31.7.15

Zorgvlied Visage


30.7.15

Wat ziet u hierin?


29.7.15

In steen gebeiteld

Architect Ide Bloem tekende het pand van slagerij Ooms in de Nieuwlandstraat. Hij is wat minder bekend, inn vergelijking met andere vroegere architecten, hoewel hij nadat hij zijn vrouw in Tilburg leerde kennen, er ook is blijven wonen.

28.7.15

Vondelplein

Het schijnt dat Joost van den Vondel een eigen grafschrift schreef: ‘Hier leit Vondel zonder rouw. Hy is gestorven van de kouw.’  De tekst is echter nooit op zijn graf terecht gekomen.

27.7.15

Tranendal

Een moeilijke dag. Een enkeling heeft nog bonnen of muntjes. Sommigen betreuren de gekozen cadeaus. Anderen betreuren het zicht op de bodem van de beurs. De laatste column van Ko de Laat over de kermis. Een tranendal.

26.7.15

Vers brood... op zondag

Wie op zondag vers brood wil, moest héél lang naar België rijden. Nu is echter Sourdough aan de Willem II straat voortaan ook op zondagen open. Het is altijd al prettig om met de geur van de bakkerij brood te kopen, te zien wáár het brood gebakken wordt. Vaak kun je 's morgens via twitter al lezen, wát er in de winkel te koop is. Een mooi zondags ontbijt? De amandel croissants!

25.7.15

Goed binne te haawe

Kwaliteitje baas. Nou, dat klopt. Ik vind het bier net zo lekker als mijn gewone pilsje. Alleen... de volgende dag vond ik dat het bier zijn naam eer aan doet, ik had véél hoofdpijn.

24.7.15

Tapas aan de haven

Tapas aan de haven. Het is goed toeven op het terras aan het water, en zo'n plankje met kaas, worst en ham, jummie!

23.7.15

22.7.15

Hier is de kerk nog hoger

Op het oog is de Heuvelse kerk hier nog hoger dan de hoogste kermisattractie.

21.7.15

Whyn

Whyn is de eerste wijnwinkel in Nederland die zich helemaal richt op merken. De winkel ligt aan de Schouwburgring, direct naast de Schouwburg. Albert Schuermans is de man achter het idee. Hij is onder andere (mede)eigenaar van Drankenhandel Schuermans en Kaffee Lambiek. De zaak is mooi overzichtelijk en heeft een eigen proefruimte. UPDATE 300917 Deze zaak is gesloten. 

20.7.15

Boekhandel Livius de Zevensprong

De nieuwe boekhandel Livius De Zevensprong aan de Nieuwlandstraat 27, in een fraai en karakteristiek pand uit 1901. Dat pand is ook meteen de 'huis' stijl.

19.7.15

Radiopleintje

Het radiopleintje is sfeervol. De naam krijgt dit plein uit de volksmond, door de radiobeurs. Tilburg kent wel een radiostraat, genoemd naar de productie van Philips-radio's bij de Volt. 

18.7.15

Geen onkruid

Géén onkruid tussen de tegels

17.7.15

Letterbrij

Typograruzie

16.7.15

Veestraat

Ook dit is een straat uit de tijd met de eenvoudige namen. Wat is er eigenlijk mooier dan stadstraat, koestraat, groenstraat, kerkstraat? Pas veel later zijn we moeilijk gaan denken over straatnamen.

15.7.15

Zicht op de Groenstraat

De Groenstraat wordt in 1418 al vermeld als optie groenstraet, in 1419 die groenstraet en in 1455 die gruenstraat, de dialectische vorm gruun voor groen. Aan de Kraaivenstraat lag in 1483 ook een Groenstraat. Een groenstraat is een weg te midden van grasland, die over de gehele breedte, met uitzondering van het karrespoor en voetpad, met gras begroeid is. Da was vruuger.

14.7.15

Witte woning


13.7.15

Bouwwerkzaamheden




12.7.15

# 67 Geluk

"Ik maak het liefste fietstochten door Tilburg", zegt Ad Vingerhoets in Psychologie Magazine. Hij doet onderzoek naar stress en vrije tijd. Het magazine portretteert mensen die liever thuis blijven dan op vakantie gaan. "Mensen die veel reizen worden interessant gevonden, maar als je van nature geen wereldreiziger bent, moet je lekker thuisblijven", zegt de hoogleraar psychologie. Mensen jutten elkaar op met vakanties. "Als je daar bent moet je zeker dát doen. En dan is het ook nog de bedoeling dat je thuiskomt met bewijsmateriaal in de vorm van foto's en filmpjes. Ik vind het een rare gewoonte om alles uit de reisgids af te vinken. Ik noem het toeristisch 'gemusturbeer'. Als ik vrij ben wil ik ontspannen. Ik moet het hele jaar al genoeg." 

Psychologie Magazine, nummer 7/8 2015

11.7.15

Glas in....beton

Niet alle mooie ramen bestaan uit glas in lood. Dit is een raam van glas in... beton. Van de kunstenaar Marius de Leeuw, dit raam is te zien in de Petrus en Paulus kerk.

10.7.15

Film noir in Tilburg

"Wie een noir-film ziet herkent die direct aan de grimmige sfeer die wordt uitgestraald. Mannen met gleufhoeden, corrupte politie-agenten en onbetrouwbare vrouwen bevolken de stad in de noir. Het zijn prachtige films in zwart-wit die helaas bijna in de vergetelheid zijn geraakt."

9.7.15

Vol verwachting

Dit is een luilekkerland voor interieurdesigners, zovéél woningen die wachten op een eerste eigenaar.

8.7.15

Amish quilt

Die strakke Amish Quilts die nu te zien zijn in museum De Pont, hebben toch iets joyeus, iets wereldlijks, iets vrolijks. Maar dan moet je ze van heel dicht bekijken.

7.7.15

Westermarkt


6.7.15

Verlangen naar regen

Het is ook nooit goed. Nu hebben we mooi zomerweer, verlangen we naar regen. Ik tenminste wel. Liefst 's nachts. Ik zag  mooie wolken en hoopte enorm op regen, tevergeefs.

5.7.15

Legends

Piet de Jong is topscorer van Willem II aller tijden. Hij speelde maar liefst 363 wedstrijden voor de club en scoorde 216 doelpunten. Landskampioen in 1952 en 1955. 

Naamgenoot Frenkie de Jong van Willem II is aanvoerder van Oranje tot 19 jaar. Hij speelt de sterren van de hemel en staat in de belangstelling van zowel Ajax als PSV. Supporters hopen dat hij nog één à twee jaar in Tilburg blijft spelen. De loyaliteit zoals Piet de Jong had voor zijn club, is helaas vooral geschiedenis. 

4.7.15

Zomerweer


3.7.15

Spelevaren in de haven


2.7.15

Droombaan

Droombaan - Baroniebaan.

1.7.15

Muur met overhangende witte rozen