28.2.17

WAARSCHUWING

Bij de controle van het rioolwater zijn ernstig verhoogde concentraties sporen Schrobbelèr aangetroffen. Het gaat hier vermoedelijk om voor de mens gevaarlijke gradaties. Eerder publiceerde het EMCDDA haar bevindingen over metingen naar de sporen van cocaïne, amfetamine, ecstasy, methamfetamine en cannabis in de riolen van 67 Europese steden.

In Nederland werd geconstateerd dat de steden Amsterdam, Eindhoven en Utrecht binnen Europa hoog scoren met sporen van amfetamine, MDMA (het voornaamste bestandsdeel in xtc-pillen), cannabis en cocaïne in het afvalwater. Vast staat nu dat Tilburg het hoogste scoort in de zogenaamde S-lijst. De onderzoekers merken op dat in de afgelopen dagen de S-sporen op een risicovol niveau liggen.

1984 van George Orwell is in veel opzichten realiteit. Op talloze kruispunten, in winkelstraten, langs de snelwegen staan camera's om ons in de gaten te houden. Helaas toetst de overheid ook het rioolwater. Een woordvoerder van het college van B&W verklaarde ("Ik wil dit alleen off the record verklaren") niet voor commentaar beschikbaar te zijn. "Wij willen in deze geen pispaaltje worden."