31.12.10

Sheddak

Sheddaken zijn typisch voor Tilburg. Ze werden toegepast in de fabrieken. Hier zien we de oorspronkelijke tekening van de fabriek van Deprez aan de Lange Nieuwstraat. Mijn zwager Theo vertelde me onlangs dat die daken ongelofelijk inventief zijn, omdat ze veel licht binnenlaten maar warmte tegenhouden. Ze geven bij hergebruik van fabrieken – zoals museum de Pont en het textielmuseum – veel allure, vind ik. Stiekem zien we nog altijd veel sheddaken in Tilburg, ook in moderne gebouwen, misschien als een verwijzing naar het verleden?

30.12.10

Juiste tijd

Ja, het komt nog altijd voor: verrast worden in je eigen stad. Lopend door de Poststraat, zie ik ineens een tekst bij een deur. Het baat niets hard te lopen, men moet op de juiste tijd vertrekken. Zó, denk ik: dat bedrijf heeft lef. Hebben ze te maken met structureel te laat komende medewerkers? En dus maar eens even surfen en gekeken naar Dufec. Een onderzoeksbureau. Voor verkeersgegevens. Met opdrachtgevers in het hele land. Een indrukwekkende klantenlijst. En ze maken nog vaker gebruik van citaten en tekstfragmenten. Zoek je eigen lied en zing het. Staat op de website. Die aansporing bevalt me. Ik ga het doen, zingen. Als de juiste tijd is gekomen, dat wel.

29.12.10

Net niet verschenen

Er zijn boeken die na verloop van tijd niet goed verkopen. Ze komen bij de Slegte en andere ramsj winkels. Het omgekeerde van ramsj zijn net niet verschenen boeken. De Tilburgse tekenaar Gummbah maakte een heerlijk absurdistisch overzicht van zulke boeken. Minstens zo interessant. Een van de gedichten uit Ai, ai, ai, Calypso! is Rare, vieze, dikke jongen.

Je bevaart me met grote ogen.
De bakelieten bril als een bushalte
op je neus.
Logge pomper, korzelig beest.
Een vaas valt om.
De wekker trilt weg.
Je bevaart me.
Zonder meer.

Net niet verschenen boeken. Gummbah.
Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 6169 954 5

28.12.10

Oude dijk 9

Nu huist in dit prachtige rijksmonument de Jozef mavo. In 1931 kwam het gebouw tot stand in opdracht van de zusters van Liefde en huisde het Theresialyceum. Jos. Donders is de architect van dit gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Helaas is de glas in lood ramenpartij met o.a. Sint Jozef verwijderd.

27.12.10

Strooizout

“Als ik zie hoe weinig stoepen geveegd zijn, dan zou ik er als gemeente metéén mee stoppen… Vrouwke, lette wel op!” De gemeenteambtenaar die op het Koningsplein strooizout uitdeelt, moppert en bemoedert in een ademzucht. Alleen oudere mensen ruimen de stoep op, zeg ik. “Da’s waar”, zegt de man, terwijl er enige twijfel in zijn gezicht sluipt. Hij voelt zich duidelijk niet oud, en voegt ons toe: “Ik doe het thuis ook.” Vooral veertig-plussers, geef ik als antwoord, waarop zijn gezicht weer iets opklaart en hij om zich heen kijkt. Er staan alleen veertig-plussers bij de strooizout auto. En hij is zelf ook ouder. Deze foto is gemaakt in de Johannes van Zantenstraat nabij de Ringbaan West: wel sneeuw geveegd, geen sneeuw geveegd, wel, niet. Ik ben benieuwd of de dooi-aanval doorzet.

26.12.10

Abdij Koningshoeven

Vanochtend is de mis van 10.00 uur in de Abdij Koningshoeven rechtstreeks op tv (Nederland 2) met voorganger abt Dom Bernardus. Voorafgaand is om 9.35 uur een gesprek met de abt te zien. Twintig monniken leven hier in Berkel Enschot. Onder het motto “Neem een stukje van de abdij voor uw rekening” is een actie gestart om 500.000 euro bijeen te brengen voor de restauratie.

25.12.10

Tijd

Het beste van de tijd zijn de ogenblikken waarin hij stil staat (J.W.F. Werumeus Buning)


Alle lezers wens ik deze eerste kerstdag mooie momenten en tijd voor reflectie. Deze prachtige mozaiek van Maria en Jezus is gefotografeerd in de kerk van Broekhoven.

24.12.10

Atelier # 1

In ateliers van kunstenaars hangt een prettige sfeer, waar ik me meestal heel comfortabel voel. Geen idee hoe dat komt. Misschien is het de georganiseerde chaos, met veel stimuli voor het creatieve proces. Of het werkplaatsgevoel. Het zijn plaatsen waar producten tot stand komen. Waar ideeën ontkiemen. Het zijn ook altijd esthetisch fraaie ruimtes. Zoals hier in het atelier van Mark en Caro (zie Amazing, in de Noordstraat, zie 26 november). Op tafel staat een kerstboom ‘in wording’. En wat een prachtige lamp in dit glasatelier.

23.12.10

Omhoogkijken # 3

Vaak zie je de mooiste plaatsen in de stad pas als je omhoogkijkt: een glas in lood raam met dennenboom onder een fraai ornamenten omlijsting, in de Langestraat.

22.12.10

Daar zit muziek in

Na de textiel was de muziekindustrie de grootste in Tilburg. Louis Sparidans publiceerde daarover in het geheugen van Tilburg, klik HIER voor zijn eerste bijdrage, en HIER voor zijn tweede bijdrage. Op de foto zien we de kleuren van Westpoint, die heel frivool muzieknoten vormen.

21.12.10

Red light district

Stationsstraat. Vlak bij het station. Wie er langs loopt… schrikt… of kijkt verlekkerd. En wie verlekkerd kijkt, kijkt nog eens beter. Ziet dan dat het damesvlees niet beweegt, maar pijnlijk stil en standvastig ogen naar zich toe trekt. Dit is een reclamestunt van een projectontwikkelaar. Het reclamebureau zal ook niet meer hebben geweten hóe het kantoor te verhuren. De art director heeft zich bedronken. En kwam toen op dit idee. Een bier-idee. Maar lekker puh. Het is nu wel uitgevoerd, zal hij denken.

20.12.10

Suffig schuiven

Vrijdag valt er veel sneeuw. Omdat de kerstvakantie begint, staan er files tot middernacht. Collega Noud komt terug naar Brabant rijden, vanuit Amsterdam vergen de eerste 15 kilometers twee uur reistijd. Rondom Utrecht is het spiegelglad, zegt hij. Omdat in Egmond aan Zee een hotelkamer gereserveerd staat voor de nacht van zaterdag op zondag, hakken Nelly en ik zaterdagochtend de knoop door. We rijden over Breda/Rotterdam/Den Haag naar Amsterdam, eerst op kraamvisite bij collega Laura om Roos te bewonderen. Rond Den Haag komen we in sneeuwbuien. De laatste zes kilometers naar Egmond vallen me zwaar. Zondags weer terug. We besluiten tot een wandeling in het feeërieke witte Leypark. Daar aangekomen scheer ik remmend en schuivend rakelings langs een geparkeerde auto bij het Leypark. Oef, dat zou geweldig suffig zijn zo'n ongelukje na 350 kilometer trotseren van gladde wegen.  Lees HIER meer over het grootste park van Tilburg, ontworpen door tuinarchitect Springer.

19.12.10

Stadscafé

Zo’n barok plafond, dat zie je niet zo vaak in Tilburg. Dit is stadscafé Meesters in de toepasselijke Monumentstraat. Tot 1980 was in dit pand de kaarsenfabriek gevestigd van de familie Bressers. Daarna was dit tot 1994 restaurant de Gouden Zwaan. Sindsdien Meesters. Veel ambtenaren en politici frequenteren dit café restaurant, omdat het tegenover het stadskantoor ligt.

18.12.10

Expectatio Mariae

Vroeger waren er veel meer katholieke feest- en herdenkdagen dan nu. Op 18 december werd een gedenkdag gewijd aan “Maria's verwachting als gedachtenis van de geboorte van Jezus.” In een gouden mis werd de boodschap aan Maria herdacht. Nu wordt deze dag niet meer gevierd. Deze Maria in glas in lood is te vinden in de stilteruimte van het Elisabeth ziekenhuis. In Maria eren we natuurlijk álle moeders.

17.12.10

Sfeervol

De foto van deze oude fabriek is gemaakt in de… fabriekstraat. Een straat met veel historie, lees maar HIER.

16.12.10

Crimi wedstrijd

Dit is het huis van het damesdispuut Dionysos van T.S.R. Vidar, hoek Utrechtsestraat en Noordstraat. Er deugt niet veel aan deze foto: de uitsnede, het gebouw valt voorover, het is onscherp. En toch… die onheilspellende sfeer bij het invallen van de avond, de aanstormende auto: HEERLIJK ! Het is een prachtige voorkant voor een omslag van een misdaadboek. De website van dit damesdispuut (klik HIER) biedt veel inspiratie. Wie reageert met een passende titel? Toepasselijke prijs: flesje wijn voor de winnaar!

15.12.10

Burgemeester Bechtweg

De Noordoost tangent, wie uit de richting Den Bosch of Eindhoven komt kan lekker snel naar Noord-Tilburg rijden. Of naar de Efteling. Zó fijn als de tijdwinst is, zo ongeïnspireerd is deze weg. Die ook bekend staat als een van de gevaarlijkste van onze stad. Stiekem verdenk ik de bestuurders van cynische humor toen ze deze naam aan de weg gaven. Immers: de burgemeester had als bijnaam Cees de Sloper. Een idyllische laan past minder goed bij de burgemeester dan een eigentijdse en efficiënte weg.

14.12.10

Aanraken

Boeken uit steen. Gemaakt uit steensoorten uit verschillende werelddelen. Je krijgt de onbedwingbare neiging om de boeken aan te raken. Bij deze kunst kan dat! De boeken zijn van het Duitse kunstenaars echtpaar Kubach-Wilmsen. In augustus is in Bad Münster am Stein een museum geopend met werk van deze kunstenaars, klik HIER voor de website en om nog meer werk van dee kunstenaars te bekijken. Galerie Resy Muijsers toonde in de afgelopen 33 jaar zeven keer het werk van Kubach-Wilmsen. In de expositie Staalkaart 33 zijn verschillende fraaie boeken in steen te bewonderen. De tentoonstelling loopt nog tot kerstavond, 24 december. De galerie gaat daarna exposities organiseren op locatie.

13.12.10

Telefoonstraat

Twee woningen die gemeentelijk monument zijn. In een van de woningen woont schoenontwerper Floris van Bommel, een achterkleinzoon van de architect van de huizen. Ze zijn gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Jos. Donders. De woningen hebben Jugendstil elementen en staan aan een benijdenswaardig rustige straat, de Telefoonstraat, maar tóch hartje stad. Winkels en theaters, alles is op loopafstand.

12.12.10

I've been watching you

De titel getuigt van humor. De Rotterdamse kunstenaar Geert Mul ontwierp het collage getiteld "I’ve been watching you" met de opmerkelijke maatvoering 1,50 meter bij maar liefst 225 meter aan de Spoorlaan. Hij maakte gebruik van duizenden camerabeelden van bewakingscamera’s die de binnenstad van Tilburg registreren. Gebruik van de camerabeelden leverde ook bezwaren op; pas na overleg met een jurist en de politie kreeg Mul eenmalig toestemming van de burgemeester om over de beelden te beschikken. Zijn werk omvat video´s, installaties, performances en concerten en is te zien in musea, op popfestivals, in openbare ruimte en concerthallen.

11.12.10

van Otterloostraat

Deze straat in Quirijnstok is genoemd naar de vader van de componist die de muziek maakte voor de film Soldaat van Oranje. Pa van Otterloo was chef dirigent van het Residentie-orkest. Mooie strakke woningen staan in de van Otterloostraat met veel glas.

10.12.10

Tobias Asserlaan

Als de zon schijnt ziet het leven er kleuriger uit. Met woningen is het vaak ook zo, valt mij op. Deze woningen aan de Tobias Asserlaan roepen bij mooi weer bij mij een strandgevoel op, ook al ligt de temperatuur nu rond het vriespunt. Ze maken deel uit van het Westermarktcomplex en zijn in 1963 gebouwd.

9.12.10

Pauluskerk

De Pauluskerk is een rijksmonument uit 1822. De jonge Vincent van Gogh, zoon van een dominee, ging hier naar de kerk toen hij studeerde in Tilburg. In deze neoclassistische zaalkerk ging ook koning Willem II naar de kerk, als hij in Tilburg was. In de kerk siert een majestueus Bätz-orgel de ruimte, klik HIER om het eens te bekijken.

8.12.10

Onbevlekt

Het is vandaag Onbevlekte Ontvangenis van Maria, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. De foto is een onderdeel van het kunstwerk Horror Vacui in de Nwe Vorst.

Onbevlekte ontvangenis. De seksloze bevruchting van de Heilige Maagd Maria had haar erg beziggehouden toen ze nog een opgroeiend Brabants meisje was. Elke keer als ze zich een concrete voorstelling van dit katholieke dogma probeerde te maken, schoot haar vermogen tot abstraheren tekort. Ze wilde zich er iets concreets bij voorstellen. De Heilige Geest die Maria kunstmatig insemineerde door met zedig afgewende ogen een spuitje in haar maagdelijk witte onderbuik te geven. Zoiets. Of spermazaadjes die door een goddelijke luchtstroom haar vagina binnenwoeien.

Fragment uit Notulen, Herman Franke
ISBN 90 5759 1766, uitgeverij Podium

7.12.10

Koningspage

Appartementencomplex Koningspage ligt in Noord aan de kop van de Quirijnboulevard. De bewoners kijken uit over landelijk Tilburg. Tussen de bladerloze bomen aan de achterkant (niet zichtbaar) liggen nu nog grote stapels zand, maar volgend jaar ligt hier een fraai park. Met enige fantasie is het complex een enorme T. Moderne architectuur. Best mooi.

6.12.10

Jarig

Gisterenavond het heerlijk avondje. Vandaag is Sinterklaas jarig. Het Sinterklaasfeest is springlevend. Prem Radhakishun hoorde ik in een radioprogramma deze week Nederlanders ondervragen waarom ze met Sinterklaas zo royaal zijn en flink geld uitgeven. Antwoord: we willen geloven in de Sint. We houden van de knusheid van het feest. Wie kan zich herinneren ooit door Sint te zijn teleurgesteld? Er is een Spaanse copla, vertaald door Hendrik de Vries, die juist daarover gaat.

Dat is honen wie niets ontving
Dat is mijn armoe berooien; -
Dat is als verloren klein ding
Op straat mij vergooien.

Foto Noordstraat

5.12.10

Klopt niet...

Verdorie. De reclames in de bushokjes. Ze kloppen niet. Lingerie. Reclame met aantrekkelijke blote dames. Het contrast met de bijtende kou, de sneeuw… het klopt niet. De brunette in deze bustier reclame is nog ‘gekleed’. Maar de blonde dame in rode lingerie… ook verkeerstechnisch is het niet verantwoord. Wat bezielt reclamemakers om lingeriereclame te maken als het vriest dat het kraakt? Is dat misschien knuffelweer?

4.12.10

The Innovators

Op de kop van de Heuvelstraat (nummer 133) is The Innovators gevestigd, de Apple-winkel van Tilburg. Ook de andere merken in deze zaak zijn top: Freitag tassen en Harman Kardon geluidsapparatuur. UPDATE 260312: Het Brabants Dagblad maakt melding van het sluiten van de winkel. Te lange levertijden hebben de winkel genekt; de eigenaar denkt dat Apple het eigen i-Centre in de Heuvelstraat bevoordeelt.

3.12.10

# 12 Geluk

Mensen die álles richten op het bereiken van die ene droom, maken vaak onderweg al het andere in hun leven kapot. Accepteer liever dat geluk komt en gaat, het is niet maakbaar. Geluk is net als rook, het is er wel, maar je kunt het niet pakken, zegt Wil Ferguson, de Canadese auteur van de satirische roman Geluk. Zodra je je bewust bent van een geluksgevoel, begint het alweer te verdwijnen. Ferguson bepleit het accepteren van het onbereikbare van geluk. Ik vind het wel een aardige houding, vooral als je ondertussen blijft genieten. De Nederlandse dichter J.H. Leopold heeft dat naar mijn mening mooi verwoord: O, rijkdom van het onvoltooide.

2.12.10

Beethovenlaan

In Noord Tilburg liggen de straten en lanen die zijn genoemd naar beroemde componisten. De Beethovenlaan loopt vanaf de Quirijnstoklaan, noordelijk van de Heikantlaan, westwaarts tot de Stokhasseltlaan. Het is een laan die veel verschillende hofjes kent met dezelfde naam.

1.12.10

De andere kant

Dit is de andere kant van de muur (zie foto van gisteren). Aan de Spoorlaan 346 - loopafstand van het station - is wereldrestaurant Blend gevestigd. Dit is een initiatief van de stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk. Het team van het restaurant bestaat uit vluchtelingen die uit alle windstreken afkomstig zijn, o.a. Thailand, Soedan, Macedonië, Afghanistan en Burundi. De binnenmuur bij het restaurant heeft een prachtige schildering/graffiti.  UPDATE 060711: Het restaurant heeft de deuren gesloten omdat de exploitatie niet was rond te krijgen.

30.11.10

Magazijnstraat

De Magazijnstraat is zo genoemd omdat het magazijn van houthandelaar Andreas Blomjous daar was gevestigd. De straatnaam is in 1900 door de gemeenteraad vastgesteld. De buitenmuur van het huis van de wereld, een proeftuin voor multiculturele ontmoeting, is geen sieraad. Het cement hangt slordig uit de muur. Echt iets om aan te pakken. Het contrast met de andere kant van de muur is groot.

29.11.10

Doe maar gewoon

Het zit diep ingebakken in de volksaard van de Tilburgers om gewoon te doen. Gin praotjes hebben. Jos Swanenberg heeft daar mooi over geschreven. Tegen iemand die het hoog in de bol heeft, zegt de Tilburger stront, wie heetoe gescheete. Tegen iemand die rijk geworden is, zegt men Den duuvel schèt ok aaltij op êenen hôop. Standaardnederlands willen praten als je het eigenlijk niet beheerst is Stads meej haajkaants praote. Klik HIER voor zijn artikel over de Tilburgse Taol.

28.11.10

Wit waarderen

Zondag. Ik kijk uit het raam. Sneeuw op de auto’s. Brrr. Ik draai me om. Besluit nog maar even te blijven liggen. Lekker warm. Een zondag met sneeuw is bij uitstek een dag om nog eens lekker tegen elkaar aan te kruipen. Wit moet je weer leren waarderen. In bed de dag rustig beginnen, niet gejaagd. Met poëzie.

Als ’s ochtend jouw gezicht jaar in jaar uit
geboren wordt uit scheerschuim, wat een sein
lijkt dat het zijn spoedeisend is – besluit
ook ik dat het weer tijd is om te zijn,
waarna ik, goed of slecht, me staande houd…
En tegen middernacht, er brandt alleen
een bedlamp nog, wang tegen wang, vertrouwd:
‘Je prikt.’ ‘Zal ik me even scheren?’ ‘Neen.’

Een flinke teugen van rook en regen, Vera Pavlova
Vertaling door Nina Targan Mouravi, uitgeverij Hoogland & van Klaveren EAN 978 90 8967 039 7

Smeedwerk poort in de Nieuwlandstraat, doorgang naar de Wingerdhoek, een verwachtingsvolle naam voor die poort, groeien er druiven?

27.11.10

Cinqueminuti = vijf minuten

Ik heb net gehoord dat we ’s avonds pasta eten, als ik langs het verleidelijke Cinqueminuti kom. Ho stop! zeggen de grijze hersencellen. Goed idee om hier een antipasti te kopen. De keuze valt op mooie ingelegde artisjokkenharten. We hebben nu ook een bijzondere gerookte kaas, is het advies. Die koop ik dus ook, en daar heb ik geen spijt van. De gerookte kaas (Provola Affumicata) is in plakken gesneden tussen tomatenplakken met wat olijfolie en versgemalen peper een werelds voorgerecht. In deze Italiaanse trattoria maakt de bezoeker kennis met de pure Italiaanse keuken. Je kunt er een espresso drinken, met lekkere broodjes lunchen of de inval van de winter tegendraads vieren met een glas prosecco. De winkel ligt naast de Pauluskerk uit 1822, het adres is Heuvelstraat 139. Wie een lange neus wil trekken tegen het koude weer gaat hier gewoon lekker met verse pasta lunchen, zoals met papardelle porcini cinqueminuti, eierlintpasta met paddestoelen. Elke week is er een wisselende streekspecialiteit. Klik HIER om naar de website te gaan.UPDATE 140915: Deze winkel is helaas gesloten.

26.11.10

Wow..wow.. wat een glas

Om van de ene verbazing in de andere te vallen. Verlichting, vazen, sieraden, schalen en memorials objecten; aan de Noordstraat 81b is glaskunst in vele vormen is te zien. Mark Rijkers en Caro van de Wijer van Amazing maken prachtige objecten, waarvan de grootste lampen naar mijn idee in paleizen passen, in schouwburgen en fabrikantenvilla’s. De sieraden – van exuberant tot sobere eenvoud – zijn gelukkig voor iedereen toegankelijk.

25.11.10

Klòttere

Is een typisch Tilburgs woord: Sinterklaas inkopen doen. Dat kan heel goed in de Emmapassage, een overdekte winkelpassage met ruim 22 winkels waarvan Selexyz Gianotten de grootste is. Ook in de Emmapassage o.a.: ANWB, the Body Shop, Sacha Shoes en Miss Etam.

24.11.10

SamSam

SamSam aan de Noordstraat is een adres voor vintagekleding. Tilburgse Rosanneke maakte voor de website Ze.nl een winkelreportage over shoppen in onze stad. Klik HIER. Twee paspoppen in vijgenblad markeren de winkel van SamSam.

23.11.10

Torenbrand

In 2003 brandde een toren van de Hasseltse Kerk. Het kruis en een klok werden opgenomen in een nieuw monument. De toren is nagebouwd in staal. Prachtige oplossing. Dit is nu wijkgebouw De Poorten.

22.11.10

Ontmoeting

Ik heb de dood zien gluren
Vanachter de kerkhofheg.
Hij zag wat gezicht ik zette,
Toen ging hij grinnikend weg.

Foto begraafplaats Goirkestraat

21.11.10

Duidelijke mening

Veel middenstanders weten zich in allerlei bochten te wringen om klanten heel neutraal te bedienen. Een eigen mening naar voren brengen kan immers klanten kosten. Zo niet de eigenaar van Arrow modelbouwpakketten in de Noordstraat 44, kijk maar eens in de etalage. Op dit moment brengt de eigenaar een mening naar voren die ik van harte kan onderschrijven: éérst de Sint, dan pas Kerst.

20.11.10

Tilburg schreeuwt

… om cultuur op het Pieter Vreedeplein. Het zoetgevooisde geluid van onze Guus Meeuwis (met Brabant en Laat mij in die waan) was de start voor de protestmanifestatie. Als de bezuiniging van 40% op podiumkunsten doorgaat, kleeft er voor altijd een negatief etiket aan het kabinet Rutte. De politici snappen niet dat een vitaal cultureel klimaat een enorme economische spin off heeft.

19.11.10

Lange Nieuwstraat

Precies een kilometer lang werd altijd gezegd over deze straat, die een enorme impuls gaat krijgen als de Spoorzone vorm krijgt. Klik HIER voor meer informatie.

18.11.10

Kleinkind nummer 48

Als het hiernamaals bestaat dan kijkt architect Jos. Donders (Jos. Is de afkorting van Josephus) vandaag tevreden naar Tilburg. Donders stierf vijftig jaar geleden op 93 jarige leeftijd. De architect heeft in onze stad veel gebouwd: van arbeiderswoningen tot fabrikantenvilla. Van fabriek tot school. Markante gebouwen in verschillende stijlen. De architect kreeg negen kinderen, die samen goed zijn voor 63 kleinkinderen. Kleinkind nummer 48 presenteerde vandaag met droge humor het boek Het Tilburg van architect Jos. Donders. Wout van Bommel (met rode das) deed zo’n vijftien jaar onderzoek naar het oeuvre van zijn opa. Dat viel niet mee, want er zijn precies zes kasboeken en twee aanbestedingsboekjes van het archief bewaard gebleven. Eén van de kleinkinderen won met 1.000 kilo archief de eerste prijs in een inzameling van oud papier voor de wederopbouw van Nederland, in 1944. Ongeveer 50 bouwwerken van Donders zijn beschermd of monument, maar beleidsmedewerker monumenten van de gemeente Joost op ’t Hoog maakte in een presentatie duidelijk dat véél bewoners van Donders panden een bijzondere woning mogen koesteren. Het boek is een origineel cadeau voor Tilburgers. Bij de auteur staan de huidige bewoners van het pand in de Poststraat, dat Jos Donders voor zichzelf bouwde en waar hij vanaf 1909 altijd gewoond heeft.

17.11.10

Wonen en ondernemen

In de bibliotheek op het Koningsplein is een expositie van stadsuitbreidingen volgens de zogenaamde ‘wijkgedachte’. In Brabant vervulde het bisdom een bepalende rol en werden deze wijken zorgvuldig uitgedacht met het gezin en de parochie als elementaire bouwstenen. In Tilburg is de wijk ’t Zand een schoolvoorbeeld van deze stedenbouw. Iedere buurt heeft een eigen kerk, school, woningen voor verschillende soorten gezinnen en winkels. Klik HIER voor meer informatie.

16.11.10

Cenakel

Dit klooster werd gebouwd als retraitehuis. Nu zijn het woningen en vinden er in de kapel regelmatig culturele manifestaties en concerten plaats. Klik HIER voor de website. Sinds 1998 heeft deze lokatie ook Cenakel als adres.

15.11.10

Lamp

Aan het St. Annaplein staat een huis waar een wereldberoemde kunstenaar voetstappen heeft liggen. Op nummer 18 woonde van 1866 tot 1888 Vincent van Gogh. Hij ging naar de Rijks HBS in Tilburg (nu Koning Willem II college), die was gevestigd in het huidige Paleis Raadhuis. Vincents tekenlokaal herinnert hier aan. In het huis aan het St. Annaplein is Ramon Future Furniture gevestigd, een winkel waar ik al jarenlang nooit snel voorbij loop. Altijd even kijken naar bijzonder design. Twee dagen terug ben ik maar eens naar binnengestapt. En daar zag ik deze benijdenswaardig fraaie design lamp. Maar ook prachtige tafels, stoelen en accessoires. In het atelier achter de winkel ontwerpen Ramon van den Heuvel en Teun Fleskens originele designmeubels. Snuffel even op de website van de ontwerpers, en loop zeker even binnen voor een praatje met Ramon.

14.11.10

Peerke Donders lezing

In Afrika woont 12% van de wereldbevolking, maar slechts 1,5% van de wereldproductie komt uit Afrika. Een kwart van de bewoners is niet geletterd. Nu het economisch minder goed gaat moeten we alert zijn om internationale solidariteit met Afrika te handhaven. Dit betoogde filosoof en Europarlementariër Guy Verhofstad in de jaarlijkse Peerke Donderslezing. Voor mij was nieuw en schokkend om te horen dat de Europese Unie haar producten met forse subsidies afzet in Afrika waardoor bijvoorbeeld een Europese kip tot de helft goedkoper kan zijn dan een lokale kip. Met groenten, fruit en katoen is het net zo. Verhofstad maakte duidelijk dat (met uitzondering van drie landen) Afrikaanse landen het nu beter hebben dan een generatie terug. Verhofstad ontmoette Nelson Mandela drie keer en stelde vast dat je daarna alleen maar optimistisch naar Afrika kunt kijken – Mandela ging zich na 27 jaar gevangenschap zonder een spoor van rancune als president inzetten voor de maatschappij. Wereldpodium organiseerde de stadslezing. Op 9 en 24 december zijn er discussieavonden in Deprez. Op kerstavond is de eerste editie van Wintervuur. Migranten, vluchtelingen, asielzoekers, expats en oorspronkelijke Tilburgers treffen elkaar in de grote industriële ruimte in de Spoorzone, tussen oplaaiende vuurkorven, tafels met gerechten uit de hele wereld, muziek en veel persoonlijke verhalen. Alleen in onze stad leven al 180 nationaliteiten naast elkaar. De bijeenkomst vond plaats in het Midi theater.

13.11.10

Mooi novemberlicht

Hij staat en ziet alles aan. Met zijn staf in de hand. Wie de kroeg bezoekt. Wie bloemen brengt. Een traan wegpinkt. Kinderen die spelend door de Goirkestraat rennen. Hij ziet alles aan. In een mooi novemberlicht. Herfst.

12.11.10

Onder de 100

Bij Galerie Twan Hendriks aan de Bredaseweg 214 (schuin tegenover de watertoren) is een expositie waar iedereen kan slagen voor Sinterklaas- of eindejaarscadeaus. De wanden zijn helemaal volgehangen met kleine schilderijen, etsen, litho’s, potloodstudies, en dat allemaal voor een prijs onder de 100 euro. Het is een expositie die aanstekelijk werkt. Twan riep bij de opening op om de actie Nederland schreeuwt om cultuur te steunen. Op zaterdag 20 november 15.00 uur op het Pieter Vreedeplein.