18.1.16

Truffelmayonaise uit eigen stad

Het schijnt dat deze derde maandag van januari dé dag is dat mensen hun goede voornemens definitief laten varen. Deze truffelmayonaise (grote Albert Heijn) past erbij om eens lekker de bloemetjes buiten te zetten met een Vlaams frietje. Maar past óók bij een lekker gepocheeerd visje, voor iedereen die goede voornemens wil volhouden. Ik proefde de mayo bij een heilbot en voelde me heel gelukkig. 

Het is een mayonaise met een verhaal. Jan Stok (1933) werkte in de jaren ’60 in de keukens van verschillenden cruiseschepen van de befaamde Holland-Amerika Lijn. Op de MS Veendam, RMS Nieuwe Amsterdam, MS Maasdam en MS Noordam maakte hij reizen naar Canada, de Bermudas en natuurlijk New York. Op die schepen werkte hij als ‘chef garde manger’ en was verantwoordelijk voor de koude keuken. Zijn Franse collega’s vertaalden zijn naam al snel naar ‘Jean Bâton’. Onder die naam werd hij bekend om zijn lekkere sauzen. Fijne maandag, lezers!

1 opmerking: