Vandaag is de laatste dag om de belastingaangifte in te leveren. Bent u te laat en hebt u geen uitstel gevraagd? Dan kunt u altijd nog Peerke Donders aanroepen om hulp bij het oplossen van problemen met de belastingdienst.
30.3.14
# 51 Geluk
Ambachten zijn belangrijk voor onze culturele identiteit. Ze vormen de inspiratiebron voor ontwerpers. In 1929 lieten de oud-leerlingen van de Ambachtsschool in Tilburg bij het 25-jarig bestaan als blijk van hulde een glas in lood raam maken. Het is een schitterend raam waarin ambachten zijn gevisualiseerd: meubelmaker, schilder, timmerman, smid, schoenmaker en electricien. Een Ode aan het ambacht.
29.3.14
28.3.14
AXI > < STA
“Zlaos je knut zein zul je neit al te veel mieote heebbn om dzee tsket te
kennun leezn.”
We lezen langzaam met een gemiddelde snelheid van 250 woorden
per minuut. Het schijnt dat we een denksnelheid hebben van gemiddeld 1200
woorden per minuut! We hebben daarom maar enkele letters nodig om te snappen
wat er staat. De correcte zin is: “Zoals je kunt zien zul je niet al te veel
moeite hebben om deze tekst te kunnen lezen.” Alle letters in het midden van de
woorden zijn in de eerste zin van positie veranderd.” Deze vaardigheid hebben
we op dit moment nodig bij het station aan de Spoorlaan.
27.3.14
26.3.14
P.C. Hoofstraat
Mosterd
Zo scherp van smaak, zo zoet van name!
Spraak-vormers, eij, hoe gaat dat samen?
'K weet niet hoe 't anderen verstaaen
Ik proef er niets most-aardigs aan.
(most = nog niet gegist druivensap)
Gedicht P.C. Hooft
Zo scherp van smaak, zo zoet van name!
Spraak-vormers, eij, hoe gaat dat samen?
'K weet niet hoe 't anderen verstaaen
Ik proef er niets most-aardigs aan.
(most = nog niet gegist druivensap)
Gedicht P.C. Hooft
25.3.14
Kok Verhoeven
Vongoles, mosselen, merguezworstjes, gamba's en kip, inderdaad: paella op de wijze van Kok Verhoeven. Uiterst deskundig wijnadvies. En een prachtig mooi nieuw interieur. Met ongedwongen bediening, zodat je je er ook thuis voelt. Klik HIER voor de website. Aanrader.
24.3.14
Stem op het Natuurmuseum
Het Natuurmuseum Brabant is genomineerd voor de Museumprijs 2014. Bij ons bezoek gisteren was het enorm druk. Het was jaren geleden dat we dit museum bezochten en... het is mooier geworden dan ooit. Met prachtige inrichting van de tentoonstellingen, héééél veel aandacht voor kinderen en aan het verbouwen om nóg mooier te worden. Zo'n Museumprijs winnen lukt alleen als veel mensen op het museum stemmen, dus heb je hart voor de natuur, stem dan: www.museumprijs.nl/natuurmuseumbrabant.
23.3.14
Troffel van de eerste steen
Dit is de troffel waarmee de eerste steen is gelegd van het Paleis aan het Willemsplein. Dat gebeurde op 13 augustus 1847. De troffel is van zilver en te zien in het Dordrechts Museum bij de tentoonstelling Willem II Kunstkoning. Willem II was een verwoed verzamelaar van kunst en het museum heeft de collectie na 150 jaar weer bij elkaar gebracht. Tilburgers herkennen in de tentoonstelling ook de bouwtekeningen van het Paleis. Een aanrader, ook al omdat het een fraai museum is in Dordrecht. Vanaf het station is het een wandeling van een kilometer door het centrum. De route is goed uitgezet: de bezoeker hoeft alleen de linten aan de lantaarnpalen te volgen. De koning heeft nooit in het Paleis gewoond, hij overleed in Tilburg voordat het is afgebouwd.
22.3.14
Frederik van Eedenstraat
Ten Kate! Ten Kate!
O koning der cantate!
Die hupp'lend in het priesterkleed,
Den lusthof onzer taal betreedt,
De schoonste bloemen plukkend, menglend,
Met bonten zwier ze strikkend, strenglend,
Verenglend 's levens duistre sfeer,
Ons minzaam dichtend naar de Heer!
O, J.J.L. ten Kate,
Wie zou u kunnen haten?
(uit het gedicht Aan J.J.L. Ten Kate van Frederik van Eeden)
O koning der cantate!
Die hupp'lend in het priesterkleed,
Den lusthof onzer taal betreedt,
De schoonste bloemen plukkend, menglend,
Met bonten zwier ze strikkend, strenglend,
Verenglend 's levens duistre sfeer,
Ons minzaam dichtend naar de Heer!
O, J.J.L. ten Kate,
Wie zou u kunnen haten?
(uit het gedicht Aan J.J.L. Ten Kate van Frederik van Eeden)
21.3.14
Sichuan keuken
I Pin Ke betekent Keizerlijke keuken. De Chinese keuken bestaat uit verschillende regionale keukens. In het bekende Chinese restaurant aan de Zilverlindestraat ligt het accent op de Sichuan keuken.
19.3.14
Gemeenteraadsverkiezingen
Belofte
Je kunt het opschrijven,
maar hoe weet je het dan wel en niet,
als je het leest, dat je het zelf opgeschreven hebt?
Iemand schrijft je
dat je niet meer hoeft te doen
wat je ooit beloofd hebt
en je bent die belofte allang vergeten,
dat is toch waar schrijven goed voor is?
Uit: Nog een grap, Nachoem Wijnberg
Je kunt het opschrijven,
maar hoe weet je het dan wel en niet,
als je het leest, dat je het zelf opgeschreven hebt?
Iemand schrijft je
dat je niet meer hoeft te doen
wat je ooit beloofd hebt
en je bent die belofte allang vergeten,
dat is toch waar schrijven goed voor is?
Uit: Nog een grap, Nachoem Wijnberg
18.3.14
17.3.14
16.3.14
15.3.14
Tekenen
Je kunt ernaar kijken
alsof je het wilt tekenen,
het beweegt niet,
en als het licht verandert
komt het terug zoals het was.
Uit: Nog een grap, Nachoem M. Wijnberg
alsof je het wilt tekenen,
het beweegt niet,
en als het licht verandert
komt het terug zoals het was.
Uit: Nog een grap, Nachoem M. Wijnberg
14.3.14
Kiezers opzoeken... in de kou
Anne Wil Blankers zette vanavond in de Schouwburg een prachtige Madame Rosa neer. De jonge Aziz Akazim speelt als MoMo (Mohammed) óók een verrassende hoofdrol bij Het Nationale Toneel. Zo'n voorstelling trekt een hardcore cultureel publiek. Er hadden alleen meer jongeren mogen zitten. Ik kijk met verbazing naar buiten tijdens de pauze, waar in een mum van tijd vlaggen en een statafel van D66 worden geinstalleerd. De Tilburgse afdeling wil flyeren aan het eind van de voorstelling. "Kunst en cultuur vormen een brug tussen mensen en inspireren tot nieuwe gedachten", zegt de flyer. D66 wil investeren in theater, cultureel ondernemerschap stimuleren en culture broedplaatsen creëren. De musea in Tilburg moeten gratis toegankelijk zijn voor jongeren en studenten. Allemaal sympathieke ideeën van de Democraten. Dit snapshot is gemaakt vanuit de Schouwburg... ruim een uur voordat de voorstelling is afgelopen. "Ja, dat was een pijnlijke misrekening", erkent lijsttrekker Berend de Vries, die koude voeten moet hebben gekregen bij deze verkiezingsactie.
13.3.14
Treurig
Deze Tilburg Typo is treurig. Iets dat "Nieuwe" heet en ondertussen oud is geworden... maar ook omdat de boekhandel er ineens niet meer is. Het zijn niet alleen de Polare winkels die het moeilijk hebben. Deze neonreclame, kan die bewaard blijven in het Stadsmuseum?
12.3.14
11.3.14
Uitvindersbuurt
Ze zijn allemaal bekend geworden, de uitvinders waarnaar straten zijn genoemd. De geschiedenis van die straten in krantenartikelen staan op deze social sofa, die wat verweesd is geplaatst, een tikje opdringerig ook. Enkele tientallen meters terug staat een 'ouderwets' bankje dat veel uitnodigender is om geheimen te delen.
10.3.14
9.3.14
Pop up store
Twee keer heb ik staan kijken of er bezoekers naar binnen gaan.... de huiskamer van Tilburg, waarmee het CDA ons wil betrekken bij het gemeentebestuur. Wij luisteren graag naar uw ideeën, staat op de winkelruit. Maar de foto is misschien wel symptomatisch voor wat er gebeurt: het winkelende publiek kijkt even naar binnen en slentert verder. Het blijft wel een origineel idee, de pop up store, zoals dat nu heet. Een winkel die tijdelijk een bestemming krijgt. Het CDA is sowieso wel origineel met de Erik, een tijdschrift over de lijsttrekker, glossy, zoals dat nu heet. Ik ben wat sceptisch of het zoden aan de dijk zet. Joris Bengevoord van Groen Links is op zijn manier origineel, hij liep mee in den Opstoet met carnaval, om als doctor advies te geven over verkiezingskoorts. Daarmee bereikte hij met zekerheid méér kiezers dan in de tijdelijke winkel. De komende dagen zullen er ook weer folders van politieke partijen op de mat vallen, flyers, zoals dat nu heet. De eerste die bij mij in de bus viel is van een partij die vooral schopt tegen wat er allemaal mis is, zonder mij een beeld te geven van wat die partij dan wel wil... Had die partij een pop up store, dan kon ik tenminste vragen welke ideeën voor de stad ze hebben. Het is beter om te kiezen vóór mooie plannen, dan uit onvrede tegen de politiek. Maar ja... de mensen met onvrede blijven vaak thuis. En dat is een enorme groep.
8.3.14
Waar blijft de charme van....
...het affiches plakken. Volgens veel reclamedeskundigen is het plakken van affiches rondom verkiezingen zo goed als nutteloos. Dat mag zo zijn, maar wie lid is van een politieke partij die wil zijn partij voor verkiezingen terugzien. Het geeft een goed gevoel om jouw partij vaak aanwezig te zien. Een soort therapie is het eigenlijk. Het plakken van affiches is een fysieke activiteit met therapeutische effecten. Heb je de pest aan een andere partij, dan kon je jouw affiche over dat van de concurrent plakken. En met de emmer behangselplak weer doorrijden naar een volgend bord. Die charme is volledig tenietgedaan door de moderne tijd. Met hippe borden met uitdraaibare poten die op alle ondergronden zich thuis voelen. Moderne tijd. De mannen en vrouwen die vroeger de affiches plakten, manifesteren zich nu op social media.
7.3.14
6.3.14
5.3.14
Nieuwe naam, oude bewoners
Mariëngaarde gaat dadelijk het Ru van Rossem huis heten. Een fantastische plek voor oudere kunstenaars in Zorgvlied.
4.3.14
Gerard Mercatorstraat
Gerard Mercator werd geboren te Rupelmonde in
Vlaanderen op 5 maart 1512. Zijn ouders waren Duitsers en zijn
eigenlijke naam was Gerard Kremer, die hij verlatijnste. Hij werd
magister artium te Leuven in 1532 en werkte sinds 1537 als
zelfstandig instrumentenbouwer en cartograaf. In dat jaar
vervaardigde hij zijn eerste kaart, namelijk die van het Heilige
Land, gevolgd door een wereldkaart in 1538, een kaart van
Vlaanderen in 1540 en een aardglobe voor Karel V in 1541. De
geloofsvervolging verdreef hem in 1552 naar Duisburg. In 1554 kwam
zijn Europakaart uit, waaraan hij zestien jaar had gewerkt. De naam
Mercatorprojektie is ontleend aan zijn wereldkaart van 1569.
Mercator overleed te Duisburg op 2 december 1594. Pas na zijn dood
is zijn bekendste werk, zijn Atlas, in 1595 voltooid door zijn zoon
Rumoldus.
3.3.14
Maandag gesloten
De bakker is dicht, vandaag. We doen het met de worstenbroodjes die zijn ingeslagen voor carnaval. Let echter ook op het andere bordje, bordjes. Graag aanbellen als de deur is gesloten. Ik vind het geen fijn bordje, maar het heeft te maken met beveiliging. Deuren die bij de bakker op slot gaan, hebben te maken met overvallen.
2.3.14
De lange stight
Deze woning staat hartje centrum... in Berkel Enschot. Doet me door de naam denken aan Ollie B. Bommel, die immers een voertuig heeft met de naam de Oude Schicht, waarover de garagehouder niet zo tactisch tegen hem zegt: "Op uw leeftijd moest u niet meer in zo'n oud stuk roest gaan zitten, heer". Direct te betrekken deze woning. Naar een garage heb ik niet gekeken...maar de auto op de oprijlaan, het heeft iets!
1.3.14
Misbaar?
Er stopt een auto voor de deur. Het is nog donker. En vroeg. Een dof plofje. De krant ligt op de deurmat. Dan pas realiseer ik me dat de krant dus... met de auto wordt bezorgd. Heel anders dan vroeger. Toen had een bezorger een briefje met nummers waar de krant níet bezorgd moest worden, nu is het precies omgekeerd. Steeds minder mensen zijn abonnee op een krant. En kranten doen steeds gekker om geld te verdienen. Ik kreeg vandaag een email van mijn landelijke krant met een aanbieding: alléén dit weekend korting op luxe dekbedovertreksets. Het kan verkeren. Mijn krantenneef vertelde me gisteren dat hij denkt dat de gedrukte krant over tien jaar niet meer bestaat. Het zijn vooral ouderen die nu de krant lezen, jongeren lezen niet of alleen op de ipad. Is de krant misbaar?