31.12.12

Daaaaag 2012!

Er gebeurt veel in een jaar. Het vliegt voorbij. Vandaag is echt zo'n dag om eens lekker het voorbije jaar te overdenken. De bouwers aan Cinecitta kregen afgelopen jaar tegenslagen te verwerken. We zien hier een stukje van de ommuring van de bouwplaats. Ik hoop dat de ondernemer die zijn nek uitsteekt voor de vernieuwing van de bioscoop (een rijksmonument) de wind in de zeilen krijgt. De crisis laat Tilburg niet onberoerd, de werkloosheid stijgt. Gelukkig wordt er nog wel gebouwd. Maar er sluiten ook winkels (ik probeer het zo goed en zo kwaad met UPDATES bij te houden op de website).
Bedankt lezers voor jullie reacties. En kom morgen even terug, want: Zôo eerig is 't naa ôok weer nie....

30.12.12

Pergola


Regenachtig weer. We blijven thuis. Het plein is verlaten. Weids. Op zo’n plein voel je je alleen. Ze loopt met een tasje groente en fruit. In een blauwe sweater. Onder de pergola. Als ware het een kathedraal. In mijn verbeelding. De regen komt er gewoon doorheen. Er groeit geen groen tegenaan. Die pergola is een stedebouwkundige ingreep. Het geeft een weids plein… ja wat geeft ie? Intimiteit? Allure? What the hell…

29.12.12

Multicultureel

Toen ik de foto maakte van de bouwput (gisteren) stond ik met mijn rug naar een delicatessenwinkel uit... Rusland. Russische delicatessen, de stad heeft een héél multicultureel karakter gekregen. En dat is goed. Er heeft nooit een belangrijke beschaving bestaan die niet multicultureel was.

28.12.12

Bouwput

Deze bouwput ligt tussen het Koningsplein en Piusplein, hier stond vroeger de bekende van A tot  Z meubelzaak. Een hoge nieuwe woontoren gaat bijdragen aan onze 'skyline'.

27.12.12

# 36 Geluk

Elke dag iets leren is kennis. Elke dag iets loslaten is wijsheid.

Foto Korte Tuinstraat

26.12.12

Jacob den Bijter

Hij viel in slaap in de vooravond, terwijl men hem aflaadde, want hij was dodelijk vermoeid. Als een kameel moe is, dan is een kameel moe, nog moeier dan een mens. Dus hij merkte weinig van wat er gebeurde. Maar in de nanacht werd hij wakker, beet zijn kluisters stuk, kwam grauw overeind op zijn vier stijve staken, en zei tegen de sterren: 'Nou wil ikbij alle oude en nieuwe goden en de eeuwige sterren aan de hemel wel eens weten, waarom zou ik zevenentwintig duizend mijl hebben afgelegd om een paar grote domme vazen naar een dorp dat Bethlehem hee te dragen.' En daarstond hij dan, de kameel, onder de sterren. 'Een stal',  zei hij bij zichzelf, 'ruikt naar hooi, en een pas geboren kind naar water, melk en honing.' Dus snuffelde hij en rook de stal en de kribbe.
 
Uit: Jacob de Bijter, de kameel van Koning Balthazar. JWF Weremeus Buning

25.12.12

De stilte

Proef het leven, smaak
wat sober is en sereen;
luister naar de stilte en
geef je hart het woord.
De goede geest beleven
in omzien naar elkaar.

Zalig kerstfeest, beste lezers. De Maria met kind is gefotografeerd in de wijk Theresia, de mooie overweging is van Peer Verhoeven.

24.12.12

Decemberverlichting

Schouwburg Tilburg in december-uitmonstering.

23.12.12

Mijn lichaam


 Mijn lichaam / kronkelde / slingerde / draaide / lachte en / huilde / als er een vrachtwagen langs reed / vol met stenen /  voor de bouw
Alweer gezaag, getok-tok-tok / getimmer / gehakketak / gezeik

Het stopt maar niet hè? / En de auto’s blijven maar rijden / mensen blijven maar lopen / en ik word groter / tot ik niet meer tussen de andere steden pas
Gedicht Dynamics, Sara Bidaoui, uit de bundel Mijn stad, mijn huis

22.12.12

Winterstation

Vanaf vandaag staat het Spoorwegmuseum in Utrecht in het teken van Winterstation. Bereleuke exposities én een heuse schaatsbaan in het museum. Klik HIER voor de website. Voor bijgaande foto kreeg ik teveel tegenlicht, dus niet zo scherp; NedTrain Tilburg heeft een fraaie ouwe locomotief geplaatst in het museum. Aanrader voor iedereen die van techniek houdt... of nostalgie... en treintjes. Er is nu ook een werkelijk fenomenale affiche-expositie van reclames die vroeger op stations hingen. Van illustrator Frans Mettes. Alléén die expositie is een bezoek al waard.

21.12.12

Warm én koud

Gecultiveerde gesprekken. De uitgiftebalie van de concertzaal. Mooi contrast: onderin het kille blauw van sneeuw en winter. Daarboven warme lampjes, een designklassieker met allemaal flesjes campari. Ook typisch zomerdrankje. De wijnflessen achter de balie zijn niet goed te zien en dat is (vind ik) maar goed ook. Rare grafitti opdruk....

20.12.12

Wit Tilburg

Etalage van Antoon de Jongh, heel mooi!

19.12.12

Ateliers # 7


Atelierruimte van Hans Lodewijkx, initiatiefnemer van uitgeverij Code X. Aan de muur staande naakten van Lucas Cranach, verbeeld door Ad Willemen. Klik HIER om de website van de uitgeverij te bezoeken. Er verschenen bij de uitgeverij boeken van Cees Robben. En ook het curieuze Sex, drugs, appeltaart & 400 andere teksten op Tilburgse muren.

18.12.12

Geborgen


Ze zeggen dat ze Nero nog gevoed heeft
Dat ze Napoleon z'n broodjes heeft gesmeerd
De Beauvoir en Signoret, ze bracht ze allebei naar bed
Ze heeft Euripides het ABC geleerd
Zoveel baby's als er door haar zijn gewassen
Zoveel stervenden heeft zij voor 't laatst gehoord
Wie verlamd was of melaats, vond bij haar altijd een plaats
Een beetje schaduw, of een verwarmend woord

Verdwaalden heeft ze teruggeleid, naar een huis van rust en veiligheid
En steeds wanneer ergens haar taak was volbracht
Den nam ze haar spulletjes en ging ze zacht
Als een dief in de nacht naar een andere tijd

Ze liep voorop in de Franse revolutie
Om bemoedigend te spreken waar ze kon
En in wereldoorlog twee bracht ze elke middag thee
Aan de soldaten van het vijfde bataljon
Dat de meesten haar vergaten op te merken
Of hun dankbaarheid niet toonden, deed haar niets
Onuitputtelijk als wat, deelt ze met iedereen de schat
Uit haar schortzak of het mandje op haar fiets

Tot elke dienst en daad bereid, zo onvoorwaardelijk toegewijd
En zijn de troost en het voedsel verstrekt
Dan pakt ze haar spulletjes en ze vertrekt
Naar een andere plek en een andere tijd

Op een goeie dag kwam ze mijn vader tegen
En ze zag dadelijk hoe nodig ze hier was
Vanaf dat moment is zij de warme douche voor hem en mij
Moeder Theresa in een badstof ochtendjas
De poezie, die ooit haar daden sierde, lijkt minder, maar soms schiet ik vol
Als ze iets opraapt van de grond, of ze praat tegen de hond
Of langdurig worstelt met een keukenrol

O moeder, mama, majesteit, o bron van mijn geborgenheid
En is straks na jaren uw werk hier gedaan
Dan trekt u uw zondagse lakschoenen aan
Dan pakt u uw fietstas en zal u weer gaan
Naar een ander bestaan en een andere tijd...

Tekst Jurrian van Dongen / Madonnabeeldje van Kees Reijnen

17.12.12

Moderne Karrestraat

Kort geleden een foto van de historische Karrestraat, nu een beeld van de Moderne Karrestraat. Oud en  Nieuw liggen op luttele stappen van elkaar.

16.12.12

Aachterom is kermis


Een grijze zondag vraagt om een fleurige, zonnige foto. Aan het eind van de middag hebben we in dit jaargetijde heel mooi fotolicht Zo’n hele grote poort, zoals hier op de foto in de Goirkestraat, was natuurlijk heel functioneel. Een hele grote aachterom. We kennen in Tilburg het gezegde: Aachterom is kermis. De buren lopen achterom en gaan niet door de voordeur binnen. Ik heb er beste herinneringen aan. De buren waren voor mij ‘den Ôome en de Taante’. Op zaterdag werd met de buren ’s avonds éérst naar Wie van de acht gekeken en Mies Bouwman gekeken, omdaarna te gaan kaarten ~ rikken.

14.12.12

Winterterras

Je hoeft geen kaartje te kopen voor het museum om te lunchen in Bij Mommers, het museumcafe van het Textielmuseum. Ze hebben goede soep, maar ook prettige trio-desembroodjes met vis (garnalen, gerookte zalm, krabsalade), vlees (rosbief, beenham en paté) of vegetarisch (roomkaas, eiersalade. oude brokkelkaas). Een fijne plek om even weg te dromen. En passant kunnen in de museumwinkel uiterst praktische kerstcadeaus worden gekocht: vaatdoeken, glazendoeken, shawls.

12.12.12

Verfraaien

Eerder viel het TilburgDailyPhoto op dat ook gebouwen wel eens een hulpmiddel nodig hebben, klik HIER om dat bericht te zien. Nu is hetzelfde pand opgefraaid met schitterende tekeningen van kinderen.

11.12.12

Charlie Chaplin

Silent Cinema. Gisterenavond werd 'The Immigrant' van Charlie Chaplin getoond in de Concertzaal, een afscheidssaluut aan de Filmfoyer - dertig jaar een begrip in Tilburg voor de Arthousefilms. Cello8ctet Amsterdam verzorgde de muziek op uitstekende wijze. Directeur Rob van Steen had 'breaking news'. Op 30 december sluit Filmfoyer de deuren. Om op 3 januari weer door te gaan onder de naam Cinecitta - fijn voor de filmliefhebbers. Ondertussen gaat de verbouwing van het rijksmonument Cinecitta (uit 1872) in de Willemn II straat natuurlijk gewoon door.

10.12.12

Bescheiden

Tilburgers zijn bescheiden. Te bescheiden soms als het gaat om het 'verkopen' van onszelf, de stad, onze kwaliteiten. Heerkens van Bavel vlagt bij het kantoor met 'honderd jaar bouwen'. Maar deze bouwfirma bouwt inmiddels al honderdentien jaar. Soortgelijke ervaring had ik bij pianohandel Simons, die '80 jaar' op de bestelauto heeft staan. Maar het is méér dan 95 jaar. Zijn we te bescheiden? Of zijn we doordacht zuinig...

9.12.12

Een meens zonder verbilding is niks

Wà is ‘n meens zonder verbilding? Mensen met verbilding maken onze wereld groter, creëren ideeën  en laten ons nu en dan even uit het alledaagse stijgen. Verbilde staat voor voorstellen, verbeelden. En wie gezegend is met een rijke geest, die kan verhalen bedenken. Ik heb altijd begrepen dat die verbeelding werd bedoeld bij de uitspraak “Een meens zonder verbilding is niks”.  Maar nou lees in het woordenboek van de Tilburgse taal dat verbilding óók voor verwaandheid kan doorgaan. Enfin, gisteren verbilde ik mezelf ineens dat er een prinses over de Korvelseweg liep. Dik, dik, dik ingepakt en voor niemand herkenbaar, met sjaal, hoed, zonnebril. Nauwelijks iets van het gezicht te zien, maar met prachtig gitzwart haar onder de hoed uit. Elegant lopend. De mysterieuze verschijning  deed mij denken aan prinses Gita uit de avonturen van Blake en Mortimer, de sarcofagen van het 6e continent. In dit stripalbum uit 2003 zien we hoe de jonge Philippe Mortimer een avontuur beleeft met  – wat later een onmogelijke liefde blijkt te zijn – Prinses Gita. Kijk maar eens naar deze foto, links voor de panden van metaalbewerkingsbedrijf van Beurden, bekend van revisie en verkoop van pompen en compressoren, installatietechniek  van pomp-, watervoorzienings-, en beregeningsinstallaties. Mooie, karakteristieke panden zijn het. Met één wonderlijke voetganger.

8.12.12

Tandartstarieven


“Algemene regel blijft wel dat het nemen van een aanvullende tandartsverzekering alleen zinnig is, als je regelmatig met uitschieters in de kosten te maken hebt. Voor aanvullende verzekeringen betaal je vaak 10 tot 25 euro per maand om kosten tussen de 250 en 750 euro per jaar te dekken. Heb je vooral te maken met periodieke controles, gebitsreiniging en af en toe een gaatje, dan wegen de premies van extra verzekeren meestal niet op tegen de daadwerkelijke tandartskosten.”  
Ik herinner het mij als speciaal, met opa snoep trekken uit de automaat. Snoep is nu zó gewoon… dat er héle andere verrassingen uit de automaat komen. Het kan verkeren.

7.12.12

Namen



Atelier van pianohandel Simons. Naamplaatjes van piano's.

6.12.12

Entree

Eenvoud als kenmerk van het Ware. Een entree om verliefd op te zijn. Het gebouw is van architectenbureau Bedaux de Brouwer.

5.12.12

Blijven geloven!



Mail correspondentie naar aanleiding van verlanglijstje.
 
Subject: Pssssst geheim
Dreutel, ik wil je wel een geheim verklappen. Naast de echte Sinterklaas zijn er veel hulpklazen. Die hebben echter niet de mogelijkheden van de echte Sinterklaas. Ben benieuwd welke klaas dit jaar bij ons langskomt. Niet verklappen, hè, het geheim! Knuf.
 
Subject: RE: Pssssst geheim
Een wilde gok: De Tilburgse Sint. Die is bijzonder gul, vrijgevig, verstandig, geeft alle cadeautjes die op het verlanglijstje staan volgens wens :)

4.12.12

Historische Karrestraat

Lang geleden was dit nog een zandpad, er kwamen paardenstallen, bedrijvigheid zoals een steenkolenhandel. Deze fraaie panden zijn gebleven in de Karrestraat.

3.12.12

Bib-Bib-Bib

Een prachtig opgemaakt voorgerecht van veel woorden. Lees maar: tartaar en carpaccio van black Angus-rund met groene asperge, Parmezaanse kaas cremeux, mosterd mayonaise, rucola en ei crème. Smullen. Hofstede de Blaak kreeg dit jaar voor de derde maal een BIB (de afkorting van Bibendum, het dikke Michelin-mannetje), dat staat voor een restaurant met een prima prijs/kwaliteit verhouding.

2.12.12

De Stijl boom


Aan de Vellingenhoef staat deze boom. Grillig. Het zou de boom kunnen zijn zoals Piet Mondriaan die zag in 1909 toen hij zijn ‘blauwe boom’ schilderde. De bomen hebben een belangrijke rol gespeeld in zijn ontwikkeling. Uiteindelijk eindigt Piet Mondriaan met het schilderen van diagonalen en kleurvlakken. En de beroemde school van De Stijl. Klik HIER en kijk maar eens.

1.12.12

Kleur

Schrijven met de kleur van thee. Wat? Ja, dat kan. Met de inktpatronen van Herbin. Die zitten in een klein buisje, zo een waar je vroeger fotorolletjes in kon bewaren. Origineel cadeau? Zeker. Verkrijgbaar bij La Couronne du Comte. Nieuwlandstraat.

30.11.12

GSM reparaties

"Telefoons zijn in Nederland veel vaker mobiel dan in België. Dat komt doordat Belgen hum mobiele telefoon meestal een 'GSM' noemen. Nederlanders pakken vaker de telefoon om iets te regelen. Belgen regelen dingen langs hun telefoon. Belgen haken in als het gesprek is afgelopen, Nederlanders hangen op." Dezelfde woorden hebben soms een andere betekenis in Nederland en Vlaanderen. Minstens zo leuk zijn de situaties dat er twee woorden zijn voor één en hetzelfde. Een bediende (B)? Is een ambtenaar. Een jeanette (B)? Is een homo. Een marcelleke (B)? Is een hemd. Hoe noemen Belgen speculaas? Speculoos. Een stropdas (NL)? Een plastron. Kwark (NL)? Dat is platte kaas. Onze verstandskies noemen Vlamingen een wijsheidstand.

29.11.12

Contrast

Een scherp contrast met de foto van gisteren. De stad die bouwt aan de toekomst. Foto genomen vanuit de Acaciastraat met zicht op de Spoorlaan. Zie de foto van 8.11.11 waar panden worden afgebroken. Nu verrijzen hier grote nieuwe complexen, voor merendeels buitenlandse studenten. Talentsquare gaat het hier heten.

28.11.12

Wat ik mis...


... In een supermarkt is het sauwelen. In de buurtwinkel kunde wel sauwelen. En dat maakt een dag een stuk leuker. Deze week hoorde ik bij de slager dat lever het allergezondste stukje vlees is dat je maar kunt hebben. “Beter dan welke vis ook”, zei hij en keek me veelbetekenend aan. Klaar om verder te sauwelen. Toen N. vertelde aan de groenteman/vrouw dat onze zoon de kleine krielaardappeltjes niet lekker vond, was de reactie resoluut: “Tijd om op kamers te gaan, een ander kosthuis te zoeken”. En we kregen nog een advies: “Neem die aardappeltjes gewoon iedere week”. Kijk, die adviezen krijg je alleen waar je kunt sauwelen. Zo’n buurtwinkel, zoals hier aan de Arke Noëstraat, het stemt weemoedig.

27.11.12

Anish Kapoor in de Pont


“De expositie is anders dan de vele overzichten die Kapoor elders heeft, waar doorgaans vooral het artistiek machismo van Kapoor wordt benadrukt. Zoals drie jaar geleden in de Londense Royal Academy. Daar werd zijn werk neergezet als dat van een Olympiër. Groots, overweldigend, niet te vermijden. In vergelijking daarmee is zijn de Pont expositie er een voor fijnproevers.”
Een expositie wars van alle grootsheid die Kapoor doorgaans wil uitstralen, zegt Rutger Pontzen in de Volkskrant. Sprankeling van glas, ijzer en beton. 21.11.12
Weet je wie ook een fijnproever/liefhebber is?  Klik HIER.

26.11.12

Het Rode Kruis


Mijn bloed, ik sta ’t luid zingend af,
keer lichter husiwaarts, op een draf.

Maar ergens, in dit dwaas heelal,
slaat iemand na een ongeval

kleurloos en triest de ogen op
en belt om scheermes, gif en strop.
 

Lévi Weemoedt, uit de bundel: Zand erover, 1981

25.11.12

Oude horeca prijzen


Ik ben  gisteren gaan klotteren. Op de Oude Markt maakte ik deze foto. In het geheugen van Tilburg trof ik een verhaal van Anton van de Wiel over de Markt. Op de hoek van de Heuvelstraat lag van de 16e tot de 18e eeuw de herberg en brouwerij de "Gulden Ploegh". Zowat van 1700 tot 1800 heette de herberg "De drie Swaentjes". Er zijn van deze herberg wat prijzen bewaard gebleven, schrijft Anton. Een boterham kostte een stuiver, maar als er beleg op moest twee stuivers. Een glas bier kostte 1 stuiver. En dan wel weer grappig… een glas jenever kostte anderhalve cent, terwijl een kop koffie 2 stuivers kostte. Klik HIER voor zijn verhaal.

24.11.12

Masker

Het metselwerk aan de voorkant van het huis lijkt een masker, daarachter en aan de zijkant zien we gewoon 'productie' metselwerk. Verwonderlijk.

23.11.12

Creatief

De internationaal bekende Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau (geboren in Goirle, 1975) richtte in 2003 zijn label JANTAMINIAU op. Hij mag sindsdien Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé tot zijn klanten rekenen. De couturejurken van JANTAMINIAU zijn meeslepend, poëtisch en verrassend. Roel van Tour maakte een prachtige film over de werkwijze van de modeontwerper.

22.11.12

Dubbele entree

Aan de Spoorlaan kan de bezoeker door één deur zowel naar de bkkc als naar de reclassering. Bij bkkc is nu de expositie Uitgeschreven ruimte. Dit kunstwerk hangt in de entree naar beide instanties. Op de muur lees je de tekst:

Ik wil opnieuw primitief zijn
In het water jouw letterlijke dief zijn
Wat zal ik stelen?
Touw om matroos te spelen?
Of toch maar gewoon geld

20.11.12

Spaans

Horeca-zaken hebben het moeilijk. Ik schrok toen ik een lijstje zag van restaurants van een jaar geleden en nu. Er zijn toch aardig wat namen weggevallen en/of veranderd. De Bisschop aan het eind van de Heuvelstraat is weg. El Caso, tapas, heet het nu.

19.11.12

18.11.12

# 35 Geluk


Het is wel een sombere dag, zegt de verkoopster van de schouwburg tegen mij, als ik over het weer begin. Saai weer is het. Grijs. Koud. Op de doordeweekse dagen was een jas genoeg deze week. Nu zijn daar de sjaals bijgekomen. Misschien is het niet zo handig om gevoelig te zijn voor het weer. Dan kan je humeur als in een carroussel van kleur veranderen: blij, chagrijnig, vol verwachting, treurig, zeurderig, uitbundig. Nee, dan kunnen we voorbeeld nemen aan weermannen, die ons op het hart drukken om te genieten van elke weersoort. Blij zijn met regen. Grijs weer zien als inspiratiebron voor een wandeling of goed boek (of eindelijk die theaterkaartjes te bestellen). Bij stormachtig weer toch je neus buiten de deur durven steken. Etc. Ik denk dat zo’n van-alles-wat-je-krijgt-genieten houding bijdraagt aan geluk. Vaak zijn de spreuken van de weermannen en weervrouwen ook een bron van geluk. Jean PaulKorst, weerman in Berkel Enschot, heeft voor nu echter een spreuk die ons op het ergste doet voorbereiden: Zijn droevig de novemberdagen, de winter zal ons zeker plagen.

17.11.12

Sinterklaascadeaus

Twee mooie Sinterklaascadeaus om iemand mee te verrassen. Barbara Stok maakte de beeldroman Vincent over de korte periode die Vincent van Gogh in Zuid-Frankrijk doorbrengt. En de prachtig uitgevoerde kleine dichtbundel Mijn stad, mijn thuis van de kinderstadsdichter Sara Bidaoui.

Kom dichter!

Kom dichter! Jij grote lieverd

Ik wil jouw woorden horen
en de klank van klinkers
en gevoel
Jouw woorden die tranen
laten overvloeien
Jouw warme barse stem

Kom en vertel
alsjeblieft je diepste geheimen
Gehuld in nevelige zinnen
en sla je bladzijdes om

Enkel jouw gezicht
lezen is niet genoeg
Ik hoor je liever
zuchten

Want woorden en zinnen
vielen op hun plaatsen

Jij zo volmaakt
gedicht

16.11.12

Noordstraat

Kunstpodium T. Met meester/leerling exposities. Karakteristiek pand.

15.11.12

Duizelig



Schaepmanstraat. Kunstig  straatwerk met mozaiek-patronen.

14.11.12

Bruggen

Boeken over bruggen. Zou boekhandel Livius ze hebben neergelegd vanwege het motto van de regering: bruggen bouwen?  Vernieuwen die politici een keer, in de kabinetsformatie ~ elkaar iets gunnen, is dat genoemd... en dan blijkt dat de nieuwe regering in een week tijd veel goodwill verspeelt met plannen om de ziektekostenpremie inkomensafhankelijk te maken. Ik hoorde commentatoren op de radio dit kabinet vergelijken met het vechtkabinet van Agt. Dat was geen lang leven beschoren...

13.11.12

Toepertoetje

Toepertoe
Toepertoe
Toepertoepertoetje toe
Toepertoepetoepertoepertoetje toe

Tonpraot tèùnpraot
Slaoj-meej-aaj-meej-jèùnpraot
Bèngske plèngske
Smam der sneekes brôod

Hil den dag dan docht ik: as ik heur mar niemer heur
Meej sjeklaade haozelnoot amandel crème au beurre

Toepertoe
Toepertoe
Toepertoepertoetje toe
Toepertoepertoepertoepertoetje toe
 
 
Fragment van gedicht van Frank van Pamelen. Wat verstaan we onder de taal van Tilburg? Is dat het dialect – of zijn er woorden en klanken bijgekomen? Stadsmuseum Tilburg heeft er een 'luchtig' onderzoek naar gedaan. In de bieb aan het Koningsplein is deze maand een expositie te zien van het project ‘Taal van Tilburg’. Met o.a.fragmenten van interviews met Tilburgers in de jaren ‘70 en ’80, Tilburgse jongerentaal anno 2012 en dialectkaartjes van Wil Sterenborg. Aanrader dus. 

12.11.12

BWAAAAAAFFF

Er verzamelen zich mensen in het museum bij het kanon. Ze stoppen hun oren dicht. Wachten. Wachten. En dan.... BWAAAAAAFFF.