29.7.20
28.7.20
27.7.20
Vakantiekermis
Ja, kijkers, een kermisfoto. Van de Besterd, waar ik gisteren oliebollen ben gaan halen. Prachtig kermisweer, schitterende wolken. Bezoekers die de 1,5 meter goed in acht konden nemen.
Er is toch flink wat commotie over de kermis - wie social media leest, ziet dat veel niet Tilburgers niets van het besluit snappen om de kermis door te laten gaan. Burgemeester Weterings weert zich goed en brengt zijn argumenten naar voren.
De directeur van het ETZ ziekenhuis maakte gisteren bekend dat het ziekteverzuim in het ziekenhuis is verdubbeld, en dat zijn medewerkers nog doodmoe zijn. Geen ideale situatie als het virus toch weer gaat toeslaan. De cijfers lopen op.
26.7.20
Koffie !!
Alsof er een engeltje over je tong pist. Deze zegswijze gebruiken we meestal bij edel vocht met een alcoholische toets. Maar je kan het óók bij koffie zeggen, toch? Deze graffiti van een engel prijst de koffie de hemel in. In de Spoorzone, bij een van de lekker rauwe delen. Stoom 013 verkoopt hier koffie en koek. Deze werkwagen staat over de rails. De koffiewagen staat gewoon op de rails.
Beste lezers en kijkers, begin de dag goed met koffie. Ik las in de krant dat er aanwijzingen zijn dat vijf kopjes op een dag risico's beperken van diabetes en hartfalen. Maar ja, eerder las ik dat je moet opletten met te veel koffie, want voert water af en daar krijg je in de loop van de dag hoofdpijn van. Daarom: wees ook hiermee matig en kies voor écht goede koffie.
24.7.20
# 99 Geluk
"Hij wordt boos dat zij zegt dat hun leven stilstaat, hij vindt niet dat het stilstaat, hij zegt dat wat zij stilstand noemt traagheid is en dat traagheid een vorm van geluk is, of een fase in het geluk - hoe zei hij dat nou toch - in elk geval de vorm is die hun leven heeft en dat zij die gezamenlijk gebouwde realiteit niet eenzijdig kan opheffen."
Uit: Liefde als dat het is
Auteur Marijke Schermer
23.7.20
Stadszicht
Deze appartementen huizen in 'Stadszicht', dat suggereert dat je een mooi uitzicht hebt op het centrum of een panorama van de stad. Je woont hier hartje centrum. Met hetzelfde gemak loop je naar de Korte Heuvel om op het terras te gaan zitten. Of naar het theater voor een musical. Alleen... dat stadszicht is best beperkt. Beperkt tot het stadhuis.
22.7.20
Prachtterras
Wat een prachtterras, bij Boot 013 aan de Piushaven. Fraai uitzicht op het water, zwemmende mensen, peddelende mensen, de kades. En die lucht, natuurlijk.
21.7.20
Wijwatervrees
Een voetballer is ter aarde neergestort. Het ziet er slecht uit. Van pijn verkrampt gezicht. De verzorger knielt, haalt een spons met water over de pijnlijke plek. De voetballer verbijt zich, staat op en loopt als een jong veulen weer het veld op. "Hé, gebruikte gij soms Lourdeswater?", zegt iemand tegen de verzorger.
In de kapellen zijn de wijwaterbakjes leeg. Angst voor besmetting. Het woord wijwatervrees is geboren. De bisschoppen hebben het beste met ons voor: "Het sprenkelen van gewijd water door de priester over de gelovigen dient achterwege gelaten te worden. (...) Wijwaterbakjes dienen leeg te zijn. (...) De kist met de overledene wordt gezegend zonder besprenkeling."
Er is een mooi lexicon verschenen met katholieke coronawoorden, zoals communiepincet en hoestscherm. De lezer kan het dowmloaden via www.mediakathedraal.nl Aanrader!
19.7.20
Omlaagkijken # 30
De bestrating in de binnenstad heeft veel te verduren. Hier keek ik omlaag op het Stadhuisplein. Aan een kant ligt het plein helemaal open (zie foto deze week), maar hier zie je dat het graniet het flink te verduren heeft gehad. Toen het graniet werd gelegd, is rekening gehouden met 40 jaar levensduur.
18.7.20
17.7.20
Je moet ze met rust laten
Je moet ook zeer beleefd zijn voor de aarde
En aardig voor de zon
Je moet hen 's morgens
Bij het opstaan bedanken
Bedanken
Voor de warmte
Voor de bomen
Voor de vruchten
Voor alles wat lekker is
Voor alles wat mooi is om te zien
Of fijn om aan te raken
Je moet ze bedanken
Je moet ze niet jennen of katten
Zij weten wat ze doen
De zon en de aarde
Je moet ze met rust laten
Anders worden ze kwaad
En dan
Verander je
In een komkomer
In een watermeloen
Of in een vuursteentje
En dan sta je er mooi op...
De zon is verliefd op de aarde
De aarde is verliefd op de zon
Moeten zij weten
Dat is hun zaak
En als er zonsverduisteringen zijn
Is het dom en brutaal
Om naar hen te loeren
Door van die vuile stukjes glas
Zwart van het roet
Zij hebben woorden
Een onderonsje
Je moet je er niet mee bemoeien
Want
Als je je erin mengt
Loop je kans te veranderen
In een bevroren aardappel
Of in een strijkijzer
De zon is verliefd op de aarde
Detail gedicht Jacques Prévert
Vertaling Wim Hofman
Foto Wagnerplein markt
16.7.20
Superbe pizza ~ morgen halen
De waarschijnlijk allerlekkerste pizza's van Tilburg, kan je op vrijdag halen bij de pizzamobiel die nu al enkele weken in de Spoorzone staat bij Stoom 013. De website van pizzamobiel is in onderhoud, dus je kunt het beste op instagram kijken.
15.7.20
Ongepolijst, absurd en sociaal
Ralf Bodelier schrijft in het zomernummer van de Groene Amsterdammer over Tilburg. Roze maandag is de enige dag dat Tilburgers niet maawen. De stad is ongepolijst, absurd en sociaal. Ik hoop dat mijn kijkers even lezers worden voor dit artikel.
14.7.20
Iced coffee
Iced coffee bij Stoom 013. Ik zat daar even te wachten, op het trapje, op een geweldig goede pizza (zie ook aanstaande donderdag). Dan valt pas goed op dat de achterkant van het oude postkantoor een stuk grauwer is dan de voorkant. TilburgDailyPhoto heeft het al eerder gezien en gezegd: we laten ons graag van onze beste kant zien.
13.7.20
Pokkenepidemie 1951
In april 1951 werd het Tilburgse leven totaal ontwricht door een
plotselinge uitbraak van de pokken. Ruim honderdduizend mensen werden
ge(re)vaccineerd, maar desondanks overleden twee personen aan de ziekte.
Uit angst voor besmettingsgevaar stopten er een maand lang geen treinen
in Tilburg, werden er nauwelijks producten afgenomen uit de lokale
industrie en gingen velen in quarantaine. Waarschijnlijk was de ziekte
via een uit Antwerpen aangevoerde vogel Tilburg binnengekomen. Twee
dodelijke slachtoffers werden in loden kisten begraven op de
begraafplaats aan de Gilzerbaan. Dit gebrandschilderd raam van Piet Clijsen is een herinnering aan de pokkenepidemie. "De bevolking van Tilburg aan de bestrijders van de pokkenepidemie, mei 1951" staat in het raam in de Anna Palownazaal van het paleis.
Bron: Wiki Midden Brabant
12.7.20
Oei oei
Eergisteren was ik in een wachtruimte van het ziekenhuis. Op hele brede banken, daar kunnen normaliter twintig personen zitten. Nu lagen er blauwe kussens, van anderhalve meter. En bezoekers spreken elkaar aan: 'het is níet de bedoeling dat je óp het kussen gaat zitten...' Er kunnen nu een zestal personen zitten.
Het valt allemaal niet mee die anderhalve meter samenleving. De gevoeligheid voor de anderhalve meter verschilt van plaats tot plaats. In het ziekenhuis spreken bezoekers elkaar aan, in de kroeg veel minder. En op het terras zitten bezoekers - een bedrijfsborrel ? - echt te dicht bij elkaar.
11.7.20
10.7.20
Vrijdagmiddag
Langs het spoor ligt een lekker rauwe strook. Misschien dat daar over twintig jaar hoge torens staan... Nu kan je er genieten van graffiti en een waterig zonnetje.
8.7.20
5.7.20
Agge kunt kwatsen voelde oe eigen thuis #25
Marktkoopman tegen buurman: "Hé, de is lang geleden!"
Buurman: "Ik heb het er van genomen."
Marktkoopman: "Ik heb oe lang nie gezien."
Buurman: "Ja, maar ik had prijs in de staatsloterij"
Marktkoopman: (....)
Buurman: "Zeven-en-een-halve euro."
Marktkoopman: "Nou, dan hedde het lang volgehouen!"
4.7.20
3.7.20
RIP Hans Sleutelaar
koud en overtaalbaar doodt de tijd de tijd
koud zijn de woorden - en levensgevaarlijk.
Gedicht Hans Sleutelaar (1935 - 2020)
2.7.20
Techniekgebouw
Dit gebouw is/was van KPN en staat in Noord. Ik denk dat er heel wat mogelijkheden zijn om te verlevendigen. Hier zou een mooie muurschildering goed passen.
1.7.20
Het mag weer
We mogen weer naar musea. Daar moet je weliswaar via internet voor reserveren, maar bij De Pont kan je - als je ineens bedenkt: ik wil naar het museum - gelukkig ook een verklaring tekenen.
Dit is de tuin van de Pont met een kunstwerk van Guido Geelen.