30.6.13

Blijf gewoon thuis

Het zomervakantieboek Niemand de deur uit van Studio De Leijer is een aanrader. Het boek is goedgekeurd door de ANWB Algemene Nederlandsen Wegblijvers Bond en bevat talloze tips hoe je thuis kunt genieten alsof je op vakantie bent. Musea in huis. Zelf souvenirs maken. Installeer je eigen tolpoortje. Met verslagen van Otto Vogelsang en Marie-Cécile Loven-Besterd. Een heerlijk boek om af en toe even te lezen. Met buurtsafari’s en artikelen hoe je toerist kunt zijn in eigen stad. Ontregel je darmen op professionele wijze. Wijzig voor het vakantiegevoel de taal in het televisiemenu. Heerlijk absurdisme. Een knappe prestatie van Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk.
 

29.6.13

Graffiti op AaBe fabriek

Iets vinden waar je niet naar op zoek bent. Serendipiditeit, heet dat. Met een moeilijk woord. Deze schildering op de AaBe fabriek heb ik eens ingetoetst op youtube. En ja hoor, het is muziek. Van de niet onomstreden Amerikaanse rapper Gucci Mane, making love to the money. Grappig. De videoclip is niet voor tere zieltjes. En wie de videocip heeft gezien krijgt misschien bij het zien van de graffiti steeds de beelden op het brein.

28.6.13

Infographic

Potverdorie, wat een mooie infographic. Die biedt informatie over één Tilburgse wijk: de Blaak. Op alle pilaren van het viaduct aan de Vaartlaan staan infographics over de wijk. Die één carnavalsvereniging heeft, één restaurant, maar vier logopodisten, zes AED punten en twee wijkagenten. Zó zag het hier eerder uit.

27.6.13

Jozefpark

Dát ziet er strak uit, de nieuwe woonflat aan het Jozefpark. Duidelijk ontworpen met respect voor- en indachtig de architectuur van Jos. Bedaux. 56 huurappartementen. De vernieuwing van het oude Sint Jozefzorg startte in mei 2011 met de sloop van het verouderde verpleeghuis. In november 2011 startte de bouw van de eerste nieuwbouwcomplexen Satijnhof en Brokaat. Satijnhof heeft een wijkrestaurant en 8 kleinschalige woongroepen. De nieuwbouw Brokaat bestaat uit 56 appartementen, 54 overdekte parkeerplaatsen en een ontmoetingsruimte voor de wijk. De Architectenwerkgroep Tilburg maakte het ontwerp. Aannemer Heijmans is verantwoordelijk voor de bouw van Het Brokaat en Satijnhof.

26.6.13

Voorkomen rheumatiek

Foto op de oude AaBe fabriek. De wachtende mensen bij de bushalte ontroeren me. Het is een foto uit de jaren vijftig.  De bushalte op de Heuvel is voor het "AaBe-panaroma": een etalage met reclame voor AaBe-dekens: een winterlandschap met herten en een arreslee, beladen met wollen dekens. De etalage was een begrip in Tilburg. De foto doet mij denken aan een van mijn doopfoto's van mijn oma van den Besselaar.

25.6.13

Wethouder Baggermanlaan

Dit is de wethouder Baggermanlaan, genoemd naar wethouder J.C. Baggerman (1910 - 1983). Op het eind zien we den Ophef, de brug over de Piushaven. Daarachter het in aanbouw zijnde Havenmeester-complex en daarachter weer het Interpolis hoofdkantoor. Rechts zien we nog een fragment van de oude AaBe fabrieken, een deel dat in 1966 is gebouwd.

24.6.13

Station Tilburg Universiteit

Fotootje gemaakt in de auo, een snapshot. Van één van de drie treinstations, deze is Tilburg Universiteit. Die zal in de volksmond nog wel even Tilburg West worden genoemd. De universiteit ligt op loopafstand, in een hele groene omgeving.

23.6.13

Ophef

Zij lopen pratend over de brug, man en vrouw. Ik kom met AaBe in de rug over de brug. Het is een fraai staaltje techniek, het imponeert mij. Bovenin zijn neonletters. Niet goed zichtbaar, waardoor je beter gaat kijken. "Daar is weer niet goed over nagedacht", hoor ik de vrouw zeggen. De man stemt knikkend ermee in. Even ben ik van mijn stuk gebracht... er is juist enorm goed nagedacht over deze brug, is mijn eerste reflex. Door Jonh Körmeling. Bedoelen ze nou de leesbaarheid van de letters? Maar nee, ze bedoelen dat de bewoners van de flat ter hoogte van de brug tégen de brug aankijken. Maawers, denk ik. Dichterbij techniek en kunst kun je niet wonen. Niks om ophef over te maken.

22.6.13

Ateliers # 10


Tilburg is nog altijd een goede voedingsbodem voor textiel design. Anne Marie Smolders heeft een atelier in Carré en is eigenaar/oprichter van Sjibbolet.

21.6.13

Valse munters

Men vraagt niet bij vrome werken
Hoe 't goud eerst werd opgepot
Toch zijn de schenkers aan kerken
Vaak valse munters voor God

20.6.13

Bellen blazen

Het lieve Chinees-Tilburgse meisje schrikt van de fotograaf. En maakt zich uit de voeten.... Jammer, want ze is aan het bellen blazen. En met een bellen blazend meisje is de schoonheid van verval nóg mooier. Zie ook de blogpost van 1 juni 2013.

19.6.13

Chop, chop, chop... altijd prijs!

Ja, het begint al wat te kriebelen. De kermis komt eraan. Bkkc en Cast werken samen aan een programma rondom de kermis, van 20 juni tot en met 18 augustus. Mooi initiatief. Er is een expositie van kunstenaar Coen van Rooij en fotograaf Paul Bogaers. Op 26 juni een lezing. En...de beroemde attractie Muizenstad van de familie Kroon ondergaat een transformatie onder leiding van kunstenaar/architect John Körmeling. Muizenstad 2013 bestaat uit  beeldbepalende gebouwen van Tilburg waarin de muizen verblijven. De Muizenstad wordt sinds 1964 door de familie Kroon geëxploiteerd. De muizen leven en wonen in onder andere het station, de schouwburg, Westpoint, de AaBe fabrieken en het Draaiend huis ontworpen door John Körmeling zelf. Deze kijkattractie is op de nostalgische kermis te zien van 19 juli tm 28 juli.

18.6.13

Voor straf?

Ze kijken wat leep uit hun ogen, de componisten. Waarom staan ze in de gang, naast de voordeur, naar buiten te kijken? Misschien iemand die meer dan genoeg had van urenlang, dagenlang, wekenlang oefenen. Hebben ze straf? Ze kijken sip.

17.6.13

Kruisherenstraat

Straat in Het Zand, met veel groen, in West, die zijn naam dankt aan de Orde gesticht door de kruisvaarders.

16.6.13

Klaproosjes


klaproosjes pas in bloei
zo intens rood
dat de kleur vloeibaar lijkt
niet houdbaar binnen bloemvormen
zoals geluksgevoel
uitbarstend soms
buiten mogelijkheden

gedicht Dick Hillenius

15.6.13

RW 58

De auto's op de brug rijden op de A58, richting Den Bosch en Eindhoven. Mooie weerspeigeling van de palen in het water. En Rijkswaterstaat heeft niet al te veel creativiteit gebruikt om de brug te benoemen: RW 58. Aangenaam.

14.6.13

Ardennenlaan

In de wijk Groenewoud hebben de straten en lanen namen naar geografische herkomst. 

13.6.13

Brievenbus

Hier hou ik wel van: een alledaags gebruiksvoorwerp waar véééél aandacht aan is gegeven. Ambachtswerk. Kunst, zo de lezer het wil.

12.6.13

Iets voor doen

Je moet er iets voor doen. Als je een aparte wil hebben. De suppoost glimlacht met een mismoedig trekje om de lippen. Ze is heel wat gewend.

11.6.13

Dichterbij

Van wat dichterbij gefotografeerd. Deze stoere Heilige. Die al hééééél lang naar Tilburg tuurt.

10.6.13

Welkom

Rondom buurtmoestuin Het Groene Woud zijn vogels van harte welkom. In tal van bomen en aan de afrastering hangen mooie vogelhuisjes. Daar moet je je als vogel toch helemaal thuis voelen!

9.6.13

Moestuin

De kruiden staan er mooi bij in buurtmoestuin Het Groene Woud:  bieslook, munt, tijm, in nieuw aangelegde kruidentuintjes. De groenten zijn nog bescheiden, zoals ze er begin juni bijstaan. De tuin is in 2012 ontstaan en ligt achter moedercentrum De Ketting aan de Berglandweg. Dit is een ontmoetingsplek waar buurtbewoners samen tuinieren, koken en knutselen. Verschillende nationaliteiten komen zo samen. Deze buurttuin is in de provincie Noord Brabant het pareltje van de Groen Dichterbij projecten, gericht op het vergroenen van buurten. Over twee dagen - op 11 juni - brengt de Koning een bezoek aan de buurttuin.

8.6.13

Krijgt vorm

TalentSquare krijgt steeds meer vorm. Ik hield van het obscure stukje Tilburg met véél graffiti, maar nu is het steeds meer Grote Stad. Het is niet echt goed te zien op deze foto, maar gelukkig staat er nog één forse boom onderaan het complex.

7.6.13

# 42 Geluk

Vandaag is het geluk je deel
en morgen vallen klappen
oh er gebeurt zo veel zo veel
waar wij geen barst van snappen


Foto keramiek Roos Mannaerts

Tekst Toon Hermans

6.6.13

Apotheker

Intrigerende foto. Dit is de apotheker van het Twee Steden Ziekenhuis, dat wil zeggen: de pillen en poeder robot die de geneesmiddelen selecteert uit de voorraad, en van etiket voorziet. Door de lange sluitertijd van de foto zien we de robotarm bewegen.

5.6.13

Omlaagkijken # 9

Schoonheid van het alledaagse. Een putdeksel met bloesemblaadjes.

4.6.13

Nieuwbouw

De nieuwbouw van het Twee Steden ziekenhuis.

3.6.13

Poppendokter


Bij de poppendokter op de Open Dag die het Twee Steden Ziekenhuis organiseerde na de officiële opening van de nieuwbouw door de burgemeester.

2.6.13

Toepasselijke plant

Nabijheid schept een band. Wil je ingenieurs laten samenwerken? Zorg dat ze binnen een straal van 15 meter werken... en dan komt die samenwerking bijna als vanzelf tot stand. Hoeveel huwelijken komen er tot stand door studenten die elkaar leuk gaan vinden? Of collega's?  Zelfs in bijzondere omstandigheden - een gijzeling bijvoorbeeld - ontstaat er een band door nabijheid. De gijzelaar krijgt sympathie voor de gijzelnemer. Dat noemen we het Stockholm-syndroom. Deze plant staat in de tuin van museum de Pont. Het lijkt net alsof zijn blaadjes in een pot verf zijn gedoopt. Curieus. Is er een lezer die de plant kent en uitsluitsel kan verschaffen?

1.6.13

Antiekwinkel / Antiques shop

The Dutch magazine Vrij Nederland published pictures of shops and windows by the fotographer Stephan Vanfleteren. He searched for decrepid facades throughout Belgium: a melancholy portrait of disappearing small shops, village pubs closed, abandoned brothels and boarded facades. The Beauty Of Decay, great! Today is themeday, visit citydailyphoto to see pictures of the other cities.
 
Vrij Nederland publiceerde foto's van winkels en etalages van de fotograaf Stephan Vanfleteren. Hij vond vervallen facades in heel België: een melancholisch portret van verdwijnende kleine winkels, gesloten dorpscafés, verlaten bordelen en dichtgetimmerde gevels. De schoonheid van verval, prachtig!  Het valt nog niet mee om die in Tilburg te vinden, maar als ze er zijn, dan gaan we ze de komende tijd laten zien. We beginnen met een winkel die doet denken aan Malle Pietje uit de televisieserie Swiebertje.