Floor - die verstand heeft van lekker eten, zei: ben je al bij Gist geweest in de Langestraat? Met mijn Lief op de fiets ernaar toe om te gaan lunchen. Beetje wonderlijke straat, de Langestraat. Iedereen kent die zijstraat van de Heuvelstraat. Maar je komt er eigenlijk nooit. Buiten zitten twee dames kersen te ontpitten (voor het dessert) in de zon; mijn hart maakt een sprongetje - want niet gereserveerd maar ik zie dat er plaats is. "Wij zijn vandaag gesloten." Ai.
Eric - die verstand heeft van lekker eten, appt mij: Gist is leuk. Heerlijk enthousiast jong team.
Vandaag lukt het eindelijk om te lunchen, we zijn vroeg en dat is maar goed ook, want daarna druppelen de gasten met reservering binnen. Dat jonge team bestaat uit Niek en Lenore, die beiden in de horeca ervaring opdeden en zelf een zaak wilden beginnen op basis van het idee: wie zegt dat simpel niet bijzonder kan zijn. Gist is een zaak in de traditie van de Parijse bistros: eenvoudige en prettige entourage, zelf kiezen wat je eet, geen vaststaande menus. Eigenlijk een buurtrestaurant zonder poespas, in dit geval hartje centrum.
Wij genieten van panisse. Dat is een soort aardappelkroketje maar dan gemaakt van kikkererwten, geserveerd met basilicum en een ansjovisje. En een hele luchtige kippenleverpaté, die heet dan parfait, met briochebrood en appelmosterd. Daarna een goddelijk gerecht (foto) van makreel, tomaat en lavas. Elkaar fraai aanvullende smaken. Mosselen met een aziatische swing van kokos en kaffir. Bloemkool die is gegaard in boter met een chutney van zwarte knoflook. Deze gerechtjes zijn prettig geprijsd van zeven tot elf euro. Lenore schenkt wijn met kennis van zaken. En Niek koopt lokaal in, bij Groeituin 013. "Ik heb geen boodschappenlijstje maar koop wat er is", zegt hij ter toelichting. Wat goed is komt snel. En de faam van Gist is zich snel aan het verspreiden. Tilburg mag trots zijn op deze aanwinst.
Bellen vooraf lijkt verstandig. Aanrader om te gaan genieten.