Wie wil weten wat het beleid is van de gemeente over bomen, die komt waarschijnlijk terecht op deze pagina van de gemeentelijke website. Summiere informatie, inderdaad. Gelukkig wel met échte personen die je kunt bellen en mailen. Dat vind ik mooi.
In 2017 is een nieuwe bomenverordening tot stand gekomen. Ook die informatie is online toegankelijk (maar wel taaie kost, er is niet veel moeite gedaan om het de burger gemakkelijk te maken deze informatie te kennen).
Een van de peilers van het beleid is dat er voor een boom die verdwijnt vaak een nieuwe moet worden geplant. Da's verstandig beleid, vind ik. Het duurt een generatie voordat een boom wat volwassen is. En we het volledige positieve effect van bomen kunnen realiseren.
Zo verkoelen bomen. In steden, vooral in wijken met weinig bomen, warmt de omgeving snel op en koelt langzaam af: men noemt dat het hitte-eilandeffect. Aangetoond is dat de aanwezigheid van groen een prettig stadsklimaat bevordert omdat bomen dit eiland-effect verminderen.
Bomen zorgen voor schaduw en hebben daarmee invloed op de temperatuur in de stad, vooral als deze schaduw op verharding valt. Ook de weerkaatsing van zonlicht door de bladeren en het proces van evapotranspiratie (het resultaat van verdamping en transpiratie) zorgen voor koeling: grote bomen kunnen tot wel 370 liter water per dag verdampen. Ook indirect draagt evapotranspiratie bij aan koeling, doordat het de vorming van wind en wolken stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat 7% toename van de kroonbedekking in een woonwijk zorgt voor een temperatuurdaling van 1°C.