30.11.15

# 71 Geluk


29.11.15

Huiskamertheater

Berrie Kolmans is een muzikale duizendpoot, die zich bezig houdt met muziek en theater. Hij presenteert zich het liefst aan een klein intiem publiek gezeten op pluche klapstoelen in het atelier "De Spreng". Je kunt hier geen kaartje voor kopen. Zie je licht branden: bel aan, ga op een klapstoel zitten en laat je verrassen door muziek en tekst.

28.11.15

Bellinistraat

 Mag deze meedoen met: My home is my castle?  Ik dacht van wel...

27.11.15

Vijverlaan


26.11.15

Vlashoflaan

Alle bladeren zijn van de bomen. En dan krijg je weer goed zicht op de terrassen. Voor de een een fijne plaats om wat zon mee te pikken. Voor de ander om lekker de was te laten drogen, zoveel fijner dan was die uit de droger komt.

25.11.15

Moerstraat

Landelijk Tilburg

24.11.15

Midden Brabants kampioenschap

Je kunt kampioen zijn met voetbal, met schaken, in koken, in dansen en ja... ook in het kweken van vogeltjes. De Goudvink heeft in café de Schol op 28 en 29 november zijn vogelshow. Met 924 vogels, variërend van grasparkieten tot kleurkanaries. Gaat dat zien!

23.11.15

Kuifje in het Tilburgs

De sieraoj van Bianca Castafiore, in het Tilburgs. Ik heb dit album misschien al zes keer gelezen. Nu lees ik iedere avond enkele bladzijden. En ik lag toch weer te schuddenbuiken in bed, deze week, van het lachen.

22.11.15

Capucijnenklooster klok


21.11.15

Nog een week

Nog een dikke week is de expositie te bezoeken van affiches en andere documenten van Ko de Laat. In de centrale bibliotheek aan het Koningsplein.

20.11.15

1944


19.11.15

Textielmuseum

Kijk, de machines uit de textielindustrie werden gewoon in Tilburg gemaakt. Althans deze  machine.

18.11.15

Zo zag het eruit

... toen Vincent van Gogh in Tilburg op school ging. Op het Sint Anna plein kan de voetganger een klein trapje oplopen om dan de omgeving te zien, ruim een eeuw terug. Het huis bovenin is nu de frituur met de gele luifel onderin.

17.11.15

Turen en turen en turen

De traditionele Sinterklaaspuzzel van de Tilburgse Koerier. Met zekerheid is er geen enkele Koerier die beter wordt gelezen dan deze. Eindeloos die pagina's doorbladeren en de advertentie aankruisen als je weer een vakje hebt gevonden. Turen en turen en turen.Voor wie er gevoelig voor is, heeft het wel iets van 'zen'.

16.11.15

Hoe voel je je vandaag?

Eigenlijk kun je alleen maar wachten
Elke dag is meegenomen
Je vraagt je elke seconde af of hij het zal halen
Je wilt niet, na alles wat er gebeurt is, dat het zo zal eindigen

Hij zal elke dag wakker worden door de zon en nutteloos aan de rand van de krater staan, duizenden kilometers van huis

We weten het ook niet meer 

Er is geen knop die je aan en uit kunt zetten

We blijven geloven dat zijn belangrijkste missie nog moet komen 

Wat is er in godsnaam verkeerd gegaan

En toch blijft het een wonder

Wie had dit enkele jaren geleden voor mogelijk gehouden

Uit: Totale vlam, gedichten van Peter Verhelst, een aanrader om te lezen ISBN 978 90 446 2520 2

15.11.15

Hij is in Tilburg

Sinterklaas. Vanmiddag gearriveerd in de haven. Met een boot, nee met drie boten, vol met zwarte pieten. Langs de weg stonden veel kleine Sinterklazen en in pieten kostuum geklede kinderen. Ik heb weinig angst gezien voor de zwarte pieten. Die zijn dan ook héél didactisch. Het kindje dat op de vraag "Mag ik van jou een handje?" driftig nee knikte, krijgt als antwoord: "Nou, dan zwaai ik maar... en krijg jij volgend jaar een handje." Toen ik een toegeworpen mandarijn niet snel genoeg kon vangen, en die dus over de straat rolde, zei een zwarte piet die al veel vaker in Tilburg moet zijn geweest: "Goapert!".

14.11.15

Winterklaar

De bewoners van deze straat houden van groen. Ze hebben strookjes groen voor het eigen huis. En die zijn - heel aandoenlijk - winterklaar gemaakt. Er staan nu frisse viooltjes en heideplanten.

13.11.15

Fijn stel

Dit zijn de architecten die verantwoordelijk zijn voor de nieuwe plannen voor de Loc hal in de Spoorzone. Een fijn stel, van een specialist in monumenten en industrieel erfgoed tot een expert in textiel. De architecten vullen elkaar goed aan, vertelden ze gisterenavond op een CAST bijeenkomst. Daar waren ook medewerkers die nog in de Locomotievenhal gewerkt hebben. Over drie jaar moet de Loc hal zich ontwikkelen tot een soort huiskamer van de stad, met onder meer de bibliotheek, seats 2 meet en bkkc als huurders. Er was nog enige discussie over een stadsbalkon. Dat moet een plaats worden waar je op een meter of 18 over de stad uit moet kunnen kijken. Als die plannen doorgaan natuurlijk.

12.11.15

Blaakvijver


11.11.15

Intakeruimte

Het is een grafisch patroon. Met cijfers en letters. Ik vind het wel mooi. 

Nee, laat ik eerlijk zijn. 

Ik vond het pas mooi nadat duidelijk was dat de schade aan mijn auto niet zo groot was. 

Dit is de intakeruimte van schadeherstelbedrijf CARE in Noord Tilburg.

10.11.15

Kees de Goede in de Pont

Nog tot 31 januari is een overzicht te zien van het werk van Kees de Goede in museum de Pont.

9.11.15

Rissebeekvijver

Voor wie van mooie herfstbeelden houdt, is dit de toptijd. Alléén... luttele uren nadat zo'n foto is gemaakt, is het beeld al weer anders.

8.11.15

Nieuwe Tilburgers

Wie zich inschrijft in de gemeente als nieuwe inwoner, krijgt een cadeautje. Het maakt niet uit of je je thuis voelt of dat eerst de liefde voor de nieuwe omgeving nog moet groeien. Het cadeau past bij het ambachtelijke verleden van de stad: een theedoek met een patroon van T-tjes. Mijn gevoel is dat ons stadsbestuur de nieuwe Tilburgers welkom heet met zachte symboliek: ge moogt er zijn! Wij allemaal trouwens. 
Bij de stadsgrenzen zijn bordjes vervangen die onder de gemeentenaam hangen. Op sommige staat de website vermeld: www.tilburg.nl. Op anderen staat de bekende slogan: T, je bent er. Maar op die bordjes is de T een gewone letter, dus niet de T als vignet. Dat ziet er niet uit. Als dat door een lokale ambtenaar is bedacht, dan mag die man of vrouw van mij meteen een maand geschorst worden. Een flinke tik op de vingers, om nóóit meer te vergeten dat de T als vignet gebruikt moet worden. Ik pieker me al wekenlang suf wát er aan de hand is geweest. Een van de oplossingen die ik me kan voorstellen is dat de rijksoverheid in álle gemeente gelijksoortige bordjes wil. En dat daar nou eenmaal geen T vignet op mag staan. In dat geval vind ik dat er T vignet stickers gemaakt moeten worden. En dat die door een bevoegde ambtenaar overal over de letter T geplakt kan worden. Zodat de verantwoordelijke wethouder iedere keer dat hij de stad binnen komt, kan denken: Lekker pûh. Bij die gedachte was er ook een klein duveltje in mijn hoofd die zei: en als de wethouder nou eens van die T vignet af wil? OMG. OMG. Oh, My God. Als dat onverhoopt het geval zou zijn... en hij daar voor uit komt, dan zou het fijn zijn als zijn partij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen ten minste de helft van de zetels verliest. En de wethouder mag met ziekenverlof. Zonder doorbetaling.

7.11.15

Strange Reaction


6.11.15

Stadspoëzie

Voor wie het wil zien...

5.11.15

Altijddurende bijstand

Ik doolde over doodse gronden,
Ik toefde in woeste ravijnen.
Daar voelde ik de dorst heet schrijnen.
Daar schroeiden mij diepe wonden.
Toen heb ik die bloem gevonden
Die zoetste en schoonste aller kleinen
Wier geur ik in droom reeds proefde.
Door ijlkoorts, doem der woestijnen, 
Schonk God mij 't lieflijk verschijnen 
Dier donkre die ik behoefde
Tot leniging mijner pijnen.  

Gedicht Hendrik de Vries

4.11.15

Mooie naam

Ik vond het onweerstaanbaar. Door de chocolade. Maar méér nog door de naam. Millionaire slice. 

Wow!

Blijkt in mijn eigen stad gebakken. 


Echt mooi.

3.11.15

Voordeur


2.11.15

Veteranendag

Het was zaterdag tussen 8 en 9 uur 's morgens al een drukte van belang, met allemaal legergroene en UN witte voertuigen op het Willemsplein.

1.11.15

Oude Warande

Als je maar op het juiste pad loopt, dan is het onvermijdelijk dat je ze ziet, de eekhoorntjes. Ze zijn vliegensvlug en maken zich snel uit de weg.

As long as you are walking on the right path in our Old Warande wood, then it is inevitable that you see them, the squirrels. They are só fast that it is only possible to see them shortly.