31.7.23

Niet wat je denkt

Nee, geen verlaat kermisplaatje uit het spookhuis. Maar een etalagefoto van een tattooshop.
 

30.7.23

# 123 Geluk - Ik weet waar het geluk is.

We sluiten een week af waarin veel paling is gegeten. En poffertjes. Gelukbrengers. 


Ik weet waar het geluk is maar ik mag het niet vertellen,

aan niemand - niet aan de filosoof die alle vragen heeft gepikt

en opgewreven tot ze glimmen van logica en niemand

door de schittering kan zien dat ie-geen antwoord geeft. 


Niet aan de socioloog met zijn tabellen waar iedereen

wel in past maar geen mens zich in herkent. Evenmin

aan het kind dat huilt en niet kan zeggen wat er scheelt.

Niet - wat misschien het zwaarste is - aan een dier


dat doodgaat zonder dat het weet dat het bestond.

Het is mijn plicht om alle geluk van de wereld geheim

te houden op straffe van het verdwijnen ervan,

volkomen, voorgoed. Zo blijf ik alleen en niet gelukkig.


Kon ik u maar iéts vertellen. Nu weet ik niet eens of iemand

me geloven zou - terwijl het zó voor de hand ligt. 


Gedicht Ik weet waar het geluk is, uit de bundel Met wat geluk, Ingmar Heytze


 

29.7.23

Meense laawe - 3

Voor rijk en arm, jong en oud, dik en dun. 
 

28.7.23

Meense laawe - 2

Kermis is voor iedereen, rijk en arm, dik en dun, jong en oud. 
 

24.7.23

Niet over nadenken

Knuffels in roze, beige, blauw. Rood, geel en zwart. Er is voorgaande jaren veel geld besteed op de kermis om die cadeaus te krijgen. Nu hangen ze aan het hek bij La Poubelle. 
 
???
 
Mijn advies: niet over nadenken. Geniet van het kermisplezier!

 

23.7.23

Dat zomervakantieboek gevoel

De Korvelse Kant heet de podcast voor Willem II liefhebbers. Enorm veel gasaawel, maar heerlijk gesaawel. En daartussenin ook intelligente voetbalpraat. Nou heeft zo'n podcast natuurlijk profijt van het speculeren hoe een elftal moet gaan spelen, hoe nieuwe spelers worden ingepast, voorpret op het komende seizoen. 

In de zomerspecial weinig tot niets daarvan. Op moment van schrijven is er één nieuwe speler. Dan ben je gauw uitgesaaweld. Bij de zomerspecial is een lange introductie van een kwartier. Over frites Bolero van t Smoske in de Groenstraat. Enfin, luisteren naar de podcast geeft mij het zomervakantieboek gevoel van vroeger, weet je nog... die vakantieboeken van Okki en Taptoe? Aanrader dus.


 

22.7.23

De camera die zichzelf dik terugverdient


Het verbodsbord hangt hoog, maar de camera aan de lantaarnpaal nog hoger.  Als je niet in de Nieuwlandstraat afslaat naar de Korte Tuinstraat heb je een flinke boete te pakken. Van de camera die zichzelf dik terugverdient. 

20.7.23

Ouderenzorg van de toekomst

Groot artikel in de Volkskrant (gisteren). Met verpleegkundigen en bestuurders uit Tilburg, die verhalen over de toekomst van de zorg, Méér ouderen en minder personeel om voor ouderen te zorgen, dat vraagt om inventieve oplossingen. Die worden in Tilburg bedacht én uitgevoerd. Het artikel geeft ook een wat ontluisterend beeld van de bureaucratie. "Om de kans op een goedgekeurd transformatieplan te verhogen, schakelen zorgorganisaties externe adviseurs in om die plannen te schrijven. Sommige zorgverzekeraars moeten zoveel plannen beoordelen dat ook zij externe adviseurs inschakelen, waardoor de situatie ontstaat dat consultants de plannen van consultants aan het nakijken zijn, zonder dat er een verpleegkundige in de buurt is."
 

15.7.23

Banningstraat

Henricus Banning werd geboren te Utrecht op 25 augustus 1818. Hij  was redacteur binnenland van het dagblad De Tijd. Banning was sinds de oprichting van De Katholieke Illustratie in 1867 redacteur en vanaf 1876 directeur van dit populaire katholieke blad. De daarin gepubliceerde novellen werden in 1885 gebundeld in 17 delen onder de titel Gezamenlijke novellen en vertellingen van H.A. Banning. Bekende novellen zijn onder andere Pieter van Stralen, De oude klepperman, Ko Folkes en De heks van de Amersfoortsche heide. Banning overleed op het buitengoed de Braacken in Vught op 10 januari 1909.
 

11.7.23

Kwendelhof











Kwendel is de oude naam voor wilde thijm.  

10.7.23

Zorg verbeteren


 Er is veel discussie over wie wat kan en moet doen in de zorg. De zorg voor ouderen verandert. Alle ideeën daarvoor zijn welkom. 

9.7.23

De Drôome Lôoper


De Drôome Lôoper onthult de dromen van bewoners uit Korvel. In het midden van de Korvelselweg bij de Gardiaanhof. Het kunstwerk in een parkje is gemaakt door Jolein Kop en Tom Heintz. Je mag ín de installatie gaan staan. 

8.7.23

Wat gaat rond in de hoofden


Wat gaat rond in de hoofden van graffiti spuiters? Jaren terug kon ik kort met iemand spreken. Ik blijf er benieuwd naar. Het zou wellicht een mooie documentaire opleveren om die gesprekken vast te leggen. Deze graffiti is boos over mensen die vertrekken?  

7.7.23

Friezenlaan

Het heringerichte groen bij de Friezenlaan ligt er mooi bij. Rauw. Bloemrijk. Goed voor de bijen. In de omgeving ook mooie vlinderstruiken. 
 

6.7.23

Olifantenpaadje bij Dongepad


Tot 28 juli zijn er werkzaamheden aan het fietspad.

5.7.23

Pop up Expo


Het Noord Brabants museum brengt 8 favoriete schilderijen samen in een Pop Up Expo die nu te zien is in zorgcentrum De Heikant. Dit schilderij "Liesje is jarig" is van Jan Sluijters. Uit 1929. 

4.7.23

Eén plezier, duizend plagen


De dwaze denkt zijn kansen schoon, 

totdat zijn deerne hem ontvliedt,

Dus dit is liefdes recht en loon:

eed en beloften tellen niet 

in liefdesdrang en liefdeslied...

En hoe bekend is niet dit klagen:

"Men krijgt van hond, zwaard, valk en griet

voor één plezier vaak duizend plagen."


De citroenthijm bloeit in mijn tuin. Uit de Ballade van de Schone Helmenmakersvrouw tot meisjes van plezier, François Villon in vertaling van Ernst van Altena.  

2.7.23

Gruwel voor ondernemers en horeca

 

Het is niet gastvrij. En het kost ondernemers, winkeliers en horeca geld. 

Wij staan voor de geldautomaat aan de Katterug. Twee geldautomaten. Een is tijdelijk buiten gebruik. En de ander heeft geen bericht maar je kan er onmogelijk een pasje in duwen. Dan komt er een man die ook geld wil trekken. Hij vertelt uit Helmond op bezoek te zijn in Tilburg. Bij het station kon hij geen geld trekken. Hij ziet aan onze hulpeloze blik dat het hier ook niet gaat lukken. Wij verwijzen hem door naar de geldautomaat aan de schouwburgring. Dat was twee weken geleden. 

Gisterenmorgen. Katterug. De linkerautomaat is tijdelijk buiten gebruik. En de ander heeft geen bericht maar je kan er onmogelijk een pasje in duwen. Ik vraag me af of de automaten in de tussentijd gewerkt hebben. Aan het Burgemeester van Mortelplein kon ik twee weken geleden geen geld trekken. Vanochtend weer niet. Wat is er aan de hand met de technische afdeling van de banken? Waarom maken ze die automaten niet?