapark niet eens zo slecht getroffen.

14.2.15

Huis met veel ambachtswerk


13.2.15

Bisschop Godschalkstraat


12.2.15

Omhoogkijken # 42


11.2.15

# 62 Geluk

De presentator en acteur Jos Brink heeft ooit gezegd: Geluk ervaar je niet, dat herinner je je. Dat is wat veel mensen denken. Geluk is voorbij of moet nog komen. Amerikaanse onderzoekers lieten proefpersonen nadenken over een moment in het verleden of in de toekomst. Die 'denkers' ervaren meer betekenis in het leven dan mensen die de opdracht hebben zich op het heden te richten. Wie zich voorstelt dat hij zich op een andere plaats bevindt dan waar hij nu is, heeft ook het idee dat het leven meer zin heeft. De experimenten werden gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology. De zin van het leven vind je in verleden en toekomst. (Bron NRC 30.1.15)

10.2.15

Theresia kleurt rood



9.2.15

Karakteristiek huis


8.2.15

Hoe te leven?

We hebben behoefte aan moraal. Aan regels hoe te leven. Zonder regels zou onze maatschappij er raar uitzien. We zouden kris kras over wegen rijden. Er bestaan geen stoplichten. Geen zebrapaden. Je kunt ook zeggen dat we al heel veel regels hebben. Van wetboeken tot reglementen. Van de tien geboden tot onuitgesproken, niet beschreven leefregels in verenigingen en bedrijven. Bij De Auto Avenue aan de Kapitein Hatterasstraat liggen de regels waar de oprichter zich aan hield, in een marmeren boek gegraveerd. Het zijn mooie wijsheden. Ik noem er twee: "Verlies liever geld dan uw goede naam; het eerste kunt u terugverdienen, uw goede naam niet althans zeer moeilijk." "Het is niet altijd nodig alles te zeggen wat u weet, maar het is wel altijd nodig te weten wat u zegt." Fijne zondag, kijkers en lezers!

7.2.15

Filmtip voor de zondag

Een filmtip voor de zondag: Bon Dieu. De film draait om 11.00 uur in Cinecitta. Het is een heerlijke komedie die vooroordelen tussen bevolkingsgroepen wil doorbreken. In het typisch provinciale plaatsje Chinon (daar komt mooie wijn vandaan) zien de conservatieve Pa en Ma Verneuil hun vier dochters trouwen met verschillende buitenlanders. Ze vragen zich af wat ze fout hebben gedaan in de opvoeding. In Frankrijk trok deze kaskraker 10 miljoen bezoekers. Ik heb bij de film zowel zitten gniffelen als ongeneerd keihard moeten lachen. Aanrader! En verwen jezelf daarna op een lunch in de Ristobar.

6.2.15

Willem II straat

In werkelijkheid zag de lucht boven het spoor er nóg dreigender uit dan op deze panoramafoto. Zaterdagmiddag is een mooie bioscoopmiddag, vooral bij miezerig en regenachtig weer.

5.2.15

Omhoogkijken # 41

Het is geen beroepsgroep die erom bekend staat dat ze heel klantgericht werken. Architecten. Een forse dosis gezonde eigenwijsheid. Daar staan ze wel om bekend. Jo Coenen maakte als rijksbouwmeester een lijst van inspirerende bouwkunst. Goed initiatief. De rechtbank in ons centrum staat erop. Het bordje dat dit aangeeft, hangt te hoog. De letters zijn te klein.

4.2.15

Tilburgse vlag in top




3.2.15

Verscholen monument

Waardering en respect van de bevolking voor de fraters van Tilburg. Voor het onderwijs dat zij gaven in de stad. Dit is een wat verscholen monumentje. Misschien vinden de fraters dat niet erg. Dat zijn geen borstkloppers. Gardiaanhof.

2.2.15

Witte hartjes

De stille tocht tegen zinloos geweld. Voor Angelo van Emmerik. Met witte balonnen. In de vorm van het hart.

1.2.15

Themeday What would you miss?

Today is the theme day of the city bloggers. What would you miss if you should leave forever your city? That's the theme. Poeh, quite difficult. Because I would miss a lot. But the most I would miss the footballgames of Willem II. The atmosphere. The grumbling. The euphoria. The visitors in my part of the stadium. Like this whole family. Just look at the picture, three brothers (right on the foto) and a son (left), I dare to make a bet. 

Het is vandaag de themadag van de citybloggers. Wat zou je missen als je voor altijd jouw stad zou moeten verlaten? Dat is het thema. Moeilijke vraag. Want ik zou heel veel missen. Maar het meest zou ik de voetbalwedstrijden van Willem II missen. De sfeer. Het gemopper. De euforie. De bezoekers in mijn vak. Dat zijn hele families. Kijk maar naar dit niet helemaal scherpe snapshot, drie broers en een zoon op een rij, daar durf ik wel een weddenschap op te maken. Die-hard fans die al jarenlang naar Willem II gaan. Vandaag zijn veel Willem II ers trots, ook al moest de club gisteren uiteindelijk het hoofd buigen tegen PSV. Klik hier om te zien wat andere fotobloggers het meest gaan missen.