31.12.22

Hoe Hoffmann klinkt?

Als je de hele flat ziet als een monument voor de componist Ernst Theodoor Hoffmann, dan is dit misschien wel het grootste monument van de stad. 57 meter hoog.

Nou ja, er is ook een Mozart- en een Bachflat. Hoffmann bewonderde Mozart en veranderde zijn laatste voornaam in Amadeus. Hoffmann moet een enorm productief leven hebben gehad: hij was jurist, muziekrecensent én componist. En stierf al op 46 jarige leeftijd aan overmatig drankgebruik en uitputting. Hij heeft veel componisten en schrijvers beïnvloed, een betekenisvol leven. 

Dankjewel voor  al jullie belangstelling TilburgDailyPhoto kijkers en lezers. Fijn als je op fouten wijst, als je tenminste aangeeft hóe het dan wel correct is. Dat stel ik op prijs en verander ik ook steeds. Als jullie reageren is dat vrijwel altijd een stimulans. Een hele goede jaarwisseling gewenst en doe in godsnaam voorzichtig met vuurwerk. 

Hoe de muziek van Hoffmann klinkt? Luister naar de ouverture van Undine.  

27.12.22

Bomen onderhoud


Het viel mij niet op toen ik er naar toe liep, vol van gedachten. Maar toen ik naar buiten liep, schrok ik  enorm. Het gevoel dat de top van het bos tegen een tornado is gelopen. Een wat naar gezicht als je uit Grand Café Ode loopt. Een prachtige naam, maar je nam net afscheid van een vertrouwde. Dan komt zo'n rij bomen waar de top uit is, rauw op je dak vallen als je het crematorium uitloopt. Ik vroeg ernaar bij de medewerkers. Die bleken net zo verrast.

26.12.22

Vervangen van bomen

Dat waren hele oudjes, deze bomen die zijn gekapt bij openbare school De Blaak. Kinderen kunnen er nu op spelen. Er zijn nieuwe bomen geplant. Het zal wel een jaar of tien duren voordat die de sfeer geven die de oudjes gaven.


 

25.12.22

# 116 Geluk - een onhandig applaus

Er zijn momenten waar je niet uitkomt,

hoeveel tijd er ook voorbijgaat.


Het bloed dat uit je duimtop gutst,

je nagel zoek in de snijmachine.


De glazen lift naar de zeventiende

terwijl jij al door de grond ging bij de tweede.


Je fiets, zijwaarts op weg naar de stoeprand,

in elk zitje een verbaasde dochter.


Soms iets wat je alleen maar zag:

de jongen na de grote wedstrijd,


Rubiks kubus in de hand, ontroostbaar.

Omdat het geluk gebeurde. 


Neem in deze dagen wat tijd voor poëzie. Dit gedicht is uit de laatste bundel van Ingmar Heytze, Met wat geluk. Dat is een aanrader. De foto is stadspoëzie, toch. Uit de Spoorzone. Als ik dat zie, hou ik zo van de stad. 
 

24.12.22

Kerstavond


 Lieve TilburgDailyPhoto kijkers en lezers, hele zalige kerst gewenst. Deze foto werd gemaakt bij Peerke op de Korvelseweg. 

20.12.22

Cadeautje: warmtescan


Tijdens een koude dag/nacht wordt de voorgevel van Tilburgers gescand; de camera ziet waar het huis warmte lekt. De warmtescan krijg je als isolatieadvies. Goede actie van de gemeente. 

18.12.22

De gelukkig maker - Marcelle Hendrickx


Dit portret is een eerbetoon aan alle raadsleden, burgerraadsleden en bestuurders die zich inzetten voor onze stad. Dat gebeurt vaak in lang vergaderingen. Marcelle Hendrickx is de langstzittende wethouder. Een met het hart op de goede plaats. Ze laat zien waar ze zich voor inzet op social media. Zoals goede zorg, aanpak van zorgfraude. Dat ze hecht aan onderzoeksjournalistiek. Marcelle zet zich met hart en ziel in voor makers in de stad van makers. En ze is niet een afstandelijke bestuurder waar je eigenlijk niet veel van weet. Openlijk of tussen de regels krijg je haar emoties mee. Bijvoorbeeld over een collega-agenda met maar liefst 40 agendapunten. De werkzaamheden om het wethouderambt te profileren als voorzitter van de Wethoudersvereniging. Een trotse moeder. Leesclublid. Bezorgde partner. En harde werker met werkbezoeken met ministers, staatssecretarissen en rijksambtenaren. De foto is gemaakt in de huiskamer van de stad, de LOC hal. Het is vrijdagmiddag 15.00 uur. Een tijdstip dat menigeen al stiekem denkt aan de vrijdagmiddagborrel. Zo niet Marcelle Hendrickx die nog een afspraak heeft in Den Haag. "Maar je krijgt er heel veel voor terug, hoor", zegt de wethouder. Dat is haar gegund. 

In de komende jaren wil het college van B&W met de stad prakkezeren. Mooi hè. Om het verhaal van Tilburg van 2050 te maken. Welke stad willen we in 2050 zijn, wat komt er op ons af en wat staat ons nu en de komende jaren te doen? Hoe zien inwoners, ondernemers en organisaties hun stad en hun toekomst? Wat zijn hun angsten, hun wensen en hun toekomstbeelden? Níet om er meteen beleid van te maken, de intentie is om vooral te luisteren. Nieuwe inzichten sprokkelen en prakkezeren wat deze betekenen voor Tilburg in 2050. 

16.12.22

Thuis voelen?


Dat nieuwe stukje stad, de Emmapassage die overloopt naar de Frederikstraat. Er zijn enkele koffiezaken die héél urban zijn, met hoge plafonds. Het voelt helemaal niet als mijn stad. En dat er jonge mensen - studenten - lopen die Engels en Spaans spreken, maakt de vervreemding groter. 

Dan komt er een wat ouder echtpaar langslopen. Zij zegt in onvervalst Tilburgs tegen hem: "Kèèk nou! Dè is hil iets áánders dan un kerstbumke."  Welkom thuis.


 

15.12.22

Waanzinnig

Gegrillde steak van stpitskool met misoboter, pompoen-sesam-crème, pastinaak, gewokte bimi en groentenchips. Restaurant Waanzinnig. Dat is een aanrader. Want lekker! In de Willem II straat.
 

11.12.22

De gelukkig maker - Koen Simmers


Koen Simmers was jarenlang actief als milieu-agent in Tilburg en omgeving en werkt nu als adviseur van de korpsleiding in Den Haag. Hij is een van de politiemensen die laat zien wát de politie doet, via social media. Hij maakt zich ook als vakbondsman sterk voor politiewerk. Op de foto draagt hij een beschermvest, dat honden beschermt tegen messteken en explosies. Over een dikke week vertrekt hij met enkele collega's richting Oekraïne, met humanitaire spullen. Er is behoefte aan camping kookstellen, gasflessen, powerbanks, batterijen en aggregaten. Het is voor hondengeleiders en hun familie en waar ze komen om hulp te verlenen. Houdbaar eten in blik, noten, chocolade e.d. kan meegenomen worden voor kerstpakketten. Het zou mooi zijn als er een flinke bijdrage uit Tilburg meegaat. Wil je zelf doneren (of jouw organisatie), neem dan contact op met KSimmers@politiebond.nl. Met dit portret van Koen en zijn hond Sam zetten we onze ordehandhavers eens in het zonnetje. 

7.12.22

Wachten tot de auto klaar is

In de autowerkplaats werken ze aan mijn auto. De garage heeft een schaakspel klaarstaan in de wachtruimte voor klanten. 
 

6.12.22

Waan me even in Griekenland

De Rhodos schotel in Rhodos Taverna, Piusstraat 6. Waande me even in Griekenland. 
 

4.12.22

Thuiskomen en weggaan

De ene foto beroert mij meer dan een andere. Zo voelt de foto van 1 december heel bijzonder. Daar realiseerde ik mij dat ik ergens liep, waar je honderd jaar niet kon lopen. Alleen medewerkers van de NS werkplaats, die wel. De blaadjes aan de boom, de Heuvelse kerk, het paar dat voor me loopt, het perspectief, die foto heeft iets. 

gras gezaaid en het niet op zien komen
krijtlijnen getrokken en geen spelers kunnen vinden
voor er afgefloten werd maar ik beloof je: je bent niet alleen

er zijn treinen die niet zonder jou kunnen vertrekken
ze zullen op je wachten zolang je er niet bent
ze zullen altijd op je blijven wachten

en op het eindstation is men bereid je te omarmen
er is een kamer met een bed dat net verschoond is
en een kastje met boeken die je graag nog eens herlas

Als iemand buiten de stad vroeg: ontmoeten we elkaar aan de voorkant of achterkant van het station, dan wist je: die is nog nooit in de stad geweest. We hadden immers maar één in- en uitgang van het station, aan de voorzijde. Deze foto van de spoorzone, roept ondanks de leegte bij mij ook warmte op. Het perspectief dwingt je naar het burgemeester Stekelenburgplein. Waar we nu wél een achterkant van het station hebben. Waar mensen thuiskomen en weggaan. De schrijver Rob van Essen schrijft romans en verhalenbundels. Onlangs verscheen zijn poëziedebuut: Alleen de warme dagen waren echt. Een prachtbundel, een heel goed eindejaarscadeau. Het gedicht De weg naar huis maakte dat ik moest denken aan deze plaats. Het gedicht vind ik ontroerend mooi. 

3.12.22

Slimme marktman

De hoestsnoepjes kosten Euro 4,50 op de markt. Ze zijn er in allerlei smaken, honing, tijm en nog veel meer. De marktman weet dat hij vaak vijf euro krijgt... en heeft het wisselgeld al klaargelegd. Slim! Fijn weekend TilburgDailyPhoto volgers.
 

1.12.22

Voelt bijzonder

Meer dan honderd jaar kon je alleen links van het hek lopen.