30.4.22

Vijvertuin

De vijvertuin voor museum de Pont is ontworpen door Sophie Walker. 
 

29.4.22

Rene Daniëls | Eric van Lieshout

Vandaag en morgen kan je nog gaan kijken naar een expositie van René Daniëls en Eric van Lieshout in de Pont. Met een liefdevol portret in film. René Daniëls is een jaar gevolgd. 
 

28.4.22

Henny Vrienten Rust Zacht

Foto van het regionaal archief. 

Hier woonde Henny Vrienten toen hij met Doe Maar succesvol werd. Bisschop Zwijsenstraat, hoek Hoogtedwarsstraat. Ik las er leuke anecdotes over, onder andere van iemand die werd 'misbruikt' door een oudere zus die met broertje in een wagen hier graag langs wilde wandelen. En op Cubra dit verhaal.

Er verschenen veel en mooie in memoriam artikelen in de media afgelopen dagen. In een landelijke krant stond zelfs een heel commentaar in het teken van de muzikant en componist. Dat eindigt zo: "Over ‘Nederwiet’ was Vrienten op latere leeftijd minder te spreken, vooral toen wiet door slimmere teelt steeds sterker werd en dus minder onschuldig. „Mensen komen erdoor in de psychische problemen”, zei hij in een interview. „Ik kan ‘Nederwiet’ dus niet meer uit volle borst meezingen, zeker niet voor een jong publiek.” Vrienten ten voeten uit: niet alleen een begaafde componist en muzikant, maar ook een mooi, betrokken mens."

Deze plek verdient wel een muursteen of andere herinneringsplaquette. De geboorteplaats van de klassieker 'Sinds een dag of twee'.

27.4.22

Ottomaans eten op Koningsdag


Koningsdag. Lekker niksdoen. Bijkomen. Na twee jaar is er weer muziek en vrije markt op Korvel. Van 10 tot 17 uur. Als je daarna geen zin hebt om te koken is dat volstrekt logisch. Haal dan eens eten op bij Syrisch restaurant SHABHA aan de Korvelselweg 58-02. Waar je naaturlijk ook ter plekke het eten kan nuttigen. Aanrader is Shish Tawouk, een traditionele gemarineerde kip shish kebab uit de Ottomaanse keuken. 

26.4.22

Vaandel boerenbond


 

25.4.22

Havenzicht


 

24.4.22

Leukste kleedkamers


 Vrolijk. Met patchwork gordijnen. De leukste kleedkamers. Bij kringloop winkel La Poubelle. 

22.4.22

Natuurlijk gekleurd

Op de Kleur expositie in het Textielmuseum gaat het ook over de risico's en gevaren die aan kleuren van textiel verbonden zijn. Nan Groot Antink kleurt textiel met natuurlijk materialen. De middelste stof is gekleurd met behulp van jeneverbes.
 

21.4.22

Lente


 

19.4.22

Knijp je een beetje ogen dicht: bergen in Tilburg


 

17.4.22

Vodde sokken

Kleding leveren we in. Maar sokken vormen daarop vaak een uitzondering. Die lopen we af en gooien we weg. 

Deze sokken zijn gemaakt van polyester uit ingezamelde petflesen, nylon, visnetten en katoen dat is ingezameld door lokale voddenboeren. 

De Vodde sokken zijn verkrijgbaar in de winkel van het Textielmuseum.

 

16.4.22

Brengt de tongen los

Dorothee Sturkenboom schrijft behartenswaardige zaken over de Brabander. 

Lees maar: De Brabander kreeg een mislukte make-over.
 

15.4.22

Goede vrijdag


 

14.4.22

Zoom


 

12.4.22

Rehabilitatie

Burgemeester Becht heet in de stad bij veel mensen nog altijd Cees de Sloper. 

Bas Horsten maakte een schitterende etalage in de oude rechtbank: Wie kent Cees B écht kwis?  Met Mies. In maart was het 40 jaar geleden dat de oud burgemeester is overleden. 

Bas maakt een mooi twitterdraadje waarin hij aangeeft dat de plannen van Becht hun tijd ver vooruit waren. Er was een transformatie van textielstad naar moderne onderwijs, dienstverlening- en industriestad. De bereikbaarheid van de stad is sterk verbeterd in de periode van Becht (van 1957 tot 1975). Er waren grote uitbreidingen met de wijken Het Zand, De Reit en Wandelbos. En er kwam veel nieuwbouw: stadhuis, schouwburg, kantongerecht, bibliotheek.

 

11.4.22

Bedankt pap

Poëzie is een daad

van bevestiging. Ik bevestig

dat ik leef, dat ik niet alleen leef.

 

Poëzie is een toekomst, denken

aan volgende week, aan een ander land,

aan jou als je oud bent.

 

Poëzie is mijn adem, beweegt

mijn voeten, aarzelend soms,

over de aarde die daarom vraagt.

 

Voltaire had pokken, maar

genas zichzelf door o.a. te drinken

120 liter limonade: dat is poëzie.

 

Of neem de branding. Stukgeslagen

op de rotsen is zij niet werkelijk verslagen,

maar herneemt zich en is daarin poëzie.

 

Elk woord dat wordt geschreven

is een aanslag op de ouderdom.

Tenslotte wint de dood, jazeker,

 

Maar de dood is slechts de stilte in de zaal,

nadat het laatste woord geklonken heeft.

De dood is een ontroering.

 

Remco Campert

 

We nemen afscheid van mijn vader. Hij is goed verzorgd afgelopen jaar door medewerkers van De Wever in Joannes Zwijsen en De Heikant. Dankjewel!

 

10.4.22

De vrijheid - Goirkestraat

Misschien is dit wel de beste manier om de vrijheid te vieren: voelen dat er iets minder van is. 

Fragment Emma Voerman

 

9.4.22

Meerkensloop

In de Blaak zijn veel straten genoemd naar stromen. De Meerkensloop is een stroom ten zuiden van Volkel, die ontspringt en noorden van Boekel.
 

7.4.22

Lockdown streetart


Een van de beste muurschilderingen in de stad, zei onlangs kunstenaar Niko de Wit. Helaas is het kunstwerk gemaakt op een binnenplaats aan de Groeseindstraat, niet supergoed zichtbaar. 

6.4.22

Groeseindstraat

Groes betekent met groen of gras bewassen land, schrijft Ronald Peeters in de straten van Tilburg. Al in 1644 is er sprake van de Heydsijde aen 't Groeseynde en in 1660 over het Groeseynd omtrent den Nieuwe Molen. Pas in 1900 werd de straat als Groeseindstraat door de gemeenteraad officieel vastgesteld, lopende Van den brandkuil in de Veldhovenstraat noord-oostwaarts tot de Hoefstraat.

5.4.22

Poezieplaatjes


 

4.4.22

Schuurkes kapsalon


 

3.4.22

Het centrum alleen voor Happy Few

Met een cityring die nog maar bestaat uit één baan voor verkeer, met het ontmoedigingsbeleid voor auto's in het centrum, krijgen we een centrum voor bevoorrechten. Voor de Happy Few.

Deelscooters en deelfietsen zijn een deel van de oplossing. Maar daar krijgt de gemeente per dag zo'n drie klachten over. Vorig jaar. Wie weet hoeveel klachten er dit jaar al zijn. Toch is dat enorm zonde. Want het kan zo goed werken. Ik kijk steeds met een glimlach naar de witte fietsen in Antwerpen. Daar zijn er zoveel van, dat die op vaste plaatsen worden neergezet en opgehaald. Het succes van Go sharing is natuurlijk dat ze overal mogen worden neergezet. Ik heb me laten vertellen dat het niet de berijders zijn die scooters omgooien, zoals de twee op de foto bij het Stadsforum. Maar mensen die zich eraan storen. Of iets te veel alcohol nuttigden.  

Voor een prettig toegankelijk centrum is deelmobiliteit zeker een deel van de oplossing.

1.4.22