31.12.20

Wensen voor 2021

 

We nemen afscheid van een naar jaar. Iedereen heeft vervelende ervaringen. Feesten die niet konden worden gevierd. Familieleden ziek. Overleden wellicht aan covid. Zelden zullen zoveel mensen in vredestijd hunkeren naar een nieuw jaar, het gevoel van nieuw perspectief. 

TilburgDailyPhoto heeft voor kijkers en lezers twee wensen.

1 Blijf nieuwsgierig

Er is veel moois in onze rauwe stad. Veel om te ontdekken. Tilburg is schôon...voor wie het wil zien. 

En kijk en zoek even verder. Op de foto een gewone straat in Noord, de Borodinstraat. Ik besef: een componist. Want het zijn allemaal componisten in deze wijk. Alexander Borodin heeft een mooie levensverhaal, was ook heel productief.  

2 Vier het leven

Het kan zomaar voorbij zijn. Maak dus van een gewone dag een bijzondere. Vaak. Geniet van klein geluk. Dat kan álles zijn. De zon die opkomt of ondergaat. Lekker brood. Koffie. Onze Tilburgse biertjes. Onze lokale producten. Een mooi glas wijn. Een goed boek. Een fijne wedstrijd. Een tof concert. Een wandeling. De natuur. Het kan werkelijk alles zijn. Ik zocht op youtube naar muziek van Borodin, en dan maakt dan weer gelukkig. Klik hieronder op de afbeelding.

29.12.20

Jan Scharpstraat

Dr. Jan Scharp was theoloog en predikant. Hij schreef onder meer Gedenkzuilen van den Nederlandsche krijgsroem in juni 1815.

28.12.20

Eerbetoon

Deze gedenkmuur is een eerbetoon aan Festivals die niet plaatsvonden. 

Tim Frencken is de initiatiefnemer van 'the wall of never happened'.

27.12.20

Tilburgs Kookboek

 

Vandaag is zo'n rustig aan doen dag, als het op eten aankomt. Bij TilburgDailyPhoto komt een gehaktbal op tafel, van gehakt van hertenvlees van de Zonhoeve. Met een boerenkoolstampotje. Vandaag bladeren we in het Tilburgs Kookboek, een initiatief van Paulien Brouwers. In eigen beheer uitgegeven. Het is een prachtige uitgave met kleine, grote en zoete gerechten. Enkele cocktails. De recepten zijn van lokale restaurants. Cas van der Velden (Foodlocals) tekent voor de receptontwikkeling. Leuk om te lezen wat burgemeester Theo Weterings eet (heel gewoon), Willem II-er Jordens Peters en Ferry van de Zaande (uiteraard: slaoi meej aai meej juin meej errepel). Als er één recept is dat je graag en veel maakt uit een kookboek, dan is het al de moeite waard. Er staan lekkere recepten in voor 'chef koks van elk niveau'. Het boek is niet het eerste Tilburgse kookboek, zoals de makers denken. Want we hadden al het Tilburgs Kookbuukske van Paul Spapens en Marten Willemsen. Het is wel een eerste modern Tilburgs Kookboek. Tik op de foto en je kunt het mooie recept zien van Stoof met La Trappe Isi d'Or, ons beste plaatselijke bier. Dat is een aanrader voor oud en nieuw.

26.12.20

Met elkaar Voor elkaar

Is dat nou nodig? Een supermarkt die eerste en tweede kerstdag open blijft. Natuurlijk niet. 

Ik heb net de vlag van Met elkaar Voor elkaar weer buiten gehangen als dankjewel voor iedereen in de zorg. Daar is doorwerken wel nodig. Daarom is het verstandig om deze kerstdagen heel klein te vieren. 

Het jaar 2020 is te typeren met angst voor het virus. Mijn dochter stuurde een zeer kort verhaal. Zij geeft les aan vluchtelingen. 

 

Twee ogen

Twee grote ogen staren me boven een chirurgisch mondmasker aan, als een konijn die in de koplampen van een auto kijkt. Ze spreekt geen Nederlands en begrijpt niet wat ik zeg. Ik probeer haar te kalmeren. ‘Geen paniek’ en ‘Alles goed’, probeer ik. Na de les trekt ze plastic wegwerphandschoenen aan. Als ze naar buiten loopt zie ik nog net dat ze twee mondmaskers over elkaar draagt. Ik spuit gifgroen ontsmettingsmiddel op de schoolbanken. Plots voelen de woorden leeg en vals aan. 

23.12.20

Zieke boom

Zieke bomen zijn gevaarlijk. De gemeente controleert alle bomen. Bomen in een te slechte conditie worden gekapt, zoals de boom op de foto. Dit najaar worden 174 bomen verspreid over heel de gemeente Tilburg. Er worden 132 bomen op dezelfde locatie herplant. De andere 42 bomen zullen op een andere plaats worden herplant.

19.12.20

Aan het einde van een storm, is een gouden hemel...en het zoete zilveren lied van een leeuwerik


 
When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
 
At the end of a storm
There's a golden sky
And the sweet silver song of a lark
 
Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown
 
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone

18.12.20

Bosjes lychees


Lychees zijn kleine exotische vruchten ter grootte van een kleine pruim. Deze lychees lagen vanochtend te koop op de markt op het Wagnerplein. Probleem met die exotische vruchten is dat ik niet precies weet wanneer het seizoen is. Twee weken geleden betaalde ik 15 euro voor een kilo en had ik dus een handje vol voor 5 euro. Ik keek daar wat beteuterd bij. Vandaag kosten ze nog maar 6 euro per kilo.

17.12.20

Geestelijke acrobatiek

Er is geen enkel vooroordeel dat uiteindelijk niet door de kunst wordt overwonnen. Zei Andre Gide. We maken problemen in ons hoofd. Terwijl daar ook oplossingen ontstaan. Lockdown. Je kan beseffen wat allemaal niet mag. Terwijl je in de ratrace van het dagelijks leven verlangt naar tijd voor een goed boek. Draai het om. Geniet van de tijd voor een goed boek. Kerst ziet iedereen als bijzonder. Als een bijzondere dag gewoon kan worden, kunnen we – altijd en steeds – een gewone dag later bijzonder maken.

15.12.20

Moet aangevuld

Pakje Kunst. Deze automaat staat bij Antoon de Jongh en kan dus de komende weken niet gebruikt worden. Met de nieuwe lockdown. De enige die de komende weken te gebruiken is, staat in het Mercure hotel.
 

13.12.20

Kleurtum

Muurschildering bij Antoon de Jongh, vrolijk. Hier krijgt het leven kleur. Kleurtum!
 

12.12.20

Zeur niet... maar dat is soms moeilijk

Vanmorgen deden de pinautomaten in de Koningsplein garage geen dienst. Gelukkig kon je nog met geld betalen... ik moest 2,50 betalen en ja, dat zal je altijd zien, ik had drie vijftig cent munten in mijn portemonnee. Dus fluks met een briefje van twintig betalen. Dat gaat niet, zei een aardige meneer van de parkeergarage. Lopend naar de automaten onder de katterug zei een lotgenoot, die doen het ook niet. Dus terug en weer in de rij, wachten tot de pinautomaat gemaakt is. Even dacht ik nog aan wisselen van geld op de markt, maar ja dan is je plaats ook weer weg. Ondertussen liepen de emoties langzaam op: ik heb haast, zeiden verschillende Koningsplein parkeerders. Nou zijn daar niet veel mensen gelukkig van geworden, van haast, maar na een minuut of tien kreeg de irritatie ook vat op mij. Vooral toen die aardige meneer kijkend naar de pinautomaat die hij al twee keer had geopend zei: het duurt lang, dit keer. Enfin, alles zou het weer doen, kaartje ingestoken, pin werkt niet, en: ik krijg mijn kaartje niet meer terug. Inmiddels moest ik al 3,50 betalen. Lang verhaal kort, geïrriteerd naar de slagboom gereden waar het betrekkelijk lang duurde voor mijn oproep werd beantwoord. "Meldkamer, prettige dag." En de slagboom ging open. 

Zeur niet, dat práchtige lied van Annie MG Schmidt. O, wat vind ik het fijn als dat mijn lijflied kan zijn. Maar dat is soms moeilijk.  

11.12.20

gewoon zichzelf


mensen zijn verwend

                    gewoon zichzelf 

niet meer

maar dat mag je natuurlijk ook niet meer zeggen 


maar we moeten het toch gewoon kunnen zeggen 

zoals het is


zoals 

het is 


Gedicht Geert Buelens

8.12.20

8 december Maria Onbevlekt Ontvangen

Op 8 december viert de katholieke kerk het feest van de onbevlekte ontvangenis. Veel niet-katholieken weten het zeker: dat betekent dat Maria maagd is gebleven toen Jezus geboren werd. Maar de onbevlekte ontvangenis slaat op Maria’s eigen geboorte. Hoe kan dit misverstand zo hardnekkig zijn?

 

7.12.20

Fatimastraat

Mooi licht. Tikje vervreemdend. Links de AaBe fabriek en rechts de Arriva bussen. 

Stad in Portugal in de provincie Estremadura. Fatima is een bekend bedevaartoord. Hier zagen de drie kinderen Lucia, Francisco en Jacinta n in 1917 Maria. Deze verschijning is in 1930 door de bisschop van Leiria voor geloofwaardig verklaard. In 1948 werden in deze straat de kerk en de pastorie van O.L. Vrouw van Fatima in gebruik genomen (gesloopt in 1990). De bouwpastoor was pastoor Van der Velde en de architect was Jo Bedaux.