30.4.10

Te koop

Cultuurhistoricus Herman Pleij heeft de suggestie gedaan om Je maintiendrai te vervangen door ‘moet kunnen’, dat in zijn ogen een slogan is die perfect past bij onze volksaard. Hij ziet onze nationale feestdag primair als een dag waarop we feesten en uiting geven aan een gevoel van saamhorigheid. “De ene zolder verhuist naar de andere zolder via de vrijmarkten. We begrijpen niets van het Wilhelmus, maar zingen het graag. Dat moet vooral zó blijven”, aldus de emeritus hoogleraar. Vandaag schaffen we voor luttele euros iets aan op vrijmarkten. Dat geeft een goed gevoel. Échte liefde is te koop. Om de hoek.
Foto Hart van Brabantlaan

29.4.10

Tilburg Zingt

Oorspronkelijk komen de samenzang evenementen uit Vlaanderen; in Nederland is Tilburg Zingt veruit de grootste van het land (13.000 zangers in 2009). Aan weerszijden van de cityring staan biertaps en snackkramen. Net voor het kantongerecht een hoge tribune, het podium voor de koren staat voor de Kattenrug. Vanavond zingen in oranje en rood/wit/blauw uitgedoste Tilburgers de longen uit hun borst. Nummer 1 is het Tilburgse volkslied, nummer 40 het Wilhelmus. En daar tussenin o.a. liedjes van Boudewijn de Groot, Guus Meeuwis, Ramses Shaffy, Bob Dylan, Dean Martin, Jan Smit, Simon en Garfunkel, The Rolling Stones en vele anderen. KLIK HIER voor een overzicht van evenementen in 2010.

28.4.10

Dorst

Donderdagavond kunnen alle stembanden flink aan de slag tijdens het evenement Tilburg zingt. Ter voorbereiding zijn veel (tientallen?) tapinstallaties afgeleverd op het Koningsplein. Op de achtergrond zien we de Anna Palownahof. De gemeente ziet er om veiligheidsredenen vanaf om het Koningsplein dit jaar te gebruiken. Ze wil garanties dat het plein - waar een grote parkeergarage onder zit- de mensenmassa kan dragen. En die garanties zijn in de aanloop van het evenement niet te geven, omdat eerst uitgebreid onderzoek plaats moet vinden. Dus zal het evenement nu plaatsinden op de Cityring.

27.4.10

Luisterrijk plein

Zacht streelt de zon de vijver en de toppen van de bomen, waar het lentegroen van binnen bast: ik wil eruit! Eigenzinnig zoals water kan zijn, doezelt het rijmloos naar beneden. Inspiratie is: elke dag werken. Dacht ons aller Franse dichter Charles Baudelaire. Wie dagelijks verrast wil worden met luisterrijke gedachten en gedichten, kijkt en leest Half Gouda, een andere Daily Photo. Vaak poëtisch vaag van beeld maar altijd helder van geest. In de stijl van deze website hier het stadhuisplein.

26.4.10

Steeds minder

De traditionele weverswoningen waren héél klein. Het contrast met de grote fabrikantenvilla’s is enorm. Deze woningen staan aan de Kwaadeindstraat. Er blijven steeds minder kleine woningen in de stad. In die andere stad met een ‘hard werken’ cultuur - Rotterdam - maakt Ineke een Daily Photo website: klik HIER.

25.4.10

Niet treffend

Heel veel straat-, park- en pleinnamen in Tilburg herinneren aan een band met het Koninklijk Huis. Koning Willem II stierf in de stad. Naar hem is een straat genoemd. We hebben ook een Willemsplein. Een Koningsplein. Een paleisring. Wilhelminapark. Anna Palownahof. Sophiastraat. Alexanderstraat. Mauritshof. Emmastraat. Hendrikhof. Het Vorstenhof loopt parallel aan de Piusstraat en grenst nagenoeg aan het Koningsplein. De naam is eerlijk gezegd niet treffend, want het vorstenhof heeft geen enkele Koninklijke Allure. Het kan verkeren.

24.4.10

# 5 Geluk

Dag van de filosofie. Gelukkige mensen voeren vaker gesprekken over politiek, filosofie, religie en levenskunst dan mensen die ongelukkig zijn. Die praten vaker over oppervlakkige onderwerpen. Onderzoekers gaven mensen een opnameapparaat mee dat overdag ieder kwartier steeds dertig seconden geluid opnam. De onderzoekers maakten een overzicht van alle fragmenten en rangschikten deze fragmenten van oppervlakkig tot diepgaand. De gelukkige mensen waren vaker samen en in gesprek. De onderzoekers weten niet of mensen gelukkig worden van gesprekken die ergens over gaan, of dat geluk aanzet tot diepere gesprekken. Echte wetenschappers, dus. Studie gepubliceerd in Psychological Science.

Voer die gesprekken aan de vaat, terwijl je afdroogt met dit theedoek (gemaakt in ons textielmuseum). Het is van de hand van de Tilburgse kunstenaar Jeroen de Leijer, die samen met Nick J. Swarth een moderne kruiswegstatie maakte die te zien is in de Nwe Vorst. Filosofe Stine Jensen schreef hierover: “Jezus aan de bar, Jezus in de Burger King, Maria die blijmoedig onthaart. Een gevoel voor absurditeit kun je de twee kunstenaars niet ontzeggen. (…) Deze kruisweg stemt mij vrolijk weemoedig.” De kruiswegstatie zet aan tot gesprekken.

23.4.10

Hendrikhof

Mooi, die bloesem in de boom. Hofjes liggen in steden vaak wat achteraf. De Hendrikhof kent ook veel 'achterkant'. De achterkant van de HEMA. En de achterkant van de winkels in de Emmapassage. Met zicht op de Kattenrug-flat en de parkeergarage Emmapassage. Misschien niet het fraaiste stukje van onze stad, maar wel heel vertrouwd.

22.4.10

The lady is a tramp

Jazz zangeres Anke van Esch en de Budding Sound Big Band traden gisterenavond op bij de Jazz avond van Factorium Podiumkunsten. De Black Box (zie 16.4.10) is van binnen een prettig warme muziek- en theaterzaal. Vanavond is de popavond van de openingsweek. Het programma staat op de website van Factorium. Ik hoop hier nog vaak te komen.

21.4.10

Heuvelstraat

Dit is een bekende naam in Tilburg. In de Heuvelstraat is juwelier Pijnenburg gevestigd. Een winkel met veel lichtjes, die luxe uitstraalt. De firma bestaat al sinds 1914.

20.4.10

Bloot kontje

Toon Hermans schreef een tango van het blote kontje: Ik ben niet kritisch, maar de meeste billen hangen / Of ze hebben van die rare kreukels in de wangen / Je hebt belegen billen en ook hele blitse / En chagrijnige mensen hebben van die spitse. Deze danseres staat in de etalage van Artdecan, een lijstenmakerij in de Juliana van Stolbergstraat.

19.4.10

Blaadjes

Er komen blaadjes aan de bomen. Kijk ik – wachtend op de bus – omhoog, dan liggen er blaadjes op de bushalte. Ik ben er op zijn zachtst gezegd niet ongelukkig mee. Ik vind ze mooi, die blaadjes ~ tegen een blauwe lucht. Lezer, kijk omhoog in de bushalte. Waar is deze?

18.4.10

100e geboortedag Jos Bedaux

Mijn opa Frans werkte een leven lang als stucadoor. Zijn gevoel voor esthetiek uitte zich tijdens zijn werkzame leven niet in belangstelling voor cultuur, wel in een voorliefde voor mooie thee- en koffiekopjes. Zelf geschikte boeketjes uit de tuin. En natuurlijk fraai stucwerk. Pas na zijn pensionering kreeg individuele creativiteit en aandacht voor kunst de ruimte; hij werd een gepassioneerd pottenbakker. Opa sprak altijd met waardering over de gebouwen van architect Jos Bedaux. Vandaag is de 100e geboortedag van Jos Bedaux. Klik HIER voor de werkelijk prachtige website met werk van de architect. En maak dan zeker de rondleiding langs pareltjes (doorklikken). Jo Coenen opent vanmiddag een tentoonstelling die nog tot 1 juli te zien is. In de Universiteit van Tilburg, een van de gebouwen die Bedaux heeft ontworpen. Moderniteit en traditie is de titel van het symposium dat op donderdag 22 april vrij toegankelijk is, ’s middags in zaal GZ 101 van het Goossens gebouw van de Universiteit. Voorzitter is Aart Oxenaar, sprekers zijn onder meer zoon Frans Bedaux, Jo Coenen, Thomas van der Dunk en Jacq. De Brouwer. Op 16 mei is er een bus- en fietstocht langs projecten van Bedaux. Aanmelden bij het centrum voor architectuur en stedenbouw tilburg.

17.4.10

20 miljoen tompouces

Met Koninginnedag eten wij de meeste tompouces (oranje!). Maître Paul aan de Kraaivenstraat in Tilburg is een van de grootste banketbakkerijen in Nederland. Vandaag komen duizenden mensen kijken hoe de meer dan 20 miljoen tompouces gebakken worden. Vijf productielijnen kent de bakkerij; de vernieuwing krijgt onder meer vorm in een aardbei-framboostaartje dat per portie minder calorieën heeft dan ander gebak. Dit taartje is herkenbaar aan het Ik Kies Bewust-logo. Producten met dit logo voldoen aan internationale aanbevelingen voor producten met een gezonde samenstelling. Ze dragen bij aan een lagere consumptie van suiker, zout en verzadigd vet en van meer noodzakelijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.

16.4.10

Veelbelovende Black Box

Vaak heb ik mijn dochter opgehaald bij de muziekschool/Factorium in de oude textielfabriek van Dröge. Je wachtte daar letterlijk in een stukje textielgeschiedenis van Tilburg. Volgende week is de openingsweek van het nieuwe Factorium. Die start a.s. zondag 18 april met The Move, een kilometerslang dansend menselijk lint van het Drögegebouw naar de nieuwe locatie achter het Koningsplein. Daarna volgt de officiële opening van het gebouw en de onthulling van het interactieve kunstwerk You & Me. Op de foto ziet het gebouw eruit als een Black Box, maar dan wél een hele interessante. Er zijn zondag veel activiteiten tijdens de open dag. Klik HIER voor een overzicht. Er zijn de hele week activiteiten. Maandag is er een optreden van musicalster Brigitte Heitzer. Op 23 en 24 april wordt de openingsweek op spectaculaire wijze afgesloten met de Kunstmarathon. Gedurende 24 uur laten Tilburgse amateur-kunstenaars in het nieuwe Factorium gebouw zien wat ze allemaal in hun mars hebben.

15.4.10

Art-deco ingang

Aan het Wilhelminapark staan statige woningen, die om begrijpelijke redenen nu steeds vaker als kantoorruimte dienst doen. Dit is een fraaie art-deco ingang in een kantoor dat nu door GITP wordt gebruikt.

14.4.10

Alles weten

Op een mooie dag / zullen de arbeiders van de fabriek genoeg kunnen eten / en wat ze eten zal goed zijn / heel goed / niet half goed half slecht / of goed genoeg voor het leger / maar doodgewoon goed / zoals goed brood.

Op een mooie dag / zullen de arbeiders van de fabriek genoeg kunnen slapen / en ze zullen mooi dromen / over mooie liefde / en over witte lakens / en over grote draaiorgels / die moeiteloos werken / en die alle dagen / de mooiste liedjes zullen spelen / en / de moeilijkste.

Want op een dag / zullen de arbeiders van de fabriek / eindelijk alles weten van muziek.

Gedicht Het strikt overbodige, Jacques Prévert

13.4.10

Skyline

Westpoint torent hoog uit boven de stad. De 47 verdiepingen zijn 143,1 meter hoog. Toen de architect van het Interpolis kantoorgebouw voor het eerst in Tilburg kwam verbaasde hij zich erover dat er zo weinig hoge gebouwen waren. Inmiddels raken we er aan gewend. De hoge gebouwen – zeker ook de Stadsheer - presenteren zich steeds anders, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het weer. Klik HIER voor een impressie uit de Volkskrant van Westpoint.
De foto toont daken van huizen aan de Goirkestraat.

12.4.10

Kleurrijk

De Wever is een maatschappelijke organisatie voor wonen, zorg en welzijn, met name voor ouderen. In zorgcentrum Padua zijn 120 appartementen voor verpleging en verzorging, in de Paus Adriaanstraat, een zijstraat van de Hoefstraat. In 2009 won zorgcentrum Padua de gastvrijheidsaward. Inspecteurs beoordeelden de kwaliteit van het eten en drinken, de ambiance en de service en gastvrijheid van Padua het hoogst van heel Nederland. De appartementen hebben kleurrijke balkonnen.

11.4.10

Komt u binnen

en dit is mijn gedicht, komt u binnen
let niet op de galm, wees niet bang

detail gedicht, ramsey nasr / bel bij achterom in kwaadeindstraat

10.4.10

Marc Mulders

Zó ontstaat een kunstwerk. Tilburger Marc Mulders laat een tapijt maken naar zijn ontwerp. De befaamde kunstenaar schildert, maakt aquarellen, foto’s en glas-in-lood-ramen. Hij ontwierp een glas-in-lood raad voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam ter gelegenheid van het jubileum van Koningin Beatrix. Zijn veelzijdigheid komt dus ook tot uitdrukking in textiel. Overigens maakt dat het Textielmuseum in Tilburg zó bijzonder: het is een museum in bedrijf, met textiellabs waar kunstenaars eigen ontwerpen realiseren.

9.4.10

Tuften

Tuften is een techniek waarmee vloedkleden worden gemaakt. De garen op deze foto staat klaar voor gebruik. Deze garen gaan een tapijt vormen naar ontwerp van de kunstenaar Marc Mulders. Wil je een eigen ontwerp tapijt? Dat kan ook. Klik HIER voor een toelichting op de techniek. Morgen en overmorgen is het Museumweekend. Soms zijn de musea gratis, maar áltijd zijn er extra activiteiten.

8.4.10

Toparchitectuur

In de Nederlandse architectuurgids van Ir. Bart van Hoek staan vijf vermeldingen over Tilburg. De appartementsgebouwen aan de Kuipersstraat staan in deze gids. De appartementengebouwen zijn op een rechthoekige en een driehoekige locatie aan het Timmermanspad gebouwd. Op de eerste locatie is een eenvoudig rechthoekig gebouw gerealiseerd, op de tweede een V-vormig gebouw. Architect is Wiel Arets.

7.4.10

I LOVE de Linde

Tot 30 april kunnen Tilburgers de mooiste boom in de stad insturen. Daarom hangen nu grappige affiches op de borden, die zijn blijven staan voor de verkiezingen in juni. Amateur-reclamemakers hebben slogans bedacht: in elke wijk een eik, stem op de populistische populierenpartij, maak je sterk voor de berk. Notenbomen daar zit muziek in. Maar de nostaligsche Tilburger heeft natuurlijks iets met het affiche I LOVE de Linde.

6.4.10

Tijd voor 3

Er komen steeds minder kleine, leuke winkels in de binnensteden. Stond in de krant. Dat is niet fijn. Want die originele winkels zijn bepalend voor de sfeer. Daarom is Tijd voor 3 aan de Langestraat 65 een heuse aanwinst! Je drinkt er uitstekende koffie. Er zijn unieke cadeaus te koop. En in de verstilde kelder is een Petit Galerie gevestigd waar de kunstliefhebber even tot zichzelf kan komen. Dit is een detail van het schilderij dat Joyce van den Brand maakte van… even goed kijken… ziet de lezer het? De Berkdijksestraat. Net na de opening stond Joyce zélf passanten te attenderen op Tijd voor 3. Dat vinden we leuk, een ondernemende kunstenaar. Ga er eens langs, de Langestraat is een zijstraat van de Heuvelstraat. UPDATE 090314: Helaas is Tijd voor 3 gesloten.

Detail schilderij Joyce van den Brand, acryl op doek

5.4.10

Süleymaniye moskee

In Tilburg staat een van de grootste moskeeën uit Nederland. En dat is een hele mooie: de Süleymaniye moskee aan de Wandelboslaan. Het Islamitisch centrum heeft twee minaretten, in de moskee zijn ook sociaal-culturele ruimtes, waar onder andere cursussen worden gehouden. Zoals muzieklessen, Arabische kalligrafie en papier marmeren. Wie een hele mooie (helaas klein afgebeelde) luchtfoto wil zien, klikt HIER. De Moskee is voor groepen op afspraak te bezoeken.

4.4.10

Super-kruiken

81 minuten kan Willem II het doel schoonhouden, vooral door uitstekende reddingen van keeper Michael Aerts. Daarna moeten de Tricolores het hoofd buigen voor PSV, als Dzsudzsák een strafschop benut. Wie eenmaal de kaartcontrole is gepasseerd, ziet fraaie spandoeken langs het veld. Zoals het super-kruiken spandoek op deze foto. Our Kingdom – No surrender. Rood-Wit-Blauwe leger. Trots van het voetballand. Tilburg till we die. Het is een moeilijk jaar voor de supporters, maar de echte supporter blijft vertrouwen houden.

3.4.10

Snuffel-muziekzaak

Conventies hebben meestal wel hun nut. Voorjaarsschoonmaak. Zorgen dat je er op je paasbest uitziet met nieuwe kleren. En waarom geen nieuwe muziek met Pasen? Giovanca viel me pas voor het eerst op in het programma De Wereld Draait Door. Laat naar huis rijdend op 31 maart hoorde ik het voortreffelijke radio-interview-programma Kunststof met Giovanca als gast. Dat bevestigde dat zij een geweldig veelbelovende Nederlandse artieste is. Dus op zoek naar haar nieuwe CD. Beste lezers, dat dóe je niet via internet. Nee, je steunt die muziekzaken waar je lekker kunt snuffelen. Zoals Sounds in de Nieuwlandstraat. Bezoek die fijne zaak maar eens. Er is zelfs een hoekje met nieuwe vinyl elpees.

Giovanca, While I’m awake, Dox 2010

2.4.10

Goede vrijdag



Een dag voor reflectie.
Foto gemaakt op begraafplaats Lovensestraat.

1.4.10

Table-Palette

Table-Palette van designer Kiki van Eijk bestaat uit een glasservies van Royal Leerdam Crystal, serviesgoed en bestek van Koninklijke Van Kempen & Begeer en tafellinnen van Textielmuseum Tilburg. Kiki studeerde tien jaar geleden cum laude af aan de Design Academy.