29.10.10

Noodkerk

Wout van Bommel is de kleinzoon van architect Jos Donders. Hij woont al 45 jaar in de omgeving van Eindhoven, maar komt (“gelukkig” schrijft hij) regelmatig terug. “Wat mij persoonlijk een leuk onderwerp lijkt is de Jumbo aan de Hoevenseweg. Gebouwd in 1900 als IJzergieterij door Jos. Donders, in 1921 door hem verbouwd als “Noodkerk” voor de toen geplande (en daar nooit gebouwde) nieuwe tuinwoonwijk op het terrein van de latere AaBefabrieken. Veel later is op een andere plek de wijk Jeruzalem gebouwd, die van de kerk als parochiekerk gebruik maakte samen met een stuk van de Hoogvensestraat, St Josephstraat en Oisterwijksebaan. Geboren op de Oisterwijksebaan ben ik in die kerk zowel misdienaar als koorzanger geweest en bracht in die kerk ook aardig wat tijd door in de biechtstoel. In 1965 werd eindelijk de definitieve kerk vlak er achter gebouwd op het Lourdesplein. De noodkerk werd Jumbo. De nieuwe kerk werd in 1995 weer gesloten en brandde in 2007 af. Het gebouw van de noodkerk staat er nog steeds. Achter de kerk lag aan het kanaal een houten noodschool (St Paschalisschool) waar ik in 1950 naar de kleuterschool en in 1952 naar de lagere school ging. Die school is pas een jaar of 4 geleden afgebroken: de fundamenten liggen er dacht ik verstopt onder verwilderd gras nog steeds. Het lijkt erop dat noodgebouwen een zekerder bestaan hebben dan sommige definitief bedoelde gebouwen.”

Tot 18 november is het boek dat Wout van Bommel schrijft over zijn grootvader-architect tegen een voorintekenprijs verkrijgbaar, klik HIER.

1 opmerking:

Jeroen van de Ven zei

Hallo Peter, lijkt me hartstikke leuk om een keer samen te komen in Rotterdam! Doe maar een voorstel voor een datum. Groet Jeroen