Als je altijd maar blijft denken
Wat je altijd al dacht
Dan zal het leven brengen
Wat het leven eerder bracht
30.1.16
New York
Kijk even goed naar de foto. En waan jezelf - net als ik - even in New York. Het is mooie marketing wat die jongens doen van New York Pizza. Levensgrote foto's (rechts) tonen de stad. En de pizzakoeriers dragen precies die kleding die je op de foto ziet. Dit is de vestiging aan de Korvelseweg.
29.1.16
# 73 Geluk
Wie zich even tijdloos waant in een museum (zoals hier de Pont) voelt zich gelukkig. De Duitse filosoof Hans Georg Gadamer schreef daarover in zijn essay "De actualiteit van het schone". We moeten bij een kunstwerk een bepaald soort 'verwijlen' leren. Dat verwijlen kent geen verveling. Hoe meer we ons verwijlend met een kunstwerk inlaten, des te sprekender, des te veelzijdiger en des te rijker verschijnt het. Dat pleit ervoor om voldoende bankjes in musea te plaatsen. We kijken immers luttele seconden naar een kunstwerk en lopen dan weer door. Drie redacteuren van het tijdschrift Kunstbeeld wilden weten of een kunstwerk boeiender wordt naarmate je er langer naar kijkt. Ze namen de proef op de som door maar liefst één uur naar een kunstwerk te kijken. En ja, het werkt zo. Je voelt je daarna rijker. Gelukkiger.
Bron: Even niet. Veertien heerlijke relaxtips. Opzij nr 2/2016
28.1.16
27.1.16
Quatta
In de Emmaspassage. Grote kleurrijke schilderijen van het type dat met een computer is gemaakt. Betaalbare kunst, staat op de winkelruit. Je mag een kunstwerk voor 20 euro huren en tussentijds ook wisselen. Na 49 maanden is het kunstwerk van jou.
Kunstenaars werken voor een hongerloontje. Ook in de Tilburgse gemeenteraad loopt een lastige discussie over kunst en subsidies. Er zal een markt zijn voor deze kunst. Ik ben toch kritisch. Voor het
aankoopbedrag kun je een jonge kunstenaar met een aankoop écht
stimuleren
25.1.16
Goed ingeburgerd
Toch wel grappig om je te realiseren hoe snel of langzaam we nieuwe ontwikkelingen omarmen. Bij bezoek aan de grote AH viel me op dat er véél meer scanners zijn, terwijl de kassa's in het weekend nog steeds ruim bemand zijn. Ik herinnerde me dat ik een bericht hierover plaatste toen ik die scanners voor het eerst zag. Twee, drie jaar geleden dacht ik. Even checken (klik hier). Nee maar, wat vliegt de tijd! Vijf jaar geleden al weer. Ik vind het toch prettiger om in de rij te gaan staan. De keuze voor een kassa hangt af van het humeur van de cassières, hoe goedlachser hoe prettig het wachten.
24.1.16
23.1.16
Moderne villa
De enorme ramen van deze villa fungeren als spiegels voor de bosrijke omgeving. De villa ligt vlakbij de universiteit.
22.1.16
20.1.16
19.1.16
Wijnbar Corton
De sfeervolle wijnbar Corton van vinoloog Sjaak van Diemen naast de Pauluskerk in de Heuvelstraat. Voor wie méér wil dan een glaasje huiswijn, mooie karaktervolle wijnen met excellente toelichting.
18.1.16
Truffelmayonaise uit eigen stad
Het schijnt dat deze derde maandag van januari dé dag is dat mensen hun goede voornemens definitief laten varen. Deze truffelmayonaise (grote Albert Heijn) past erbij om eens lekker de bloemetjes buiten te zetten met een Vlaams frietje. Maar past óók bij een lekker gepocheeerd visje, voor iedereen die goede voornemens wil volhouden. Ik proefde de mayo bij een heilbot en voelde me heel gelukkig.
Het is een mayonaise met een verhaal. Jan Stok (1933) werkte in de jaren ’60 in de keukens van verschillenden
cruiseschepen van de befaamde Holland-Amerika Lijn. Op de MS Veendam,
RMS Nieuwe Amsterdam, MS Maasdam en MS Noordam maakte hij reizen naar
Canada, de Bermudas en natuurlijk New York. Op
die schepen werkte hij als ‘chef garde manger’ en was verantwoordelijk
voor de koude keuken. Zijn Franse collega’s vertaalden zijn naam al snel
naar ‘Jean Bâton’. Onder die naam werd hij bekend om zijn lekkere
sauzen. Fijne maandag, lezers!
16.1.16
15.1.16
Onheilspellend blauw kruis
Het doet wel pijn dat deze boom gaat sneuvelen. Vorig jaar heb ik al eens een foto van deze boom geplaatst, die inmiddels 60.000 dagen heeft gezien.
14.1.16
De Dobbelsteen Pop & Wagen
De bioscopen hadden het afgelopen jaar een topjaar. We besteden méér tijd dan ooit aan sociale media en tijd voor de computer, maar toch zijn ook de 'good old' spellen voor veel mensen interessant. In De Dobbelsteen Pop & Wagen aan de Schouwburgring heb ik een genoeglijk half uur doorgebracht. En ben met een spel de winkel verlaten.
13.1.16
12.1.16
11.1.16
Koopjesjagen in de V&D
Het is treurig dat zoveel detailllisten sneuvelen. Koopjesjagers kunnen hun slag slaan bij V&D in de Heuvelstraat. Maar het voelt niet goed.
10.1.16
# 72 Geluk
Gisteren was het afscheid van Is Jonkers met prachtige muziek van harmonie orkest l'Echo des Montagnes, waar Is 68 jaar lid van was. Geboren in de Groeseindstraat, gewoond in de Hoefstraat, Johannes van Zantenstraat en de Grevelingen.
De meeste mensen kenden Is Jonkers van zijn eigen likeuren, als maker van Schrobbelèr, het Likeurmuseum en de slijterij. "Ons pap heeft van zijn werk zijn hobby kunnen maken", werd gezegd. Zeker is dat Is belangrijk heeft bijgedragen aan het geluk van veel mensen met zijn vrolijke humeur, humor en pretogen.
Er werd tijdens de viering ook gelachen. Zó werd de anekdote aangehaald dat Is in de krant had gelezen hoe slecht alcohol is voor een mens. Hij stopte er meteen mee, vertelde Is Junior. (....) Met lezen.
8.1.16
5.1.16
4.1.16
Rust zacht Martin Willemsen
In de jaren zeventig nam de wijnconsumptie in ons land een vlucht. Bij het familiediner in De Korenbeurs proeft een oom met bravoure de wijn voor. "Prima Frans wijntje, ober" is zijn commentaar. Waarna de ober heel droog opmerkt bij de fles Matheüs Rosé: "De wijn komt uit Portugal, meneer." Na het lachsalvo kon die avond niet meer stuk. Er moeten zovéél leuke verhalen zijn over de Korenbeurs.
Vandaag is om 14.00 uur de uitvaartdienst van Martin Willemsen uit de kerk van de Heilige Dionysius 't Heike, waar hij op Eerste Kerstdag nog genoot van een prachtige mis met koorzang. Martin Willemsen is van grote betekenis voor het stimuleren van culinair genieten in Tilburg. Hij was jarenlang de chef-kok van het bekendste restaurant van de stad: De Korenbeurs. Op de foto (dit keer geen eigen foto) krijgt Willemsen de Zilveren Koksmuts van Olympisch kampioene Ada Kok. Willemsen schreef onder andere (samen met Paul Spapens) het Tilburgse Kookbuukske. Hij was een leermeester die bij Cas Spijkers het culinaire vuur heeft aangewakkerd. Willemsen heeft jarenlang ook gekookt voor het koninklijk huis. Rust zacht!
Vandaag is om 14.00 uur de uitvaartdienst van Martin Willemsen uit de kerk van de Heilige Dionysius 't Heike, waar hij op Eerste Kerstdag nog genoot van een prachtige mis met koorzang. Martin Willemsen is van grote betekenis voor het stimuleren van culinair genieten in Tilburg. Hij was jarenlang de chef-kok van het bekendste restaurant van de stad: De Korenbeurs. Op de foto (dit keer geen eigen foto) krijgt Willemsen de Zilveren Koksmuts van Olympisch kampioene Ada Kok. Willemsen schreef onder andere (samen met Paul Spapens) het Tilburgse Kookbuukske. Hij was een leermeester die bij Cas Spijkers het culinaire vuur heeft aangewakkerd. Willemsen heeft jarenlang ook gekookt voor het koninklijk huis. Rust zacht!
3.1.16
63˚ kookboeken
Waar kan een kookboekenwinkel nou beter gesitueerd zijn, dan tussen bakkerij Sourdough en slagerij Lejeune? Er is veel aanloop. Allemaal mensen die lekker snuffelen tussen de boeken. Voor mij is een kookboek al geslaagd als er één geweldig recept in staat, zo'n recept dat je keer op keer maakt, jaren achter elkaar. Maar hóe weet je nou of een kookboek goed is? In een mum van tijd ben ik in een geanimeerd gesprek met eigenaar Guus. Over Louis Paul Boon. Over accessoires en kookartikelen die in de winkel te koop zijn (nóóit duurder dan artikelen die je bestelt op internet). En dan blijkt Guus een romanticus als we komen te spreken over het Italiaanse kookboek van Sofia Loren. Dat boek was lange tijd alleen antiquarisch verkrijgbaar. "Kijk, dit is een nieuwe druk, vierkant en dik, dat hóórt toch niet...", zegt Guus met een schuin oog naar de elegante versie die méér doet denken aan Sofia Loren's kwaliteiten. 63˚ kookboeken is een ruime en lichte winkel.
2.1.16
Omhoogkijken # 48
Het is wel knap, die moderne systemen met nummertjes als je moet wachten. Wie bij de slager nummertje 65 trekt, terwijl 48 wordt geholpen... die zakt de moed in de schoenen. Je ziet die mensen nog even ergens anders boodschappen gaan doen. Bij het systeem dat we hier zien, wéét je niet wanneer je opgeroepen zult worden.
1.1.16
Bonne Année | Gelukkig Nieuwjaar | Happy New Year
Een prachtige shawl gefotografeerd in het Textielmuseum, met trapgevels, zonnetjes, vissen en een trein. Gelukkig Nieuwjaar Lieve Lezers en Kijkers!