30.4.15

Eten wat de pot schaft

Elke vrijdag kan je 'eten wat de pot schaft' bij Zomerlust. Vrijdag staan er asperges op het menu.

29.4.15

Wandelpad

Het is de mooiste tijd van het jaar, vinden veel mensen. Met net ontluikend groen. Jong groen. Dit is het begin van een wandelpad naar het voormalige kasteel Durendael in Oisterwijk. Veertien kilometer. De route is te verkrijgen in Zomerlust, maar staat ook goed aangegeven op paaltjes.

28.4.15

Het belangrijkste stukje van de straat

Buiten huilt de wind om 't huis
Maar binnen stond de kolenkit paraat
En de stoep waarop geknikkerd werd
Was het belangrijkste stukje van de straat
En Nederland was groot en niemand ging nog dood
En gezelligheid kende nauwelijks tijd
Bij waxinelichtjes van Verkade

We gingen nog in 't bad, haartjes nat
Nog even op, totdat vader zei: "Vooruit, naar bed"
Dan kregen we een kruik mee
Gezichten op 't behang
Maar niet echt van binnen bang
Toen was geluk heel gewoon
Toen was geluk heel gewoon

27.4.15

KONINGSDAG

Iedereen een heel fijne Koningsdag gewenst. Misschien ga je naar het Leypark. Of lekker naar de Korvelseweg. Misschien nuttig je een oranje tompouce en kijkt naar de televisie. Hoe dan ook, het is tof om een vrije dag te hebben. Wie zijn hersens wil pijnigen, gaat naar America Today en zoekt Willy op de poster. Dan krijg je 10% korting.

26.4.15

Ondersteboven tuintje

Het is een beetje vervreemdend, die hangende plantjes. In het vaak door kunstenaars gefrequenteerde Korsakov aan het Mechelseplein in Antwerpen zag ik ze voor het eerst. En nu dus bij Meneer  en Mevrouw Van Hout in de Telefoonstraat. Zij woonden in Antwerpen, begonnen hun zaak aan de Boomstraat, maar zijn nu gevestigd aan de Telefoonstraat. Wie daar deze ingenieuze plantenbakken koopt, kan overal een eigen kruidentuintje beginnen.

25.4.15

zkv = zeer kort verhaal

Uit de Titaan. We hebben een spoor dat de stad verdeeld. En we hebben een spoor door een huis. 

Van Joubert Pignon verscheen de zkv bundel "Huil maar, ik wens je uitstel toe" bij uitgeverij Atlas Contact. 

24.4.15

# 64 Geluk

Makelaar Hans van Berkel aan de Koestraat heeft veel etalageruimte. Een deel daarvan stelt hij beschikbar voor expositie. Er hangen nu werken van Daisy Karthaus. Ik mijmer: als méér winkeliers en ondernemers dat zouden doen, dan moeten we toch veel gelukkiger worden? Kunst maken is voor veel mensen een actieve en nuttige vrijetijdsbesteding. Vrije tijd heeft een duidelijke relatie met duurzame tevredenheid over ons hele leven. Een actieve levensstijl maakt bovendien gelukkig. In ieder geval zijn gelukkige mensen actiever in de vrije tijd dan ongelukkige mensen. Daisy heeft hier de kunstenaar Joop Verhagen geportretteerd.

23.4.15

Woody Woodpecker

Tok, tok, tok, tok. Even stil. Dan weer: tok, tok, tok, tok. Tok, tok, tok, tok. Tok, tok, tok. 

Dan zie ik het: bij de boom die ziek is, pikt een specht. Op de grond liggen boomschorssnippers. Zo gaat de natuur zijn gang.

22.4.15

Big city



21.4.15

We doen het goed

Onderzoek in de krant naar de aantrekkelijkheid van steden. Verschillende steden zijn op vijfentwintig punten gescoord. Van de hoogte van de belastingen tot het aanwezige groen. En ja... we doen het goed, Tilburg heeft een mooie score zoals je kunt zien. Steden als Amsterdam en Rotterdam doen het nóg beter, maar in het zuiden kun je toch het beste in de schôonste stad van het laand wonen!

20.4.15

Mozaïek gevel

Korvelseweg

19.4.15

Slaoi meej aai meej juin meej erpel

Of iedereen dat heeft? Geen idee. Maar ik wel. Ik onthou sommige gerechten levenslang. Weet nog waar ik ze at. Met wie. En vaak ook nog wat ik er bij dronk. Laten we maar zeggen dat iedereen recht heeft op een afwijking. Dit gerecht was in een woord geweldig. Geweldig typisch. Geweldig smaakvol. Geweldig verfijnd. Driewerf hoera voor de koks van Auberge du Bonheur. Zij maakten dé klassieker uit de Tilburgse keuken, maar dan ultiem verfijnd. Ui op verschillende wijzes, gefrituurd, zacht zoetzuur, in mousse-jes. Zacht gepocheerde ei. Dit gerecht is sterrenniveau. En het bord is een schilderij.

Slaoi meej aai meej juin meej erpel!

18.4.15

Museum weekend











Het is museumweekend. Het Textielmuseum is zaterdag en zondag gratis toegankelijk. Vandaag is er een boekenmarkt. Er zijn demonstraties in de handweverij van ASVZ Vincentius. Geniet ervan!

17.4.15

Vrolijke gieters!

Noordstraat

16.4.15

Zonsopgang


15.4.15

Als je dan toch aan de pillendoos moet...

... neem dan een fraai design exemplaar. In het dwaalgebied ligt KunstLicht aan de Nieuwlandsstraat 12, met betaalbaar design. Van snurkkussen tot dopper zijn hier fantastische cadeaus te vinden. Je hoeft niet te wachten met deze leuke doosjes tot je aan de pillen bent, want kleine mintjes passen er ook in.

14.4.15

Wobby


Wobby is een nieuw blad voor jong én belegen talent.
Wobby is 48 gestencilde pagina’s visueel geweld.

13.4.15

Euroscoop

Iedere maandagavond heeft Euroscoop om 20.30 uur de Sneak Preview. Op maandag kun je bovendien lekker goedkoop naar de film, het is de vijf euro dag.

12.4.15

We gaan de hoogte in

Ik kijk uit het biologische straatje op de zaterdagse markt omhoog naar de nieuwbouw. De mensen die daar (gaan) wonen hebben een fraai uitzicht op het Koningsplein. Dat moet een genoegen zijn, de eerste blik uit het raam 's ochtends. 

De eerste blik uit het raam 's ochtends
Het teruggevonden oude boek
Geestdriftige gezichten
Sneeuw, de wisseling van de seizoenen
De krant
De hond
De dialectiek
Douchen, zwemmen
Oude muziek
Makkelijke schoenen
Begrijpen
Nieuwe muziek
Schrijven, planten
Reizen
Zingen
Vriendelijk zijn

Genoegens, gedicht van Bertol Brecht, vertaling Geert van Istendael

11.4.15

Wiesse we mar

Wiesse we mar wèwe won

10.4.15

Olof

Er zijn meer dan 35 studentenhuizen die volledig uit Olof-leden bestaan, wat garant staat voor een hechte en gezellige invulling van de studententijd. Het studenten corps St. Olof is de oudste studentenvereniging van onze stad.

9.4.15

Paradise regained

De zon en de zee springend bliksemend open:
waaiers van vuur en zij;
langs blauwe bergen van de morgen 
scheert de wind als een antilope
voorbij.

zwervende tussen fonteinen van licht
en langs de stralende pleinen van 't water, 
voer ik een blonde vrouw aan mijn zij,
die zorgeloos zingt langs het eeuwige water

een held're, verruk'lijk-meeslepende wijs: 

'het schip van de wind ligt gereed voor de reis,
de zon en de maan zijn sneeuwwitte rozen, 
de morgen en nacht twee blauwe matrozen -
wij gaan terug naar 't Paradijs'. 

Hendrik Marsman


8.4.15

Ramenwassers


7.4.15

Terug

Aan de Schouwburgring zag ik hem ineens liggen, bij de Bruna. Hij is terug, Maar we moeten hem zelf tot leven wekken. Inkleuren. 

"Er zijn talloze redenen om te kleuren, ook al ben je volwassen!
  • Omdat je graag tekent en kleurt
  • Kleuren ontspant, je wordt er rustig van
  • Het kan een gezamenlijke activiteit zijn: gezellig samen kleuren!
  • Je kunt het doen als je minder energie hebt
  • Je kunt het doen als je je verveelt
  • Je kunt het doen als je ziek bent of een blessure hebt
  • Je oefent je oog/ handcoördinatie
  • Je ontwikkelt je rechterhersenhelft die creatieve oplossingen bedenkt
  • Je kunt tijdens het kleuren op ideeën komen en inzichten krijgen
  • Je kunt kleurplaten kleuren om je leven meer kleur te geven
  • Je kunt het oneindig lang doen, tot je ver over de 80 bent"

6.4.15

Voor UFO bemanning

In de top van de Korvelse kerktoren zijn naast de klok kunstwerken aangebracht. Die zijn vast met passie gemaakt. Ik vraag me af of de kunstenaar zich heeft gerealiseerd dat geen mens zijn werk goed kan zien. Ja, een UFO bemanning, die wel. En wie weet, wij ook, als we Tilburgse drones krijgen die rondom zo'n toren filmen.

5.4.15

Lichtobject


Een mooi kinderkopjesplein. Met jonge bomen. De Werf aan het kanaal. Dat is 's avonds opgefleurd door een lichtobject, met de naam erin.

4.4.15

Paashazen lonken naar kopers

Ze liggen te lonken naar de kopers, deze paashaas-taarten. Voor de een lekker met de voeten omhoog op de bank. Een ander gaat naar een paasconcert. Of naar een tentoonstelling. Familiebezoek. Lekker eten. Een fijn boek. Shoppen kan natuurlijk ook. Of de tuin eens onderhanden nemen. TilburgDailyPhoto wenst iedereen een fijn paasweekeinde.

Uit de serie Oude vrienden

Deze lijnets/aquatint is gemaakt door Thomas Schütte en is te zien in museum de Pont. Uit de serie Oude vrienden, verworven in 2014. Een heel mooie serie. De Pont is mijn paas-tip.

3.4.15

Goede vrijdag


2.4.15

Rector Coppenserf

Ongeveer op dezelfde plaats lag hier van van 1947 tot 1973 de Rector Coppensstraat.

1.4.15

Oproep

Als ik naar mijn werk ga, kom ik langs verschillende plekplekken in Brabantse dorpen. Hier zien we hoe op het Louis Bouwmeesterplein een afvalcontainer als illegale plekplek gebruikt is. Toegegeven: dat maakt best een goed plaatje. Maar ik zou best graag van die ronde affichezuilen in het centrum zien. Op de markt, en op de Heuvel, bij het station. Ze zijn sfeervol. Ze zijn functioneel. Ze brengen leven in de brouwerij. Gemeentebestuur? Leest iemand dit?