12.2.16

# 74 Geluk

Ach, wat kan een mens met interesse in geschiedenis toch gelukkig zijn! Het jubileumboek van de Koning Willem II college biedt veel leuke anekdotes, uiteraard het meest interessant voor iemand die op de school doceerde of studeerde, maar ook voor de in Tilburg geïnteresseerden. 
Op de omslag van het boek zien we het Paleis (dat aanvankelijk school was), de Rijks HBS aan de Ringbaan Oost en het huidige gebouw aan de Tatraweg. 

Twee voorbeelden van boeiende informatie.

De HBS in het Paleis had voortdurend te maken met problemen met energie en klimaatbeheersing. Een gasmotor in de kelder moest elektriciteit leveren, maar de motor viel geregeld uit met dampvorming tot gevolg. Er was geen telefoon en geen deurbel (!). De bel om lessen te wisselen werkte op batterijen. Nadat in 1928 duidelijk was dat er een nieuw gebouw zou komen, is er tot 1934 niets meer vervangen of hersteld.

In 1966 schrijft een ouder een boze brief aan de rector over de oranje gymbroeken die zijn voorgeschreven voor de meisjes: "U zo goed als ik weten dat de gemiddelde Nederlandse burgeres nogal een Rubenstype is.  Daar merkt u in de lagere klassen van Uw school nog niets van, in de hogere zeer waarschijnlijk wel. De meisjes ontwikkelen zich op deze leeftijd zeer snel, vooral tegenwoordig. Door nu deze jongedames op de meest omvangrijke plaats van hun lichaam te hullen in een opvallend aandacht trekkende kleur als oranje nu eenmaal is, neemt U vooral op het door U gememoreerde optreden naar buiten bepaalde risico's. Ik kan mij de geamuseerde, levendige belangstelling en aandacht van het mannelijk deel van de toeschouwers levendig voorstellen." De ouder schrijft inderdaad een robuuste dochter te hebben, die hij een dergelijk optreden in het openbaar zal verbieden.

1 opmerking:

William Kendall zei

The school's been there a long time!