29.5.22

In kathedraal en paleis

Tilburg is getransformeerd van textielstad naar stad van makers. Gelukkig ook nog steeds bijzonder textiel, snuffel maar eens rond in de winkel bij het Textielmuseum. In Den Bosch heeft het beeld van de Zoete Lieve Vrouw een nieuwe mantel gekregen die is gemaakt in Tilburg bij het Textiellab. 

De mantel van hoop en troost symboliseert het vertrouwen van velen die bidden om steun bij Maria. De mantel is ontworpen door de kunstenares Margriet Luyten. De gebruikte techniek is dubbel weefstel, jacquard geweven op een Dornier weefmachine. Op de mantel is Fluitenkruid afgebeeld. Ook bij eerdere epidemieën werd Maria aangeroepen. Een deel van het weesgegroet staat op de mantel: Ora Pro Nobis Peccatoribus, in spiegelbeeld aan de buitenkant en binnenin leesbaar. Het wil aangeven dat wie troost zoekt bij Maria onder haar mantel kan schuilen. 

Het is niet alleen in de kathedraal dat werk uit het Textiellab te zien is; in de Chinese zaal van Paleis Huis ten Bosch komen gordijnen uit Tilburg. In het najaar is dat te zien in het Textielmuseum. Handwerkgroepen uit het hele land borduren mee aan de gordijnen. 

Geen opmerkingen: