12.9.16

Beiaard 50 jaar

Waarschijnlijk was het zaterdag de eerste keer dat een mobiele beiaard met 50 klokken in de concertzaal klonk. Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven bespeelde deze 'bronzen piano', Jace van de Ven was de ceremoniemeester van het concert waar nog veertig zangers en muzikanten aan deelnamen. Beiaardier Koen van Assche deed een gastoptreden. Lizet van Beek vertolkte liederen. Jeugdkoor Souvenir des Montagnards zong beiaardliedjes, Oleg Fateev speelde bayan en de beiaard kwam opmerkelijk goed tot zijn recht samen met het trombonekwartet van Hans Sparla en het Kessels saxofoonkwartet van Lauran van de Sanden. Dit saxofonkwartet bracht op saxofoons die zijn gemaakt door de Tilburgse fabrikant Kessels onder andere 'La Bruyère' ten gehore, door M.J.H. Kessels zelf gecomponeerd. De stadsbeiaardier is een gemeenteambtenaar ("de hoogstgeplaatste en minstbetaalde", zei Carl van Eyndhoven treffend). 

Om de beiaard nog hoorbaarder en zichtbaarder te maken in de stad is een vriendenstichting opgericht: www.tilburgsebeiaard.nl  Warm aanbevolen. De beiaard is in 1966 tot stand gekomen - in het Heikese kerk - met financiële steun van de bevolking en is eigendom van de gemeente.

1 opmerking:

William Kendall zei

We have a carillon in our Peace Tower, and aside from the clock bells, the carilloneer will play various melodies on a regular basis.