30.10.20

# 102 Geluk

Als alles dicht is... als je geen kop koffie kunt drinken op een terras... geen salade of kopje soep... nou dan nemen we toch gewoon zelf boterhammen mee.

 

28.10.20

Herfst = paddestoelen

Zelf plukken? Geen denken aan, want dan moet je er toch echt wel verstand van hebben... Maar de keuze op de markt is reuze. Pieds de Mouton, Eekhoorntjesbrood, etc. Geniet ervan, lezers, nu het kan.
 

27.10.20

Uit het leven van Peerke Donders

27 oktober. De dag dat Tilburg werd bevrijd. En de geboortedag van Peerke (Petrus) Donders. In de kapel op Noord hangen tekeningen die het leven van Peerke visualiseren. Zoals hier zijn godsvruchtigheid, zijn devotie.
 

26.10.20

Dr Willem Dreeshof

Ja, je hebt er niks over te vertellen... als ze een straat naar je vernoemen. Hoewel er wel discussie over kan zijn. De straatnamencommissie had de benaming Haringseind voorgesteld, dat al op de oudste kaart van Tilburg uit 1760 voorkomt. Toekomstige bewoners van het woonproject voor ouderen Samen verder tekenden bezwaar aan. Zij kwamen met de naam Van Casterenplein, omdat de naam van de weduwe Van Casteren onverbrekelijk met Korvel en de Trouwlaan verbonden is. Uiteindelijk is het het Dr. Willem Dreeshof geworden. Het naambord van deze vermaarde politicus werd op 18 november 1988 door zijn zoon dr. Willem Drees jr. onthuld.Het hof is eigenlijk een grote parkeerplaats. Hernoemen, zou dat kunnen? Ik gun die Drees een fraai plantsoen waar 'ouden van dagen' op bankjes met elkaar kletsen.

25.10.20

# 101 Geluk

Geluk en armoede. Twee woorden die niet goed samengaan. Dat snapt iedereen. Tegelijkertijd wéten we dat de echt belangrijke dingen geen geld kosten. Liefde. Aandacht. Vertrouwen. Vriendschap. Familie. 

Bij het boekenschop aan de Bredaseweg tikte ik voor drie luttele euros het kookboek La Cucina della Mamma, de geheimen van Cucina Povera, op de kop. De Romeinen hebben een gezegde: Più se spenne e pejo se magna...hoe meer u uitgeeft, hoe slechter u eet. Dolblij ben ik met dat boek. Omdat goed eten gelukkig maakt. En dat heeft niet per se met veel geld te maken.

Quiet Tilburg creëert al vijf jaar geluksmomenten voor mensen in armoede. Nu al 25.000 keer. Quiet maakt ook solidariteit zichtbaar. Bijvoorbeeld van de kapper die wekelijks iemand gratis knipt. De restaurateur die een gezin laat genieten van een trouwdag, zonder dat ze hoeven af te rekenen. Tilburgse ondernemers geven mensen in een armoedesituatie het signaal dat ze gezien worden, dat er begrip is voor hun problemen. Het kan gaan om een kapperknipbeurt, gratis fietsreparatie of kaartjes voor een evenement of voorstelling, van een keertje uiteten tot (superbelangrijk) een kinderfeestje. Een initiatief dat applaus verdient en meer aandacht. Daarom staan op zes plaatsen in de stad bouwhekken. Met informatie. Gisteren pakten ze mijn aandacht op het Pieter Vreedeplein.

[Update: het boekenschop zit nu aan de D.J. Jittastraat 2]

24.10.20

Ssssst. Niet verder vertellen...


Ssssst. Niet verder vertellen. Onze koningin bezocht deze tentoonstelling. Kiki van Eijk. Dutch Design. Klik hier als je meer wilt lezen.

23.10.20

Cinecitta Internationaal Filmfestival


Vandaag, morgen en overmorgen kan je nog genieten van 13 speelfilms uit 13 landen. Zoals Servants, de tweede film van Ivan Ostrochovský, een film noir in contrastrijk zwart/wit. Jonge seminaristen belanden in een tweedstrijd tussen hun eigen morele overtuigingen en een staat die haar wil wil opleggen. Klik hier voor het programma.

21.10.20

Herfstvakantie tip

Maak je eigen designer knitwear. Da's een leuke herfstvakantie activiteit, voor iedereen van 12 tot 99.In het textielmuseum, of eigenlijk in de designstudio die daar is gemaakt. Met geweldige mooi uitstalling van kleuren. Ideaal voor fijnproevers die keuzes durven maken. Drama voor iemand die veel kleuren waardeert en slecht kan  kiezen. Aanrader. Alleen, je moet reserveren. Maak je eigen sokken of sjaal.

20.10.20

Mooie wolken

De Eikstraat. Bomenbuurt. Misschien denk je nu - net als ik - wáár zijn die bomen. De straatnaam is al in 1900 vastgesteld door de gemeenteraad.

18.10.20

Troost. Wat helpt jou?

Deze onverbeterlijke optimist is het soms ook zwaar te moede. Toen ik langs dit lege terras liep. De ondernemer investeerde om zijn zaak zo veilig mogelijk te maken. En dan nu toch vier weken dicht. Met de nieuwe gedeeltelijke lock down en weinig zicht op een vaccin, hebben we behoefte aan troost. Wat helpt jou? 

Ik lees over oplossingen om zonder angst en stress de tweede coronagolf door te komen. 'Doe alsof je tien jaar verder bent en bedenk dan wat je over de coronacrisis vertelt.' Dat tijdreizen in je hoofd maakt dat je afstand neemt en dat helpt om grip te krijgen op vandaag.

Psycholoog Madelijn Strick onderzoekt de invloed van humor. Ze stelt mensen vragen over corona vóór en nadat ze grappen hebben gezien. Na de grappen hebben mensen minder negatieve gevoelens, zijn minder bang, minder gestresst en eenzaam. Dat is een helder advies. Bekijk bijvoorbeeld de cursus Tilburgs nog eens. 

Lang wandelen biedt ook troost. Het is nu prachtig in de Oude Warande. Na zo'n wandeling goed eten, liefst troosteten, is ook nuttig. Je steunt de lokale restaurants en ondernemers die thuisbezorgen of waar je kan afhalen. 

Troost dus. Wat helpt jou? 

 
 

17.10.20

Eenvoudig wereldbeeld

 Reclame uit de tijd dat er een eenvoudig wereldbeeld was. Een deken warmt tegen de kou. Mooi gevisualiseerd. Toen AaBe wollen dekens een vooraanstaand merk was. Dat simpelweg reuma voorkomt.

13.10.20

Olivier van Noortstraat

Straat genoemd naar een wereldreiziger. Olivier van Noort werd geboren te Utrecht in 1559. In 1587 was hij herbergier te Rotterdam. Daar richtte hij met enkele kooplieden uit Rotterdam en Amsterdam de Maghelaen Compagnie op, met als doel een reis om de wereld te maken door de Straat van Magelaen in Zuid-Amerika. Op 4 juli 1598 vertrok hij met vier schepen (waarvan er slechts één terugkeerde) en een bemanning van 248 koppen. Via Rio de Janeiro, de Straat van Magelaen, de Filipijnen, West-Borneo en de Kaap, keerde hij op 26 augustus 1601 in Rotterdam terug. Hij was als eerste Nederlander de vierde in de rij van wereld-omzeilers. Later werd hij kapitein te velde; hij verliet het Staatse leger in 1626 en overleed te Schoonhoven op 22 februari 1627.
 

11.10.20

Wensdroom: alles komt goed

Wanneer de antichrist op apegapen

in isolatie ligt aan zuurstofstangen, 

is hoop dan toegestaan? Is het verlangen

naar zachte stilte en een meer rechtschapen


Amerika gepast? En leedvermaak?

Is dat misschien voor één keer goed te praten?

Is haat voor iemand die slechts weet te haten

een daad van liefde en goede zaak? 


Toch is het even bitter als ironisch

dat hij die bleekinjecties aanbeval,

nu met de beste zorgen is omgeven, 

 

terwijl diezelfde zorg door zijn iconisch

verzet tegen Obamacare vooral 

een wensdroom blijft voor wie vecht voor zijn leven. 

 

Bitter en ironisch sonnet, Ilja Leonard Pfeijffer

9.10.20

# 100 Geluk

En leeg waren de glazen

en de flessen kapot

En het bed dat lag open

en de deur zat op slot

En op de vuile vloer,

schitterden in het stof

de scherfjes als sterretjes

van schoonheid en geluk

En ik was laveloos

ik stond in vuur en vlam

en jij lag bandeloos

in mijn armen, bloot

 

Gedicht Fiësta, Jacques Prévert
 

8.10.20

With no lovin' in our

Angie, Angie
When will those dark clouds all disappear
Angie, Angie
Where will it lead us from here
With no lovin' in our souls
And no money in our coats
You can't say we're satisfied
 
Angie, Angie
You can't say we never tried
Angie, you're beautiful
But ain't it time we say goodbye
Angie, I still love you
Remember all those nights we cried
All the dreams were held so close
Seemed to all go up in smoke
Let me whisper in your ear
 
Angie, Angie
Where will it lead us from here
Oh, Angie, don't you wish
Oh your kisses still taste sweet
I hate that sadness in your eyes
But Angie
Angie
Ain't it time we said goodbye

 

4.10.20

Genieten... toch maar doen

Er is zoveel om te sippen. Nu een tweede coronagolf. Ziekenhuisdirecteuren die bezorgd zijn. Nieuws volgen zónder corona is godsonmogelijk. Veel van wat plezier geeft is niet mogelijk: sportwedstrijden, culturele events, musea. 

Maar... vanmiddag ga ik naar het Textielmuseum. Geboekt (heb ik een hekel aan, maar ja het moet). En gisteren stond ik te wachten bij Food-atelier in de Stationsstraat en moest glimlachen om de wachtparapluies die aan de voorgevel zijn gehangen. 

Er kunnen weinig klanten in dat leuke winkeltje en als het regent kun je dus een wachtparaplu opzetten. Glimlach even mee over de taal. Er zijn veel woorden die alleen maar kunnen zijn ontstaan in deze tijd, zoals wachtvak (om 1,5 meter afstand te houden), 1,5 meter syndroom (paniek als iemand te dicht bij komt), aanhoesten (hoesten in de richting van iemand, de manier waarop virussen worden overgedragen), afstandschaamte (schaamte wanneer je je realiseert dat je te dicht bij bent gekomen bij winkelpersoneel of andere bezoekers), balkonbezoek/raambezoek/stoepbezoek (bezoek aan iemand die in isolatie zit of bij iemand die tot de kwetsbare groepen behoort), betaalhygiëne (fysieke geldbetalingen gaan via een mandje), modemasker (mondneusmasker dat niet primair dient als bescherming, maar als modeaccesoire), niesschaamte (gevoel dat iemand die niest krijgt uit schaamte als iedereen naar je kijkt  en denkt dat je ziek bent). Enfin, laten we toch maar wat genieten, met muziek, met taal, met lezen. Sippen kunnen we nog lang en veel. Positief blijven.

3.10.20

Riemen


Nieuwe riemen. Lange riemen. Ik vraag aan de riemmaker - met enige zelfspot: Ze zijn van het type DIK? 

Hij wacht een seconde, en zegt dan: "Nou, laat ik zo zeggen... grotere koeienhuiden zijn er niet..."

:-) 

Ik heb de koeienhuid nog even gezien. Een vervoersbedrijf bestelde 100 van die lange riemen. Maar... dan moeten er goede maten koeienhuiden zijn, want anders kan die bestelling niet.

2.10.20

Van goud en een ander bewustzijn

Het meest bekende volksgeloof rondom de regenboog vertelt dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud te vinden is. Een andere bijgeloof vinden we in Hongarije. Daar bestaat het geloof dat wie onder een regenboog doorloopt van sekse zal veranderen. Een man wordt een vrouw, en een vrouw zal een man worden! In Bulgarije is dit geloof enigszins afgezwakt: Een man die onder een regenboog doorloopt zal gaan denken als een vrouw en een vrouw zal gaan denken als een man! Het lijkt erop dat dit een ideale weersomstandigheid is om van bewustzijn te veranderen.