15.1.23

De gelukkig makers - Paul Kappé en Ralph Kappé

Het is leuk om naar een restaurant te gaan in een oud klooster, waar mijn opa en oma zondags naar de kerk gingen. In De Rooi Harten aan de Bredaseweg kan dat. 

Twee broers werken al vijf jaar samen. Gaat dat goed, vroeg ik plagerig. "In negentig procent van de tijd wel", was het eerlijke antwoord. "En in die tien procent van de tijd dat het mis loopt, zou het ook met iemand anders wel mis zijn gelopen." Het zijn sympathieke, bescheiden mannen: Paul, chef kok, Ralph, sommelier. 

Paul is de eerste chef kok in een Tilburgs restaurant met een Michelin ster. De restaurant critici zeggen over hem: "De talentvolle chef creëert opwinding door allerlei bewerkingen te combineren. Roken, lakken, frisse gelletjes; noem maar op. Het is allemaal zeer bewerkt en geraffineerd. Smaakindrukken als frisheid en vettigheid leven hier in harmonie. Monarh is fascinerend." 

Ralph is een wijnkenner die zijn kennis graag deelt. Hoe groter het eiland van kennis, hoe langer de kustlijn van de verwondering, staat als motto op de wijnkaart. Ralph streeft er samen met zijn broer en zijn collega sommelier Gerlinde Polak naar om wijnen te vinden die een perfect samenspel bieden met de gekozen gerechten.