30.11.12

GSM reparaties

"Telefoons zijn in Nederland veel vaker mobiel dan in België. Dat komt doordat Belgen hum mobiele telefoon meestal een 'GSM' noemen. Nederlanders pakken vaker de telefoon om iets te regelen. Belgen regelen dingen langs hun telefoon. Belgen haken in als het gesprek is afgelopen, Nederlanders hangen op." Dezelfde woorden hebben soms een andere betekenis in Nederland en Vlaanderen. Minstens zo leuk zijn de situaties dat er twee woorden zijn voor één en hetzelfde. Een bediende (B)? Is een ambtenaar. Een jeanette (B)? Is een homo. Een marcelleke (B)? Is een hemd. Hoe noemen Belgen speculaas? Speculoos. Een stropdas (NL)? Een plastron. Kwark (NL)? Dat is platte kaas. Onze verstandskies noemen Vlamingen een wijsheidstand.

29.11.12

Contrast

Een scherp contrast met de foto van gisteren. De stad die bouwt aan de toekomst. Foto genomen vanuit de Acaciastraat met zicht op de Spoorlaan. Zie de foto van 8.11.11 waar panden worden afgebroken. Nu verrijzen hier grote nieuwe complexen, voor merendeels buitenlandse studenten. Talentsquare gaat het hier heten.

28.11.12

Wat ik mis...


... In een supermarkt is het sauwelen. In de buurtwinkel kunde wel sauwelen. En dat maakt een dag een stuk leuker. Deze week hoorde ik bij de slager dat lever het allergezondste stukje vlees is dat je maar kunt hebben. “Beter dan welke vis ook”, zei hij en keek me veelbetekenend aan. Klaar om verder te sauwelen. Toen N. vertelde aan de groenteman/vrouw dat onze zoon de kleine krielaardappeltjes niet lekker vond, was de reactie resoluut: “Tijd om op kamers te gaan, een ander kosthuis te zoeken”. En we kregen nog een advies: “Neem die aardappeltjes gewoon iedere week”. Kijk, die adviezen krijg je alleen waar je kunt sauwelen. Zo’n buurtwinkel, zoals hier aan de Arke Noëstraat, het stemt weemoedig.

27.11.12

Anish Kapoor in de Pont


“De expositie is anders dan de vele overzichten die Kapoor elders heeft, waar doorgaans vooral het artistiek machismo van Kapoor wordt benadrukt. Zoals drie jaar geleden in de Londense Royal Academy. Daar werd zijn werk neergezet als dat van een Olympiër. Groots, overweldigend, niet te vermijden. In vergelijking daarmee is zijn de Pont expositie er een voor fijnproevers.”
Een expositie wars van alle grootsheid die Kapoor doorgaans wil uitstralen, zegt Rutger Pontzen in de Volkskrant. Sprankeling van glas, ijzer en beton. 21.11.12
Weet je wie ook een fijnproever/liefhebber is?  Klik HIER.

26.11.12

Het Rode Kruis


Mijn bloed, ik sta ’t luid zingend af,
keer lichter husiwaarts, op een draf.

Maar ergens, in dit dwaas heelal,
slaat iemand na een ongeval

kleurloos en triest de ogen op
en belt om scheermes, gif en strop.
 

Lévi Weemoedt, uit de bundel: Zand erover, 1981

25.11.12

Oude horeca prijzen


Ik ben  gisteren gaan klotteren. Op de Oude Markt maakte ik deze foto. In het geheugen van Tilburg trof ik een verhaal van Anton van de Wiel over de Markt. Op de hoek van de Heuvelstraat lag van de 16e tot de 18e eeuw de herberg en brouwerij de "Gulden Ploegh". Zowat van 1700 tot 1800 heette de herberg "De drie Swaentjes". Er zijn van deze herberg wat prijzen bewaard gebleven, schrijft Anton. Een boterham kostte een stuiver, maar als er beleg op moest twee stuivers. Een glas bier kostte 1 stuiver. En dan wel weer grappig… een glas jenever kostte anderhalve cent, terwijl een kop koffie 2 stuivers kostte. Klik HIER voor zijn verhaal.

24.11.12

Masker

Het metselwerk aan de voorkant van het huis lijkt een masker, daarachter en aan de zijkant zien we gewoon 'productie' metselwerk. Verwonderlijk.

23.11.12

Creatief

De internationaal bekende Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau (geboren in Goirle, 1975) richtte in 2003 zijn label JANTAMINIAU op. Hij mag sindsdien Prinses Máxima, Lady Gaga en Beyoncé tot zijn klanten rekenen. De couturejurken van JANTAMINIAU zijn meeslepend, poëtisch en verrassend. Roel van Tour maakte een prachtige film over de werkwijze van de modeontwerper.

22.11.12

Dubbele entree

Aan de Spoorlaan kan de bezoeker door één deur zowel naar de bkkc als naar de reclassering. Bij bkkc is nu de expositie Uitgeschreven ruimte. Dit kunstwerk hangt in de entree naar beide instanties. Op de muur lees je de tekst:

Ik wil opnieuw primitief zijn
In het water jouw letterlijke dief zijn
Wat zal ik stelen?
Touw om matroos te spelen?
Of toch maar gewoon geld

21.11.12

Avondzon


20.11.12

Spaans

Horeca-zaken hebben het moeilijk. Ik schrok toen ik een lijstje zag van restaurants van een jaar geleden en nu. Er zijn toch aardig wat namen weggevallen en/of veranderd. De Bisschop aan het eind van de Heuvelstraat is weg. El Caso, tapas, heet het nu.

19.11.12

Grijs weer

Doorkijkje in de dr. Nolensstraat

18.11.12

# 35 Geluk


Het is wel een sombere dag, zegt de verkoopster van de schouwburg tegen mij, als ik over het weer begin. Saai weer is het. Grijs. Koud. Op de doordeweekse dagen was een jas genoeg deze week. Nu zijn daar de sjaals bijgekomen. Misschien is het niet zo handig om gevoelig te zijn voor het weer. Dan kan je humeur als in een carroussel van kleur veranderen: blij, chagrijnig, vol verwachting, treurig, zeurderig, uitbundig. Nee, dan kunnen we voorbeeld nemen aan weermannen, die ons op het hart drukken om te genieten van elke weersoort. Blij zijn met regen. Grijs weer zien als inspiratiebron voor een wandeling of goed boek (of eindelijk die theaterkaartjes te bestellen). Bij stormachtig weer toch je neus buiten de deur durven steken. Etc. Ik denk dat zo’n van-alles-wat-je-krijgt-genieten houding bijdraagt aan geluk. Vaak zijn de spreuken van de weermannen en weervrouwen ook een bron van geluk. Jean PaulKorst, weerman in Berkel Enschot, heeft voor nu echter een spreuk die ons op het ergste doet voorbereiden: Zijn droevig de novemberdagen, de winter zal ons zeker plagen.

17.11.12

Sinterklaascadeaus

Twee mooie Sinterklaascadeaus om iemand mee te verrassen. Barbara Stok maakte de beeldroman Vincent over de korte periode die Vincent van Gogh in Zuid-Frankrijk doorbrengt. En de prachtig uitgevoerde kleine dichtbundel Mijn stad, mijn thuis van de kinderstadsdichter Sara Bidaoui.

Kom dichter!

Kom dichter! Jij grote lieverd

Ik wil jouw woorden horen
en de klank van klinkers
en gevoel
Jouw woorden die tranen
laten overvloeien
Jouw warme barse stem

Kom en vertel
alsjeblieft je diepste geheimen
Gehuld in nevelige zinnen
en sla je bladzijdes om

Enkel jouw gezicht
lezen is niet genoeg
Ik hoor je liever
zuchten

Want woorden en zinnen
vielen op hun plaatsen

Jij zo volmaakt
gedicht

16.11.12

Noordstraat

Kunstpodium T. Met meester/leerling exposities. Karakteristiek pand.

15.11.12

Duizelig



Schaepmanstraat. Kunstig  straatwerk met mozaiek-patronen.

14.11.12

Bruggen

Boeken over bruggen. Zou boekhandel Livius ze hebben neergelegd vanwege het motto van de regering: bruggen bouwen?  Vernieuwen die politici een keer, in de kabinetsformatie ~ elkaar iets gunnen, is dat genoemd... en dan blijkt dat de nieuwe regering in een week tijd veel goodwill verspeelt met plannen om de ziektekostenpremie inkomensafhankelijk te maken. Ik hoorde commentatoren op de radio dit kabinet vergelijken met het vechtkabinet van Agt. Dat was geen lang leven beschoren...

13.11.12

Toepertoetje

Toepertoe
Toepertoe
Toepertoepertoetje toe
Toepertoepetoepertoepertoetje toe

Tonpraot tèùnpraot
Slaoj-meej-aaj-meej-jèùnpraot
Bèngske plèngske
Smam der sneekes brôod

Hil den dag dan docht ik: as ik heur mar niemer heur
Meej sjeklaade haozelnoot amandel crème au beurre

Toepertoe
Toepertoe
Toepertoepertoetje toe
Toepertoepertoepertoepertoetje toe
 
 
Fragment van gedicht van Frank van Pamelen. Wat verstaan we onder de taal van Tilburg? Is dat het dialect – of zijn er woorden en klanken bijgekomen? Stadsmuseum Tilburg heeft er een 'luchtig' onderzoek naar gedaan. In de bieb aan het Koningsplein is deze maand een expositie te zien van het project ‘Taal van Tilburg’. Met o.a.fragmenten van interviews met Tilburgers in de jaren ‘70 en ’80, Tilburgse jongerentaal anno 2012 en dialectkaartjes van Wil Sterenborg. Aanrader dus. 

12.11.12

BWAAAAAAFFF

Er verzamelen zich mensen in het museum bij het kanon. Ze stoppen hun oren dicht. Wachten. Wachten. En dan.... BWAAAAAAFFF. 

11.11.12

Verloren verleden

Logica is in een stad ogenschijnlijk vaak ver te zoeken. Totdat je op zoek gaat naar verklaringen. Zo dacht ik ineens: hé, Utrechtsestraat. Wat gek. Middenin de stad. We hebben een Bredaseweg, een Bossche weg, Eindhovenseweg en een Turnhoutsebaan, allemaal best logische straatnamen. De logische verklaring ligt in verloren verleden: aan de Utrechtsestraat was een kantoor gevestigd van Levensverzekeringsmaatschappij de Utrecht. Klik HIER voor de verklaring.

10.11.12

Zijne Majesteit

Zijne Majesteit Willem II heeft aan dit gebouw den eersten steen gelegd op den 7den mei 1842.

9.11.12

Omhoogkijken # 15

Tegeltableau Huize Nazareth. Fraaie bijbelmotieven boven de entree van het "voogdijgesticht voor verlaten en misdeelde kinderen" in de Nazarethstraat.

8.11.12

Speelplaats


alle registers open
het spel
tijd schaars
naar huis!

Klein witje, P 84, P25, P21, P12, Een kleurrijke parade, Joke van Pelt, de scenografie van Nicolaas Wijnberg
De foto is van de speelplaats van de oude St. Adreasschool gelegen aan het Lourdesplein. We zien hier ook de Ringbaan Oost. En op de achtergrond een snippertje Jeruzalem.

7.11.12

Toekijkend in brons

Zou er wel eens iemand.... zou er wel eens iemand stiekem een zoen geven aan het borstbeeld van Jan de Pont? Die in brons toekijkt in de entree van museum de Pont. Of een kushandje? Hij verdient het.

6.11.12

Pauluskerk

Het is erg grijs in deze maand. Weer voor een herfstdepressie. Maar soms... zijn de kleuren zó mooi... dat je het haantje zou willen zijn op de Pauluskerk in de Heuvelstraat ~ alleen al om lekker om je heen te kijken. En te genieten.

5.11.12

Duidelijke communicatie


4.11.12

Je eigen dood, je hebt er geen kijk op

Ik zou wel aan mijn doodsbed willen staan
te zijnertijd.
Dat ik zeggen kan, of vaststellen:
hora est, de dood is ingetreden,
zoals ik soms vaststel dat ik leef.

Je eigen dood, je hebt er geen kijk op.

Een scherf licht
verdeelt je gezicht.
Dat is de Transfiguratie.

Het is niet wat ik bedoel.

Ik bedoel dat je, als je dood gaat,
net als bij de anderen,
er zelf bij bent.
Per slot, het gaat om jou.

Misschien dat iemand nog wat zegt
dat je onthouden wilt,

Of dat er iemand lacht.
Dat je dat hoort.

Dat je naar huis gaat en
dat je het voorbijloopt.

Gedicht Hora est. Uit: 't komt allemaal goed, Gerrit Krol


3.11.12

Mooie poort

Dit zie je toch tegenwoordig niet meer: zo'n mooie grote ambachtelijke poort. Die mij doet denken aan Limburgse Hoeve-boerderijen. Maar deze poort is in de Lange Nieuwsstraat.

2.11.12

Openingstijden

Fore Games aan de Willem II straat verkoopt spellen, digitale games. Ze hebben een origineel openingstijdenbordje en zijn elke zondag open.

1.11.12

Spookkantoor

Een kantoor dat eruit ziet als een spookkantoor. Aan de Ringbaan Oost. Ik denk dat het ook nog wel langere tijd een spookkantoor zal blijven. Waarom?  De uitstekende onderzoeksjournalist Joep Dohmen publiceerde over de Bredase woningbouwcorporatie Laurentius. Projectontwikkelaars en aannemers gebruikten Laurentius als melkkoe. Het ziet er naar uit dat er geregeld frauduleuze transacties werden gedaan. Zo ook met dit terrein. "In 2006 was de grond in het Willemskwartier 19,6 miljoen euro waard. Na achttien keer te zijn verkocht, doorverkocht, opgesplitst en teruggekocht, is in 2012 meer dan de helft van de grond van VolkerWessels. Het bouwbedrijf betaalt daar negen miljoen euro voor. 'Een gangbare prijs', zegt het bouwconcern. Laurentius betaalt voor het kleinere deel maar liefst 34,5 miljoen euro. De corporatie heeft bovendien een bouwverplichting voor 350 appartementen. Camiel Seij, raadslid voor de Tilburgse Volkspartij stelde als eerste vragen over het Willemskwartier. 'Het mooiste stuk gaat voor weinig geld naar VolkerWessels, het slechtste stuk voor veel geld naar Laurentius. De lasten liggen bij de corporate, de lusten bij de projectontwikkelaar.'" (Bron:  Joep Dohmen, Brabantse kringen, NRC Handelsblad 4 oktober 2012)