30.9.12

Twee x Belle

Ho stop. Even foto maken. Lopend uit de Veemarktstraat naar de Korte Heuvel zie ik twee keer Belle. Links het wooncomplex Belle Vue op de hoek van Tivolistraat - Sint Josephstraat. En - goed kijken - rechts een affiche met aankondiging van een optreden van Belle Perez. Twee maal Belle dus.

29.9.12

Waar ik in geloof?

Mag ik alsjeblieft zelf bepalen waar ik in geloof? Heel veel Tilburgers kennen de oude wolfabriek 3 Suisses. Daar kun je nu als theatertoerist jouw eigen reis gaan maken door de donkere nauwe straten van de stad Jeruzalem, langs paleizen, moskeeën en tempels. Op weg naar het geloof in jezelf. Van 5 oktober tot 17 november speelt Heilig Vuur. Een locatievoorstelling van het Zuidelijk Toneel.

28.9.12

Meerdere gezichten

Architectuur is een handvol diamanten te midden van troep, las ik. Wat een definitie... de bedenker gaat er al vanuit dat er heel veel troep is. Maar ja, hóe we iets beoordelen is afhankelijk van een tijdgewricht. Een ontwerp kan in de jaren dertig modern en hip gevonden zijn, terwijl we het nu afschuwelijk vinden. We zien hier de achterkant van de Westermarkt-winkelpassage. Dat is 's avonds een tikje onguur. En bij herfstige regens onheilzaam. Maar zie... bij schitterend septemberweer moet ik hier denken aan strandflats. Zo in de zon is de moderne architectuur waardevol. Wat vinden de kijkers en lezers?

27.9.12

Gedroogde bloemen

Hun bloeien zet zich tussen de regels voort.
Uit tijd geplukt gaan zij met minder
kleur, maar gaaf en even kreukbaar door.
Totdat zij vallen uit het boek - stof
waar te lang bestaan aan was verleend.

gedicht T. van Deel

26.9.12

Mainstream

Afgelopen zaterdag was er een jonge ondernemersmarkt in het Veemarktkwartier, de beoogde hotspot  van culturele initiatieven. En warempel, daar zie ik 'Echte liefde' t-shirts. Ben jij de man die de hele stad volspuit, vraag ik zo neutraal mogelijk. "Nee, dat ben ik niet", zegt de man die op deze foto heel toepasselijk met zijn gezicht achter een T-shirt staat. In de héééle stad zijn de Echte Liefde graffiti te vinden, van Noord tot Zuid. Van underground naar mainstream, mag je wel zeggen als er een heuse merchandising ontstaat. Enfin, Echte Liefde is een droge variant van Banksy. Typisch Tilburgs. Dus wél een T-shirt gekocht. Wil de lezer dat ook?
 
Goed plan: http://www.dutch-finest.nl/ en ga naar de 'store' - op pagina 2 zijn de Echte Liefde T-shirts te koop.

 

25.9.12

Donkere wolken

De maand september is mooi. Als de zon schijnt koesteren we ons in de nazomer. Er zijn fraaie wolken en goed licht om te fotograferen. Hier pakken donkere wolken zich samen boven Talentsquare. In aanbouw wel te verstaan.

24.9.12

Ver-engels-ed


Ha
Haven

Ha Haven
Piuuuuuuuuuuuus!
Good heavens…

Piece Heaven

23.9.12

Herfst

Ik hou van kleine kunstwerken. Vaak zie je het handschrift van de kunstenaar daar héél goed in terug. Dit klein object - dat onmiddellijk doet denken aan de herfst - is van de hand van Toon Verhoef. Hij gebruikt acrylverf, olieverf, verfresten van de ateliervloer, polyester, fragmenten van andere tekeningen, foto's. De kunstenaar giet zijn verf, schuurt het, laat er water of verdunner overheen lopen en... trapt zo'n tekening ook nog eens wat rond in het atelier. Zó ontstaan afbeeldingen die weer een inspiratierbon zijn voor zijn grote schilderijen. Deze herfst-achtige tekening is van een adembenemende schoonheid. /  De herfst loopt officieel van 21 september t/m 20 december, maar het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening (rond 23 september op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn nagenoeg even lang. De herfst eindigt met de winterzonnewende (rond 22 december op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond).

22.9.12

Opknapbeurt

Mac Allisterstraat in Oud-Zuid Tilburg. Soms veranderen straten van naam - deze straat heette van 1950 tot 1963 Prins Bernhardstraat. Kolonel Mac Allister stond na de bevrijding van Tilburg op 27 oktober 1944 aan de leiding om de aanvoer van levensmiddelen en brandstoffen weer op gang te brengen.

21.9.12

De Pont in the Picture

In museum de Pont mag gefotografeerd worden. Dat doen bezoekers dus al twintig jaar. Een selectie van deze foto's is nu te zien in het museum. Weekendtip! Overigens toont de fotograaf Liedeke Kruk ook foto's uit de afgelopen twintig jaar. Haar foto's zijn briljant - om verliefd op te worden.

20.9.12

Rozenviaduct


Randweg van de Reeshof.

19.9.12

Nieuwe woning

Dit is echt aan de rand van Tilburg, in de Reeshof. Hier woon je naast het mais.

18.9.12

Patisserie Turkish Delight

Adembenemend lekkere chocolade, koekjes, baklava en andere Turkse deegwaren zijn te koop in Patisserie Turkish Delight aan de Jacques Oppenheimstraat in West. Er zijn mooie cadeauverpakkingen voor Turks Fruit en gebak. Dit is dus een heel goede winkel voor de shop till you drop foto's op deze website. Ga er eens iets lekkers halen voor na het diner. UPDATE 301212: De winkel is alweer gesloten. Helaas.

17.9.12

Drakenbootrace

Vertier in de Piushaven.

16.9.12

Slaoj meej jöön, meej aaj, meej èèrpel

De maaltijdenexpres bestaat veertig jaar. In 1972 werd besloten een maaltijdvoorziening voor ouderen te starten; oorsprong is de stichting bejaardenwerk tilburg. In 1974 werden 10.000 warme maaltijden thuisbezorgd. Zeg nou zelf, dat zijn er veel. Maar vandaag gaan er zo’n 1.200 maaltijden per dag naar klanten. Ter gelegenheid van het jubileum was er gisteren een drukbezochte open dag in de Boomstraat. Nee, ik heb geen Slaoj mee jöön, meer aaj en meej èèrpel gezien. Wel konden bezoekers veel proeven. Wekelijks heeft de maaltijdenexpres keuze uit 3 salades, 10 soepen, 40 hoofdgerechten en 10 desserts. De maaltijdenexpres ontlast mantelzorgers. Een belangrijk deel van het werk doen vrijwilligers, zij hebben ook tijd om een praatje te maken. De maaltijdenexpres maakt het mogelijk dat klanten langer thuis kunnen blijven wonen. Het is niet alleen Tilburgse kost die klanten kunnen kiezen (draadjesvlees, hachee, jachtschotel), maar ook vegetarische gerechten, vis, pastagerechten en multi culti maaltijden zoals pilaf, köfte, kebab met ratatouille. Erg leuk is dat de maaltijdenexpres gebruik maakt van lokale producten, zoals die van zorgboederij Laarhoeve in Diessen en slagroomtoetjes van Resy van Roessel van Gijs streekproducten inGoirle. En ook van slowfood op een fastway, via culinique.nl. Er zijn halal maaltijden verkrijgbaar.

15.9.12

Naar het stadion

Het is een mooi gevoel. Samen naar het Koning Willem II stadion lopen. Verwachtingsvol. Altijd. Want je begint op 0 - 0. En beide ploegen hebben kansen. Verbondenheid geeft het. Ook om te mopperen. Het hoort bij voetbal. Verbondenheid. Die voel je meteen bij het zien van dat rood-wit-blauwe streepje kleding. Een mooi gevoel.

14.9.12

Burgemeester van de Mortel

Jan van de Mortel was advocaat in Tilburg, en vanaf 1911 ook gemeenteraadslid voor de RKSP. Vanaf 1916 vertegenwoordigde hij die partij in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Hij was  burgemeester van Tilburg tussen 1940 en 1946 en lid van de Eerste Kamer tussen 1939 en 1947. Als burgemeester van Tilburg kreeg hij te maken met de Duitse bezetting. Het gemeentebestuur van Tilburg collaboreerde niet met de bezetter in de mate die elders gebruikelijk was; veel ambtenaren leverden actieve of passieve steun aan het verzet. In 1944 wist Van de Mortel te voorkomen dat de Sicherheitsdienst represailles uitvoerde na de spectaculaire Tilburgse zegeltjeskraak, waarbij 105.000 controlezegels voor de distributiestamkaart waren ontvreemd uit het stadhuis. De Tilburgse zegeltjeskraak wordt de geslaagde overval genoemd, die de verzetsgroep KP-Soest onder leiding van Johannes van Zanten op 25 januari 1944 pleegde op het distributiekantoor van de gemeente Tilburg.Bij deze verzetsactie werden 105.000 nieuw ingevoerde plakzegels (zogenaamde Rauterzegels) en 700 blanco persoonsbewijzen buitgemaakt. Na distributie via de ondergrondse kanalen van de LO konden hiermee dreigende problemen voor de voedselvoorziening van onderduikers en verzetsmensen voor langere tijd worden afgewend. De beramer van het plan, de Betuwse KP-leider Van Zanten, had dit tot in detail voorbereid met de Tilburgse gemeenteambtenaar en LO-er Jan Poort. Tijdens de uitvoering van de actie deden zich enkele onverwachte complicaties voor, die dankzij slagvaardig optreden van de betrokken Tilburgse ambtenaren werden overwonnen. Er behoefde zelfs geen schot te worden gelost. De Duitse bezetter wist de daders niet op het spoor te komen en liet represailles achterwege.
In juli 1944 werd de burgemeester door de Duitsers uit zijn ambt gezet en geïnterneerd in Sint-Michielsgestel; na de bevrijding van het zuiden kreeg hij in oktober 1944 het burgemeesterschap weer terug. Het borstbeeld van Mr. Jan van de Mortel is van de kunstenaar Albert Termote.

13.9.12

Capucijnenstraat

Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd. Deze bewoner aan de Capucijnenstraat heeft een meerjarenplan om zijn eigen paradijs te maken. Met palmen in de tuin.

12.9.12

Stemmen

En zo stonden er dit weekend ineens kruisen door alle affiches aan de Ringbanen. Niet zo moeilijk wat de daders daarmee willen uitdrukken... We gaan voor de vijfde keer naar de stembus in tien jaar tijd. Er is behoefte aan een stabiel kabinet. Wie weet komt zo'n kabinet dichterbij vandaag. En krijgen we een feestelijk gevoel op de feestdag van de democratie. Zou mooi zijn.

11.9.12

Rust zoeken

De begraafplaats aan de Goirkesestraat is het oudste Tilburgse en enige oorspronkelijke katholieke kerhof - hof om de kerk - van Tilburg. Wonderlijk genoeg bezoeken we in het buitenland wel eens begraafplaatsen en in eigen land zelden. Toch maar eens doen, lezer. Hier is het heerlijk rustig, weinig tijd voor beslommeringen en er loopt een magnifieke oude muur rondom de begraafplaats. Op het kerkhof is een urnenveld met voldoende plaatsen beschikbaar. Reserveren mag.

10.9.12

Opknapplek

Tilburg knapt op, is een ronkende kopregel van een huis aan huis blad. Onder die titel konden bewoners nare plekjes (lelijk, vervuild of onveilig) aanmelden, die de gemeente dan gaat opknappen. In plaats van vijf gaat wethouder Lauwerier maar liefst zes plekken aanpakken. De tunnel Willem Dreeshof en Korvelseweg, braakliggend terrein aan de Mascagnistraat, viaduct aan de Vaartlaan, Elise van Calcarpad, omgeving FAXX gebouw en voetbalveld Dwingelostraat. In twee maanden tijd hebben 2.000 unieke bezoekers de Facebookpagina bezocht.  Het viaduct aan de Vaartlaan kreeg de meeste likes op Facebook. Het is natuurlijk speculeren, maar ik denk dat de uitslag echt anders was geweest als er niet via social media maar via een steekproef plekken waren verzameld.

9.9.12

# 33 Geluk

Psycholoog Ap Dijksterhuis onderzoekt geluk. We proberen een onbewuste maat te ontwikkelen die meet hoe gelukkig iemand is, legt Dijksterhuis uit. Alle bestaande maten voor geluk zijn vragenlijsten, maar het probleem is dat mensen niet goed inzicht hebben in hun eigen psyche. Bovendien kunnen ze makkelijk zeggen dat ze veel gelukkiger zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Zo'n nieuwe maat zal wel enig verband houden met die bestaande maten voor geluk, maar dat verband zal niet perfect zijn. De psychologen onderzoeken bijvoorbeeld verschillende computertaakjes gebaseerd op het idee dat gelukkige mensen sneller reageren op woorden die met zichzelf te maken hebben, nadat er net woorden die met geluk te maken hebben in beeld zijn geweest. En we hebben dus dat gekke loopje, zegt Dijksterhuis. Zijn studenten en hij bedachten dat aan de manier waarop iemand loopt - hoe rechtop, hoe kwiek - wellicht te zien valt hoe gelukkig diegene is. Dus hing er, zonder dat de proefpersonen het wisten, een camera in de gang van het psychologielab. // Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik denk dat de wandelaars over 't Bels lijntje héél gelukkig zijn.
 
Uit: Geluk is wandelen op het strand - of niet?  NRC Handelsblad, wetenschapsbijlage juli 2012

8.9.12

Tot inzicht komen

Aandacht. Dat was altijd al nodig. Bij borduren. Hoewel je er natuurlijk ook bij weg kunt dromen. Om tot inzicht te komen. (Borduurmachine Textielmuseum)

7.9.12

Pagestraat

Pagestraat. Iedere straat leent er zich voor om jóuw paradijs te worden. Als je er opgroeit, leert, liefhebt.

6.9.12

Langslopen

Een abstracte foto. Vele honderden, duizenden Tilburgers herkennen dit beeld - als je tenminste het groter geheel ziet. We lopen er langs. In gedachten. Bij anderen. Of gedachtenloos. Het lot van kunst. Soms.

5.9.12

Bijenhotel

Gefotografeerd in de Reitse tuin

4.9.12

Knappe Bedaux woning

Deze Bedaux woning straalt aan drie kanten een andere sfeer uit. De woning uit 1940 verkeert nog in de oorspronkelijke staat. Frans en Georgde Bedaux noemen dit huis een voorbeeld waarom hun vader zich niet laat indelen bij Delftse of Bossche School.

3.9.12

Talenten in de dop

Ha, er loopt absoluut voetbaltalent rond in Tilburg. Dat zag ik gisteren op het Nassauplein, waar een deel van de Tilburg Street League werd afgewerkt. Waar in het centrum de Tilburg Ten Miles werden gelopen, zag je hier poeiers op de goal, tackles en verfijnd wegdraaien. Met het mooie weer was er ook aan toeschouwers geen gebrek. Fijne muziek, frietjes en shoarmavlees. De benodigde electriciteit voor een opblaasspringpaleis kwam van een verlengsnoer dat door een wc-raampje naar binnen hing. Prima sfeer daar op het Nassauplein.

2.9.12

Beschermengel

Het is niet eerlijk verdeeld in de samenleving. Er zijn duizenden mensen die werkloos zijn; er zijn er ook duizenden die te veel werkdruk ervaren. Hectiek, stress en overbelasting. Velen zitten in een vicieuze cirkel van overbelasting en komen daar niet uit. Juist degenen van wie vernieuwing en creativiteit worden verwacht, zijn vaak permanent overbelast. Creativiteit, anders kijken dan anderen, vereist afstand en rust. Van niksdoen kun je trouwens ook knap gestresst raken. Wie na de vakantie weer aan de slag gaat, merkt alras: we zijn energieker als we werken. Er is een goede dagorde nodig om in balans te blijven. Daar kan een beschermengel bij helpen. Ik dacht aan de beschermengel bij het zien van deze graffiti-engel. Vlak naast de Heuvelse kerk. Vraag aan honderd Tilburgers of ze meer vertrouwen hebben in de kerk of in een beschermengel. Het antwoord laat zich raden. Ik gun iedereen een goede beschermengel. Dat is er misschien wel een die af en toe een oogje dicht doet… De deze week overleden 85-jarige maar progressieve kardinaal Martini heeft in een postuum gepubliceerd vraaggesprek aangegeven dat naar zijn inzicht de kerk tweehonderd jaar achterloopt. Een bijzonder exitgesprek, zou je kunnen zeggen.  

1.9.12

Niet wereldvreemd

"We gaan sushi eten." "O, met stokjes, dat ken ik niet, waar?" "Bij Sushi Koi op den Heuvel, da's lekker hoor." "Dat is niet mijn ding." "Met veel verse vis: tonijn, zalm, garnalen en groente als avocado, het is echt smullen." "Ja, ik heb het wel eens gegeten op een feestje. Ik ben niet wereldvreemd!".  Restaurant Sushi Grill Koi heeft een mooie website, klik hier.