Vreemd genoeg woont de vreemdeling in ons:
het is de verborgen kant van ons eigen zelf...
Het vreemde is in mij;
Wij zijn dan ook allen vreemdelingen.
Julia Kristeva
30.4.14
29.4.14
Texelstroom
We hebben geen bergen, nauwelijks heuvels, maar wel grotwoningen in Tilburg. Met wat fantasie. De woningen aan de Texelstroom hebben een natuurlijk groen dak, dat grenst aan de Baroniebaan (die overgaat in de Bredaseweg). Knusse woningen zijn dit. Denk ik.
28.4.14
Drossaard van Wesepstraat
Drossaard van Wesepstraat met op de achtergrond het complex van Mariëngaarde, dat een verzorgingshuis voor oudere kunstenaars zal worden.
27.4.14
Arno Kramer
Arno Kramer exposeert in de Pont. Zijn uitingsvorm zijn tekeningen. KLIK HIER voor het beluisteren van een vraaggesprek met Arno Kramer, in mijn favoriete radioprogramma Kunststof. Te zien tot 18 mei.
26.4.14
25.4.14
24.4.14
23.4.14
22.4.14
Tilburg lacht
Stromen supporters komen terug over de Korvelseweg, als ik terugloop uit het café waar we een biertje hebben gedronken. Iedereen met een lach op het gezicht. Enkelen luid claxonerend. Een enkeling fietst al vervaarlijk slingerend op weg naar de Heuvel. Een groepje jonge supporters schreeuwt het uit: K-A-M-P-I-O-E-N-E-N-! "Mijnheer, wilt u een biertje. Willem II is Kampioen!", roept een van de fans op de fiets, onwetend dat ik maar net het café ben uitgelopen. Wat een mooie tweede paasdag. Deze foto is de allergrootste lach die ik kon vinden.
20.4.14
Op zijn paasbest
Wednesday Whiskey is een van de eerste bedrijven die zich in
de Spoorzone hebben gevestigd. Die bedrijven verdienen onze sympathie. Nou is
dat bij dit schoenmerk niet zo moeilijk, want… ze zijn bloedmooi, Wednesday
Whiskey schoenen. Dat wil zeggen: als je een goede smaak hebt, een smaak
waarbij eenvoud het kenmerk is van het ware. Deze schoenen zijn handgemaakt in
Portugal. KLIK HIER voor de website. De collectie 2014 is in vijftien winkels
te koop, gelukkig ook in Tilburg. Om de hoek van de smederij, heel toepasselijk
aan het NS plein. Bij Jan de Cock mode. U kunt er op uw paasbest bijlopen in
het hele voorjaar en de zomer. Lees ook even op de website de
ontstaansgeschiedenis van de merknaam.
19.4.14
Asperges
Laten we wel zijn: er zijn mensen die spijt krijgen van vriendschap en die dan opzeggen. Of die uit elkaar groeien en gaan scheiden. Of concluderen dat ze toch een verkeerd merk auto rijden. Spijtig. In dat licht bezien is het toch niet zo erg om spijt te hebben van... een foto. Die net even minder gelukt is dan de bedoeling was. Daarom nu in de herkansing: Kok Verhoeven. Met een ongelofelijk mooi vis en asperges voorgerecht. Asperges. Mooi voor Pasen. Bij een fraai glas. Gaat u naar het restaurant kies dan de plaats met zicht op de open keuken. Mooi om de passie daar te zien.
18.4.14
Goede vrijdag
Deze kruisdraging stamt uit 1550-1575 en komt uit de collectie van Koning Willem II. Na zijn dood werd de kunstcollectie van de monarch verkocht. Alleen dit paneel bleef onverkocht en is nu eigendom van Nationaal Museum Paleis Het Loo. De kennis over oude kunst uit Italië en Vlaanderen was toen Willem II dit paneel kocht nog niet zo groot, het schilderij werd indertijd aangezien voor een echte Leonardo.
17.4.14
Iiiieeeeeek!
Ik heb een gewaardeerde collega die haar gezicht al omdraait bij het zien van een foto van een... poes of kat. Maar méér collega's die griezelen van spinnen.
15.4.14
14.4.14
Garages
Hoe verder men keek
Hoe groter het leek
In het afgelopen weekend heb ik het saaiste werk voor TilburgDailyPhoto gedaan: een check op alle links, aan de rechterkant van de website. Verbazingwekkend hoeveel websites in een jaar veranderen. Zo verdwenen onder andere het Literair Cafe, Ut rooie bietje website, Plekgedichten en TilburgZ.
Regelmatig komen er nieuwe interessante links. Klik eens op Festival Mundial, ik was verrast door het mooie filmpje met een papieren vliegtuig. Ook het Internationaal Gipsy Festival dat in mei zal plaatsvinden in de Interpolistuinen is toegevoegd. Hebben lezers tips? Stuur ze door, ik waardeer dat enorm.
13.4.14
Taalkunstenaars
Op de bushalte hangt een promotiesticker van Ferry van de
Zaande die met carnaval de hitkraker De gròzzie van Men Buurvrouw (Derin,
Deruit) zong met cv Veul gère.
Veul is een schôon woord, waar Tilburgers als
ware taalkunstenaars ook mee goochelen.
Drie fraaie uitdrukkingen met veul:
Drie fraaie uitdrukkingen met veul:
1) ‘k Zôt wel wille koôpe, mar ik heb veuls te veul te wènig in m’n portemonnee.
2) Hij zeeter nie veul; hij zeeter ginnen êene.
3) Veul? Wès veul? Twee haoren op oewe kôp is wèèneg, mar
twee haoren in oew soep is veul!
12.4.14
Omhoogkijken # 26
Je ziet dit bord ook wel eens zonder de tekst eronder. Ik heb me wel eens afgevraagd: wáár staat dit bord nou voor? Kon me niet herinneren het ooit te hebben geleerd op school of bij de theorie examens voor het rijbewijs. Alle dagen van de week een prima plek om af te spreken, behalve vandaag op zaterdag. Want dan staat hier op het Koningsplein de markt.
11.4.14
9.4.14
8.4.14
Bloesem
Bloesem in de Margarethadreef. Genoemd naar de laatste eigenaresse van het kasteel van Tilburg, dat in 1859 is afgebroken.
7.4.14
Vanavond weer kijken?
Zoals in menige politiefilm ligt de nadruk op de onwaarschijnlijke samenwerking tussen twee tegengestelde dienders: de heethoofdige Theo (Jeroen van Koningsbrugge) en de ambtelijke rechercheur verdovende middelen Willem (Dennis van de Ven). Willem kan geen moppen navertellen en worstelt met de opvoeding van een puberdochter, Theo laat zich in elke bar het hoofd op hol brengen door dames met een kinderwens. Schrijft televisierecensent Hans Beerekamp over de televisieserie Smeris. In De Wereld Draait Door mopperde Peter R de Vries dat er van alles niet klopt in de serie, dat politiemensen heel anders werken. Nou en? denk ik dan. Een schrijver mag toch ook fabuleren? De serie haalt hoge kijkcijfers. En stelt Beerekamp: ik geloof volledig in deze fictieve helden, die de kern van de werkelijkheid in gestileerde vorm dicht weten te benaderen.
6.4.14
Gerust
heb ik de meeste prijzen op deze wereld
niet gewonnen
heb ik de meeste boeken niet gelezen
er nog minder van geschreven
heb ik de meeste kinderen niet gebaard
de meeste mensen nooit ontmoet
de meesten niet eens gekust
dat stelt mij voor vandaag gerust
Gedicht Maud Vanhauwaert
Uit: Ik ben mogelijk
5.4.14
# 52 Geluk
De regel van Benedictus biedt monniken leefregels. Ook heel veel leken hebben ontdekt dat de richtlijnen in de regel inspiratie bieden. Wil Derkse schreef twee mooie boeken over Benedictijnse spiritualiteit. Het eerste heet: Een leefregel voor beginners. En het tweede boek heet: Gezegend leven. Een van de Monastieke geloften is verandering van levensstijl, ofwel: conversio morum. Derkse beschrijft dat Benedictus zich hierbij niet richt op een ingrijpende wijziging die je leven op zijn kop zet. Het gaat juist om het dagelijks volhardend zoeken naar kleine verbeteringen. Hij geeft als voorbeelden: wat minder bars de telefoon opnemen, hoffelijk en begripvol zijn tegen een collega die een fout maakt, in plaats van langs twintig kanalen zappen 's avonds op de bank (en weer terug) voor het slapengaan twee mooie gedichten lezen of naar fraaie klassieke muziek luisteren. Prachtige tips. Kleine stappen en verbeteringen die echt bijdragen aan dagelijks geluk.
Deze "Rise to the top" trap met een duidelijke advies is te betreden in SoulCafé in Talent Square.
4.4.14
Kinderzitje
niet begrijpen
zijn wij onverschillig
de meest komische omstandigheden
P 125, 69, 22, 78 Uit Oogopslag, Marguerite Duras
Klein witje, met een knipoog naar www.halfgouda.nl
3.4.14
2.4.14
Palermo
Hij loopt door de gang. Dat heeft altijd een verwachtingsvol karakter. Een gang leidt immers ergens naar toe. Achterin de Pont leidt de gang juist weg. Weg uit de grote expositiezaal. In de gang hangen vaak opmerkelijk mooie aanwinsten. Bij het zien van deze foto schiet er een geluksscheut door zijn lijf. Klein geluk, deze foto.
1.4.14
Architectural Gem / Juweeltje
This Chapel was built in 1964 to a design by architect Jos Schijvens. The stained-glass windows designed by Daan Wildschut. The chapel was built in memory of the fallen in World War II. The chapel stands on a small triangle behind the Schouwburgring. The chapel has become now, after fifty years a national monument. A small architectural gem.
Kapel Onze Lieve Vrouwe ter Nood werd in 1964 gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Schijvens. De glas-in-lood ramen zijn ontworpen door Daan Wildschut. De kapel werd gebouwd ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. De kapel staat op een kleine driehoek achter de Schouwburgring. De kapel is nu na vijftig jaar een Rijksmonument geworden. Een klein architectuur juweeltje.
Het is vandaag citybloggers themadag. Kijk hier voor de andere inzendingen.