31.8.12

DJ Budje... ook op vakantie


Een goed jaar geleden telde Nederland nog zo'n 3.000 zenderamateurs annex etherpiraten. Werden die gepakt, dan duurde het wel even voordat een zaak voorkwam bij de rechter. Het Openbaar Ministerie koos daarom voor een nieuwe aanpak: de etherpiraat krijgt meteen boete tot 45.000 euro. En als de zender in de lucht blijft komt daar iedere dag een bedrag bij. Wow! Het resultaat is dat er nu nog maar 1.000 etherpiraten zijn. Waarvan acte.

30.8.12

Fraterhuis


29.8.12

Boven op den Bult


Een mooie droomplek. Dromen over… dat je in de hijskraan zit. Over de gesprekken in de sprinter? ‘Bejaardenseks is ook seks.’ ‘Een spiegel draait je ondersteboven.’ ‘Morgen heb ik wiskunde proefwerk’.  Het VGZ directiekantoor, staat er champagne koud? Of gewoon pils? Heeeel ver weg zien we de VIP-ontvangstruimte van Interpolis, in de hoge toren.

28.8.12

Poeltje

Deze poel wordt gevoed door hemelwater. De bodem van de poel is bedekt met een 50 centimeter dikke laag leem, afkomstig uit Gilze nabij de oude steenfabriek. Bijen gebruiken de leem om hun holletjes af te sluiten in het bijenhotel. Dit doen ze om de larven te beschermen, die een lekker maaltje vormen voor sluipwespen. Sluipwespen. Mooie naam, niet? Rondom de poel zijn libellen te zien, maar ook paardenbijter, platbuik en watersnuffel.

27.8.12

Brok in de keel




Peerke Donders wordt voor veel verschillende problemen aangeroepen.

26.8.12

Tradities en avontuur


Mijn biologische klok maakt me wakker. Ik hoor de regen op het dak tikken. En denk: o ja, zondag. En draai me nog eens lekker om. Da’s klein geluk. Vanochtend blijft het regenen, vanmiddag is wat beter. Leesweer. Eigenlijk is het beter dat het morgen leesweer is. Want het is Boeken rond het Paleis. De vijftiende editie van deze boekenmarkt. John waant zich er vaak alsof hij ronddwaalt in de bibliotheek van een groot slot. Er hangt een serene rust, sterk onderscheid met de meimarkt. Iets over tienen stevenen we naar het Willemsplein, voor ons loopt een ouder echtpaar. De man draagt een lege rugzak, een duidelijk signaal wat hun doel is… We lopen Norbert tegen het lijf. Hij vertelt dat er tientallen Midden Brabantse leesclubs zijn, vanmiddag is de presentatie van een boekje over die clubs. Pleun Andriessen maakte een gedicht over haar eigen ienie-mini leesclub, het gedicht staat hieronder. Goed gedaan, kinderstadsdichter. Aan de kramen herkennen kopers de antiquaars. “Je staat ergens anders!”, zegt een dame. “Andere organisatie”, zegt de verkoper desgevraagd. Da’s goed, zeg ik, want dan gaan mensen op avontuur. “Ik hou juist van herkenning”, zegt de dame resoluut. “En van vaste plaatsen.” Nou, dan geen avontuur, denk ik. Enfin. Mensen kijken op het terras zit er niet in. Ik drink cappuccino bij Meesters. Tradities maak je immers zelf. Om de regenkou uit mijn lijf te weren, verzoen ik me met een verwarmende Calvados met het leven. Negen boeken in de tas, negen avonturen in het verschiet. De boekpresentatie moet ik aan mij voorbij laten gaan, want Willem II speelt thuis.
’s Avonds laat / Als ik niet slapen kan / Kijk ik in een boek
Ik kan nog geen letters lezen, / Mamma kan dat wel
 
Samen slaan we de blaadjes om / Zij leest voor,
 
Ik kijk plaatjes / Wij zijn leesmaatjes

25.8.12

Philippe


Philippe Vandenberg (1952-2009) wordt beschouwd als een van de grote Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw. Museum de Pont exposeert zijn werk in dialoog met dat van Berlinde de Bruyckere. Nog te zien tot 28 oktober. Op de foto een werk van Philippe, gefotografeerd in de Sint Baafs kathedraal in Gent.

24.8.12

Goed toeven

Onlangs kwam ik in gesprek met een hovenier uit Roosendaal in een kunstgalerie. Hij was naar Tilburg gekomen voor… de tuin van de Pont. Die tuin is bijzonder, omdat er in elk seizoen fraais te zien is. Wie de kronkelpadjes neemt, komt bij banken waar het goed toeven is met een krant en een glaasje fris. Sta eens stil bij de gevarieerde planten.  

23.8.12

Schaduwspel

Schaduwspel. Heet, heter, heetst. Dit is een stukje Kapelhof. Met een Méditerranée-blauwe lucht.

22.8.12

Centraal station

Er staat een berichtje in de krant dat er een kantoor is geopend op het centraal station. Waarom ‘kantoor’ tussen aanhalingstekens is gezet door de journalist, staat er niet bij. De NS noemt het een business centre. De ruimteverhuurder is Regus. Een lezer – met verfijnd gevoel voor taalgrapjes - reageert met scepsis: Criminelen zijn dol op dit soort ruimtes om te vergaderen zonder een spoor achter te laten. Enfin, hier zien we de wachtruimte in ons station. Daar is al in decennia niets aan veranderd. Functioneel. Zonder poespas.

21.8.12

Kunst kijken

De winkeletalages van de Schouwburgring vormen samen deze maand een hééééle lange kunstgalerie. Dat winkelt lekker. Hier de etalage van G&G Fashions

20.8.12

Duiven

Fietsenstalling op (nee, zeg maar onder) de Heuvel.

19.8.12

Popcentrum 013


De wereld is klein. Vandaag speelt Social Distortion in popcentrum 013, een Southern California Orange County punk band. Eind van de maand een optreden van Australian Pink Floyd, goed voor concerten in ruim 35 landen. Maandag 1 oktober speelt een van de oudste bands van de wereld in 013: de Dubliners, een Ierse Folkband. De programmering is lekker internationaal, want op 3 oktober komt Goran Bregovic, geboren in Sarajevo uit een Servische moeder en een Kroatische vader. Klik HIER voor een youtube film Bad Luck van Social Distortion. Weekfoto op Tilburgers.nl.

18.8.12

Einde Ramadan

Vandaag is het Suikerfeest. Einde van de Ramadan vastenperiode voor moslims. De foto is gemaakt in de Stilteruimte van het Sint Elisabethziekenhuis.

17.8.12

Raadplaatje

16.8.12

Stadsappartementen De Werf


Bewoners van deze appartementen kijken straks uit over Moerenburg of de Piushaven.

15.8.12

De lucht verstaat men


Er is ik en er is / daarin een naam / de lucht verstaat men // maar de mens niet / en er stemmen zeggen / ons is een straat je hebt / een paar voeten vliegen / maar een is alleen / wel mijn weg ik op / en mijn mij ontmoet ik /    wij komen bijeen / groet mij groet mij en / wij zijn weg / wij zijn leeg / er laait geen taal / maar donder licht er vaart / dat nog talloos is / dat nog taalloos praat / mij versta ik niet / er is ik en er is i // daarin een er / de lucht verstaat men / maar de mens niet

Lucebert, acropief / de analphabetische naam (1952)

14.8.12

# 32 Geluk

Lichaamsbeweging is de meest effectieve geluksbevorderaar die we kennen. Sport maakt gelukkig. Er zijn drie verklaringen waarom lichamelijke activiteit mensen gelukkiger maakt. Het vergroot ons gevoel van eigenwaarde, we komen gemakkelijker in ‘flow’, de toestand waarin je zó betrokken bent bij een activiteit dat je alles om je heen vergeet. Die ervaring is zó prettig, dat je er veel voor over hebt om die nogmaals te hebben. Tot slot biedt sport gelegenheid voor sociale contacten. Goed om dit allemaal nog eens te bedenken nu de Olympische sporters zijn teruggekeerd in ons land. Bij de Olympische Spelen zijn weer de nodige olympische en wereldrecords gebroken en scherper gesteld.

13.8.12

Geen zin om te koken


Op zo’n warme dag is het verstandig om niet te koken. Geen zin in. Maar natuurlijk wel in lekker eten. Dus is de chinees een goed alternatief. Hier het Paradijs aan de Wandelboslaan.

12.8.12

Braand

Hedde gij verder nog iets te liegen?, zegt mijn Lief. Ik ben aan die uitdrukking gewend en zoek er dus niks achter. Maar iemand die het voor het eerst hoort, kijkt wel eens raar op. De Limburgse wijnhandelaar aan wie ze dat vroeg, moest ik zelfs uitleg geven en geruststellen. Heb je nog nieuws? Nog iets te vertellen? De zegswijze heeft niets met liegen te maken. Zo moeten er ook mensen zijn die raar opkijken bij de uitdrukking: ge heurt nòg van den braand. Alsof je pyromaan-neigingen hebt, terwijl het onschuldig “ik hou je op de hoogte” betekent. Een al wat oudere uitdrukking met ‘braand’ is: “Ge zèt ' n zeeverkiep en ge lôpt op ’n kiepedrefke; den grôtste braand is er wel aaf.” Hetgeen mij doet afvragen waarom het altijd zo lang duurt, voordat er na een brand opgeruimd en weer gebouwd kan worden? Weet een lezer het? Hier een foto van de afgebrande City Bar, Bisschop Zwijsenstraat, nu al weer ruim anderhalf jaar geleden.

11.8.12

Licht-architecten


De tijd dat de Tilburger voor zijn licht naar Hoogspoor ging, bij het viaduct op de hoek van NS plein en Zuid-Oosterstraat ligt al weer lang achter ons. Hoogspoor heeft zijn vleugels uitgeslagen en kent nu verschillende succesvolle bedrijfsonderdelen: professioneel licht, elektro-installaties, domotica en natuurlijk design licht. Deze betrouwbare Tilburgse firma is gevestigd aan de Ringbaan Zuid. Een leuk onderdeel van de website is de lamp van de maand. Hoogspoor heeft een webshop. Via de gevel maakt Hoogspoor kenbaar dat de service al meer dan vijftig jaar top is.

10.8.12

Start van de competitie

Gespot op de Spoorlaan.

9.8.12

Koopvaardijstraat

Bij mijn dwaalwandeling door Zuid valt het me op dat als je de Koopvaardijstraat inslaat (sweet memories, hier komt Sinterklaas aan) je de rafelrandjes van de haven ziet. Het is hier bepaald niet mooi. Die lelijkheid past wel bij een havengebied, zoals ook stationszones altijd iets onheimisch hebben. Wie vóór 27 augustus van deze lelijke plekken melding maakt, maakt kans op een schoonheidsoperatie door de gemeente. Want Tilburg knapt op. Het email adres waar je lelijke plekken kunt aanmelden is webteam@tilburg.nl En er is natuurlijk een facebookpagina.

8.8.12

Leijparkweg


Steek hier over en je bent in het stadspark. Mieke Nelie van der Heijden schreef in ons geheugen over het Festival Mundial. En ook over Koninginnedag in het Leijpark.

7.8.12

Peddelen in de haven

Beleef het onverwachte, is een claim van  het organisatiebureau Ontdek Tilburg. Mooi om te zien dat er zoveel groepsarrangementen mogelijk zijn in de stad. Meer weten? Klik HIER voor de website. Op dit moment ligt de haven mooi vol met allerlei boten van vakantiegangers. 's Middags bij goed weer zitten veelal wat dikbuikige mannen en grijzende dames op het dak van de boot, met kopje thee en pilsjes. Deze dames kunnen dat al peddelend in de haven waarnemen.

6.8.12

Le Ballon Rouge

Le Ballon Rouge is een oude, korte film van de regisseur Albert Lamorisse, die werd bekroond met de Gouden Palm voor de beste korte film en een Oscar voor het beste scenario. Een kleine jongen vindt een knalrode ballon die niet meer van zijn zijde wijkt. Met prachtige beelden van Parijs. De vormgever Piet Schreuders heeft de 21-e uitgave van zijn unieke eenmans-tijdschrift Furore helemaal gewijd aan het Parijs van Le Ballon Rouge. Het tijdschrift is een ‘must’ voor Parijs liefhebbers en een schitterend cadeau voor mensen die alles al hebben, zelfs humor. De rode ballon werd gefotografeerd op de Heuvel.

5.8.12

Gevang

De oude Willem II kazerne is  nu een gevangenis, met Belgische gedetineerden. Ik hoorde dat onze Zuiderburen opnieuw een jaar gebruik willen maken van deze accommodatie. Da's fijn, want er werken maar liefst 480 medewerkers. De gevangenen kunnen de voetballers van Willem II zien trainen, direct naast het gevang. Aan de Ringbaan Zuid staat dit kunstwerk, waarvan de betekenis mij nooit duidelijk is geworden. Toen ik bij het maken van deze foto nog eens goed keek, moest ik vooral denken aan een uitkijktoren, zoals scouts die gebruiken... Van binnenuit lijkt het mij knap frustrerend om naar een uitkijktoren te kijken.

4.8.12

Cubaan

Een vrolijk schilderij. Gemaakt door de 28-jarige Lester Manuel Corzo. Het laat zich raden waar deze kunstenaar is geboren. Dit schilderij past bij het mooie weer vandaag. Vanaf maandag is het weer wat minder. Lester woont en werkt in Tilburg. Dit vrij grote werk van 150 bij 120 centimeter heeft als titel De toekomst is aan ons (el futuro es nuestro). Werk van Lester is nu te zien in het Sint Elisabethziekenhuis.

3.8.12

Minister Mutsaersstraat

In 1930 nam de gemeenteraad het besluit om een straat te vernoemen naar mr. Jacobus Arnoldus Mutsaers, die op 28 januari 1805 in Tilburg is geboren als zoon van wollenstoffenfabrikant Arnoldus Mutsaers en Maria Elisabeth de Greef. Je mag hem gerust een rasbestuurder noemen. Hij studeerde en promoveerde in de rechten. Aan de universiteit van Luik. Daarna vestigde hij zich als advocaat in Tilburg. In 1834 trouwde hij in Tilburg met de 23-jarige Anna Adilia van Dooren. Zij kregen tien kinderen, waarvan er maar liefst vijf priester werden. In 1842 werd hij benoemd tot kantonrechter te Tilburg. Dit bleef hij tot 1849. Op 1 juni 1833 werd hij gekozen tot lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant, die hem twee jaar later kozen tot lid van Gedeputeerde Staten. Op 8 juli 1841 kozen de Staten hem tot lid van de Tweede Kamer. Zijn plaats als Gedeputeerde werd nu ingenomen door zijn oudere broer Bernardus Jacobus Mutsaers. Op 5 oktober 1843 werd hij weer lid van de gemeenteraad van Tilburg (dat was hij voor 1833 ook al). Dit bleef hij tot zijn verhuizing naar Den Haag in 1851. Tussen 1848 en 1851 is hij driemaal minister van R.K. Eredienst geweest.  Van 1851 tot 1853 had hij zitting in de Hoge Raad en van 1856 tot 1877 in de Raad van State. Op 23 februari 1877 werd hem op eigen verzoek eervol ontslag verleend als lid van de Raad van State; hij werd toen benoemd tot minister van Staat. Mutsaers overleed in 1880. Zijn in brons gegoten portret is onderdeel van het monument van Mgr. Zwijsen tegen de Heikese kerk (ontwerp Toon Dupuis, 1933).  Bron: Speurneus Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987)

2.8.12

Wilde tuin

Luttele honderd meters van de mooie stadstuin in de Bernadettestraat (zie eerder deze week) kom ik langs een verwilderd bouwterrein. Wow! Da's mooi, die wilde bloemen. Het schijnt dat we in de stad veel te veel tuinen betegelen. En daardoor is het moeilijker om het water goed weg te laten lopen. Zien we ook minder vlinders. En zien we überhaupt niet wat er gebeurt als de natuur haar gang gaat. Da's toch niet slim, beste lezers? Gisterenavond zag ik een klein egeltje in mijn eigen tuin.

1.8.12

Rosé aan de haven

Je kunt er diepzinnige gesprekken over voeren. Discussies zelfs. Hoe te leven? Maar deze terrasbezoekers aan de Piushaven lijken zich daar geen zorgen over te maken. Of ze hebben het antwoord al gevonden...  Levenskunst aan het water.