27.10.19

Bevrijdingsparade vol met doedelzakmuziek

Vanmiddag trok een mooie bevrijdingsparade door het centrum. 75 jaar bevrijd. Met veel Schotse vlaggen, als eerbetoon aan de Schotse bevrijders. En er was voortdurend doedelzakmuziek. Ze kwamen uit het hele land en leuk... zelfs uit het buitenland. 

25.10.19

Nummer 10 van gisteren

De  nummers 10 van gisteren zie je hier midden in de foto. De route naar de Korvelseweg, een van de leukste straten van de stad. In het kleine pand waar eerst Tarte Tatin zat, komt Saté Kid terug.

24.10.19

Tien jaar TDP

Time flies. In oktober 2009 is deze fotoblog gestart met een foto van de fontein op de Heuvel. En een tribute aan Eric Tenin, die een fotoblog maakte van Parijs, die mij veel plezier gaf. En nu bestaat TilburgDailyPhoto dus tien jaar. Vaak met veel plezier gemaakt. En geen moment het idee dat de inspiratie op is. Gewoon om je heen kijken. Soms vermoeiend. De zelfopgelegde druk om áltijd een foto te hebben. Deze en de komende week aandacht voor nummers 10 in Tilburg. 

23.10.19

Dons Noodleshop

Langestraat 65. Piepkleine noodleshop. Getipt door Peter Junior. Voortreffelijk gegeten. 

Ik snapte niet alles. Dat krijg je met een Engelstalige kaart. Toen ik spring rolls bestelde dacht ik te beginnen met een loempia. Maar het is groente in rijstpapier gerold. Lekker hoor, daar niet van. 

De aangeraden stewed beef was helaas al uitverkocht. Spicy Mango Penaut Salad was een prima alternatief. Met een lekker glas sauvignon-viognier. 

Dit is een millenial hotspot. Met dikke kans dat je naast iemand zit die Duits, Frans, Spaans, Portugees of Engels spreekt. Je moet héél erg op tijd komen of geluk hebben om een tafeltje te hebben. Reserveren kan niet. Met een groep? Dan is dit te klein. Met zijn twee-en? Dan is dit perfect. Fijn buurtrestaurant in het centrum. En ja, dus voor iedereen die in het centrum komt. Aanrader. 

22.10.19

Rhythm & Bleus feeling

Deze piano is heel aanlokkelijk. Staat in een etalage te lonken. En dat Rhythm & Blues feeling maakt je wel vanzelf van je meester. Bij regen. 

21.10.19

Paddestoelen

Eekhoorntjesbrood. Grijze cantharellen. Klein herfstgeluk. 

Plukken kan. Voor wie risicovol wil leven. 

Kopen kan ook. Op de zaterdagse markt. 

20.10.19

Blaaks object


In de wijk de Blaak staat nagenoeg geen kunst. Enkele objecten bij de scholen, waarschijnlijk omdat er een verplichte regeling was/is om een deel van de bouwsom aan kunst te besteden. Op de onvolprezen website kunstintilburg staan ook objecten die vernield en verwijderd zijn. Op de rotonde aan de Stroomlaan is zo'n object verdwenen. Dit object staat er enkele honderden meters vandaan. Ik kan het niet terugvinden op de website. Het is gemaakt van het o zo mooi roestende cortenstaal. En het komt nú in de herfst goed tot zijn recht. Weet een van de lezers van wie dit kunstwerk is? Is het een Niko de Wit wellicht? Enfin, laat het weten.
UPDATE: De zuil aan het Dongepad is van Ad Louwinger, een Tilburgse kunstenaar die in 1925 werd geboren en stierf in 2006. Dankjewel Ronald Peeters/John Geerts. Via deze link is de biografie van de kunstenaar te downloaden. 

19.10.19

Zaterdagmorgen

De bloemen zijn echt uitgebloeid. De zomer is echt over. Deze foto is genomen bij triestig regenweer iets na negen uur vanochtend. Daarna ging de zon schijnen - we zijn een land van drie of vier seizoenen op één dag.

16.10.19

Burgerprikker

De gemeente veegt de straten, maar op de meeste plaatsen niet vaker dan een paar keer per jaar. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. Zoals deze bewoner op het burgemeester van de Mortelplein. Als iedere inwoner één keer per week 10 minuten besteed aan het opruimen van de straat is het het hele jaar door netjes. De gemeente verstrekt hiervoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Interesse? Stuur een mail met uw naam, adresgegevens en telefoonnummer naar info@groenxtra.nl of bel 013 464 17 00.

15.10.19

Festival Circolo

Van 16 tot en met 20 oktober 2019 toont Festival Circolo je het circus van de toekomst. Toonaangevend, toegankelijk en tegendraads. Een unieke mix van (inter)nationale topvoorstellingen en prikkelende experimenten op het snijvlak van acrobatiek, theater, dans, muziek en performance art.

13.10.19

De eenzame gitarist

Hoe sterk is de eenzame gitarist die krom gebogen over zijn gitaar op de hoek van de straat
een grijpstuiver wil verdienen

Hoe zelfingenomen het raadslid die zegt op te komen voor het publiek het debat wint
Zich onoverwinnelijk waant

Hoe lacht vergenoegd de social sofa die het rode bankje verslagen vindt
Zelf obees is

En ik zit hier tevreden met de gitaar in mijn hand
De zon is weg
Met rotweer en harde wind
Blijf ik spelen onbemind

12.10.19

Verdorie... kerksluiting

Een flink artikel over secularisatie vandaag in het Brabants Dagblad. Met cijfers die er niet om liegen. Minder kerkelijke uitvaarten. Veel minder. En minder dopelingen dan tien jaar geleden. Veel minder. En verdorie... het bericht dat één van de twee meest karakteristieke kerken in de stad moet sluiten. Op de Heuvel. Of de Heikese kerk.

10.10.19

Sint wie? Hoe komt dit hof aan de naam?

De heilige Severus (Ravenna 1 februari medio 4de eeuw) was wolwever van beroep. Toen hij werd voorgesteld als bisschop, streek een duif drie keer neer op hem en werd hij bisschop van Ravenna. Severus nam deel aan het concilie van Sardica in 343. Hij is de patroonheilige van de wevers, de spinners, politiemannen en schoen-, handschoen- en kousenmakers. 

In 1895 werd de R.K. Tilburgsche Weversbond opgericht die spoedig daarna de naam R.K. Weversbond St. Severus kreeg. Onder kapelaan Lambert Poell (1872-1937) werden in 1905 de textielarbeiders van St. Severus en St. Paulus in één krachtige bond samengebracht onder de naam R.K. Textielarbeidersgilde St. Severus.

7.10.19

Mandolines klonken hard

Ik loop over de Paleisring. Zondagavond 18.56 uur. Regen en wind. Echt om lekker met een glaasje binnen te blijven. Dat is precies wat hier gebeurt. In de uitspanning klinkt muziek.                                                           
Mandolinen zongen zacht in Nicosia
In het middernachtelijk uur onder een hemel van azuur
Mandolinen zongen zacht in Nicosia
Hun exotische muziek, in een nacht vol romantiek

Alleen klonken deze mandolinen hard. Net als daarna Geef mij maar Amsterdam. En bij ons in de Jordaan.

6.10.19

Muur kunstwerk Groeseind

Wat eerst een saaie muur was, krijgt veel zeggingskracht met dit kunstwerk. 

Yvonne Jagtenberg kreeg deze week het gouden penseel voor haar boek Mijn wonderlijke oom.Haar boek verscheen vorig jaar, TDP gaf er aandacht aan.

5.10.19

Je thuis voelen

Ken je dat? Schouwburgkaartjes. De beste voornemens op tijd te komen. Maar ja.. het loopt zoals het loopt in de agenda, en dus ben je wat laat. Laten we dan een hapje eten ín de schouwburg. Daar stelt Sietse Wiersma, de manager ons gerust (want niet gereserveerd) en ja.. we kunnen een dagschotel nemen. Dan blijkt er ook nog tijd voor een dessert of koffie met digestief. Heerlijk gevoel om je thuis te voelen.Complimenten aan het team dat dit realiseert.

4.10.19

Vestdijk

Doodgaan is de kunst om levende beelden
Met evenveel gelatenheid te dulden
Als toen zij nog hun rol in 't leven speelden,
Ons soms verveelden, en nochtans vervulden.

1.10.19

The devil is in the detail

The devil is in the detail. The T of Tilburg is in the logo of city brewery De Stadsbrouwerij. And... it's a pattern in the label of this beer: Op den Ophef, visualising a famous bridge in the harbour from John Körmeling. Here you can see what is perhaps most characteristic for the city. A pattern of weaving referring to textile history. In orange and thus also a connextion to the house of Orange. 

Today is themeday for the photo citybloggers, click here to take a look around the world.