30.9.15

# 69 Geluk


29.9.15

De maan vecht tegen de wolken


28.9.15

125 jaar inspiratie


De foto expositie de wereld van van Gogh is nog tot 30 september te zien achter het Paleis Raadhuis, vóór Vincents Tekenlokaal. Daarna is de expositie nog te zien in Breda.

27.9.15

Agge kunt kwatsen voelde oe egge thuis #1

Penshow 2015 Natuurmuseum

“Daor kunde altij wel iemand blij mee maoke”

 “Een glaske wijn op terras kost vijfenhalve euro. Wè maokte mij nou?”

En toen zeg ik: maar je moet ook rekening houden met je leeftijd!  Oh, oké. 

 “Weet je wat het ergste is dat je op een date kan overkomen….” “Als ik date moet een jongen toch wel 21 zijn (….) Nou ja, twintig mag ook.” 

“Mannen zijn het meest gelukkig. Nee, vrouwen. Nee, mannen. Ik wil wel vrouwelijke hormonen, dan kan ik ôk zeggen dè ik geen zin heb.”

“Amsterdam, de ken ik wel jè… Eerste straot links, tweede straot rechts en ge staot op de hoek.”

Fragmenten van gesprekken 

26.9.15

Prettig weekend

Chocolatier sinds 1957, Patisserie Walter van Erven heeft verpakkingen om je blij te maken. Blij maakt natuurlijk óók de inhoud. Dat spreekt.

25.9.15

Cactus heeft woordwaarde 13

Aan de Nieuwlandstraat 55 zit Tien. Fashion, Food and Furniture. De drie F's om het zo maar eens te zeggen. Originele winkel. Met lekkere koffie. Stap maar eens binnen. Of bekijk even hun website.

24.9.15

Bijenkasten

Nou kreeg ik bij de open dag van Ut Rooie Bietje een fijne kwis met bijenvragen. Met gegevens waarvan ik dacht: wow, nooit geweten. Zo stond er dat voor één lepel honing een bij 90.000 bloemen langsgaat. En bijen vliegen 2.000 kilometer om 1 theelepel (!) honing te verzamelen. Waardoor ik met héél andere ogen naar een lepel of potje honing kijk.

23.9.15

Omhoogklijken # 46

De mooiste plekken in de stad zie je als je omhoogkijkt. In dit geval een hersenkraker voor veel mensen.

22.9.15

Piusplein


21.9.15

Natuur in de stad


20.9.15

Opstoten in de vaart der volkeren

Woordsnoeper is een fraaie publicatie van de Stichting dr. P.J. Cools MSC, de auteur Norbert de Vries beschouwt uitzonderlijke woorden. Een heel goed cadeau voor taalliefhebbers. Ruim vijf jaar geleden signaleerde TilburgDailyPhoto al de rubriek Woord van de week in Cubra. En nu is er dan het fraai uitgevoerde boekje, handzaam gebonden met leeslint. In woorden kun je je verlustigen, zegt de auteur. Over woorden kun je je verwonderen. Soms geeft de auteur woorden die we niet vaak gebruiken weer betekenis, denk aan een woord als besmuikt. En de auteur licht toe wáár uitdrukkingen vandaan komen. Zo heeft Lodewijk van Deyssel 'opstoten in de vaart der volken' geschreven in 1894. Ik ben benieuwd of deze uitdrukking ooit in de onmetelijke steppe der vergetelheid zal belanden? Een vernufteling kan heel pienter nieuwe betekenis geven aan wat een cliché geworden is. Denk maar eens aan alle vluchtelingen die Europa binnenstromen. 

Met het ISBN nummer kan de lezer het boek eenvoudig bestellen bij zijn boekhandelaar: ISBN 9789462286849. 

19.9.15

Omhoogkijken # 46

Niet meer helemaal goed leesbaar: smidsgereedschappen, sainitaire artikelen, brandkasten. En dan komt het: in deze winkel was véél meer te koop dan buiten op de gevel kon worden gezet. En dus staat er simpelweg: enz

18.9.15

Glow in the dark

Toegepast in stoffen die oplichten in het donker.

17.9.15

Stadsgezicht


16.9.15

Paddestoelen # 1

Ik plaatste de eerste paddestoelen die ik zag op internet. Méér buiten wandelen en fietsen, reageerde naamgenoot/journalist Peter, ik zag al eekhoorntjesbrood. Zaterdag vroeg ik hem op de markt of hij die paddestoelen opeet, hetgeen hij beaamde. Dat durf ik dus niet. Ik ben te bang dat het giftige paddestoelen zijn. En herken maar eens wát voor paddestoelen het zijn. Bij wat naspeuringen op internet zie ik deze aan voor de kastanjeboleet. Die is eetbaar, maar deze heeft een inktachtig zwart slijm, bah, het ziet er niet lekker uit.

15.9.15

Nog vijf dagen

Levi van Veluw pakt in. Net als de kunstenaar Christo. Levi heeft zijn gezin ingepakt. In blokjes van hout. De film ervan is te zien, nog vijf dagen. 


Kunstwerk Family, Origin of the Beginning 2012 film Levi van Veluw

14.9.15

Festonneermachine



13.9.15

Verknocht aan de Heuvelstraat

"Als ik in Amsterdam kom, dan ga ik vanzelf sneller lopen. Dat dwingt de stad af. Tilburg is een grote stad, maar met dorpse karakteristieken. Hier kun je kuieren. Ik ben verknocht aan het centrum, de Heuvelstraat en het Piusplein. Men zegt wel: als je daar kuiert, kom je Ko de Laat tegen, maar dat is overdreven. Het was vroeger wel waar..." 

TilburgDailyPhoto laat ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan verschillende mensen aan het woord waarom ze verknocht zijn aan de stad. 

Ko de Laat is vijfentwintig jaar schrijver en dichter, ter gelegenheid daarvan is er een breed aanbod van activiteiten: het Ko de Laat Festival. In de Centrale Bibliotheek komt een grote overzichtsexpositie en zijn gedichten komen in the spotlight in de bibliotheken Tilburg Centrum, 't Sant, Wagnerplein. Goirle, Berkel Enschot en Udenhout. 

In de maand november zijn er verschillende evenementen: 
4 november Literaire avond in cultureel centrum Jan van Besouw, Goirle 20.00 uur
6 november Literaire avond in cultureel centrum Elckerlyc, Hilvarenbeek 20.30 uur
8 november Literaire Sneak Preview in Centrale Bibliotheek, Tilburg 14.00 uur
11 november Tilburgse avond in Bibliotheek Heyhoef, Tilburg 19.30 uur
13 november Documentaire van Martijn de Boer over Ko de Laat, met performance in Cinecitta, Tilburg 20 uur

Berichtgeving over het Festival komt op www.kodelaatfestival.nl

12.9.15

Vandaag een ontbijt aan de haven?


11.9.15

Bredaseweg


10.9.15

Vandaag iets warmer weer

Dat vinden deze palmen best fijn. Een stukje tropisch Tilburg. 

9.9.15

Omhoogkijken # 45

Kom nu nog maar eens om zo'n mozaïek in nieuwbouw.  Dit is in de Goirkesestraat.

8.9.15

Je hoeft het niet zelf te maken


7.9.15

Blij

Néé, geen kunstgalerie. Dat is te zien aan de tegels, fraaie klassieke tegels. De linkse zeefdruk laat een knokkende man zien, een zakenman? De rechtse zeefdruk laat een denkende man zien... en dat  moet je niet te lang doen, denken. Want het hoofd is een bom, die ook al is aangestoken. De laptop is aangesloten op de reddingsboei. 

Vrolijke kunst die blij maakt. Net als alles wat op je bord komt. We zijn in restaurant Waanzinnig. Dat is een aanrader.

6.9.15

5.9.15

4.9.15

Sfeervol wonen



3.9.15

Vernieuwbouw

Tobias Asserlaan

2.9.15

Vier euro

Honing van de imker. In Moerenburg.

1.9.15

Thou shalt enjoy! Muurschildering (detail) Themadag

The wall is painted outside at a cafe with a clear eleventh commandment: thou shalt enjoy!

Vandaag is het themadag van de Citybloggers. Iedereen laat vandaag iets curieus zien uit de eigen stad. 


De muurschildering zal wie geregeld de binnenstad bezoekt wel bekend voorkomen. Het elfde gebod: gij zult genieten!