"Ga aan het werk in plaats van die onzin. Achteraf is alles uit te leggen. Weg met die waanzin. Alles zo laten."
21.12.24
# 181 Omhoogkijken in de LocHal
20.12.24
19.12.24
Mooie herinnering
18.12.24
Perfect
17.12.24
Jan Boerstoel
Vrolijke dronk
Ik moet altijd zo huilen
om alles wat ik weet.
En altijd weer zo drinken,
voordat ik het vergeet.
Uit: Veel werk, Jan Boerstoel
De pilaren in de LocHal zijn prachtig. TilburgDailyPhoto laat
fragmenten van pilaren zien. En koppelt die aan poëzie.
15.12.24
Op het Stadsbalkon: expositie eindexamenstudenten Fontys Academy of the Arts
Tilburg en kunst, dat matcht. Bij Fontys Academy of Arts zijn vijftien kunstopleidingen onder één dak: van dans tot muziek, van circus tot design, van theater tot architectuur
of kunsteducatie. Ruimte voor ieder talent.Vanaf woensdag is op het Stadsbalkon (Lochal) werk te zien van eindexamen kunstenaars. Echt een expositie om je op te verheugen.
De expositie heet LABYR-/NT. Te zien tot 12 januari. Ik vraag speciaal aandacht voor het werk van Anouk Blauw, hier te zien bij het inrichten. Haar bijdrage 'De spiegel van imperfectie' bestaat uit gezichten en gezichtsfragmenten in keramiek. Haar boodschap is sympathiek: imperfectie is perfectie.
14.12.24
13.12.24
Toch even maawen
Die paaltjes... dit is het park van Stichting Petrus Donders in Noord. Hier is niet alleen het geboortehuisje en de kapel, maar ook de kruiswegstatie. En het museum voor naastenliefde. TilburgDailyPhoto wil niet maawen, maar het is héél onduidelijk waar je hier een auto kan stallen. Op de voorgrond is te zien dat automobilisten die paaltjes er ook uittrekken...
12.12.24
11.12.24
10.12.24
9.12.24
8.12.24
Sfeervolle Heuvel
7.12.24
# 180 Omhoogkijken
6.12.24
Briljant idee: een bier waar je van opknapt
De tekstdichter Jan Boerstoel maakte prachtige kroegverzen. Zoals deze.
ENFIN
Zo is het leven
nou eenmaal, weet je,
en drinken helpt niet,
maar soms een beetje.
Dit biertje tref je niet aan in de kroeg. Thrive maakt reclame als 'gezondste bier van de wereld'. Vitamines in plaats van een kater. Ik zag deze reclame bij Bike 'n Coffee, waar je het bier waarschijnlijk ook kunt proeven.
5.12.24
Groenstraat
Kruispunt met Broekhovenseweg. De Groenstraat is in de 15e eeuw al enkele keren genoemd. Op een kaart van Tilburg uit 1760 heeft de straat nog geen naam. In 1900 is de naam Groenstraat vastgesteld door de gemeenteraad.
4.12.24
3.12.24
2.12.24
1.12.24
# 34 Agge kunt kwatsen voelde oe eigen thuis - oplossingen bij de kapper
Er zijn van die dingen die niemand graag doet.
Je rijbewijs of paspoort verlengen. En je hebt van die dingen die mannen niet graag doen. Boodschappen doen, kleding kopen en ja, ik denk ook: de kapper. Nou heb ik daar geluk mee. Gepensioneerde kapper Jos is een echte levensgenieter en ja, daar kan je uuuuren over praten. Nu ben ik al weer een tijd klant bij kapper Schuurkes aan de Korvelseweg. Toen ik daar vrijdag binnenstapte - zonder afspraak - had ik me ingesteld op een wachttijd. Maar ik was snel aan de beurt. Wat ik bij de kapper en zijn zoon erg waardeer: ze praten niet met meel in de mond. Veel middenstanders zijn huiverig om een mening te geven, want: "dan komt de klant niet terug." Zoniet bij Schuurkes. Ik had net gelezen over de ouderwetse pastoor (de man van het klokkenluiden aan de Ringbaan) die nu ging demonstreren bij een abortuskliniek. "Het moet niet gekker worden", zei ik.
En vervolgens hebben we aan één stuk door gepraat. Over een leerstellige of een uitnodigende kerk, over de rol van het geloof in dagelijks leven, over het Joodse geloof en de gewoonten, over hoofddoeken ("de zusters droegen vroeger allemaal een hoofdkap, toch?"), over discriminatie simpelweg op je naam als je Mohammed heet, over politieagenten met een hoofddoekje (nu verboden, maar we vinden beiden dat het zou moeten kunnen), over een Nederlander (derde generatie Marokkaan) die geen huis wil kopen (want rente betalen is verboden door het geloof), maar die er op naam niet tussenkomt als hij een vrije woning huurhuis wil huren, over de vraag of je je moet aanpassen aan waar je woont of anders vaststellen dat het niet jouw land is, over dat gelovige mensen gelukkiger zijn (niet omdat ze geloven, maar omdat ze deel uitmaken van een gemeenschap. Enfin, ik stap vaak uit de kappersstoel met het idee dat er oplossingen zijn. "Heb je mijn tekst op de voorruit al gezien?"
Et maokt ons nie èùt
waor ge vandaon komt.
Et maokt ons nie èùt
wie ge bent.
Et gaot erom
hoe dègge zêêt!
30.11.24
28.11.24
27.11.24
"Vannacht breken we los"
"Vannacht breken we los."
En toen iedereen sliep
begonnen ze te lopen en ze liepen
tot ze niet meer konden
stamvast waar ze stonden
en uit hun poten groeiden loten
hoger dan de iepen
schoten wortels dieper
dan de oudste eik
toen juichten alle tafels: "Kijk,
we zijn weer bos!"
Gedicht Kate Schlingemann
Uit het tijdschrift Dichter, nummer 34, gedichten voor kinderen van 6 tot 106
Uitgave van Plint, thema "Aan tafel" - aanrader om dit tijdschrift aan te schaffen.
De tafels zijn gefotografeerd op de hout afdeling van Yonder.
26.11.24
Air Tilburg
Wat is een stad zonder verbeelding?
Air Tilburg.
Een eigen vliegtuigmaatschappij.
Verbeeldingskracht.
25.11.24
24.11.24
Volt kunstwerk
De geschiedenis van het bedrijf is daarin gevisualiseerd. N.V. Metaaldraadgloeilampenfabriek “VOLT” is in 1909 opgericht. Philips
nam het bedrijf over. Bij Volt werden onder meer onderdelen voor radiotoestellen en televisies gemaakt.Het reliëf bestaat uit een plus en een min teken met een vonk ertussen. Op deze foto is de min te zien.
23.11.24
#179 Omhoogkijken - verbeeldingskracht
Start van een thriller - multiple choice
(A) Zijn vingers tintelden toen hij voorzichtig de Digid code intoetste op de laptop.
(B) Hulk-achtig krachtig voelde hij zich, morgen is hij veilig in Parijs; de sokken nog inpakken.
(C) "Ik voel me bekeken", dacht de bovenbuurman, "het voelt niet goed om hier nu te zijn."
(D) Zo'n Steinway vleugel, mooi hoor, maar het past niet in deze flat.
22.11.24
Willem II straat - feestelijk beeld
21.11.24
20.11.24
Hopen op een betere wereld
Ik blijf hopen op een betere wereld.
Ik blijf vertrouwen in de mens.
Ik geef de moed niet op.
Dáár ligt de grootste dreiging. De hoop verliezen is de laatste sliding naar het einde. Als we dát doen, ga je op zekere dag met zijn allen zeggen: "Laat die bom dan maar vallen."
Kunnen wij geen liefdesoptocht houden met miljoenen tegelijk, en met miljoenen tegelijk, buiten die verouderde politiek om, van binnen uit schreeuwen dat wij niet willen dat ze onze wereld kapot gooien en dat we onze kinderen niet willen laten uitmoorden in één demonische uitbarsting.
Fragment Toon Hermans, Alles in heimwee
19.11.24
Nu mag het!
Deze blogger weigert pepernoten of kruidnoten te eten in augustus (als ze soms al in de winkels liggen), september, oktober en begin november. NIET tot de Sint in het land is. Nu mag het! Ik wandelde door een pop up kruidnotenwinkel in de Heuvelstraat en verwonderde mij over de tientallen smaken. Het verhaal achter de winkels spreekt mij aan: Miguel en Yasmin zijn in 2020 dit familiebedrijf gestart met uitsluitend
seizoensgebonden pop-up winkels. Sindsdien zijn er toch 6
vaste winkels ontstaan. Noemen we maar koekjeswinkels. Gedurende het Sinterklaas seizoen zijn er extra pop-up
winkels. Klik hier voor de website.
18.11.24
Moeilijke tijd voor diverse ouders
Is het weggehaald, dacht ik... En waarom dan? Dit weekend zag ik het weer (midden op de foto). In mei 2021 was de twaalfjarige Jayden slachtoffer van een noodlottig ongeval. Voor al die ouders die een kind hebben verloren, is deze Sinterklaastijd moeilijk. Idem met de kersttijd en de jaarwisseling.
17.11.24
Edisonlaan - workaholic en optimist
Hij werkte urenlang aan zijn uitvindingen en vaak zonder slaap. Hij deed veel korte dutjes, zelfs tijdens werk. Daarbij had hij een bijzondere gewoonte: hij viel in slaap met stalen kogels in zijn hand. Zodra hij in diepe slaap dreigde te raken, vielen de kogels op de grond en maakten hem wakker. Zo zorgde hij ervoor dat hij nooit te lang sliep en altijd aan zijn projecten kon blijven werken.
Edison werkte aan het perfectioneren van de gloeilamp en schijnt meer dan 10.000 pogingen te hebben gedaan om het juiste materiaal voor de gloeidraad te vinden. Wat als het nou steeds niet lukt? Edison was vastbesloten en een optimist, hij zei:"Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren ontdekt die niet werken."
16.11.24
15.11.24
14.11.24
Jááá, er is geluisterd
Martijn bezwoer de plannenmakers van het Stadsforum géén bankjes met leuningen in het midden te maken. En zie: er is geluisterd. Sterker nog: dit zijn écht bankjes waar daklozen comfortabel kunnen liggen.
13.11.24
Kakafonie
Als je hier aan komt lopen, dit heet al Heuvelstraat - met in je rug de Schoolstraat, dan zie je een kakafonie van stijlen. Je kijkt uit op het Radiopleintje - geen officiële naam, maar iedereen weet wel waar het is. Onder de herfstbomen zie je het zwarte stadskantoor.
12.11.24
Toast Burrata
Een lunchgerecht van Dwael in de Nieuwlandstraat. En zien jullie dat, TDP kijkers? Die bruine streepjes... pure truffel. Daar ben je liefhebber van - of juist niet. Het maakt mij héél gelukkig. Eind september begon Dwael op de lokatie waar eerder Pig & Rye was. Wip er eens binnen.
11.11.24
10.11.24
Oude helden eren
9.11.24
Sloop Koningsplein
8.11.24
Brengt kleur in de korte Tuinstraat
Kan ik verhalen
Over de herfst,’
Zie het roodborstje
Tegen het geelgorsje
Al kauwend
Op een broodkorstje,
‘Kom ze maar halen!’
‘Nou, laat horen dan!’
Zei het geelgorsje
Tegen het roodborstje,
Al kauwend
Op een rookworstje,
‘Jij gaat ze vertellen
En ik zal ze gaan tellen.
Vertel! Vertel!
En denk maar niet
Dat ik me ga vertellen!’
‘Goed’, zei het roodborstje
Tegen het geelgorsje
Al kauwend
Op een boomschorsje,
‘Ik begin.’
‘Het was herfst…
Het was koud…
En ergens in het grote-grote woud
Viel er een blaadje van de boom:
Nummer één van een miljoen…’
Het roodborstje zweeg
En keek om zich heen.
Het geelgorsje vroeg:
‘En toen?
Dat was nummer één?’
En het roosborstje zei:
‘Het was herfst…
Het was koud…
En ergens in het grote-grote woud
Viel er een blaadje van de boom:
Nummer twee van een miljoen…’
Gedicht Robbert-Jan Henkes
Bundel Wit als een wat
7.11.24
Even verpozen, nadenken, rust zoeken
Waar deze bezoeker in gedachten naar kijkt. Het schilderij toont rouw en verdriet. Personages grijpen op ingenieuze wijze in elkaar. De kunstenaar, Beatriz González (1932) uit Colombia Latijns Amerika, was ook criticus. De curieuze titel suggereert dat ze voor haar werk het museum als inspiratiebron gebruikt. Ze wil herinneringen levend houden aan gebeurtenissen die de officiële geschiedschrijving veelal verzwijgt.
Ben je nog nooit in de Pont geweest? Dan is de donderdagavond van 17 tot 21 uur een goed moment, want gratis. Er is die dag een daghap voor nog geen tientje. Even verpozen, nadenken, rust zoeken. Ik vind het een aanrader. De tentoonstelling heet Oorlog en vrede, de poëzie van het gebaar. Ook de jonge Indiase kunstenaar Amol K Patil exposeert.
6.11.24
5.11.24
Dakloos: schrikken van de cijfers
Want zeg nou zelf, hoe vaak zie je die? Ik maakte deze foto op de Schouwburgring. En dacht: hoeveel daklozen zijn er eigenlijk? Ik schrik van de cijfers. In onze gemeente zijn naar schatting 836 daklozen, waaronder kinderen. Ondanks diverse opvangvoorzieningen is er een tekort aan opvangplekken, wat zorgt voor lange wachtlijsten. De cijfers, verzameld via de ETHOS-telling, bevestigen dat de druk op de opvangvoorzieningen toeneemt. Vooral arbeidsmigranten, die soms door tijdelijke contracten zonder huisvesting komen te staan, dragen bij aan de stijging in dakloosheid. Het gekke is, het kan iedereen overkomen. Soms bij een stapeling van problemen, zoals scheiding en werkloosheid.
4.11.24
# 33 Agge kunt kwatsen voelde oe eigen thuis
Ge moet nie dröppele, mar durpisse.
Bij het afscheid nemen: "Gin dingen doen die ik ôk niet zou doen!"
Afrekenen bij slager Lejeune. "Het is 49,50" // "Is dè een bod op men höös?"
3.11.24
Hoorn van overvloed
Vooraan ligt de Hoorn van overvloed of Doodstrompet |
Als de bladeren van de bomen kleuren, herfstnevels over de velden hangen, is het paddestoelentijd. Nederland is geen paddestoelenland. Wij zijn vertrouwd geraakt met paddestoelen toen ze veilig in de winkel lagen. In landen van Midden- en Zuid-Europa is dat anders. Wijnvriend en Sardijn Nello gaat 's morgens hardlopen en in deze tijd plukt hij dan eetbare paddestoelen. Nello is teruggegaan naar Sardinië. Maar ik koester de herinnering aan een pasta met paddestoelen die hij maakte. Eenvoud als kenmerk van het ware, dat gerecht staat zonder meer in de top 10 van lekkers dat ik ooit mocht eten.
Vooraan op de foto ligt een inktzwarte paddestoel. De Hoorn van overvloed. Ook wel Doodstrompet genoemd vanwege de kleur. Want de paddestoel is wél eetbaar. In het wild groeit de paddestoel vooral in beukenbossen. De Hoorn van overvloed is vooral geschikt om gedroogd te worden gegeten, het dunvlezige lichaam droogt heel snel. Verse exemplaren zijn taai, smaken gebakken voortreffelijk. De geur vertoont wat overeenkomst met de geur van verse truffel. Ik heb er weer van genoten. Altijd even puzzelen waar je die nu bij eet. Het werd een zuurkoolstampot met fazant en de Doodstrompet. De Franse naam is helemaal mooi: Trompette des Morts.
2.11.24
Levende stoplichten
Ruim baan voor de voetganger. Ik voel me er al thuis. En wéét: op die en die tijd ga je niet met de auto naar het centrum. Of, zoals wij zeggen: naar de stad. Nu de voetganger centraal staat zijn er geen stoplichten meer tussen Koningsplein en Stadhuisplein. Wel heel aardige levende stoplichten.