30.11.22

Gelaagd perspectief


 

29.11.22

Koepelhal


 

28.11.22

# 115 Geluk - cadeautip

Cadeautip voor Sinterklaas of Kerstmis: Gewoon opnieuw. 

Jurrian van Dongen schreef enkele van de allermooiste liedjes. Zoals het loflied op moeders: Ze zeggen dat ze Nero nog gevoed heeft, uit 1995. Op muziek gezet door Martin van Dijk en uitgevoerd door Jenny Arean in het theater. En het adembenemende Mooie dingen, uit 2006, op muziek gezet door Rutger Laan. Jurrian van Dongen is als docent verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

 

27.11.22

De gelukkig maker - Jean Maurice LeJeune

 

Mijn geluk kan niet op als er veel klanten voor mij in de winkel staan. Dat geeft tijd om na te denken over mijn keuze... en te genieten van het gesauwel in de slagerij. Jean Maurice doet graag een duit in het zakje. De medewerkers zijn erg op elkaar ingespeeld en dollen elkaar graag.

Jean Maurice is de vierde generatie van de slagerij die al sinds 1906 in de Willem II straat is gevestigd. Bij barbecue liefhebbers zijn de hamburgers fameus, bij wijnliefhebbers de eigen rillettes. Bij talloze klanten de blinde vinken, speklappen en biefstuk. De roem van LeJeune overstijgt de stad. Bekende Nederlanders zoals Paul de Leeuw waarderen de eigengemaakte leverworst. "Mijn ingrediënten zijn al duurder dan de prijs van fabrieksleverworst", hoorde ik  Jean Maurice zeggen. Gisteren belde een bekende kookboekenschrijfster, met een vraag over de vulling van kroketten. "Ben je een gelukkig maker?", vraag ik. Jean Maurice lijkt wat op zijn hoede bij deze vraag. "Niet voor iedereen, maar voor een aantal mensen zeker", is het antwoord. 

26.11.22

013 reclame


 Winkels, stallingen en routes. 

25.11.22

Rood # 1


 

23.11.22

NS 16


Achter dat kleine pandje in het midden van de foto zitten prachtige ateliers

22.11.22

Enschotsestraat


 

21.11.22

Haverhof


 

20.11.22

De gelukkig maker - Anja Snaterse

 

Dit portret is een ode aan alle boekverkopers in de stad. Anja Snaterse van boekhandel Livius de Zevensprong. Als ik vraag waar we de foto nemen, gaat de voorkeur uit naar de kast met Privédomein. En de Russische bibliotheek. Pareltjes van de literaire boekhandel. Mag ik een boek vasthouden?, vraagt Anja. Ja natuurlijk. Resoluut neemt ze Winkeldagboek 2007 - 2022 ter hand waarin de auteurs hun ervaringen beschrijven als boekverkopers. Vijftien jaar van het meer dan 40 jaar bestaande antiquariaat Hinderickx & Winderickx. Een echt boeken liefhebbers boek, dus. Ik ben er nu wel benieuwd naar, want ik lees dat het een waarachtig beeld geeft van het leven achter de toonbank. Dat de auteurs mooi schrijven en een hekel hebben aan domme klanten. Een boekverkopersblues. UPDATE261122: Ja, het boek is een aanrader om cadeau te doen aan lezers en boekenliefhebbers. Echt genieten. Als je aan het lezen bent, is het moeilijk weg te leggen.

Boekhandel Livius de Zevensprong komt voort uit de Vrije Boekhandel, aanvankelijk in de Heuvelstraat bij de Pauluskerk, daarna Stadhuisplein en Nieuwlandstraat. In 1996 werd de naam Livius. In 2015 ontstond Livius de Zevensprong, door het samengaan met kinderboekwinkel De Zevensprong. Die begon in 1998 in de Tuinstraat en verhuisde in 2005 naar de Nieuwlandstraat. 

19.11.22

Omlaagkijken # 41


 

18.11.22

Hondenliefhebbers


Jan Adam Kruseman maakte een schilderij van Willem II op 36 jarige leeftijd. De Oranjes houden van honden, Willem van Oranje is zelfs naar het schijnt het leven gered door Pompey. De hond is afgebeeld op het praalgraf in Delft. De hond op de afbeelding is een borzoi, een Russische windhond. In het Rijksmuseum is de halsband van de hond bewaard gebleven. Op de halsband staat ZKH den Prins van Oranje, de titel van Willem II voor hij in 1840 koning werd. 

17.11.22

Twee stijlen


 

16.11.22

Cappuccinostraat - naamgrapje


 

15.11.22

Ilse Weisfelt

Dit muurschilderij stemt vrolijk. Maker Ilse Weisfelt heeft een sober handschrift, dat op zijn best aan icoon Dick Bruna doet denken. Bekijk haar muurschilderijen maar eens.

14.11.22

Musical & More

Het Tilburgs Mannenkoor La Renaissance wil elke twee jaar een groot concert uitvoeren, maar daar kwam in 2021 niks van terecht door de coronabeperkingen. Wat in het vat zit verzuurt niet... afgelopen zaterdag was het zover. Een mooi concert met naast liederen van Schubert en Mozart ook een luchtig Musical gedeelte. Pianist Ben Martin Weijnand. Dirigent Carl van Kuyck. 

Echt fijn ook om te zien hoeveel lokaal talent hier een bijdrage aan levert. Het Möbius Ensemble en het Souvenir Jeugdkoor onder leiding van Peggy Hegeman. Ingrid van den Nieuwenhuizen en Rafaël van der Maarel, beiden opgeleid in Tilburg, waren de solisten. De foto is genomen na het swingende I could have danced all night. 
 

13.11.22

De gelukkig maker - Abd Alkader Abd Alwahed

 Castonline organiseerde in maart een dialoogavond over muurschilderingen. Daar werd de muurschildering van Abd Alkader Abd Alwahed in de Groeseindstraat een van de mooiste van de stad genoemd door kunstenaar Niko de Wit. Vandaag kan je het atelier van de in Syrië geboren kunstenaar bezoeken in Carré, tijdens de open ateliers. Korte tijd had hij ook een atelier in de oude rechtbank, tegenover het stadhuis. Abd Alkader Abd Alwahed verwerkt nare ervaringen in zijn schilderijen. We zien vaak vogels. Een oproep voor de vrijheid van de ziel en de kracht van de mens om overal de schoonheid te benadrukken.

Tot en met 18 december exposeert de kunstenaar bij Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46 in Oud Turnhout. Bezoekers krijgen hier de gelegenheid om via de kunst verhalen te ontdekken die tot een beter begrip van een gedwongen vlucht leiden. 

12.11.22

Zwikmachine

Zwikmachine van L.G. Wagemakers uit Tilburg, gemaakt van gietijzer. Gereedschap voor het handmatig opzwikken van schoenen. Te zien in het Schoenenkwartier in Waalwijk. 
 

11.11.22

Weerspiegeling


 

10.11.22

Sky Mirror


 

9.11.22

We hebben veel gemeenschappelijks

Arbeidersstad. Prachtig station. Rauw. 

Ze voelen zich helemaal thuis. Ze bezochten de grootste kunstdoolhof ter wereld: Meta Maze. En dronken nog iets op het terras van de Spoorzone, ter hoogte van de Boemel. Domweg gelukkig in Tilburg, deze Rotterdammers.  

 

8.11.22

Voortuintje


 

7.11.22

Stof tot nadenken


Een wel heel schuimig bier. Het bier komt langzaam maar met overtuiging uit de fles. Als ik het schenk komt het onbesuisd en met overtuiging uit de fles. Ik had een centimeter bier in mijn glas en tien centimeter schuim. Inderdaad. Stof tot nadenken. 

6.11.22

De gelukkig maker - Stef Hagemeier

 

Hij heeft een broertje dood aan social media en email, eigenlijk alles wat afleiding geeft van wat hij het liefst doet: lekker werken. Stef Hagemeier, glaskunstenaar. Hij is 74 jaar. Werkt dagelijks in de vroegere Antonius van Padua kerk, een rijksmonument. In oktober kwamen ramen gereed in de Aloysiuskapel van de Koepel Kathedraal in Haarlem. Kunstenaar Jan Toorop (1858 - 1928) maakte hiervoor ontwerpen. Ontwerpen van potlood op papier. Met zachter en harder drukken ging hij van grijstinten naar zwaardere accenten. Met kleurkrijt gaf hij schetsmatig kleuren aan, overvloeiend van de ene in de andere. In de tijd dat de ontwerpen werden gemaakt, werden gekleurde glasplaatjes gescheiden door een lijn van lood. De enige glas in lood ramen die bij het leven van Toorop werden gerealiseerd (in de Titus Brandsma kerk in Nijmegen) vond hij te middeleeuws. Stef Hagemeier experimenteerde met nieuwe technieken om de vage tekeningen naar glasramen te vertalen. Met krijt van glasverf is de indruk van een potloodlijn gerealiseerd; overvloeiende kleuren zijn gemaakt door nieuwe glasverven in het glas te branden. "Ik heb nooit eerder op deze wijze gewerkt", zegt Stef Hagemeier. De ramen in de Aloysiuskapel komen met de nieuwe technieken het dichtst bij wat Toorop waarschijnlijk bedoeld heeft. Voor een nieuw project naar eigen ontwerp puzzelt Hagemeier er lustig op los, om het gewenste resultaat te bereiken, steeds vernieuwend. 

5.11.22

Dagsalade bij museum De Pont


 

4.11.22

Voortuintje


 

3.11.22

Afvalophalers met een boodschap


 

2.11.22

Graffiti


 

1.11.22

Villa avondrood