16.12.18

Toer de Boer - lokaal kopen is verstandig

Applaus voor Janneke de Vries. Bijzondere boeren in Tilburg is een idee van haar. Twintig te bezoeken boeren staan centraal in de uitgave met een mooi plattegrondje wáár je de boeren kunt vinden. In Noord-west, Zuid-west, Noord-oost en Zuid-oost. 

Mogelijk een van de bekendste is Ut rooie bietje, de biologische groenten tuinderij. Ik was er gisteren nog. Er lag prachtige boerenkool klaar - allemaal besteld. Geen probleem! Dan halen we toch wat stokken eraf .. en zo ging ik met boerenkool naar huis die niet verser kan worden geleverd. Ut rooie bietje is een dagbestedingsplek voor cliënten van Stichting Maatschappelijke Ondersteuning  Traverse. Dertig jaar geleden opgezet door Pater Poels. Sinds 2011 overgenomen. Groente kan zo worden gekocht op vrijdag en zaterdag. Er zijn zo'n 50 abonneeklanten, de tuinderij levert aan woongroepen binnen Traverse en aan lokale restaurants. 

De ondernemers Wim en Marianne van Zon Edelhertenboerderij De Zonhoeve liepen tegen de grenzen van de regels aan toen ze hun stal moesten vernieuwen. Ze besloten niet voor groter, groter, groter te gaan (wat ook helemaal niet kan, want de stad komt steeds dichterbij). Ze kozen voor het meest natuurlijke vlees dat er is: hertenvlees. Nu staan voederwinning centraal en de opfok van 2 roedels met 40 tot 60 herten. Marianne is aardig, ze gaf mij een recept voor sucadevlees van hert dat ik regelmatig met plezier maak. 

Alle foto's en interviews zijn te vinden op de website bijzondere boeren.

1 opmerking:

William Kendall zei

Handy to have such a guide.